Recept: Čokoládový fondant (lávový dortík) | od Lucky Grusové

Čokoládový fondant (lávový dortík)

Čokoládový fondant (lávový dortík)

  ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Čokoládový fondant (lávový dortík)
5.0 5

Představte si dortík, ze kterého po rozkrojení vyteče horká čokoláda. Tu si naberete na lžičku spolu s troškou zmrzliny nebo šlehačky a necháte v ústech rozpustit. Božská představa, ne? :-) A když vám slíbím, že příprava je ohromně jednoduchá (nenechte se vyděsit vypsaným postupem, je jen podrobný, ne složitý) a také neskutečně rychlá, máte výběr dalšího dezertu jasný.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

50 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 85%)

60 g másla

2 vejce

5 g hořkého kakaa

15 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

20 g ořechového másla (mandlové, kešu aj.)

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Zapněte si troubu na 220 °C a nechte ji nahřát.

V mikrovlnce nebo na nízkou teplotu na plotýnce si rozpusťte máslo. Odeberte stranou jednu lžíci, ve zbytku rozpusťte čokoládu a promíchejte do hladké směsi.

V jiné misce si vyšlehejte vejce se sladidlem. To můžete i zcela vynechat. Záleží na vaší chuti a také na obsahu cukru v použité čokoládě. Samozřejmě čím méně, tím lépe.

Do lžíce rozpuštěného másla, které jste si dali stranou, vmíchejte ořechové máslo a špetku hořkého kakaa. Měla by vám vzniknout řídká hnědá směs. Tu použijeme jako střed fondantu.

Smíchejte dohromady připravená vejce a čokoládovou směs. Vše propracujte do hladkého řidšího těsta. Pokud jste čokoládu s máslem ohřáli příliš, nechte ji před spojením s vejci trošku vychladnout, aby se vejce neuvařila ještě před vložením do trouby. Na dotek by čokoládová směs měla být jen vlažná, ne horká.

Porcelánové mističky (vhodné do trouby) pečlivě vymažte máslem (skvěle to jde obalem od másla) a vysypejte troškou hořkého kakaa. Každý kousek dna i stěny by měl být pokrytý, aby se na ně těsto nepřilepilo a fondant se netrhal při vyklopení.

Mističky by neměly být příliš nízké, aby se v nich těsto moc rychle nepropeklo a nepřišli jste o efekt s tekutým středem (ten ale podpoříme náplní z ořechového másla). Vyzkoušené mám například tyto od Tescoma.

Připravené misky naplňte 2/3 těsta, navrch rozdělte směs z ořechového másla a zakryjte zbytkem čokoládového těsta. Mističky by měly být naplněné tak ze 2/3. Počítejte s tím, že vám těsto hodně nabude, takže misky neplňte až po okraj.

Připravené dortíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 8-10 minut v závislosti na jejím výkonu. Mně se doma osvědčilo fondanty nechat v troubě přesně 8,5 minuty. Tak se těsto upeče, ale nevysuší a vnitřek zůstane krásně tekutý.

Ještě horké dortíky opatrně vyklopte na talířky. Pokud se vám utrhne vršek, až tak moc to nevadí. Jemně ho vydloubněte z mističky a posaďte na vrch fondantu.

Čokoládové dortíčky doplňte podle chuti třeba vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo lžící mascarpone a okamžitě podávejte. Skvěle se hodí i omáčka z rozvařeného lesního ovoce.

Výživové hodnoty jsou vypočítané při použití 90% čokolády Lindt, mandlového másla a naopak bez použití sladidla a přidané zmrzliny či šlehačky. Zvolené suroviny samozřejmě výsledné hodnoty mění.
* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota500 kcal / 2 110 kJ *
Sacharidy6 g *
Tuky49 g
Bílkoviny11 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

20 Recenzí / komentářů

Martina S.

8 ledna, 2019

teda Luci, toto je naprosto bezvadné!!!! dělala jsem už po třetí. Chutnal i kamarádce. Myslela jsem že brownie z červené řepy nic nepřekoná, ale toto je snad ještě lepší. Miluju oříškové máslo a tady v tomto receptu je úplně super. Sladidlo jsem nedávala vůbec, čokoláda 85 až 90%

Lucie

9 ledna, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo <3 Díky za milý komentář a vyzkoušení receptu.

Veronika

12 ledna, 2019

Vyzkoušeno a tohle je teda vážně bomba! Jako všechno! Vždycky si říkám, že “tohle snad nic nemůže překonat” a ono prostě zase jo! Jednoduché, rychlé, chutné. Mňam. :))

Lucie

13 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 Moc díky za milý komentář 🙂

Petra

11 února, 2019

Slo by to s ghi misto masla? Nemuzu mlecne.

Lucie

11 února, 2019

Ano, to by mělo fungovat bez problémů 🙂

Váša

8 ledna, 2020

Dobrý den prosím kde seženu ořechové máslo ? U nás v Kadani v běžných obchodech nic nemají

Lucka

9 ledna, 2020

Dobrý den,
ořechová másla se prodávají s prodejnách se zdravou výživou nebo třeba i v DM drogerii.
Koupíte je i na mnoha internetových stránkách, případně si je lze připravit doma ve vhodném mixéru.

Tereza

26 ledna, 2021

Dobrý den,
myslíte, že by se místo porcelánových misek daly použít silikonové košíčky na muffiny?

Lucka

27 ledna, 2021

Dobrý den, bohužel neumím naprosto přesně odpovědět, nikdy jsem to nezkoušela. Zrovna u fondantu je každá změna hodně znát, takže výměna misek možná výsledek ovlivní, minimálně třeba v kratším potřebném čase. Ale fungovat by to mělo 🙂
Pokud vyzkoušíte, budu moc ráda, pokud dáte vědět. Moc děkuju ❤️

Dana

7 února, 2021

Dobrý den,
vyzkoušela jsem silikonové formičky na muffiny a jde to, akorát to chce o cca 2 minuty méně … dělala jsem 9 minut a vysušené to nebylo ale vláčně tekuté už taky ne. Jinak opět luxusní recept pochutnala si celá rodina i ta část, která low carb neřeší, děti vyleštily talířky. Takže opět děkuji za skvělý recept.

Lucka

7 února, 2021

Dobrý den, těch 9 minut odpovídá klasickým porcelánovým formičkám. V silikonu se těsto rychleji prohřeje, takže ty mínus 2 minuty by měly odpovídat. Ale záleží zase na konkrétní troubě, protože každá peče trošku jinak. Dokonce i ta samá v různých rozích. Zkrátka alchymie 😀
Mám velkou radost, že se povedlo a chutnalo ❤️ I bezvěrcům 😀

Michaela

1 května, 2021

Naprosto BOŽÍ, rychlé, top.. Dělám většinou s rybizem (který většinou míchám s čekankovým sirupem jen trochu, aby pořád byla kyselá chuť, kterou v kombinaci s kakaem/čokoládou miluju!)

Vůbec nechápu, jak někdo mohl dát nižší hodnocení..

Za mě 10 stars!

Lucka

2 května, 2021

To věřím! Rybíz je v kombinaci s čokoládou naprosto dokonalý ❤️ Díky za tip.
Mám velkou radost, že chutná. A taky díky za připomenutí receptu. Myslím, že vím, co si brzy udělám… a přefotím to 😀
Nižší hodnocení dala paní, která se ptala na možnost sehnání ořechového másla, takže ho vlastně ani nezkusila 🙂 Ale vy jste ho vystřelila zase nahoru ❤️ Díky!

Libuška

1 února, 2022

Dobrý den, ráda bych recept vyzkoušela, ale potřebovala bych radu s orechovym máslem. Chtěla bych si ho doma udělat sama. Z jakých ořechů je nejlepší? Děkuju

Lucka

2 února, 2022

Dobrý den, to záleží na vaší chuti a na tom, které ořechy máte nejraději. Ze všech je skvělé 🙂 Osobně mám nejraději asi kešu, mandlové a lískooříškové.

Libuše Beránková

2 února, 2022

Udělala jsem si máslo z kešu. Je to super jednoduché a moc děkuju za tip. Dnes jsem i dělala dorticky a zmizely úplně okamžitě! Jsou naprosto luxusní! Zítra budou mléčné řezy . Peču už jen podle vašich receptu ❤️

Lucka

3 února, 2022

Moc ráda čtu, že se dortíky povedly a chutnaly ❤️ Kešu máslo je skvělá volba. Má příjemně nasládlou chuť a ze všech ořechů se dělá nejsnadněji.
Doufám, že se podobně povedou i mléčné řezy a budou mít stejný úspěch 🙂

Šárka R.

19 srpna, 2022

Luci, nemám slov…naprosto úžasné, kdo miluje čokoládu, stane se závislákem (musím se hlídat, abych nedělala další várku ). V každém případě, přítel, který moc na novoty není, zblajzl hned 2 kousky (ze tří)
Diky

Lucka

20 srpna, 2022

Šárko, vy umíte vždycky tak krásně potěšit ❤️ Děkuju za komentář. Mám radost, že vám doma všem chutnalo. Každopádně hlavní chvála patří vám, protože vám se dortíky tak skvěle povedly ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky