📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zkoušení vyřazených potravin č. 1

Je to téměř neuvěřitelné, ale nejen že se mi podařilo splnit Whole30, dokonce se mi z něj podařilo udělat Whole36 ;-). Od 6.2.2015 jsem se rozhodla přejít na fázi 2, a tou je pokusné zařazení potencionálně problematických potravin. Strava podle Whole30 mi maximálně vyhovovala. Neopouštím ji proto, že bych se nemohla dočkat burgerů z fastfoodu nebo nedělních knedlíků s omáčkou, či namazaného chleba s margarinem 😀 Jen chci cíleně zjistit, jestli mi některé druhy potravin dělají v těle “neplechu” a které to přesně případně jsou. Určitě se během mého života stane, že na nějaké oslavě sním chlebíček s česnekovou pomazánkou a “zaleju” ho skleničkou vína. A pokud mi pak bude zle, jak určím, co přesně mi neudělalo nejlíp? Sýr v pomazánce, lepek ve vece, nebo alkohol? 😉 Takže od tohoto dne najdete na mých “talířcích” i jídla, která sice nejsou Whole30, ale do tohoto programu patří jako takový malý vědecký pokus s vlastním tělem.

Snídaně Oběd Večeře
06.02.2015
(mléčné výrobky)
snidane-zarazovani-01
Vaječná omeleta s parmezánem
obed-zarazovani-01
Sýrové tacos s roastbeefem
a guacamole
vecere-zarazovani-01
Dýňová polévka, pečená řepa, banán + ořechy
(vše s mascarpone)
Díky včerejšímu pokusnému zařazení mléčných výrobků se mi potvrdilo to, co jsem tušila už dříve. Tvrdé sýry (nejlépe co nejvíce tučné) v menším množství můžu, ale smetana, mascarpone a podobně mi dělají už problémy. Po večeři jsem se necítila úplně nejlíp, v břiše jsem měla “orchestrion”. Nakonec jsem to ustála, ale ráno jsem se probudila nateklá a zavodněná. Takže tudy mé stravování vážně nepůjde. Neříkám, že si už v životě nedám mléčný výrobek, ale výrazně je omezím. A když už, vychutnám si kousek kvalitního déle zrajícího vysokotučného sýra. Smetanám, tvarohům apod. se raději vyhnu. Kdo byl zvyklý snídat jogurty nebo müsli s mlékem, může po Whole30 zkusit zařazovat postupně jednotlivé druhy mléčných výrobků podle toho, kolik obsahují laktózy (mléčný cukr) a kaseinu (mléčná bílkovina), a vypozorovat nakolik je na ně citlivý. Mně tohle jednorázové zařazení stačí, mléčné výrobky mi vlastně až tak nechyběly. Potvrdilo se mi tím jen to, co už jsem stejně tak nějak tušila.
Takže teď budou následovat 2 dny opět čistého Whole30, pak zkusím zařadit potraviny s lepkem. Na výsledek jsem vážně zvědavá 😉
Doplnění: Po 3 dnech od vyzkoušení mléčných výrobků jsem se probudila se svědivou “krupičkou” na rukou a tvářích. Nic jiného jsem nezměnila, takže je možné, že se jedná o opožděnou reakci právě na mléčné výrobky.
07.02.2015 snidane-zarazovani-02
Míchaná vejce s avokádem,
salát z pečené řepy
obed-zarazovani-021
Křupavé kuře na rozmarýnu
se salátem Waldorf
vecere-zarazovani-021
Pečené kuře po thajsku
s celerovou “rýží”
08.02.2015 snidane-zarazovani-03
Kuře v omeletových “houskách s avokádem a rajčaty
obed-zarazovani-03
Kuřecí polévka s omeletovými “nudličkami”
vecere-zarazovani-03
Mleté maso s mátou, opečenou zeleninou a limetkovou majonézou
09.02.2015 snidane-zarazovani-04
Mleté maso s vejcem
obed-zarazovani-04
Pomalu pečený bůček se “zelím” z řepy a kedlubny
obed-zarazovani-03
Kuřecí polévka s omeletovými “nudličkami”
10.02.2015
(lepek)
snidane-zarazovani-05
Vepřové karbanátky, dalamánek
obed-zarazovani-05
Pomalu pečený bůček, “zelí” z kedlubny a řepy, chleba,
kuřecí polévka
vecere-zarazovani-05
Hovězí tatarák, topinky
Nakonec jsem se rozhodla zkoušení lepku posunout o jeden den, protože jsem dnes ráno šla k lékaři. Nebyla jsem si jistá, jak budu na lepek reagovat, proto jsem jeho zkušební zařazení posunula až po návštěvě lékaře. Na hodnocení svých reakcí je zatím brzy, ale dosud se nic výrazného neobjevilo (kromě trošku pálení žáhy a úplně jiného pocitu nasycení, než při Whole30 – klidně bych si ještě něco dala, i když jsem úplně plná). Uvidíme, jak budou probíhat další dny 😉
Doplnění: Tak se zdá, že lepek mi nic výrazného nedělá. Tedy kromě šíleného zavodnění (cca 2 kg na váze plus, za jeden den), ale to spíš přisuzuji zvýšenému příjmu sacharidů, než reakci na lepek. A pak mě trošku pobolívaly klouby na rukou, což jsem od přechodu na paleo nezaznamenala. To ovšem neznamená, že se vrhnu na rohlíky 😉 Upřímně, ani mi to pečivo včera nechutnalo. Jen ty topinky. Ale to jen díky tomu tataráku 😀
11.02.2015 snidane-zarazovani-06
Zapečené maso se zeleninou a vejci
obed-zarazovani-06
Vídeňská roštěná, opečená petržel
vecere-zarazovani-06
Hovězí na brusinkách, petrželové pyré
12.02.2015
(alkohol)
snidane-zarazovani-07
Žampiony se špenátem a ztracenými vejci
obed-zarazovani-07
Hovězí stir-fry s omeletovými “nudlemi”
vecere-zarazovani-071
Sušené hovězí maso,
salát Yum Nea
(na kurzu thajské kuchyně)
Ve čtvrtek večer jsem plánovaně vyzkoušela alkohol, konkrétně bílé víno. Zúčastnila jsem se kurzu vaření thajské kuchyně, jehož součástí byla i volná konzumace vína 😉 Bezprostřední reakce nebyla tak prudká, jak jsem čekala po více jak měsíční abstinenci, i při krájení mi zůstaly všechny prsty na rukou 😀 Ovšem druhý den bylo hůř. Ne že by mi bylo těžko od žaludku nebo něco podobného, ale šíleně jsem opět natekla a zadržela snad 5 litrů vody 🙁
Doplnění: Zavodnění trvá už několik dní po zkoušení vína, pocit nic moc 🙁
Doplnění 2: Zadržování vody pominulo cca po 5 dnech.
13.02.2015 snidane-zarazovani-08
Míchaná vejce se špenátem, avokádo
obed-zarazovani-08
Hovězí na brusinkách, kapustičky
vecere-zarazovani-08
Polévka Tom Yum Kai, salát Yum Neua, sušené hovězí
14.02.2015 snidane-zarazovani-09
Květákový mozeček
obed-zarazovani-09
Pikantní květáková polévka, sušené maso
vecere-zarazovani-09
Losos v mandlové krustě, celerové hranolky, majonéza
15.02.2015 snidane-zarazovani-10
Salát s lososem a vejci natvrdo
obed-zarazovani-10
Brokolicová polévka
vecere-zarazovani-10
Trhané hovězí na květákových placičkách
s guacamole
16.02.2015
(luštěniny)
snidane-zarazovani-11
Omeleta s trhaným hovězím
obed-zarazovani-10
Brokolicová polévka
vecere-zarazovani-11
Chili con carne s fazolemi
Tak musím říct, že zařazení luštěnin mě mile překvapilo. Luštěniny mi totiž poslední rok (co jsem na paleo/primal) docela chyběly. Bála jsem se, že po jejich zkušebním zařazení mi bude těžko, že se “budu vznášet”. A ono nic 🙂 Samotnou mě to vážně překvapilo. Takže si občas luštěniny dopřeju. Ne v nijak obrovském množství, ale občas si s nimi zpestřím jídelníček. Tedy pokud se nějaké obtíže nedostaví za pár dní, jako u mléka 🙁
Doplnění: Obtíže se nedostavily 🙂
17.02.2015 snidane-zarazovani-12
Míchaná vejce,
zeleninový salát
obed-zarazovani-10
Brokolicová polévka
vecere-zarazovani-12
Pečený losos a zelenina,
guacamole
18.02.2015 snidane-zarazovani-13
Houbový nákyp
obed-zarazovani-13
Hovězí polévka
s nakrájenou omeletou
obed-zarazovani-14
Jelení maso na houbách,
zeleninové nudle
19.02.2015 snidane-zarazovani-14
Omeleta s pikantní zeleninovou směsí
obed-zarazovani-14
Jelení maso na houbách,
zeleninové nudle
vecere-zarazovani-13
Rybí tacos
20.02.2015 snidane-zarazovani-15
Omeleta s lososem
obed-zarazovani-15
Jelení maso na houbách,
květákové placky
vecere-zarazovani-15
Krkovička, pečená řepa
21.02.2015
(rýže)
snidane-zarazovani-16
Míchaná vejce, karbanátky
obed-zarazovani-16
Losos v zeleném čaji,
rýže v kokosovém mléku
vecere-zarazovani-16
Kuřecí curry, rýže
Zatím se konzumace rýže nijak neprojevila, co se týká zažívacích obtíží. Co se ale dnes dostavilo, je neskutečná “mlsná”. Tenhle nutkavý pocit něco “uzobnout” jsem neměla už od začátku ledna.
Doplnění: Nakonec večer přišla bolest břicha a nadýmání. Ráno jsem se probudila celá nateklá, unavená, nevyspalá a se špatnou náladou 🙁 Ještě že mi rýže nikdy příliš nechutnala.

Tím mám celé Whole30 včetně zkoušení potencionálně problematických potravin dokončené. Výsledky mě celkem překvapily – čekala jsem problémy hlavně s lepkem a luštěninami, které byly nakonec prakticky bez obtíží, naopak se projevily komplikace s konzumací mléčných výrobků a rýže. Proto doporučuji – téhle “zkoušecí” fázi Whole30 se nevyhýbejte. Vyzkoušejte to. Často jsou totiž naše představy a domněnky úplně rozdílné od reality.A co teď? Nyní si asi týden dám “oraz”. Budu jíst podle pravidel palea, nebudu se tolik hlídat, dám si i nějakou tu skleničku vína. A pak znovu hurá do dalšího Whole30 😉

21 Komentáře

  1. Eva napsal:

    Lucí,
    pročetla jsem článek a musím říct, že mi skoro přijde, jako by Whole30 nějakým způsobem dosáhlo toho, že se více rozvinuly potravinové alergie, které jste tušila? .. Nevím jaké jste měla zažívací potíže před započetím palea, ale když nyní čtu, že mléčné výrobky jste špatně snášela /což jste tušila/, dále alkohol a rýže ….
    nebo to spíš pojmout tak, že tělo si za ten měsíc odvyklo a odlehčilo .. a nyní tím zařazením se v této fázi lépe pozná, zda Vám ty potraviny skutečně vadí?
    Planujete tedy omezit „dráždivé“ potraviny, které po zařazení zpět do jídelníčku dělaly problémy .. nebo je pokud možno zcela vynechat?

    Díky za podrobnou reportáž, myslím, že byla velmi přínosná, obzvlast pro nas, co nevim co bude po „30 dnech“
    Eva

  2. Lucie napsal:

    Určitě se mi potravinové alergie nerozvinuly. Je nutné rozlišovat alergie a intolerance. Alergii jsem měla předtím na ořechy a jablka, ty nyní konzumuji bez výrazných obtíží. A intolerance? Ty jsem měla téměř 100% i předtím, jen jsem jejich projevy brala jako už běžnou součást života. Že se ráno vzbudíte nateklá? Že se vám chce po obědě spát tak, že neudržíte otevřené oči? Že se vám špatně spí nebo dýchá? Že nemůžete zhubnout a spíše neustále plouživě přibíráte? No co nejsem nejmladší, řeknete si. A ono ouha, ono je to z jídla! Je to přesně tak jak píšete. Během těch 30 dní (někdo potřebuje i více) si organismus uleví, odlehčí se, takže pak jakoukoliv změnu pocítíte. Není to nic, s čím byste nemohla fungovat, ale ten rozdíl je znát. Bylo vám fajn a najednou není.
    Takže ano, nyní „problematické“ potraviny omezuji, nebo téměř vyřazuji. Jím podle pravidel palea, kde jsou právě tyto suroviny zakázané. A je mi skvěle 🙂 Pro upřesnění Whole30 a paleo není to samé. Whole30 je časově omezený, striktní nutriní program, který nepovoluje žádné vybočení. Oproti tomu paleo je celoživotní způsob stravování a životní styl. Neřeší se až tak vliv jídla na psychiku, nad občasným vybočením či paleo dezerty se přivírají oči. Prostě je to program pro život, kde se počítá s občasným „hříškem“. Záleží jen na Vás, jak často a v čem si ho povolíte. Whole30 Vám ukáže, kde si to můžete dovolit a kde už ne.

    • Veronika napsal:

      Výborné vysvětlení Jsem teprve první týden na whole30 (ale už to je pro mě, odmítače zeleniny a milovnice sýru a těstovin, velký úspěch) a už pomalu přemýšlím, jak potom dál.. Program pro život s občasným hříškem se mi velmi zamlouvá Nechci už se krmit prasárničkami a mít z toho špatné svědomí ☺️

      • Lucie napsal:

        Bohužel velmi často lidi přistupují k Whole30 jako k programu na hubnutí. Jenže to není jeho cíl. Ano, zhubnutí je často příjemným vedlejším bonusem. Nicméně hlavním cílem je objasnit, jak jste na tom s trávením konkrétních surovin, které bývají u mnoha lidí problematické. A podle výsledků se dále zařídit. Takže říct, že třeba mléčné výrobky jsou naprosto pro všechny špatné neplatí. Stejně tak u rýže. Co jednomu vadí, na tom může druhý krásně prospívat. Každý jsme jiný, každý potřebujeme trošku jiný jídelníček. A ten by měl být (s přihlédnutím k vlastním omezením) radostí. Takže, když víte, že vám třeba rýže a sójová omáčka nepůsobí obtíže, proč si občas nedopřát třeba ochutnávku skvělých jídel z nové asijské restaurace. Život není o věčném odpírání, ale o poznání. V tomhle případě o poznání vlastního těla a jeho reakcí. Když je člověk bude znát, může se podle toho zařídit. Držím palce, ať se vám W30 vydaří a se “poznáte” 🙂

  3. Daniela napsal:

    No musím povedať že pre mňa to bola jedinečná skúsenosť. Včera bol deň 31 a zaradenie mliečnych výrobkov. Ja som vždy jedla veľa jogurtov, pila kávu s mliekom, milovala syry. O to viac som bola prekvapena že mi nič z toho vlastne nechýbalo a ešte viac z toho že mi včera vobec nebolo dobre. Plátok syra a potom neskor večer trochu zmrzliny. Syr mi ani nechutil a telo ho odmietalo. Zmrzlina mi prišla veľmi sladká ale v pohode, len tie pocity potom tiež nič moc. Večer a aj teraz ráno sa cítim nafúknutá a myslím že mliečne výrobky asi budem jesť len veľmi výnimočne.

    • Lucie napsal:

      Ta reakce na mléčné výrobky nemusí být trvalá. Zkuste mléčné výrobky na pár měsíců zcela vyřadit, pak si zkuste nové W30 a mléčné na závěr zařaďte. Třeba to bude díky ozdravení střeva dobré. Já po roce striktního vyřazení nyní můžu mléčné výrobky bez obtíží. Dokonce mi začaly chutnat úplně jiné výrobky (kysané, tvrdé zrající sýry) než dřív. Držím palce a díky moc za sdílení zkušenosti 🙂

  4. Lenka napsal:

    Dobrý den Lucko,
    perfektně zpracované, čtivé, už se těším až začnu, sbírám podklady, abych první dny zvládla dobře 🙂 už jsem zvědavá teď co mi sedne nebo ne, hlídám si i stravování podle krevních skupin, a vzpomínám co jsem jedla jako dítě, protože si myslím, že děti tím že jsou vybíravé je jen reakce těla, co potřebuje… a to byl přesně můj stav v dětství.. raději jsem nejedla, než něco co mi nedělalo dobře, pak se proti tomu člověk obrní a tělo neposlouchá.
    Díky za inspirace Lenka

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Lenko, moc děkuju za pochvalu. Mám radost, že jsou vám moje stránky k užitku a držím palce do Whole30.
      Máte pravdu, že člověk se postupně odnaučí poslouchat signály vlastního těla, což je velká chyba.

  5. Zuzana napsal:

    Vaše jídla vypadají fantasticky, hned bych se tak klidně stravovala, kdyby mi to někdo vařil. Momentálně jsem na mateřské se dvěma malými dětmi a vím, že vařit si takhle vychytaně třikrát denně prostě nedám, je pro mě výkon uvařit oběd. Nenabízí někdo už krabičkový systém s Whole30 dietou (žiju v blízkosti Brna)?

    • Lucie napsal:

      Chápu, že se 2 dětmi to není jednoduché. Není ale vůbec nutné vařit 3 krát denně různá jídla 🙂 Pravda, chce to více plánování a volit taková jídla, která se “dělají sama” (třeba za použití pomalého hrnce), nebo volit jídla, jejichž přípravou vlastně uvaříte více jídel (třeba uvařit kuře na polévku, z obraného masa udělat květákové rizoto, odříznutá stehna mezitím upéct v troubě k večeři), kombinovat přípravu na plotně a v troubě (maso na pánvi a pečenou zeleninu v troubě) atd. Není to jednoduché, ale jde to. Držím palce 🙂
      O krabičkovém systému vyhovujícímu W30 bohužel nevím.

  6. Lenka napsal:

    Dobrý den, Lucie, dnes jsem najela na W30. Jsem zvědavá, jak to zvládnu. Miluju 40% smetanu a mléko ve všech jeho podobách 😐 Ale já si věřím. Dám to. Dali to jiní, proč ne já? Velkou motivací a nakopnutím je pro mě můj pubertální syn, který přišel na tím, že se chce zdravě stravovat a je ochotný najet též na W30. Zatím ho budu udržovat na “nízkosacharidovce”, aby neutrpěl fatální šok s následky 😀 Mám zkušenosti s ketogenní dietou, z níž jsem přešla na Primal, jenže můj největší a zásadní problém je disciplina. V posledních měsících tzv. “prasím”, sním pečivo i čokoládu…no kilogramy jdou zas nahoru, včera po pohledu do zrcadla jsem si řekla “fuuuj” a okamžitě začínám W30. Zvládnu to. Musím. Chci. Vaše stránky mi dodají sílu. Strach mám jen z toho, že to bude finančně náročné, protože co si budem povídat…. rohlík se šunkou je určitě finančně zanedbatelná položka oproti kešu máslu, jenž přijde při 330 gramech na téměř 200 Kč. Jak jste si s financemi poradila na začátku? Pokud tedy peníze řešit nemusíte, jste šťastná žena Děkuji Vám za to, že se věnujete právě tomuto tématu a Vašim stránkám, které poslouží tisícovkám lidí….super

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Lenko. Jasně že to dáte! Nejtěžší je udělat první krok, pak už to jde (skoro) samo 🙂
      Chápu, že se změnou stravy dochází i k navýšení nákladů na jídlo. Člověk by to ale měl brát investici sám do sebe a do svého zdraví. Jen si nejsem jistá, proč jste zmínila zrovna kešu máslo. Osobně ho téměř vůbec nekupuji, svádí mě k mlsání. Což rozhodně ve Whole30 nemá co dělat 🙂 Pokud se zaměříte na sezónní zeleninu, naučíte se vařit i z levnějších kousků masa, zpracujete maso i s kostmi (nekoupíte třeba jen kuřecí řízky, ale celé kuře a to zpracujete na různá jídla), dají se výdaje za potraviny hodně osekat. Držím palce, ať se daří 🙂

  7. Jana napsal:

    Dobrý den, už zkouším WHOLE30 týden a cítím se výborně. Manžel i synové mě podporují, a chtějí to jíst taky, když mají chuť dají si k masu a zelenině přílohu, takže nevařím každému něco jiného. Mám pomalý hrnec, a zásadně vařím jedno jídlo na více porcí, tak se dá ušetřit čas.
    Co se týče finanční náročnosti, tak mám pocit že utratím tak polovinu. Kupuju v podstatě jen maso u řezníky a zeleninu. Ghí dělám v pomalém hrnci. Větší spotřeba olivového oleje. Ale nekupuju žádnou šunku sýry, sladkosti, minimum oříšků, jogurty jen pro mladšího syna a náklady výrazně klesly.
    Děkuju za inspiraci, moc pěkné a praktické stránky.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, gratuluji k rozhodnutí pustit se W30. Je úžasné, jakou máte v rodině podporu a jak jste se k celému programu a vaření postavila. Moc držím palce, aby vám Whole30 přineslo samá pozitiva 🙂
      Děkuji za pochvalu stránek. Mám radost, že jsou užitečné <3

  8. Zuzka K. napsal:

    Dobrý den,
    jsem v prvním týdnu Whole 30. Jím dost podobně jako předtím, ale 100 %. Tak jsem zvědavá, co to se mnou udělá. Každopádně jsem samozřejmě ve fázi, že se mě na to lidi v mém okolí ptají a dostali jsme se k jedné věci, kterou si nejsem úplně jistá, co přesně odpovědět neb v knize to podle mě není a na webu jsou jen názory jiných lidí, co si o tom myslí. Jde o to, jestli po těch 30 dnech když vyzkouším např. sýr a dám si ho 3x denně, jak se radí, jestli ta reakce těla nebude spíš, že je v šoku z něčeho, co nemělo, než že by mi vyloženě nesedělo nebo že bych měla intoleranci. Předpokládám, že možná odpověď je, že za 30 dni se intolerance nerozvine, a že tedy nemám intoleranci jen proto, že jsem měsíc nejedla sýr, ale nemáte nějaký zdroj, kde by se o tomto pojednávalo? Úplně obhájit jsem si to neuměla.
    Díky moc a děkuji za věčnou inspiraci co se týká receptů a vaření! Vaší kuchařku miluji! 🙂
    Hezký den,
    Zuzka

    • Lucka napsal:

      Dobrý den, Zuzko,
      na tohle se názory velmi různí a přiznám se, že žádný zaručený zdroj informací, které by odpověděly jednoznačně na vaši otázku, nemám.
      Osobně se ale přikláním k názoru, že za měsíc opravdu nejde vypěstovat intoleranci tím, že některou surovinu vyloučíte z jídelníčku. Určitě máte spoustu potravin, které jíte jen sezónně (třeba různé druhy ovoce), a také když si je po delší době dáte, nic vám to neudělá.
      Moc děkuji za pochvalu receptů a kuchařky ❤️ Mám velkou radost, že se líbí a že podle nich chutná 🙂
      Mějte krásný den

  9. Kris napsal:

    Dobrý den,

    nedávno jsem si koupila knihu Jídlo na prvním místě, má motivace je můj zdravotní stav. Jsem zvyklá každý rok držet “detox dietu” kdy vyřazuji maso, sladké, kávu a alkohol. Díky mým opakujícím zánětům jsem se rozhodla pro whole30, protože už vážně nevím co víc pro sebe udělat a jak si pomoci. Je to úplně něco nového a jiného než jsem dělala a věřím, že to zvládnu. Mám trochu obavy z financí, z náročnosti přípravy jídel (nejsem zrovna Polreich) a především z absence mléčných výrobků, máme doma kozu a na jejím mléku jsem vyloženě závislá. Je to pro mě výzva a ty já ráda 🙂
    Chtěla bych se zeptat jen na velikost porcí. Někde uvádíte na oběd jen polévku (nejsem si jistá, jestli mi to bude stačit). Také se chci zeptat co svačiny? Nevím kam až mohu zajít …

    Děkuji a přeji hezký den, K.

    • Lucka napsal:

      Dobrý den, Kris,
      moc držím palce s Whole30. Doufám, že vám program pomůže objevit, co vám působí obtíže.
      Z finanční náročnosti a samotného vaření strach nemějte. Zaměřte se na aktuální sezónní zeleninu, vařte z levnějších druhů masa, připravte si základ pro rychlé vaření dalších jídel (třeba uvařené maso z polévky jako náplň do omelety, do zeleninové směsi na pánvi, stir fry atd.), uvařte si více porcí od jednoho jídla aj.
      Velikost porcí je víceméně individuální. Moje jídelníčky berte jen jako inspiraci, ne jako nutnost dodržení. Já polévky zařazovala zejména v době, kdy nebyl až tak hlad (třeba po větším obědě) nebo nebyl čas na vaření.
      Obecně by se měla jídla ve W30 skládat z 1-2 dlaní bílkoviny, 1 palce tuku a většinu talíře by měla tvořit zelenina. Návod na sestavení talíře si stáhněte zde https://paleosnadno.cz/whole-30/ke-stazeni/
      Držím moc palce s Whole30 a přeji ať se dobře daří ❤️

  10. Nikol napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na způsob opětovného zavádění. Přečetla jsem o whole30 dvě knihy a jsem asi v půlce. Pokud to dobře chápu. Při zavádění například laktózy, zařadím laktózu do všech chodu. Do snídaně, obědu i večeře. Připadá mi to poněkud moc. Jak pak například zjistím, jestli mi vadil jogurt na snídani nebo sýr na večeři? Děkuji

    • Lucka napsal:

      Dobrý den, to, jak budete potraviny přesně zavádět, záleží z velké části na vás. Popsaný způsob v knize je jen vodítko, není vyloženě nutné se ho držet. Proto může zaváděcí fáze vypadat u různých lidí (a také při různých opakováních) různě. Pokud máte podezření na problémy s mléčnými výrobky, můžete zaváděcí fázi udělat mnohem delší a podobnější, nebo se při druhém kole soustředit už jen čistě na mléčné výrobky. Podobně jako jsem to udělala já, viz https://paleosnadno.cz/whole-30/moje-whole-30/zkouseni-vyrazenych-potravin-c-2/

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky