Recept: Dýňové noky s nivovou omáčkou | od Lucky Grusové

Dýňové noky s nivovou omáčkou

Dýňové noky s nivovou omáčkou

  ,   , , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňové noky s nivovou omáčkou
5.0 17

Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

NOKY

250 g dýně hokaido

1 vejce

2 stroužky česneku

250 g ricotty

60 g jemně strouhaného parmazánu

10 g psyllia

sůl

OMÁČKA

15 g másla

15 g olivového oleje

120 g cibule

300 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků

200 g smetany ke šlehání

100 g nivy

100 g baby špenátu

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

NOKY

Dýni zbavte semínek a pro co nejjemnější strukturu noků ji také oloupejte (u hokaido to ale není vyloženě nutné).

Očištěnou dýni nakrájejte na malé kostky, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C.

Pečte do změknutí dýně, cca 15 minut.

Upečenou dýni (měla by se snížit její hmotnost cca o 1/3) nechte vychladnout a pak ji dohladka rozmixujte s vejcem a troškou soli (počítejte se solí v parmazánu a omáčce, takže to nepřežeňte).

Vaječnou směs smíchejte s rozdrceným česnekem a ricottou. Ta by neměla být řídká, aby těsto dostatečně zhoustlo (viz TIPY).

Nakonec vmíchejte parmazán a psyllium.

Směs dobře propracujte a pak nechte alespoň 5 minut odpočinout, aby zhoustla.

Z těsta vytvořte válečky a ty pak nakrájejte na kostičky.

Pro vytvoření typických proužků případně nočky jemně rozmáčkněte vidličkou.

Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 15 minut na 180 °C jemně dozlatova.

OMÁČKA

V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dosklovata orestujte osolenou cibuli.

Přidejte na malé kostičky nakrájené kuřecí maso (pro variantu bez masa nakoukněte do TIPŮ) a jemně opečte (pozor, ať se nespálí cibule).

Obsah pánve zalijte smetanou a přiveďte k varu.

Vmíchejte rozdrobenou nivu (trošku si případně nechte k servírování) a krátce za stálého míchání povařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.

Opepřete podle chuti (solit již většinou není potřeba, niva je slaná sama o sobě a trošku soli je už v cibuli).

Pánev odstavte z plotýnky, přidejte špenát, zakryjte poklicí a nechte ho minutku zavadnout.

Připravenou omáčku podávejte s upečenými noky a na talíři posypte troškou rozdrobené nivy.

TIPY

Ricotta by měla být co nejhustější a spíše sušší, takže ji případně nechte předem vykapat v sítu vyloženém gázou.

Pro jemnější strukturu doporučuji psyllium předem umlít najemno v mlýnku na kávu (můžete společně s parmazánem).

Noky můžete připravit dopředu. V lednici vydrží uložené cca týden, v mrazáku i několik měsíců.

Místo nivy můžete do omáčky použít třeba roquefort nebo gorgonzolu, fungovat bude i vnitřek brie.

Kuřecí maso lze případně zcela vynechat nebo dát místo něj třeba houby.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota610 kcal / 2570 kJ
Sacharidy13 g
Tuky45 g
Bílkoviny38 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

48 Recenzí / komentářů

Ludmila Vráblíková

10 ledna, 2021

Výborné 🙂 a hned napoprvé se mi vše podařilo a moc chutnalo 🙂 Moc hezky popsaný i postup přípravy a vaření. Začínám a moc se těším na další recepty.

Lucka

10 ledna, 2021

Děkuji za milý komentář a pochvalu. Moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na dalších receptech.

Ivona

13 ledna, 2021

Robila somz maslovej tekvice a bez vajicka a noky boli vyborne ❤️

Jana

13 ledna, 2021

Super, úżasně jemné a chutné nočky. Těsto jsem neměla dost pevné abych vytvořila váleček ale vůbec to nevadilo. Dávala jsem na plech pomocí dvou lžiček a jsou krásné. Mnohem lepší než bramborové noky. Jiné už dělat nebudu

Lucka

13 ledna, 2021

Ivono, moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Děkuji za sdílení zkušenosti s obměnou receptu 🙂

Lucka

13 ledna, 2021

Jano, mám velkou radost, že noky chutnají ❤️ Moc děkuji za pochvalu.
Ale překvapuje mě zmínka o řidším těstu… Nejste totiž první, kdo o tom píše. Měla jste prosím hustou ricottu? Vážila jste psyllium přesně na gramy? Parmazán byl extra najemno strouhaný?
Omlouvám se, že se tak vyptávám, ale ráda bych přišla na to, proč se někomu těsto nedaří. Protože to mě pak vždycky hrozně mrzí, když se někomu jídlo nepovede 🙁

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, 250g dýně má být v syrovém nebo už upečeném stavu ? Děkuji za odpověď

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, hmotnost je uvedená pro syrovou očištěnou dýni. Po upečení by jí mělo být cca 160 g.

Lucy

20 ledna, 2021

Zdravím,jen se chci podělit o to,že noky s omáčkou byly luxusní a když je jedla i moje 10letá dcera,která není moc velký jedlík,tak to už je co říct:-).Díky za Vaše stránky a super recepty.Mějte se krásně:-)

Lucka

21 ledna, 2021

Zdravím, děkuju, že jste se podělila s úspěchem receptu ❤️ Mám radost, že vám doma chutnalo a že jídlo prošlo nepřísnější dětskou kritikou. Pochvala patří mamince, která tak dobře uvařila ❤️

Aja

24 ledna, 2021

Dobry den, teprve začínám, ake tento recept me naprosto uchvatil. Je naprosto skvělý. S těstem na noky se krasne pracovalo a ta chut po upeceni, a omacka s masem, mnam. Moc dekuji. Uz pecu jogurtovy chleb a pekla jsrm i gulas. Vse naprosto genialni. Moc dekuji

Lucka

24 ledna, 2021

Dobrý den, ani nevíte, jakou mám radost, že se noky povedly a chutnaly ❤️
Doufám, že si podobně pochutnáte i na dalších receptech.
Moc děkuji za milý komentář 🙂

Veronika

26 ledna, 2021

Vynikajici…byla jsem nucena improvizovat a misto ricotty jsem pouzila mascarpone…noky byly chutove moc dobre, jen se mi v troube trosku rozjely, tak to byly spis placicky-ale to je asi tim mascarpone

Lucka

26 ledna, 2021

S velkou radostí čtu, že se povedlo ❤️ Tvar není až tak důležitý, důležitá je chuť 🙂

Jana

8 února, 2021

Miluji gnocchi, takže tohle byla jasná priorita na vyzkoušení. Jsou měkčí než normální noky, ale vůbec to nevadí. Určitě je lepší nechat je nejdřív zchladnout, pak trochu ztuhnou. Byl to můj první recept vyzkoušený z Paleosnadno ještě s grusetkami. Postup je skvěle popsaný, nic neodradí člověka od vaření víc, než když se v něm plácá 😉 Povedlo se napoprvé.

Lucka

9 února, 2021

Mám opravdu upřímnou radost, že se noky povedly a chutnaly, a moc děkuju za pochvalu popisu postupu ❤️ Snažím se vždy vychytat většinu zádrhelů, které by během přípravy mohly nastat. Je ale pravda, že některé recepty jsou pak dlouhé jak román na pokračování 😀

Eva

25 března, 2021

Dělala jsem noky a jsou úžasný, Luci. Děkuji! Neměla jsem doma dýní, tak jsem použila batáty a super.

Lucka

26 března, 2021

Já děkuju, Evi ❤️ Mám radost pokaždé, když si někdo pochutná. Takže moc děkuju za milý komentář a sdílení tipu na obměnu receptu 🙂

Vera

29 března, 2021

Noky byly vyborne! Kam se na ne hrabou ty bramborove! Testo jsem mela dost ridke, myslim, ze to bylo vetsim mnozstvim dyne, nevazila jsem totiz zadne ingredience, vzdy tak podle oka;) tudiz jsem misto rozkrajeneho valecku delala kulicky/placicky, coz na celkove chuti nic nezmenilo. Opravdu super, uvarim znovu.

Lucka

29 března, 2021

Moc ráda čtu, že se noky povedly a chutnaly ❤️
Řídké těsto může být zaviněné i ricottou (některé druhy jsou řidší). Každopádně jste si poradila skvěle a mám velkou radost, že jste si pochutnala.
Moc děkuji za milý komentář ❤️

Monika

21 dubna, 2021

Vyzkouseno a genialni. Strasne jsem se prejedla :-). Trochu jsem bojovala s texturou testa ale troska psyllia navic to nakonec vyresila. Moc dobre, urcite opet zopakuji. A jdu prozkoumat dalsi recepty. Diky!

Lucka

21 dubna, 2021

Moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Až na to přejedení 😀
Těsto bylo moc řídké? Měla jste spíše sušší ricottu? Ono je to pro výsledek zásadní. Pak opravdu pomůže o trošku více psyllia 🙂
Doufám, že u mě najdete i nějaké další recepty, na kterých si pochutnáte ❤️

Yarushka

9 května, 2021

Úžasný recept, nočky jsou výborné povedly se na první pokus a myslím, že je budu vařit pořád
Napadlo me, byla by možná obměna? Za DÝNI… třeba květák, celer nebo bataty?

Lucka

10 května, 2021

To mám velkou radost, že noky chutnají ❤️
Myslím, že obměna zeleniny bude skvěle fungovat. Pokud vyzkoušíte, budu ráda, když dáte vědět 🙂

Dáša

26 května, 2021

Dýńové noky jsou výborné a určitě je do jídelníčku zařadím . Už si dokážu představit k jakým jídlům je budu vařit.Dáša

Lucka

27 května, 2021

Dášo, moc ráda čtu, že se noky povedly, chutnaly a že se z nich stane oblíbená příloha. Větší pochvala pro recept není ❤️

Vláďa

21 července, 2021

Vyzkouešl jsem – chutově výborné 🙂 těsto bylo dost řídké, musel jsem s z něj udělat placky.. všechny ingredience jsem přesně odvážil, psyllium jsem rozmixoval s parmezánem.

Lucka

21 července, 2021

Díky za komentář. Mám radost, že jste si pochutnal ❤️
To řídké těsto mě mrzí 🙁 Nebyla ricotta moc tekutá? Nechal jste ji předem vykapat, jak je uvedeno v Tipech?

Vláďa

21 července, 2021

Zdravím, Lucko, reaguji na předchozí komentář. Co se týče té ricotty tak tu jsem kupoval od Galbani a byla v podstatě suchá.. skoro nic z ní nevykapalo, zkoušel jsem jí na sílu vyždímat přes utěrku a to už jsem jen pasíroval sýr přes utěrku. Nevidím to jako problém, ty placky jsou chutově skvělé. Jen to nejsou noky, což mě ve výsledku vůbec netrápí 🙂 Díky za super recept

Lucka

22 července, 2021

Zdravím, Vláďo 🙂 Když mě vždycky tyhle rozdílné výsledky hrozně vrtají hlavou a snažím se zjistit příčinu. Kuchyně je jedna velká fyzikální a chemická laboratoř 😀 Stačí jedna malá drobnost, kterou zapomenut v postupu zmínit, a může být všechno jinak 🙂
Každopádně moc děkuju za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentářům. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Lucie

14 září, 2021

Dobry den, opet Vas recept nezklamal. Naprosto uzasny recept. Mate uzasne vyladene recepty. Jeste se mi od Vas nestalo, ze by se něco nepovedlo. Dekuji za sdileni Vasich receptu. Jste neuveritelna. Neumim si ani predstavit kolik casu nad tim musite travit. Proto si vazim lidi jako jste Vy. Děkuji

Lucka

15 září, 2021

Dobrý den, milá jmenovkyně, děkuju za úžasnou pochvalu a ocenění ❤️ Máte pravdu, že času to spolkne hodně, ale já prostě miluju, kdy lidem chutná 🙂
Ještě jednou velký dík a budu se těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️

Kateřina

10 října, 2021

Postup jsem dodržela přesně na gram, Ricotta hustá, parmazán strohaný na jemno a přesto těsto úplná břečka absolutně nemožné z něj udělat kuličku natož váleček. Myslím že je to dle dýně, některá může obsahovat více vody, jindy trouba peče jinak než druhému a tím se dýně méně vysuší. Nebo nevím. Mrzí mě to o to více, jelikož suroviny na noky použité, nestály zrovna málo peněz.

Lucka

10 října, 2021

To mě moc mrzí, že se noky nepovedly 🙁 Už jsem je zkoušela připravit několikrát, protože zmínky o řídkém těstě mi nedávají spát, ale pořád nemůžu přijít na to, v čem by mohl být zádrhel.
To s tou dýní je možné. Proto je v receptu zmíněná potřebná výsledná gramáž dýně po upečení. Zkoušela jste ji prosím převážit?
Vážně mě moc mrzí, že těsto nevyšlo 🙁 Nicméně řídké těsto se dá zachránit – stačí přidat trošku psyllia navíc a také parmazánu. Po krátkém odstátí by měla směs více zhoustnout.

Jindřiška

29 října, 2021

Mám dotaz,jdou udělat noky i z obyčejné velké dyně nebo musí být hokaido nebo máslová. Děkuji za zprávu.

Lucka

30 října, 2021

Přiznám se, že jinou než hokaido či máslovou dýni nepoužívám, takže neumím 100% odpovědět. Ale pokud bude po upečení dýně dostatečně měkká a zároveň zbavená přebytečné vlhkosti, mělo by to fungovat bez problémů 🙂

Jiřina

31 října, 2021

Dobrý den Lucko,
noky vyzkoušené a je to super příloha :-D. Moc nám chutnaly. Čtu tu, že někdo měl těsto řídké, já naopak, ještě jsem přidala bílek. Moc děkuji za Vaše recepty. Ještě mě žádný nezklamal.

Lucka

31 října, 2021

Dobrý den, Jiřino, moc děkuji za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentáři. Mám velkou radost, že se noky povedly a chutnaly ❤️

Veronika

26 září, 2022

Vcera vyzkouseno. Bylo to moc dobre. Take jsem mela ridsi testo, takze jsem v ruce delala kulicky a ty pak zmackla vidlickou. Ridila jsem se radami – nechala pres platynko okapat ricottu (jeste jsem ji i vyzdimala), dyni hokaido jsem mela castecne i se slupkou. Psyllium jsem presne vazila a pomlela v mlynku na kavu spolu s pamarmazem (ten byl teda najemno uz kupovany, ale presto jsem ho tam supla). Takze nevim ‍♀️, nemuze to byt tou dyni? Ze treba byla vic vodnata i presto, ze se pekla? Nicmene noky byly dobre, jen jsem je udelala trosku versi a tak zustaly v troube dele. Me i manzelovi jidlo moc chutnalo.

Lucka

26 září, 2022

Občas mi ty kuchyňské záhady nedávají spát! Jak je možné, že jeden recept i při dodržení postupu vychází v tolika v různých výsledcích a podobách? Záhada jak bermudský trojúhelník 😀
Zkoušela jste prosím dýni po upečení zvážit? Je pravda, že rozdílný zůstatkový obsah vláhy (třeba když se dýně peče ve větším množství a/nebo naskládaná v hromádce) může hustotu těsta ovlivnit. Ještě mě pak napadá jiné chování různých značek ricotty.
Tohle se bohužel tak těžko zjišťuje… Ale moc ráda bych tomu přišla na kloub 🙂 Jakékoliv nepodarky mě mrzí.
Mám velkou radost, že se vám ve finály noky povedly a doma jste si pochutnali ❤️ Děkuju za komentář a sdílení zkušenosti s přípravou receptu 🙂

Małgorzata

10 října, 2022

Dobry den. V jakem stavu doporučujete zmrazit noky? Před nebo po upeceni? Noky jsou vyborne, takže příště chci udělat do zásoby. Děkuji:)

Lucka

10 října, 2022

Dobrý den, mám radost, že vám noky chutnají ❤️ Doporučuji je zmrazit po upečení.

Lusesita

3 prosince, 2023

Tohle je moje komfort food. Může se zdát, že jsou noky pracnější na přípravu, ale jak se to člověk naučí, tak zjistí, že to vlastně nic neni. A omáčka je rychlovka

Lucka

5 prosince, 2023

To mám mega radost, že vám chutná, Lucko ❤️ Díky za komentář!

Aneta

2 března, 2024

Úžasné

Lucka

3 března, 2024

Pochutnala jste si? To mám radost ❤️ Díky za komentář.

Lenka

13 dubna, 2024

Dobry deň. Môže sa použiť namiesto parmezánu aj grana padano?

Lucka

14 dubna, 2024

Dobrý den, ano grana padano bude fungovat stejně.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky