📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňové placky

Dýňové placky

  , ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňové placky
5.0 15

Dýňová sezóna je tady! Jestli dýni milujete stejně jako já, budete podobně nadšení. Dýně je totiž neuvěřitelně variabilní zelenina, dá se z ní připravit spoustu dobrot – od pyré či polévky, přes pečenou dýni, po dezerty. A když budete mít pocit, že už vám nic nového nemůže ukázat, vždy se objeví něco nového, co vás nadchne. Mě třeba potešily tyhle extra jednoduché placky. Dají se připravovat jako smažené nebo pečené, jíst teplé či studené, stále chutnají fantasticky. Chtěla jsem ještě vyzkoušet, zda by se daly i zamrazit, ale nikdy mi žádné nezbyly, abych to mohla vyzkoušet. Tak mi když tak dejte vědět 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce (jako příloha)
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

350 g dýně (hokaido nebo máslové)

350 g cukety

2 vejce

2 stroužky česneku

1 lžička sušené majoránky nebo oregana či 1 lžíce čerstvých (volitelně)

sádlo podle potřeby (pro smaženou variantu)

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce (jako příloha)

Postup

PEČENÉ PLACKY

Hokaido omyjte, máslovou dýni oloupejte.

Dýni zbavenou semínek nastrouhejte nahrubo, cuketu najemno (lze včetně slupky).

Nastrouhanou zeleninu vložte do síta, výrazně osolte, promíchejte a nechte alespoň 10 minut vypotit.

Pokud si chcete výrazně ulehčit práci s následným ždímáním, můžete zeleninu v sítu zatížit velkým hrncem naplněným vodou. Gravitace odvede velkou část práce za vás 🙂

Odpočinutou zeleninu co nejvíce vymačkejte. Měla by zůstat maximálně polovina původní gramáže, tedy méně než 350 gramů.

K vymačkané zelenině přidejte vejce, rozmačkaný česnek, bylinky a pepř. Solit již není potřeba, sůl částečně zůstala v cuketě.

Vše pečlivě promíchejte a ze směsi na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte cca 9 placiček vysokých necelý centimetr.

Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte dozlatova (cca 25-30 minut).

SMAŽENÉ PLACKY

V případě, že se rozhodnete pro smaženou variantu, rozpusťte ve velké pánvi sádlo a za střední teploty v něm opečte placičky dozlatova.

Směs se trošku sype, takže dělejte spíše menší placky a hlavně je obracejte, až když se zespoda udělá pěkně křupavá pevná kůrka. Rozhodně ne dříve, ani placky neobracejte sem a tam, jedno otočení je ideální.

PODÁVÁNÍ

Hotové placky podávejte klidně samotné (dají se zabalit i jako jídlo na cestu), nebo jako přílohu k dušenému masu či guláši, anebo doplněné o masovou směs.

TIPY

Pokud máte na výběr, použijte raději dýni hokaido. Není tak vodnatá jako máslová dýně.

Cuketu lze částečně nebo i úplně nahradit dýní či batáty.

Zelenina vám půjde nejlépe vyždímat v čisté bavlněné utěrce. Pouze počítejte s tím, že se od dýně obarví. Proto je dobré si doma pro tyto účely nějakou vyhradit a prát ji samostatně bez použití aviváže.

Pokud se vám nepodařilo zeleninu dostatečně vymačkat, můžete "těsto" zahustit nějakou moukou (například mandlovou, slunečnicovou či lněnou), případně přidat tvrdý strouhaný sýr.

Pečicí papír můžete jemně potřít olivovým olejem nebo sádlem.

Pro optimální výsledek pečené placky na plechu 5 minut před koncem obraťte.

Výživové hodnoty jsou uvedené pro pečenou variantu. Při smažení se změní podle množství použitého tuku.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota110 kcal
Sacharidy10 g
Tuky4 g
Bílkoviny7 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

53 Recenzí / komentářů

cuprumov

15 února, 2016

Cuketové placky dělávám docela často, ale dýňové jsem nikdy neměl. Myslíte, že by to šlo i čistě bez cukety (bohužel jsme ze zahrádky už všechny snědli). Díky 🙂

Lucie

15 února, 2016

Určitě by to také šlo, ale nám trošku strach o konzistenci. Přeci jen dýně se na rozdíl od cukety víceméně rozpadne, cuketa to drží hezky pohromadě. Vyzkoušejte a dejte vědět 😉

Martina

15 února, 2016

Mne se bohuzel vsechno vzdycky prilepi 🙁 at uz delam „piskot“ nebo placky :-(. tady bych to svedla na spatne vymackanou cuketu, jinak ale nevim…

Lucie

15 února, 2016

Dobrý den, Martino. Jak myslíte „přilepí“? Na pečící papír? Odlepujte až po částečném vychlazení.

Martina

15 února, 2016

Ano, na pecici papir. Ted jsem zrovna zkousela placicky ze spagetove dyne, prislo mi to konzistenci hodne podobne na brambory, jen dyne, vejce, majoranka, cesnek a zase je to takova „brecka“ – vytece dost vody nebo ceho a trha se… pockam tedy ale chvili na vychladnuti :-(. Dekuju za radu!

Lucie

15 února, 2016

Dostala jsem upozornění od kamarádky, že se jí to také stalo a došly jsme k závěru, že chyba bude zřejmě ve způsobu strouhání. Já totiž zeleninu strouhám v robotu, takže se tak „nerozblemcá“. Pokud strouháte ručně, zkuste raději hrubší struhadlo. Upravila jsem to i v receptu. Případně lze dýni vymačkat stejně jako cuketu, aby byla co nejméně vodnatá. Držím palce ať se podaří. Plánuji placičky udělat bez robotu a pak dám určitě vědět.

Martina

15 února, 2016

🙂 Strouham vzdycky nahrubo, jsem lina na jemno :-D. Ale taky me napadlo priste lip vymackat a mozna ubrat o vejce min :-/. Kazdopadne dekuju!

Jana

8 září, 2016

Zrovna si je smažím.. máme je tak raději a jsou moc dobré.. díky za recept.

Lucie

8 září, 2016

Já díky za zprávu. Jsem ráda, že chutnají.

Štěpec

19 září, 2016

Placky výborné, jen jeden problém jsem na nich shledala. Dělala jsem je večer, že si je dám druhý den k snídani, ale půlku jsem jich slupla ještě v noci…. 😉

Lucie

19 září, 2016

Joooo, taky mi na ně někdo chodí 😀

Alena2

21 září, 2016

Dobrý den,
má se dýně hokaido na placičky loupat? Děkuji

Lucie

21 září, 2016

Dobrý den, ne, není potřeba. Dýni hokaido není nikdy nutné loupat, její slupka tepelnou úpravou krásně změkne.

Zuzana Píšková

19 prosince, 2016

Dobrý den, Lucie. Děkuji za skvělý recept. I náš 3letý syn si na placičkách pochutnal. Hezký den!

Zuzana Píšková

19 prosince, 2016

Dobrý den, Lucie. Děkuji za skvělý recept! I náš 3letý syn si na placičkách pochutnal. Hezký den.

Lucie

19 prosince, 2016

Dobrý den, Zuzano, to mám radost, díky za zprávu. I Vám krásný den 🙂

Terka

6 března, 2017

supr

Tereza

22 srpna, 2017

Zdravím, včera jsem dělala a mooc se povedli ,děkuji za vaše recepty! je to super inspirace 🙂

Lucie

22 srpna, 2017

Mám radost, že se povedly a chutnaly. Já díky, že podle mých receptů vaříte a inspirujete se 🙂

Jajda

29 srpna, 2017

Zdravím, nedávno jsem tyto placičky dělala, pekla jsem na plechu a byly skvělé Dneska jsem neměla cuketu tak jsem místo ní použila najemno nastrouhané brambory, tentokrát jsem smažila na sádle a taky super. Jinak já to dělám tak, že nastrouhanou zeleninu smíchám, pak teprve posolím a přendám do bavlněné plenky a pořádně vymačkám. V cedníku se mi to nikdy nepovedlo vyždímat tak jako přes plenku.
Jedu svoje první Whole30 a po těchto plackách s gulášem opravdu nemám pocit že by mi mělo něco chybět 😀

Lucie

30 srpna, 2017

Použití pleny nebo utěrky funguje velmi dobře 🙂 Také to tak občas dělám. Ale přiznám se, že mi vadí nutnost pak tu utěrku prát a také že se většinou zabarví od zeleniny. Ale máte pravdu, že s ní to jde nejlíp.
U talíře dobrého guláše nemůže chybět nikomu nic 😉

Markéta

5 září, 2017

Opět skvělý recept, dělala jsem je v troubě, ty dopadly na jedničku, zbytek jsem se snažila udělat na pánvičce, ale byly z toho spíš trhance, tak jsem je ,,umíchala¨ a jako příloha, taky dobrý 🙂

Lucie

6 září, 2017

Dýně nezklame v žádné úpravě 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Petra Matysová

21 září, 2017

Dobrý den,
proč nejsou low carb?
Děkuji předem za odpověď

Lucie

21 září, 2017

Dobrý den, protože jsem v té době tuhle sekci na stránkách neměla 🙂 Doplněno, díky za upozornění.

Petra Matysová

21 září, 2017

Super! Tak mám plán na sobotní oběd!

Marcela

26 září, 2017

Dneska jsem je dělala a byly super. Jen bych ještě chtěla znát výživové hodnoty, nějak jsem je i receptu nenašla…

Lucie

27 září, 2017

Jsem ráda, že placky chutnaly. Výživové hodnoty jste nenašla, protože je počítám až u nových receptů. Ale k plackám jsem je doplnila.

Lucik

16 října, 2017

Dýňáky alá bramborák. Jsou moc dobré, o kysané zelí se doma přetahujeme a tohle je fajn kombinace. S takhle mám aspoň jistotu, že mi to nebude skonfiskováno a sežráno, páč batáty kromě mě nikdo nejí jen tak dále.

Lucie

17 října, 2017

Mám radost, že chutná. Rodina neví, co je dobré 😉

Honza

12 ledna, 2018

Je možné je připravovat na grilu? Máte tipy na jakou teplotu?

Lucie

12 ledna, 2018

Tak to bohužel neporadím, gril nepoužívám.

Ivana

14 dubna, 2018

Lucko, myslíte, že by bylo možno připravit i ze zamražené nastrouhané dýně nebo už to pak bude příliš zvodnatělé? Díky za radu 🙂

Lucie

14 dubna, 2018

Tak to jsem nikdy nezkoušela. Ale asi bych dýni po rozmrazení vymačkala v utěrce. To by mohlo pak fungovat.

Ivana

15 dubna, 2018

Placky jsou výborné, i muž si pošmáknul 🙂 Děkuji za Vaše recepty a nápady, inspiruji se velmi často. Ať se daří!

Lucie

15 dubna, 2018

Ivano, to mám velkou radost, že vás moje stránky inspirují a doma vám chutná. Takovéhle zprávy jsou tou nejlepší odměnou. Děkuju 🙂

Barča

4 srpna, 2018

Placky jsou výtečné:) vynikající:) dala jsem víc česneku a mnamozni:)

Lucie

7 srpna, 2018

Mám radost, že placky chutnají. Díky za komentář 🙂

Julia

17 srpna, 2018

Prave ich peciem a su to mnamky. Lepsie ako zo zemiakov.Vyborny recept☺ dakujem

Lucie

18 srpna, 2018

Mám velkou radost, že placky chutnají. Děkuji za milý komentář 🙂

Bara

27 srpna, 2018

Vyborne, jen jsem zapomnela na vejce
Ale i tak jsme si moooc pochutnali.
Diky za tyto stranky, bez nich bych Whole30 nedala.

Lucie

28 srpna, 2018

A držely placky pohromadě? Mám radost, že chutnalo a že moje stránky přináší užitek 🙂

Bara

28 srpna, 2018

Lucko, drzelo, ale moc se tomu nechtelo. Ale trhanec to nebyl.

Olga

10 září, 2018

I já jsem dnes vyzkoušela. Smažila jsem pomaličku v lívanečníku malé placičky, takže jsem u toho sice postála déle, ale nic se netrahlo, dobře se obracely. Děkuji za skvělý recept a vůbec za celé stránky.. 🙂

Lucie

10 září, 2018

Mám radost, že chutnalo a že se vám moje stránky líbí 🙂
Pokud si chcete příště chcete ušetřit práci, zkuste pečenou variantu. Osobně jí dávám přednost.

Eva

21 října, 2018

Luci moc dobre. Jen mam pocit ze to z te trouby nikdy nemam krupave (ac jsem potrela sadlem) .. priste asi radeji na panvi… a malo sadla 😉

Lucie

22 října, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Úplně křupavé placky nikdy nebudou. V dýni chybí škrob jako v bramborách.

ivana

3 dubna, 2020

Ahojky, vynikající a neskutečně žravé…..fuj!!!!!….první placička, kterou jsem smažila na mini pánvičce se rozpadla, tak jsem do směsy přdala cca 3 lžice lupinové mouky, smažilo se to nádherně.
Směs jsem rozdělila na dvě poloviny, jednu jsem nechala podle receptu, do druhé jsem přidala kysané zelí a škvarky,
Ani nevím co chutná líp!!!!! :-)))))

Lucka

3 dubna, 2020

Ahoj, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. To zelí a škvarky zní naprosto úžasně. Úplně se mi sbíhají sliny, jen to čtu ❤️

Aneta

5 února, 2023

Dobrý den, dnes jsem placky zkoušela, strouhala jsem v robotu, dýni hokaido na hrubo, cuketu na jemno. Po nasolení a odležení se mi nepodařilo vymačkat žádnou vodu, a celkově mi to přišlo takové sušší. Po přidání vajec to nemělo vůbec tendenci držet u sebe, ani se mi nepodařilo udělat nějaký rozumný tvar, aby z placky nečouhaly “nitě” dýně, které by se samozřejmě při pečení spálily.. Proto jsem to ani nezkoušela, a rovnou jsem směs natlačila do pekáčku, aby vznikl jakýsi nákyp.
Kde by mohla být chyba? Tím strouháním v robotu? Když dělám klasický bramborák, tak se mi pak také neuvolní skoro žádná tekutina, na rozdíl při strouhání v ruce. Nebo to je normální že je směs takto málo soudržná a neměla jsem se bát vytvarovat placičky na plech?
Děkuji

Lucka

6 února, 2023

Dobrý den, to mě mrzí, že se placky nepovedly, jak měly 🙁
Takhle na dálku se jen špatně odhaduje, v čem by mohl být zádrhel.
Napadá mě – jak velký rozdíl ve velikosti nudliček máte při strouhání v ruce a v robotu? Že ani brambory nepustí žádnou vodu, mě překvapilo.
Nastrouhané nudličky (i ty hrubé) by měly být po nasolení a vymačkání hodně měkké a ohebné. Neměly by nepoddajně čouhat ze směsi.
Směs úplně soudržná není, jako třeba u bramboráků. Není v žádná mouka, takže se více sype, ale při tvarování přímo na plechu by měla držet.
Doufám, že přes všechny zádrhely nakonec i ta nákypová verze vyšla a chutnala 🙂

Aneta

22 března, 2023

Dobrý den,

při strouhání v robotu jsou nudličky možná trošku tlustší, i při jemném struhadle, ale hlavně bych řekla že jsou výrazně delší. Což by teoreticky mohlo zhoršovat i tu tvarovatelnost-že dlouhé nudličky všude čouhají.
Příště zkusím zeleninu nakrájet ne na takové delší špalíčky, ale spíš na kostky. Zpracování v robotu se nechci vzdát, je to přecejen výrazně rychlejší, čistější, a nepřicházím o prsty 😀

Ano, upečené v pekáčku bylo moc dobé.

Lucka

22 března, 2023

Dobrý den, děkuji za doplňující komentář 🙂 Mám radost, že jste na pekáčkové verzi pochutnala ❤️
Budu moc vděčná za případně další doplnění, jak dopadlo strouhání na kostičky. Naprosto chápu, že se přípravy v robotu nechcete vzdát.
Pro změknutí a dobrou tvarovatelnost je hodně důležité výraznější osolení a promačkání zeleniny.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky