📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Černá sezamová / maková zmrzlina

Černá sezamová / maková zmrzlina

    , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Černá sezamová / maková zmrzlina
5.0 5

V jedné japonské restauraci jsem ochutnala černou zmrzlinu, která mě absolutně nadchla. Hned na místě jsem zjišťovala detaily a po pár dnech si ji zkusila připravit i doma. Tradiční japonská zmrzlina se připravuje z opraženého černého sezamu. Já vyzkoušela i obměnu s (v našich končinách tradičnějším) mákem, klasickou smetanu jsem pro paleo variantu nahradila kokosovým mlékem. Všechno funguje dokonale!

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

50 g černého sezamu nebo modrého máku

80 g medu

špetka soli

500 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka

4 žloutky

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Pokud jste se rozhodli použít mák, můžete tento krok přeskočit. U sezamu ale doporučuji semínka nejdříve na vyšší teplotu za častého promíchání na sucho opražit na pánvi. Nádherně to zvýrazní jejich chuť a vůni.

Ve vhodném mixéru (nejlépe se hodí menší nástavec na ořechy či bylinky) si zvolená semínka rozemelte na pastu. Mixujte, dokud zrníčka nepustí tuk a z drti se nestane hladká směs. Nechceme totiž mouku, ale vyloženě hladkou pastu. Celá nerozemletá celá semínka by rušila jemnou konzistenci zmrzliny a zbytečně dráždila jazyk. Občas bude potřeba mixér zastavit a ze stěn stáhnout směs, která se tam přilepila. Jakmile bude pasta krásně hladká, přidejte med, špetku soli a ještě jednou dobře promixujte.

Na plotýnce si ohřejte (nevařte) smetanu či kokosové mléko a rozmíchejte v něm semínkovou pastu. Můžete použít i ponorný mixér.

V misce si rozšlehejte žloutky s pár lžícemi ohřátého mléka. Vše pak za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce k teplému mléku a společně přiveďte k teplotě mezi 80-85 °C, kdy žloutky začnou houstnout. Teplotu nepřekročte, ať se vám z toho nestanou míchaná vajíčka 🙂 Ideální je samozřejmě použití kuchařského teploměru, ale ten správný bod poznáte i podle toho, že se vám směs lépe udrží na lžíci a půjde v ní prstem udělat cestičku, která se nebude slívat zpět.

Směs odstavte z plotny, nechte chvíli vychladnout a pak promixujte ponorným mixérem. Odstraníte tak případné hrudky a zmrzlina bude i nadýchanější.

Zmrzlinovou směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během tuhnutí můžete hmotu párkrát promíchat (vidličkou či ponorným mixérem). Narušíte tak vznikající krystalky ledu a zmrzlina bude hladší.

Pokud máte zmrzlinovač, připravte zmrzlinu v něm podle návodu.

Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit na kuchyňské lince. Pak pomocí lžíce či speciální naběračky udělejte ze zmrzliny kopečky, trošku je posypte celými semínky, doplňte oblíbeným ovocem či bylinkami a podávejte.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Terka

19 března, 2017

Jak já se těším, až skončím své whole 30… 🙂

Lucie

19 března, 2017

To chápu 😀

Hana Štipák

13 června, 2017

Vyzkoušeno a je to mňamka. Jen jsem místo medu, který mi v tu chvíli scházel použila zralý banán a taky to šlo 🙂

Lucie

13 června, 2017

Banán je dobrá volba 🙂 Jen už možná malinko ovlivní výslednou chuť zmrzliny.

Eva

2 července, 2017

Dnes vyrobena – čistě teoreticky – k manželovým narozeninám. No, se uvidí, kdo se bude nakonec olizovat… Už jen příprava byla veeelmi chutná Ještěže mám v záloze i jiné dobrůtky.

Lucie

2 července, 2017

Krásný narozeninový dárek 🙂 Ať chutná!

Luděk

20 února, 2018

Výborný recept. Dlouho jsem chtěl dělat vlastní zmrzlinu, s tímto receptem se to konečně podařilo. Zmrzliny bez chemikálií se špatně shánějí a jsou drahý (vanička v Globusu za 2 kila!).
Pár poznámek:
– děti ji nesnáší, my dospělí ji milujem – jsou zvláštní, sytý, neškrabe po nich v krku.
– recept jsem zjednodušil, v podstatě všechny ingredience namíchám naráz a pak vařím.
– nepražím, pražení je výborný, ale pražený sezam pak chutná de facto jako káva, neříkám, že to je na škodu, i tahle zmrzka mi chutnala, ale říkal jsem o ní, že je “kávová”.
– stejně jsem připravil i konopnou zmrzlinu. V DM jsem koupil pytlík konopných zrnek a opět rozmixoval 50g.
– také připravuju borůvkovou – v Lidlu koupím dvě krabičky borůvek – celkem 250g, rozvařím skoro dosucha (povidla) a pak rozmixuju v mlíku a žloutcích a medu.
– manželka je alergická na mlíko, postupně jsem přešel na kokosové. Ale nešlo to tak jak se smetanou.
– po pokusech omylech jsem pochopil, že problém kokosovýho mlíka je, že je to míchanice vody a kokosu a ta voda se rozpouští a mrzne jinak. Při odstátí zmrzliny z ní začne pouštět voda, která je bez chuti. Kvůli vodě měla zmrzka často vodovou příchuť.
– osvědčilo se mi kokosový mlíko Alnatura, protože v konzervě je kokosový tuk nespojený s vodou (a taky tam nejsou různých zhušťovadla apod). Odeberu kokos lžicí do zmrzliny, vodu vypiju.
– taková zmrzlina je pak hutná, při odstátí při pokojová teplotě měkne, ale neteče.

Lucie

21 února, 2018

Luďku, děkuju za pochvalu receptu a podrobný komentář. Osobně používám kokosové mléko AroyD a vámi popisované oddělování vody jsem nezaznamenala. Mám radost, že chutná.

Iva

16 ledna, 2019

Výborný recept! Zmrzlina je super i se žlutým sezamem, je to prakticky to samé. Nemohu med, tak jsem jej nahradila třtinovým cukrem rozpuštěným v malém množství teplého mléka.

Lucie

17 ledna, 2019

Díky za sdílení tipů na obměnu 🙂 Mám radost, že chutnalo <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky