📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí sulc

Domácí sulc

  ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Domácí sulc
5.0 5

Pokud si vaříte domácí, opravdu poctivé vývary z masa a kostí, jistě jste si všimli, že vám polévka do druhého dne v lednici ztuhne do konzistence „amarounů“ 🙂 Jestliže tuto želírovací vlastnost ještě přiživíte správně zvoleným druhem masa, můžete uvařit opravdu hutný vývar a z něj si udělat domácí sulc, plný hodnotných minerálů a výživných látek.

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 8 hodin

    3 hodin 15 minut

    11 hodin 15 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 vepřové koleno

3 vepřové nožičky

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře (+ mletý pepř na podávání)

4 lžíce jablečného octa (+ ocet na podávání)

1 cibule + cibule na podávání

3 střední mrkve

sůl

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 8 hodin

    3 hodin 15 minut

    11 hodin 15 minut

  • Množství: 4-6 porcí

Postup

U prověřeného řezníka si kupte vepřové koleno (nejlépe zadní, má více masa) a vepřové nožičky.

Všechno si nechte rozseknout napůl, ať se vám to lépe vejde do hrnce a rychleji uvaří.

Maso vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené.

Přidejte 1 cibuli vcelku (oloupejte jen vrchní vrstvu slupky), bobkový list, nové koření, celý pepř a 5 lžic jablečného octa.

Vařte na mírném plameni (cca 3 hodiny, vodu nedolévejte), dokud se vám maso nezačne ve vývaru rozpadat.

Nakonec si vývar slijte, maso si odložte stranou a nechte ho trošku vychladit.

Naberte lžící vývar, nalijte ho na talířek a dejte na chvíli vychladit do lednice.

Mezitím si oberte maso.

Hodně lidí do sulcu maso mele, a to včetně kůží. Volbu nechám na vás. Já mám ale osobně raději v sulcu čisté maso, pokrájené na kousky.

Až budete mít maso obrané a nakrájené na kostky cca 2×2 cm (nebo umleté), zkontrolujte vzorek vývaru na talířku v lednici.

Pokud z něj vznikla pevná želatina, má vývar správnou konzistenci a není nutné ho už nijak redukovat.

Pokud vám neztuhl (anebo nedostatečně), dejte ho ještě do hrnce vařit a zesílit.

Mně při uvedeném množství masa vyšel necelý litr hutného vývaru.

Poslední fází přípravy sulcu je uvaření zeleniny doměkka. Nakrájejte si na tenká kolečka mrkev a dejte ji vařit do vývaru.

Stačí pár minut. Zeleninu nechceme rozvařit, pouze potřebujeme, aby změkla na skus.

Vývar ochutnejte, případně dosolte či opepřete.

Vmíchejte nakrájené kousky masa, směs vlijte do vhodné nádoby (já použila srnčí hřbet) a dejte chladit přes noc do lednice.

Podávejte vychlazené, pokapané octem, posypané nakrájenou cibulkou a drceným pepřem.

Popsaná příprava sulcu je tou jednodušsí variantou. Neřeším, zda je výsledný vývar čirý nebo zakalený, nevadí mi vrstvička sádla na vršku sulcu. Pokud vám ale tyto příznaky vadí, radím následující – pro čistotu vývaru vyměňte na začátku varu vodu, sbírejte z hladiny pěnu a nakonec vývar sceďte přes plátýnko, pro „odtučnění“ vývaru ho nechte nejprve v lednici vychladit, pak z něj seberte ztuhlý tuk, nakonec pokračujte uvařením zeleniny a novým zchlazením.

PS2: Do sulcu můžete kromě mrkve použít i jinou zeleninu, např. celer a petržel, nebo dokonce houby.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

12 Recenzí / komentářů

Katka Míková

13 října, 2017

Sukc je vynikající. Na to, že to byl vlastně vedlejší produkt vyborneho oběda… Kam se hrabou chemické napodobeniny. Děkuji

Lucie

14 října, 2017

Já děkuju za vyzkoušení receptu. Mám radost, že se povedl a chutnal 🙂

Miroslav

16 listopadu, 2017

Výborný. V jednom receptu se kůže rozmixuje s česnekem a přidá se do hotového vývaru. Změní to chuť, ale není to špatné. Dřív jsem vařil koleno v černém pivu, ale paleo je paleo 🙂

Lucie

18 listopadu, 2017

To s tou kůží je výborný nápad. I pivo nezní špatně 😉

Jarda

4 června, 2019

Lucie, s tou kůží a česnekem je běžná praxe při výrobě tlačenky… Česnek je dobrý a nikdy ho není dost…

Lucie

4 června, 2019

Jardo, přiznám se, že jsem nikdy tlačenku nedělala, takže to pro mě je novinka 🙂 Česnek, ač ho miluju, bych osobně do sulcu nedala. Ale to už záleží na každého chuti 🙂

Štěpánka Frnková

8 října, 2021

Pěkný den přeji.
Tento recept mi padl hned do oka a vidím, že jiným lidem taky chutná. Mé děti a manžel milují sulc. Tak mi držte palečky jdu ho připravit.

Lucka

8 října, 2021

Hezký den přeji a držím palce, ať se sulc povede 🙂

Jiří bouska

27 prosince, 2022

Dobrý den. Na silvestra si den předem připravím pul hlavy 2jazyky 3nohy kuži 2kolena lalok buček plecko hrnec na zavařování vařím do rozpadnutí masa Rodina si odebere pro sebe zbytek já na sulc.Připravím 2 porcelánové mísy naleji vývar rozebrané maso mimo jazyku.Uvařenou mrkev na kolečka na jemno slkys. okurky uvař. vajíčka na kolečka hrášek domácí chléb a na jemno navrch petrželku a cibulku.s octem. Druhý den na váhu a dieta.Přeji Všem příjemny den.

Lucka

27 prosince, 2022

Dobrý den, díky za tip na recept. Krásný konec roku přeji 🙂

NATALIE SKLENSKÁ

22 února, 2023

Přátelé, chtěla bych upozornit , že sádlo sebrané z povrchu sulcu , je vynikající na obličej a hlavně v zimě – je plné pravého kolagenu .

Lucka

23 února, 2023

Děkuji za vložení tipu ❤️ Největší podíl kolagenu je hlavně ve vývaru, v samotném tuku minimálně. Ale máte pravdu, že sádlo je na kůži úplně super. Už naše babičky ho takto používaly ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky