📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí polévka s “celestýnskými” nudlemi

Kuřecí polévka s “celestýnskými” nudlemi

    , , , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí polévka s “celestýnskými” nudlemi
5.0 1

Tenhle recept není nutné nijak blíže představovat. Jedná se o jídlo, které se běžně připravuje v každé domácnosti. Pro mě osobně je to neodmyslitelná součást chladného zimního období, nebo dní, kdy na mě skočí nějaký potvora bacil. Není pak nic lepšího, než se zavrtat do deky, v ruce s hrnkem horké kuřecí polévky ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

KUŘECÍ VÝVAR

1 kg kuřecích skeletů

1 střední cibule

voda podle potřeby

1 lžíce jablečného octa

5 kuliček nového koření

3 bobkové listy

10 kuliček celého pepře

POLÉVKA

100 g mrkve

40 g petržele

60 g celeru

NUDLE *

3 vejce

1 hrst čerstvé petrželky nebo libečku

9 g psyllia *

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

VÝVAR

Kuřecí skelety a neoloupanou, na půl překrojenou cibuli vložte do pekáčku a bez podlití pečte cca 30 minut na 190 °C.

Opečené kuřecí kosti a cibuli přendejte do hrnce a kompletně zalijte vlažnou vodou. Troškou vody vypláchněte pekáček a přilijte do hrnce.

Do základu polévky přidejte jablečný ocet a obsah hrnce přiveďte k varu.

Stáhněte teplotu plotýnky, aby voda jen jemně perlila. Z povrchu odstraňte případnou vznikající pěnu.

Až se přestane tvořit, přidejte trošku soli (přiměřeně, jen pro ochucení masa na kostech, počítejte s tím, že se voda částečně vyvaří), bobkový list, nové koření a pepř.

Vařte nezakryté za velmi jemného probublávání cca 1 hodinu.

Vyberte kuřecí skelety a oberte z nich maso. To zalijte troškou vývaru, aby neoschlo, zakryjte a uložte zatím do lednice.

Pokud máte čas a chcete dosáhnout co nejintenzivnější chuti a síly vývaru, tak obrané kosti vraťte do hrnce a vařte další 1-3 hodiny.

Hotový vývar slijte přes jemné sítko. Mělo by ho být cca 1 litr. Pokud vám ho vyjde více, svařte ho na požadovaný objem, aby měl intenzivní chuť a sílu.

POLÉVKA

Zeleninu očistěte a podle vašich zvyklostí pak nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte.

Nasypte ji do slitého vývaru a vařte do změknutí.

Přidejte obrané maso z kuřete, nakrájené na malé kousky. Pokud jste měli k dispozici masité skelety a masa vám vyšlo více, než je potřeba do polévky, můžete ho použít na přípravu dalších jídel (viz TIPY).

Polévku dochuťte solí a pepřem.

NUDLE

V misce pečlivě rozmíchejte vejce, drobně nasekané bylinky, psyllium (to pro jemnou konzistenci předem umelte v elektrickém mlýnku na kávu), sůl a pepř.

Psyllium nechte pár minut nabobtnat. Pak těstíčko ještě promíchejte, aby bylo krásně hladké.

Pánev jemně omastěte (můžete použít tuk sebraný z vývaru) a upečte na něm za nižší střední teploty slabounké „palačinky“.

Nakrájejte je na tenké nudličky nebo čtverečky.

Podávejte je s polévkou, kterou volitelně doplňte čerstvými bylinkami, třeba petrželkou nebo libečkem.

Polévka uložená v lednici vydrží několik dní. Lze ji i zamrazit.

TIPY

Na přípravu vývaru lze použít i celé kuře (vařte o cca 20 minut déle). Uvařené obrané maso vám pak poskytne základ mnoha dalších rychlých jídel. Lze z něj připravit například kuřecí salát, naplnit jím špenátové tortilly, doplnit jím mexickou květákovou "rýži", přidat ho do různých zeleninových směsí z pánve nebo omelet.

Krok s pečením kostí a cibule můžete případně vynechat, ale tento postup napomáhá intenzivnější chuti polévky a také snižuje potřebu odebírání pěny z povrchu vývaru.

Pro intenzivnější barvu můžete do základu vývaru po sebrání pěny přidat malou špetičku kurkumy (stačí opravdu jen malinko).

Pokud máte na přípravu dostatek času, doporučuji slitý vývar nejdříve nechat v lednici přes noc ztuhnout a pak z jeho povrchu sebrat přebytečný tuk. Ten pak lze použít na další vaření a výsledná polévka nebude až tak mastná.

* Ve Whole30 psyllium vynechte a připravte jen čistě vaječné nudle, případně podávejte polévku jen s masem a zeleninou.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota180 kcal / 750 kJ
Sacharidy4 g
Tuky11 g
Bílkoviny13 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

EmGee

17 července, 2016

Dneska budu dělat dětem kuřecí vývar, není nějaká varianta na nějakou zavarku bez psyllia? Bohužel nemám doma a ani jej dnes nemám kde sehnat.. co když udělám palačinky jen z vejce. Tedy tenounkou omeletu? Bude to s vývarem jedlé

Lucie

17 července, 2016

Klidně psyllium vynechejte, jedlé to bude určitě. Jen prostě počítejte s typickou vaječnou chutí 🙂

Lucie

19 ledna, 2021

Zkoušela jsem nudle a do polévky jsou boží. Super alternativa k “nepaleo” zavářkám!:-)

Lucka

19 ledna, 2021

Mám velkou radost, že nudle chutnají ❤️ Díky za komentář 🙂

Hanka

4 ledna, 2022

Dobrý den, můžu použít pomalý hrnec? Mám ho nově a ještě nemám moc zkušeností

Lucka

4 ledna, 2022

Dobrý den, určitě ano ❤️ Jen vám neřeknu úplně přesný čas. U každého hrnce a na každý stupeň je to trošku jiné. Ale do změknutí masa je to odhadem 3 h na High, 4-5 hodin na Low. Na poprvé to chce ohlídat.
Koukněte případně na mou e-kuchařku Vaříme pomalu, která je sestavená z receptů právě pro pomalý hrnec. https://paleosnadno.cz/kucharka/
Inspirací by pro vás mohla být i mobilní aplikace s recepty, kde najdete samostatnou sekci pro vaření v pomalém hrnci. Aktuálně je v ní cca 60 receptů (část z nich je součástí free verze aplikace, tedy zcela zdarma) https://aplikace.paleosnadno.cz
S pomalým vařením držím palce. Ale věřím, že si ho zamilujete ❤️

Pavla Hlavičková

24 února, 2023

Nejlepší vývar! Už žádný jiný. Budu vařit pořád!

Lucka

24 února, 2023

Mám velkou radost, že se vývar povedl a chutná ❤️ Díky za milý komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky