Recept: Dýňová polévka se zakysanou smetanou | od Lucky Grusové

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

    , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
5.0 9

I když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

DÝŇOVÁ POLÉVKA

13 g ghee nebo olivového oleje

80 g cibule

1 stroužek česneku

500 g máslové dýně nebo hokaido

1/2 lžičky rozmarýnu

500 ml vývaru nebo vody

80 g zakysané smetany

trošku citrónové šťávy

sůl

pepř

KŘUPAVÁ SEMÍNKA

3 g ghee nebo olivového oleje

30 g loupaných dýňových nebo slunečnicových semínek

1/3 lžičky rozmarýnu

troška citrónové kůry

sůl

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a rychleji se opeče.

Přidejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.

Do hrnce přisypte na kostky nakrájenou očištěnou dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt).

Za častého míchání dýni opečte (cca 2 minuty).

Přisypte rozmarýn a obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou.

Vařte do změknutí dýně cca 15 minut.

Do polévky přidejte 50 g zakysané smetany a vše rozmixujte dohladka.

Ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy. Již jen krátce prohřejte.

Polévku na talíři doplňte zbytkem zakysané smetany a opraženými semínky (viz níže).

KŘUPAVÁ SEMÍNKA

Dýňová nebo slunečnicová semínka za stálého míchání opražte dokřupava za střední teploty na trošce tuku.

Přidejte i špetku rozmarýnu a citrónové kůry. Osolte.

Semínka přidejte k polévce až při podávání, aby zbytečně neztratila svoji křupavost.

Samotná semínka můžete použít jako malý snack nebo svačinku na cesty.

TIPY

Pokud chcete docílit co nejplnější chuti polévky, doporučuji dýni místo vaření upéct. Ať už nakrájenou na kostky nebo vcelku (viz recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem).

Některé máslové dýně mají semínka se slabší slupkou, proto je po vydlabání nemusíte vyhazovat. Pro kontrolu jedno přeřízněte a pokud je slupka opravdu slabounká a střed naopak výrazný, semínka povařte cca 20 minut ve výrazně osolené vodě. Osušte je a opražte na tuku (viz výše).

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota230 kcal / 950 kJ
Sacharidy16 g
Tuky14 g
Bílkoviny6 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

26 Recenzí / komentářů

Pavlina

6 října, 2020

Recept jsem ještě nezkusila, ale už teď se na polévku těším. Děkuji Lucko.

Lucka

6 října, 2020

Pavlíno, to já děkuju za milý komentář 🙂 Doufám, že polévka bude chutnat ❤️

Pavlina

2 listopadu, 2020

Už polévku vařím a moc se na ni těším.Voni to krásně

Lucka

2 listopadu, 2020

Moc doufám, že se povedla a chutnala ❤️

Květa

27 listopadu, 2020

Tato polévka je velice chutná miluji Hokkajdo a česnek.

Lucka

27 listopadu, 2020

Děkuji za milý komentář. Ráda čtu, že vám chutnalo ❤️

Yveta Němcová

12 srpna, 2021

Děkuji, už mám u Vás vybráno, vše, co budu vařit o víkendu. Počínaje polívkou přes hlavní jídla.

Lucka

12 srpna, 2021

Mám velkou radost, že jste si vybrala, a moc doufám, že bude i chutnat ❤️

Šárka

9 listopadu, 2021

Dnes vyrobeno, snězeno…. Rychlá příprava a výsledek super. Diky Luci

Lucka

10 listopadu, 2021

Já děkuju ❤️ Mám radost, že se polévka povedla a chutnala 🙂

Jíťa

10 června, 2022

Ahoj Lucí, polévka je super! A protože se mi v lednici poflakoval bezprizorní kus fenyklu, tak jsem ho tam přihodila taky a na talíři jsem polívku ještě obohatila o strouhaný parmazán (fakt si ho poslední dobou sypu skoro i do kafe 😀 ) a musím s překvapením konstatovat, že této polévce obojí docela sluší. Ostudu jsem neudělala, chutnalo i našemu malému dvouletému strávníkovi 🙂 Děkujeme za recept 🙂

Lucka

11 června, 2022

Ahoj, Jíťo 🙂 Fenykl zní skvěle, i ten parmazán ❤️ Jen to čtu a slintám.
Moc děkuju za vyzkoušení receptu, milý komentář a tip na super obměnu polévky. Mám velkou radost, že jste si doma pochutnali ❤️

Ivana

8 července, 2022

Děláme často z pečené hokaido a je úžasná

Lucka

9 července, 2022

To věřím ❤️ Upečení dává zelenině hlubší chuť 🙂

Jana

8 srpna, 2022

Fantastická.. veľmi chutná.vdaka za recept

Lucka

9 srpna, 2022

Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář 🙂

Věra

3 září, 2022

Polévka je super mňam

Lucka

3 září, 2022

Věro, mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář.

Jana

30 září, 2022

Teď jsem dodělala a je opravdu výborná .

Lucka

1 října, 2022

To moc ráda čtu, že chutná ❤️ Díky za milý komentář.

Štěpánka

21 října, 2022

Hokaido nemám ráda pro její silnou dýňovou chuť, jenže když Vám ji podává přes plot soused ze své zahrádky se slovy, dej jí ještě jednu šanci, Štěpánko. Tak se Vám srdce ustrne a běžíte k Lucce pro recept, protože víte, že má vymazlené recepty, jež se vždy povedou. Pro všechnu zeleninu, co jsem kdy neměla ráda, má Lucka vždy recept, který Vás naučí ji nakonec vzít na milost a pochutnat si. Jinak tomu nebylo ani u tohoto výborného receptu. Děkuji!

Lucka

22 října, 2022

Štěpánko, děkujuuuuu! To je tak super komentář! ❤️ Se tu culím od ucha k uchu 😀
Mám velkou radost, že jste si na dýňovce pochutnala ❤️

Věra

11 ledna, 2023

Může se dát do polévky kousek nastrouhaného zázvoru?

Lucka

11 ledna, 2023

Zázvor se spíše hodí do této dýňové polévky https://paleosnadno.cz/recept/dynova-polevka/
Ale pokud ho budete chtít přidat v této variantě, trošku bych obměnila i její dochucení a místo rozmarýnu dala třeba římský kmín nebi mletý koriandr 🙂

Lusesita

27 listopadu, 2023

Rychlý, jednoduchý, (skoro) 5 minut. Zvolila jsem verzi s předpečením. Máslovku. A bomba. Ta kombinace s rozmarýnem je fatk boží

Lucka

29 listopadu, 2023

Lucko, to mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Dýně si s rozmarýnem skvěle rozumí 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky