📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Moravský vrabec s dušenou kapustou

Moravský vrabec s dušenou kapustou

  , ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Moravský vrabec s dušenou kapustou
5.0 6

Mrzí mě, že tak výborné jídlo je tak hrozně nefotogenické. Jeho obrázek vůbec neodpovídá tomu, jak dobře to chutnalo. A ta vůně!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

MORAVSKÝ VRABEC

800 g vepřového plecka (případně jeho kombinace s bůčkem)

25 g sádla

1 lžička celého nebo mletého kmínu

2 stroužky česneku

voda či vývar podle potřeby

DUŠENÁ KAPUSTA

15 g sádla

200 g slaniny vcelku (ve Whole30 variantě dle vašeho uvážení)

1 hlávka kapusty (cca 1 kg)

2 stroužky česneku

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

MORAVSKÝ VRABEC

Maso nakrájejte na kostky cca 2×2 cm, prorostlejší části na menší kousky.

Zprudka ho osmahněte na rozpáleném sádle.

Opečené maso osolte, okmínujte, opepřete a přidejte rozdrcený česnek.

V případě potřeby podlijte troškou vody (pokud maso nepustilo dost šťávy) a dejte dusit v tlakovém hrnci na 30-40 minut.

Pak maso včetně šťávy přendejte do vhodné nádoby a dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut.

DUŠENÁ KAPUSTA

Zatímco se maso peče, připravte dušenou kapustu.

V hrnci rozehřejte podle potřeby trošku sádla a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu.

Až bude vypečená dokřupava, přidejte na proužky pokrájenou kapustu (bez košťálu), rozdrcený česnek, sůl a pepř.

Podlijte troškou vody nebo vývaru.

Duste pod pokličkou do změknutí.

Podávejte s upečeným masem.

TIP

Pokud papiňák nemáte, použijte obyčejný hrnec a pod pokličkou za občasného promíchání maso duste cca 2 hodiny. Pak dopečte v troubě.

Obdobně vám poslouží i pomalý hrnec (cca 4 hodiny na High).

Do základu kapusty můžete pro lepší chuť spolu se slaninou orestovat i nadrobno nakrájenou cibuli.

Aby kapusta rychleji zkřehla a také ji nebylo potřeba tolik podlévat, můžete ji před přidáním do hrnce promnout s troškou soli.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota620 kcal / 2580 kJ
Sacharidy9 g
Tuky40 g
Bílkoviny51 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

13 Recenzí / komentářů

Sára

24 května, 2017

Další výborný recept!
Moc Vám děkuji, Lucko! Díky jednoduchým receptům od Vás mě vaření konečně začalo bavit (nejvíc nadšený je z toho můj manžel) 🙂

Lucie

24 května, 2017

Já moc díky za milou zprávu. Udělala jste mi s ní obrovskou radost. Podobné komentáře mě vždycky podrží v momentech, kdy začínám propadat skepsi zda to, co dělám, má nějaký smysl. Takže moc díky! A pozdravujte manžela 😉

Petra Matysová

13 září, 2017

Místo kapusty jsem použila červené zelí. Kapustu jsem nesehnala. Není to snad proti low carb, nebo? Ale je to dobrota!

Lucie

14 září, 2017

Pokud jste nedoslazovala, tak není.

Petra Matysová

14 září, 2017

Nedoslazovala, ale napadlo mne, že bych příště přistrouhla trochu červené řepy pro špetku přirozené sladkosti.

Petra

3 ledna, 2018

Pamatuji si, když jsem před třemi lety poprvé neúspěšně zkoušela Whole30 a jediný váš blog měl skvělé recepty. V tu dobu to pro mě byl ale malý výběr. Ted máte spoooustu výtečných receptů na webu, kuchařky a ještě ke všemu aplikace! Jste úžasná! Konečně mám spoustu inspirace a tento leden jdu znovu do Whole30 (a tentokrát to nevzdám!).

Tenhle recept byl opravdu dobrůtka. Obyčejně moravského vrabce nedělám, ale tohohle zařadím do receptů i mimo Whole30. Opravdu jsem si pochutnala a dalo mi to další motivaci pokračovat ve zdravém stravování!

Lucie

3 ledna, 2018

Neskutečně mě těší, že vás moje stránky baví a recepty se vám líbí 🙂 Po každé takovéhle zpětné vazbě mám ohromnou motivaci pokračovat. Moc děkuju! Mám radost, že chutnalo <3

Jana

30 března, 2019

Fakt luxusní moravské vrabce nedělám, kapustu jen v polévce a tohle mě fakt překvapilo, ta kapusta je výborná, i malá bouchala, dokonce i seděla celý oběd mám tři Vaše kuchařky a zatím nic, co by nám nechutnalo.. Díky moc za skvělou práci a ať Vas to baví dál

Lucie

30 března, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Kapusta je tak trošku neprávem opomíjená zelenina. Přitom při správné úpravě chutná naprosto úžasně.
Moc děkuju za pochvalu receptů. Ani nevíte, jak moc mě vaše zpráva potěšila <3 Ale jestli vám doma chutná, je to hlavně vaše zásluha – recepty jsou jen inspirace, úspěch je stejně v rukou samotného kuchaře 🙂

Petra

17 listopadu, 2020

Včerejší večeře – skoro bez práce (vrabci v remosce se pečou sami) a pochvaly ze všech stran. Chválila i maminka (80let) zastánkyně tradiční kuchyně.

Lucka

18 listopadu, 2020

Tak ona tohle je vlastně naprostá klasika, není potřeba v receptu nic měnit, aby z toho bylo LC jídlo 🙂
Moc ráda čtu, že doma chutnalo. Úplně cítím tu vůni, která se z remosky linula ❤️

Lusesita

1 listopadu, 2023

Při použití v pomalém hrdni taky podlít? A případně kolik?

Lucka

2 listopadu, 2023

Trošku bych podlila, ale ne moc. Odhadem tak 50-100 ml. Maso během pomalého vaření pustí šťávu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky