Recept na domácí čokoládu s kešu, brusinkami a plátky kokosu

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

  , ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu
5.0 4

Nejsem zrovna typický milovník čokolády, čokoláda mi nikdy příliš nechutnala. Když jsem ale pro přípravu vánočního cukroví a kurzy vaření sháněla kvalitní čokoládu bez sojového či slunečnicového lecitinu a ideálně i bez cukru, došlo mi, že v této oblasti to mají „čokoholici“ těžké. Naštěstí, jako u mnoha jiných věcí, čokoládu si můžete snadno připravit doma a ochutit ji tím, co máte rádi. Já v receptu použila kešu ořechy, kokos a brusinky, vy si ale můžete s ochucením pohrát a přidat třeba vanilku, jiné druhy ořechů či sušeného ovoce. Anebo k výrobě vlastní čokolády přistupte úplně jinak a ochuťte ji kousky chilli papriček a špetkou soli. Ať už svou čokoládu „vytuníte“ jakkoliv, stačí ji pak hezky zabalit a máte krásný dárek, přímo od srdce :-)

  • Příprava: 1 hodina 15 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 1 hodina 15 minut

    5 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

50 g kakaové hmoty (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)

50 g kakaového másla (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)

10 g kokosového oleje

cca 10 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

20 g kešu ořechů

20 g sušených brusinek (bez přidaného cukru)

10 g kokosových plátků

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 1 hodina 15 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 1 hodina 15 minut

    5 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Správně se má čokoláda či kakaová hmota rozpouštět ve vodní lázni, tedy v misce nad horkou vodou. Upřímně, v tomhle jsem tak trochu „lempl“ a čokoládu rozpouštím v pánvi na plotně. Stačí si jen dobře ohlídat teplotu (bohatě stačí první až druhý stupeň z devíti), stále míchat a čokoláda se krásně rozpustí, aniž by se připálila. Obdobně poslouží i mikrovlnná trouba. Jestli v následujícím kroku použijete ten "správný" postup, nebo ten "lemplácký", nechám na vás :-)

Takže - kakaovou hmotu a máslo si rozpusťte.

Pečlivě vmíchejte sladidlo (lze ho samozřejmě úplně vynechat) a kokosový olej.

Ten se do čokolády přidává z důvodu jiného, nižšího bodu tání. Kakaová hmota a máslo taje někde okolo 33 °C, oproti kokosovému oleji, který se rozpouští při přibližně 24 °C.

Proto díky přidanému kokosovému oleji bude výsledná čokoláda lépe tát v ústech. Nesmí se ho ale dát moc, aby se čokoláda nerozpouštěla už v prstech.

Do vhodných formiček (nejlépe silikonových, ze kterých se čokoláda po ztuhnutí nejlépe vyloupne) vložte kousky kokosu, kešu ořechů a brusinek.

Zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice.

Pak už můžete slastně mlsat :-)

PS1: Pokud doma nemáte žádné vhodné formičky (já používám silikonovou formu na muffinky), klidně to zvládnete i bez nich. Stačí, když necháte čokoládu v pánvi mírně vychladnout do krémové konzistence a pak ji vylijete na plech vyložený pečícím papírem. Posypte ji ořechy, kokosem a brusinkami a nechte v chladu ztuhnout. Hotovou čokoládu pak nalámejte na nepravidelné tvary.

PS2: Pro žíhaný efekt můžete do tuhnoucí tmavé čokolády vylít směs rozpuštěného kakaového másla a dojemna rozmixovaných předem namočených kešu či makadamiových ořechů (použijte více másla než ořechů, aby hmota dobře ztuhla) a trošku promíchat kuchyňským nožem.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

21 Recenzí / komentářů

Alena

17 února, 2016

Môžem poprosiť o vysvetlenie čo je to kakaova hmota? Je to kakaovy prášok? Ešte som sa s tým nestretla…

Paleosnadno

17 února, 2016

Aleno, nejedná se o kakaový prášek, ale kompaktní kakaovou hmotu (hrubou čokoládu). Na výše uvedeném odkazu na výrobce je bližší popis kakaové hmoty i másla, včetně fotografie jak surovina vypadá.

Alena

3 dubna, 2016

Tak som vyskúšala a nie je to zlé, len ja som nezohnala kakaovú hmotu, len Cacao nibs, myslela som, že to je to, čo potrebujem. Neskôr som sa dozvedela, že to sú kakaové bôby, ktoré treba pomlieť a tak vznikne kakaová hmota. Keď sa mi masa v kastróliku nerozpúšťala, počkala som, kým vychladne a hodila som všetko do mixera a rozmixovala. Tak som dostala hmotu aspoň približnej konzistencie 🙂 a medu mi tiež bolo málo, musela som si pridať. Inak celkom dobrá náhrada čokolády, a hlavne bez všelijakých aditív 🙂

Lucie

3 dubna, 2016

Koukám, že jste si prošla takovým malým kuchyňským peklem 🙂 ale s dobrým výsledkem, to jsem ráda. Já moc nesladím, proto mi stačí medu méně.

Petra Pozníčková

23 června, 2016

Luci, s kešu a goji, a úplně bez medu. Nejluxusnější čoko, jakou jsem kdy jedla! 🙂

Lucie

23 června, 2016

To je super! Goji je také skvělá varianta, díky za tip 🙂

Jana

10 srpna, 2016

Lucko díky za super nejlepší recept, už si asi obyčejnou čokoladu nikdy nekoupim

Lucie

10 srpna, 2016

To úplně chápu! Mám radost, že chutná 🙂

Lenka

18 prosince, 2016

Dobrý den, chystám se na Vaši čokoládu, bude jako dáreček pro svateb.hosty. Zkoušela jsem více receptů a vždy mi po pár dnech zešedla. Máte zkušenost, jak dlouho dopředu ji lze udělat, aby se mi to nestalo? A poradíte, jak vyrobit i bílou čokoládu, co by kontrast s tmavou? Váš recept mě velmi zaujal, ve všech ostatních byl jen ztužený tuk….Děkuji moc.

Lucie

18 prosince, 2016

Dobrý den, Lenko,

zešednutí čokolády má většinou za vinu střídání teplot okolního prostředí a také nepřesně provedení tzv. temperace surovin při výrobě (měly by se dodržet přesně stanovené teploty). Nicméně, doma se mi to nikdy nestalo, protože se čokoláda velmi rychle snědla, takže vám bohužel přesněji neporadím.
Bílou čokoládu bohužel vyrobíte jen velmi obtížně, nikdy neztuhne tak dokonale, jako ta tmavá. Ale na konci receptu jsem uvedla tip, jak si ji vyrobit (kakaové máslo, oříšky, může být i trošku kokosového oleje – ten ale taje při poměrně nízké teplotě).
Ať mají z dárečků hosté radost a Vám se svatba (i následný společný život) vydaří 🙂

Lenka

18 prosince, 2016

Děkuji, jste moc hodná, ještě mám na výrobu čas, ale dám pak vědět, jak se zadařilo 🙂

Terka

5 března, 2017

Tak tohle mi nedělej…ještě asi 25 dní Whole 😀

Lucie

5 března, 2017

😉 Ten recept nikam neuteče 😀

Veronika

14 října, 2017

Luci nechápu vůbec první bod? Jakou čokoládu mám rozpustit na pánvi? V receptu je jen kakaova hmota a máslo, která se má rozpustit až v bodu 2, ale čokoláda ne? Děkuji moc!

Lucie

15 října, 2017

Veroniko, první bod je jen úvod a vysvětlení, jak rozpouštím čokoládu či kakaovou hmotu, není to ještě samotný recept. Ale trošku jsem to upravila, aby bylo více patrné, jak to myslím 🙂

Veronika

11 listopadu, 2017

Lucinko, já nevím co dělám špatně, ale absolutně žádné sladidlo se mi v čokoláde nechce rozpustit 🙁 Zkoušela jsem med, xylitol a kokosovy cukr.. A i kdyz nedám žádný kokosovy olej, tak taje už v prstech.. Mám máslo i hmotu z troubelic.. Děkuji moc!

Lucie

12 listopadu, 2017

Verčo, to mě mrzí, že se nedaří. Xylitol se rozpouští hůř, to je pravda. Ale med a kokosový cukr by měly jít bez obtíží.
Domácí čokoláda v prstech tát bude, ale nemělo by to být hned. Bod tání kakaového másla je někde okolo 38 °C.

Alča

6 února, 2018

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda když děláte čokoládu s chilli, dáváte tam čerstvou papričku či sušenou nebo pouze prášek zamícháte do čokolády? Děkuji

Lucie

6 února, 2018

Dobrý den, jak kdy 🙂 Ale nejčastěji asi chilli vločky. Aby ta pikantnost byla jen místy.

Eliška

5 května, 2019

Pecka, tohle budu dělat častěji. Dala jesm do toho goji, brusinky, kešu, pekanové ořechy a nepražené kakaové boby. Úplně se to rozpouští na jazyku. Díky, Lucko!

Lucie

6 května, 2019

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu i za vložení nápadu na jeho obměnu. Úplně se mi sbíhají sliny jen to čtu <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky