Recept na broskvové čatní (chutney) » Paleo snadno

Broskvové čatní (chutney)

Broskvové čatní (chutney)

    , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Broskvové čatní (chutney)
4.0 2

Čatní (čtěte čatný) je původně indická pikantní omáčka s výraznou sladkokyselou chutí, připravovaná nejčastěji z různých druhů ovoce. Je skvělým doplňkem mnoha jídel, které dokáže neuvěřitelně ozvláštnit a chuťově pozvednout. Hodí se dokonale například ke grilovanému masu či tuňákovému tataráku, lze jí ochutit pečené kuře či na talíři doplnit podávaný sýr. Můžete ji
třeba přimíchat do majonézy a získáte netradiční dip k pečené zelenině.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 20 plných lžic po 30 gramech
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 lžíce olivového oleje nebo ghee

80 g cibule

3 malé stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 lžíce jablečného nebo vinného octa

500 g čerstvých broskví nebo nektarinek

chilli papričky podle chuti

250 ml vody

špetka soli

volitelně citrónová šťáva, sladidlo, želatina

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 20 plných lžic po 30 gramech

Postup

V širším hrnci nebo pánvi rozehřejte na nižší střední teplotu olivový olej. Za častého míchání na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Přidejte rozdrcený česnek a nadrobno nasekaný čerstvý zázvor. Kostičky by měly být opravdu co nejmenší, aby se narušila tuhá vlákna, která by jinak kazila strukturu hotového čatní. Případně můžete zázvor nastrouhat.

Vše nechte krátce rozvonět. Obsah pánve zalijte octem a ten částečně vyvařte.

Broskve vypeckujte a oloupejte. Dužinu nakrájejte na kousky a ty nasypte do pánve. Podle chuti přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky zbavené semínek (pokud máte rádi extra pálivé, můžete je ponechat).

Obsah pánve zalijte vodou. Přidejte i špetku soli. Ovocnou směs povařte na mírném plameni za občasného promíchávání přibližně půl hodiny. Pak výkon plotýnky zvyšte a za stálého míchání nechte čatní zhoustnout do požadované konzistence.

Další postup velmi záleží na tom, jak zralé ovoce jste měli k dispozici, a také na vašich chuťových pohárcích. Některé broskve mají natolik dokonale vyváženou chuť, že hotové čatní není potřeba nijak dál upravovat. U velmi sladkého ovoce můžete přidat trošku citrónové šťávy, u kyselejšího zase trošku vhodného sladidla (to neplatí pro Whole30).

Stejně tak záleží, jakou máte u omáček a dipů rádi konzistenci. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit džemu či marmeládě, můžete do teplého čatní přimíchat 2–3 g želatiny. Tu připravte podle návodu na obalu. Většinou ale bohatě stačí směs vyvařit do požadované hustoty.

Hotové a ještě horké čatní přelijte do uzavíratelných skleniček vypláchnutých vroucí vodou. Uskladněná v temnu a chladu vydrží tato pikantní ovocná omáčka několik týdnů. Po otevření uložte sklenici do lednice a obsah spotřebujte do několika dnů.

Kromě broskví můžete čatní připravit i z mnoha dalších druhů ovoce, jako jsou meruňky, švestky, mango, jablka, fíky, ale také třeba třešně či maliny. Na dochucení lze použít i rozličná koření – skořici, hořčičná semínka, badyán, kardamom… Popusťte uzdu fantazii, zkoušejte a kombinujte. Tuhle omáčku si zamilujete!

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1 plná lžíce (30 g)
Energetická hodnota20 kcal / 80 kJ
Sacharidy3 g
Tuky1 g
Bílkoviny0 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

3 Recenzí / komentářů

Tikki

13 ledna, 2022

Vinikající ,ale pořád hledám tu ingredienci se kterou to bude echt.

Tikki

13 ledna, 2022

Použil jsem hrušky místo broskví,švetstky mají silnou chuť a taky by šly.Sladidlo a želatina Samael mě ochraňuj.Maliny a jahody mají semínka,byly by skvělé, ale po vylisování – mé odhady .

Lucka

14 ledna, 2022

Do tradičního chutney se běžně dává velká hromada cukru a octa 🙂 Pod “sladidly” lidem nabízím možnost doslazení tím, co běžně používají. Ať už je to běžný či třtinový cukr, med, kokosový cukr, ale třeba i erythritol. To nechávám na každém, co zvolí 🙂
Někomu semínka nevadí, já bych je také odstranila, přesně jak píšete ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky