Recept: Burger na máslové dýni se zelným salátem | od Lucky Grusové

Burger na máslové dýni se zelným salátem

Burger na máslové dýni se zelným salátem

  , ,   , , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Burger na máslové dýni se zelným salátem
5.0 5

Zkoušeli jste si někdy připravit nahatý burger? Je to vlastně opečená masová placka bez tradičního pečiva, které je buď zcela vynechané nebo nahrazené plátkem vhodné zeleniny. Taková máslová dýně k podobnému použití svým tvarem vyloženě vybízí. Nemyslíte?

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 15 minut

    15 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

150 g bílého nebo červeného hlávkového zelí

40 g cibule

40 g majonézy

200 g mletého hovězího masa

sůl

pepř

chilli podle chuti

200 g máslové dýně

20 g sádla nebo ghee

pár listů salátu, polníčku, rukoly aj.

60 g rajčat

60 g salátové okurky

volitelně slanina, sýr, avokádo, hořčice atd.

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 15 minut

    15 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

ZELNÝ SALÁT

Zelí zbavené košťálu nakrouhejte na tenké nudličky, jemně je posolte a důkladně promněte. Tím zelí zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, slijte ji.

Zkřehlé zelí smíchejte s majonézou, s 20 g drobně nakrájené cibulky a troškou pepře. Pro chuť můžete přidat i trošku nastrouhané červené řepy a/nebo křenu. Promíchejte a salát dejte vychladit do lednice.

BURGER

Mleté maso smíchejte se solí, pepřem a podle chuti i s troškou chilli. Z hmoty vytvarujte nižší placky, s mírně prohloubeným středem (v tom místě se maso stáhne, tak ať nemáte pak burgery moc vysoké). Masové placky by měly být o něco málo větší než kolečka dýně.

Z máslové dýně (z jejího užšího konce bez semínek) ukrojte 2 plátky silné 1-2 cm a ty pomocí ostrého nože opatrně oloupejte.

Připravte si velkou pánev či pár menších. Nahřejte na nich tuk na střední teplotu a začněte opékat nejdříve plátky dýně. Jakmile budou z jedné strany opečené, mírně zvyšte teplotu, plátky otočte a do pánve přidejte i burgery.

Maso propečte podle toho, jak to máte rádi. Někdo trvá na úpravě Well done, tedy skrz naskrz propečené, dle mého je ale nejlepší, když má burger křupavou krustičku, s mírně růžovým šťavnatým středem.

Do burgerů nepíchejte vidličkou, jinak vám z nich vyteče všechna šťáva. Míru propečenosti zjistíte buď dotykem - čím více maso klade odpor a je tužší, tím více už je burger propečený, nebo, pokud chcete mít extra jistotu, udělejte na pánvi jeden burger navíc a do něj můžete případně zakrojit a zjistit, jak moc už je udělaný.

Do plátků dýně naopak klidně vidličkou píchněte. Jakmile projde skrz naskrz bez problémů, je dýňový plátek hotový. Měl by mít měkký střed, ale být krásně dohněda opečený.

Nakonec přichází na řadu kompletace burgerů. Na plátek dýně postupně navršte zbylé ingredience - pár lístků salátu, tenká kolečka rajčat, okurky a cibule. Můžete přidat i plátek sýra (napletí pro paleo a Whole30 variantu) a dokřupava vypečené slaniny, dýňové plátky namazat troškou hořčice či ochucené majonézy atd.

Burger propíchněte špejlí, aby lépe držel pohromadě, doplňte vychlazeným zelným salátem a hned podávejte.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota550 kcal / 2 301 kJ
Sacharidy17 g
Tuky41 g
Bílkoviny29 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

14 Recenzí / komentářů

Joggidka

7 listopadu, 2017

Nejlepší 🙂

Lucie

8 listopadu, 2017

🙂 <3 To mám radost!

iveti

8 listopadu, 2017

Výborný!!

Lucie

9 listopadu, 2017

To ráda čtu. Díky za zprávu 🙂

Katerina

13 listopadu, 2017

Výtečné, moc děkuji za inspiraci 🙂

Lucie

13 listopadu, 2017

Já děkuju za zprávu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Klára

22 listopadu, 2017

Děkuji za recept, kombinace s máslovou dýní je vynikající.

Lucie

23 listopadu, 2017

Mám radost, že chutnalo. Děkuji za zprávu 🙂

Marek

5 února, 2018

Vyzkoušeno a je to skutečně skvěle

Lucie

6 února, 2018

Marku, díky moc za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo 🙂

Verča Martinková

25 ledna, 2019

Dneska jsem vyzkoušela! Výborný recept 🙂 Nebe na talíři.

Lucie

26 ledna, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc díky za komentář.

Nicole

6 května, 2020

Vynikající! Ale nesehnala jsem dýni, tak jsem to vyzkoušela na opečeném lilku.. a perfektní! 🙂

Lucka

7 května, 2020

Lilek je skvělá volba ❤️ Mám radost, že chutnalo. Děkuji za komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky