Recept: Dýňová roláda | od Lucky Grusové

Dýňová roláda

Dýňová roláda

    , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňová roláda
5.0 6

Jako malá jsem si v cukrárně nikdy nedávala nic jiného než ořechovou roládu. A to ještě jen jeden druh. Ostatní dorty mě nijak nelákaly. Je tedy pravda, že už je to nějaká doba :-D a nabídka byla výrazně slabší a nudnější než ta současná. Nicméně ochutnat tehdy tuhle dýňovou roládu, měla bych nového jasného favorita ❤️

  • Příprava: 5 hodin
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 5 hodin

    40 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

TĚSTO

200 g dýně hokaido

4 vejce

80 g mandlové mouky

1 lžička perníkového koření nebo mleté skořice

cca 30 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

50 g pekanů nebo vlašských ořechů

3 g prášku do pečiva (s vinným kamenem) nebo 2 g běžného

KRÉM

75 g másla

cca 20 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

pár kapek vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku

200 g krémového smetanového sýru (např. Goldessa nebo Philadelphia)

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 hodin
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 5 hodin

    40 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Alespoň hodinu předem nechte v pokojové teplotě povolit máslo a krémový sýr, potřebné na krém.

TĚSTO

Dýni zbavte semínek, nakrájejte na kostičky, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C.

Pečte do změknutí, cca 20 minut. Nechte vychladnout. Dýni by se vypařením vláhy měla cca o třetinu snížit hmotnost.

Oddělte bílky od žloutků.

Upečenou dýni rozmixujte dohladka se žloutky, mandlovou moukou, kořením a zvoleným sladidlem.

Ručně vmíchejte rozdrcené pekany nebo vlašské ořechy (neměly by být v příliš velkých kusech, aby netrhaly těsto, spíše jako středně hrubý písek).

Vypracujte do tuhého sněhu bílky a na závěr do nich zašlehejte prášek do pečiva.

Bílkový sníh po částech jemně zapracujte do dýňovo-ořechové směsi.

Nadýchané těsto rozetřete do cca 1cm vrstvy na plech vyložený pečicím papírem. Snažte se vytvořit obdélník s rovnými stranami, aby se vám pak lépe dělala pravidelná roláda.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte dozlatova cca 20 minut.

Po upečení těsto vyndejte z trouby, položte papírem nahoru na rozloženou bavlněnou utěrku a papír stáhněte.

Plát nechte chvíli vydýchat a ještě teplý (ne horký) po délce stočte i s utěrkou do rolády. Těsto neutahujte, rolujte jen jemně a ne na těsno.

Nechte zabalené zcela vychladnout.

KRÉM

Povolené máslo v pokojové teplotě vyšlehejte dohladka se zvoleným sladidlem (pokud má hrubou strukturu, nejprve ho jemně umelte) a vanilkovým extraktem.

Zašlehejte i krémový sýr.

ROLÁDA

Opatrně rozbalte zcela vychladlý upečený plát a pomažte ho krémem. Na jedné kratší straně nechte pár centimetrů bez náplně.

Těsto s krémem pevně po délce (směrem ke straně bez náplně) stočte do rolády. Zabalte do pečicího papíru a uložte na pár hodin lednice, aby krém ztuhl a roláda se zpevnila.

Po vychlazení nakrájejte na plátky a podávejte.

TIPY

Protože v těstu chybí lepek, nemá takovou pružnost jako to z klasické mouky. Částečně lze tuto vlastnost "dohnat" přidáním třeba psyllia nebo xantanové gumy. Osobně si ale raději dám nedokonalou roládu :-) Proto je v receptu nenajdete.

Abyste co nejvíce zabránili lámání upečeného plátu, snažte se dodržet několik kroků. Těsto příliš nepřepečte. Mělo by zůstat příjemně vlhké, ne úplně vysušené. Musí z něj jít ale snadno stáhnout pečicí papír. Upečený plát zarolujte do utěrky ještě teplý. Tvar rolády jen naznačte, těsto do utěrky vyloženě neutahujte. Rozbalujte až po úplném vychladnutí. To bude díky zamotání trvat trošku déle, tak mějte trpělivost.

Pokud se vám těsto i přes veškerou snahu potrhá, nezoufejte. Jemnější praskliny se nenápadně zacelí po namazání krémem, takže si toho ve finále nikdo ani nevšimne. V případě "totální katastrofy" těsto rozdrobte a ve vrstvách s krémem jím naplňte skleničky. Nebo ho s krémem smíchejte, vytvořte kuličky, nechte vychladnout a obalte v čokoládě. Vždy můžete předstírat, že to tak mělo být :-)

Pokud si na roládu netroufáte, můžete připravit řezy. Upečený plát nezamotávejte. Přeřízněte ho napůl, pomažte částí krému, přiklopte druhou polovinou těsta a pomažte zbytkem krému. Navrch můžete udělat posypku podobnou té mrkvových řezů nebo dýňové kešu bábovky.

Kromě mandlové mouky lze použít i jiné jemně umleté ořechy nebo třeba i slunečnici.

Dýni můžete nahradit mrkví. Jen ji před pečením nastrouhejte najemno.

Kromě krémového sýru a másla můžete náplň připravit třeba z tvarohu a našlehané smetany, z mascarpone nebo třeba i dohladka rozmixovaných kešu ořechů s troškou kokosového mléka.

Pokud budete najemno mixovat sladidlo do krému, pár gramů si ho nechte stranou na závěrečné poprášení rolády.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota380 kcal / 1580 kJ
Sacharidy5 g
Tuky35 g
Bílkoviny10 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

16 Recenzí / komentářů

Zdenka Haškova

15 ledna, 2021

Výborné. Žádné problémy s lamanim upeceneho testy při staceni.

Lucka

15 ledna, 2021

To moc ráda čtu, že se s těstem dobře pracovalo ❤️ Děkuju za vyzkoušení receptu a milý komentář 🙂

Petra

23 ledna, 2021

Moje první roláda v životě a vše šlo snadněji než jsem čekala 🙂 je výborná, jednoduchá, super recept!

Lucka

24 ledna, 2021

To mám velkou radost, že se roláda hned na poprvé povedla a chutnala ❤️ Šikovné ruce! 🙂

Alena

10 února, 2021

S těstem se pracuje dobře, ale zbyl mi krém – použila jsem ho jinde. Roláda je jemná a chutná. Pekla jsem již několikrát a hned byla pryč. 🙂

Lucka

10 února, 2021

Moc děkuji za milý komentář a vysoké hodnocení receptu ❤️ Mám radost, že se roláda daří a že chutná 🙂

Iveta

30 května, 2021

Roláda se mi z toho sice nepodařila, ale na nadýchaný řez s lahodným krémem, prostě mňamka. Netušila bych, že i ze smetanového sýra se dá vykouzlit tak skvělá náplň. Za mě celkově báječná kombinace. Vaše recepty jsou pro mne vskutku velkou inspirací. Děkuji moc 🙂

Lucka

31 května, 2021

Jak to, že se roláda nepovedla? Těsto se trhalo? To mě mrzí 🙁
Ale mám radost, že jste si nakonec pochutnala ❤️
A moc děkuju za pochvalu receptů. Potěšila ❤️

Iveta

31 května, 2021

Myslím si, že vím kde byla chyba. Použila jsem dýni ze zásob z mrazáku, takže byla podle mě plná vody. Jinak byla vláčná a lahodná. Příště si ji udělám znovu 🙂

Lucka

1 června, 2021

To máte pravdu, to asi na konzistenci těsta vliv mělo. Díky moc, že jste dala vědět. Pomůže to dalším.
Beru jako mega pochvalu, že se k receptu hodláte vrátit ❤️ Mám vážně velkou radost, že jste si pochutnala 🙂

marie

7 října, 2021

Dobrý den ,lze použít místo mandlove mouky arašídová mouka . Dekuji

Lucka

7 října, 2021

Dobrý den, neumím s jistotou odpovědět, protože arašídovou mouku nepoužívám. Ale podle odhadu by to fungovat mělo 🙂

Vláďa

14 října, 2021

Dobrý den, hmotnost dýně udáváte před pečením? Díky..

Lucka

14 října, 2021

Dobrý den, ano před pečením. Po upečení by se její hmotnost měla snížit na cca 130-140 g.

Káťa

6 listopadu, 2021

Jak to tady čtu, že se Vám s těstem pracovalo dobře, tak jsem ještě více zoufalá, co jsem asi mohla udělat špatně??? 🙁 Použila jsem tedy kokosový cukr jako sladidlo a jela podle postupu, ale málem jsem při mixování zavařila mixér a musela ho celý rozebrat, vydlabat z něj slepené těsto a uhňásat ho nakonec ručně… nemám do těsta přidat nějakou tekutinu navíc, když používám toliko sypkého sladidla? Sice s přidanými bílky bylo těsto už trochu vláčnější, ale další boj nastal při nandávání na plech, kdy šíleně lepilo a měla jsem chuť vše vyhodit! 🙂 Samozřejmě roláda se mi tudíž nepovedla, těsto bylo přesušené a lámala se mi úplně, ale za to rozdrobený dezertík (dle Vašich rad) je chuťově grandiózní a vzhledově zajímavý! 🙂 Ale přeci jenom bych chtěla, aby se mi povedla jednou i ta krásná roláda !!! 🙂

Lucka

6 listopadu, 2021

To mě moc mrzí, že se těsto nepovedlo 🙁 Takhle na dálku se jen velmi těžko odhaluje, v čem by mohl být zádrhel. Ale už zmínka o téměř zavařeném motoru mixéru mě navádí k jedné otázce – nepoužíváte mandlovou mouku z DM drogerie? Ta má totiž úplně jiné vlastnosti než běžně prodávané mandlové mouky. Ta z DM je odtučněná, proto extrémně saje a chová se spíše jako kokosová, těsta z ní jsou hutná a suchá.
Kokosový cukr v uvedeném množství by na hustotu těsta neměl mít vliv.
Ale mám radost, že jste si nakonec poradila a pochutnala si na poháru ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky