Recept: Chorizo masové kuličky s dýní | od Lucky Grusové

Chorizo masové kuličky s dýní

Chorizo masové kuličky s dýní

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Chorizo masové kuličky s dýní
4.0 1

Miluju mexickou a španělskou kuchyni - se všemi jejich typickými surovinami, chutěmi, vůněmi, kořením... ❤️ Jestli to máte podobně jako já, určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale vážně skvělý recept. Najdete v něm i návod na přípravu vlastní chorizo kořenicí směsi, kterou uplatníte i v mnoha jiných jídlech, a také jednu surovinu, kterou jsem zatím v receptech nepoužívala. Poznáte kterou? Co na to říkáte? Mám pro vás připravit víc takovým receptů? Napište mi do komentáře :-)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

CHORIZO KOŘENÍ

1 bobkový list

3 hřebíčky

1/2 lžičky chilli vloček

1 zarovnaná lžička semínek koriandru

1 zarovnaná lžička sušeného oregána

1 zarovnaná lžička celého římského kmínu

1/2 lžičky sušeného česneku

1/3 lžičky mleté skořice

2 plné lžičky uzené papriky

1 plná lžička sladké papriky

MASOVÉ KULIČKY

500 g mletého vepřového masa

2 lžičky jablečného nebo vinného octa

2 x na špičku nože jedlé sody (volitelně)

sůl

pepř

ZELENINOVÁ SMĚS

600 g máslové dýně nebo hokaido

160 g papriky

120 g červené cibule

4 stroužky česneku

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžíce olivového oleje

200 g předvařené cizrny * (viz TIPY a doplňující informace)

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

CHORIZO KOŘENÍ

Koření rozemelte co nejvíce najemno.

MASOVÉ KULIČKY

Smíchejte připravenou kořenicí směs (trošku si nechte stranou), mleté maso, ocet, sůl a pepř.

Na závěr volitelně vmíchejte trošku jedlé sody. Pomáhá maso příjemně změkčit. Ve větším množství, ale může mít nepříjemnou pachuť, proto to s jejím dávkováním nepřežeňte.

Z dobře propracované masové směsi vytvořte malé kuličky (přibližně 30 kusů, cca 18 g na 1 kuličku).

ZELENINOVÁ SMĚS

Do velkého pekáče nebo na pečicí plech nasypte oloupanou máslovou dýni nebo omytou hokaido, kterou jste zbavili semínek a nakrájeli na kostky cca 2 x2 cm.

Přidejte očištěnou papriku a cibuli, obě nakrájené na nudličky, a nahrubo rozdrcený česnek.

Zeleninu promíchejte s rajčatovým protlakem, olivovým olejem a chorizo kořenicí směsí, kterou jste si dali stranou.

Na zeleninovou směs rozložte připravené masové kuličky.

Nezakrytý pekáč nebo plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut.

Po 20 minutách směs promíchejte s důkladně propláchnutou a okapanou cizrnou (volitelně, viz doplňující informace), solí a pepřem a vraťte ještě na cca 5 minut do trouby, kde jste zvedli teplotu na 230 °C.

Podávejte podle chuti posypané petrželkou nebo koriandrem a doplněné klínky citrónu pro dochucení.

Jídlo zakryté a uložené v lednici vydrží několik dní. Před podáváním ho lze krátce prohřát v troubě nebo na pánvi.

TIPY

Rozemlít koření v menším množství může jít hůře, proto doporučuji připravit více dávek a uschovat pro další použití. Kořenicí chorizo směs se hodí nejen na přípravu kuliček, ale skvěle dochutí i různé směsi z pánve či dušené maso na mexický / španělský způsob.

Kořenicí směs lze připravit i z koupeného předem namletého koření. Ale rozemletím celého dosáhnete intenzivnější chutě a vůně. Pro ještě větší intenzitu můžete koření před rozemletím navíc krátce zprudka opražit na suché pánvi.

Pro kontrolu dostatečného ochucení vytvořte ze syrové masové směsi malou placičku a tu rychle opečte na pánvi nebo "uvařte" v mikrovlnné troubě. Ochutnejte a podle potřeby případně směs více osolte a opepřete.

Papriky můžete částečně nahradit nebo doplnit čerstvými celými papričkami jalapeño nebo padrone.

Zeleninová směs by měla v pekáči nebo na plechu ležet v jedné vrstvě (aby se nedusila ve vlastní šťávě), ale ne s příliš velkými mezerami (aby se nespálila). Proto zvolte odpovídající velikost pečicí nádoby. Na přípravu 4 porcí vychází 1 pečicí plech.

Cizrnu použijte ideálně v bio kvalitě. Můžete si ji sami předem namočit a uvařit doměkka (počítejte s minimálně 8 hodinami namáčení a 1 hodinou varu).

* Doplňující informace:

  • V paleo, primal a Whole30 variantě receptu cizrnu vynechte.
  • Uvedené množství odpovídá cizrně slité z nálevu.
  • Při vynechání cizrny se výživové údaje na 1 porci změní na:
    460 kcal / 1910 kJ, 17 g S, 32 g S, 22 g B

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota510 kcal / 2120 kJ *
Sacharidy24 g *
Tuky33 g *
Bílkoviny24 g *

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

4 Recenzí / komentářů

Andreyka

13 října, 2022

Lucko, moc děkuju za recept….je barevný, rychlý…. neskutečně dobrý a navíc vč. přílohy z jednoho plechu….ty mám nejradši.

Lucka

13 října, 2022

Andreo, děkuju za vyzkoušení receptu a milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnala. Máte pravdu, že tyhle “jednoplechové” nebo “jednohrncové” recepty jsou nejlepší 🙂

Alena

14 listopadu, 2023

Lucko, děkuji za originální recept. Nevzpomínám si, že bych něco podobného jedla. Moc jsem si pochutnala, jako vždy, když vařím podle Vás.

Lucka

15 listopadu, 2023

Aleno, děkuju Vám za milý komentář. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Těším se na další společné kouzlení v kuchyni!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky