Recept: Katův zelný šleh | od Lucky Grusové

Katův zelný šleh

Katův zelný šleh

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Katův zelný šleh
5.0 10

Znáte nějaké jiné jídlo, které by mělo tak špatnou pověst a zároveň ho tolik lidí milovalo, jako právě katův šleh, nebo-li kaťák? Vím, že v hospodách v něm díky jeho výrazné, pikantní a navinulé chuti často našly uplatnění různé odřezky a zbytky. Ale to přece neznamená, že si ho nelze připravit pěkně doma, z těch nejlepších čerstvých surovin a pořádně si pochutnat :-) Vyzkoušejte se mnou netradiční verzi se zelím a dejte vědět, jak chutnalo. Mně teda moc! ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

400 g bílého hlávkového zelí

600 g vepřové krkovice (bez kosti)

40 g sádla nebo olivového oleje

180 g cibule

240 g papriky (nejlépe červené)

200 g čerstvých žampiónů

4 stroužky česneku

40 g kvalitní sójové omáčky nebo coconut aminos (zvolte podle svého stravovacího stylu)

100 g rajčatového protlaku

čerstvé chilli papričky nebo chilli koření (podle chuti)

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Hlávkové zelí zbavte tuhého košťálu a listy nakrájejte na nudličky.

Nakrájené zelí důkladně promněte se špetkou soli. Dejte ho zatím stranou a během vaření občas znovu promačkejte, aby změklo.

Vepřové maso nakrájejte na nudličky silné přibližně 1 cm, osolte a opepřete.

V co nejširší pánvi nebo hrnci rozehřejte na vysokou teplotu tuk a dozlatova orestujte nakrájené maso.

K opečenému masu přisypte cibuli nakrájenou na tenké klínky nebo nudličky a špetičku soli. Cibule by měla pustit šťávu, která rozpustí připečené kousky na dně pánve.

Za velmi častého promíchání cibuli restujte spolu s masem cca 5 minut dozlatova.

Přidejte očištěnou papriku nakrájenou na přibližně stejné nudličky jako maso a restujte dalších několik minut.

Žampióny nakrájejte na silnější plátky a 3 stroužky česneku na tenké plátky. Vmíchejte je do směsi a přidejte špetku soli. Houby nechte pustit šťávu a tu vyvařte.

Směs zalijte sójovou omáčkou nebo coconut aminos a zprudka krátce povařte.

Přimíchejte rajčatový protlak a minutu restujte.

Nakonec přidejte změklé zelí (včetně případné šťávy, kterou pustilo), promíchejte a pánev nebo hrnec zakryjte poklicí.

Duste za nižší teploty a občasného promíchání cca 30 minut, dokud zelí a maso nebude příjemně měkké.

Rozmačkejte nebo najemno utřete 1 stroužek česneku a vmíchejte ho do zelné směsi. Podle chuti přidejte i pepř a chilli.

Ještě krátce povařte odkryté za vyšší teploty a častého promíchání, aby se všechny chutě propojily a ze směsi se vyvařila případná přebytečná tekutina.

Podávejte samotné, nebo případně doplňte zeleninovými placičkami (hodit se budou například dýňové či cuketové) nebo květákovou rýží.

Směs uložená v lednici vydrží několik dní, lze ji případně i zamrazit.

TIPY

Sůl se během vaření přidává vícekrát, proto to s jejím množstvím v jednotlivých krocích zbytečně nepřežeňte. Počítejte také se slaností sójové omáčky nebo coconut aminos.

Na vaření vyberte opravdu co největší hrnec nebo pánev. Potřebujeme, aby se na začátku suroviny připravovaly na co největší ploše dna. Jedině tak budou mít mezi sebou dost místa a opečou se, místo aby se od začátku dusily ve vlastní šťávě.

Místo krkovice lze použít i kýtu, ale maso bude méně šťavnaté.

Při opékání masem ze začátku nemíchejte. Nechte vytvořit odspodu opečenou vrstvu a teprve, až se kousky pustí dna, otočte je.

Pokud vám vadí pevná papriková slupka, která zůstává tuhá i po tepelné úpravě, můžete ji před nakrájením papriky oloupat pomocí ostré škrabky. Zní to zvláštně a asi se s ní nedostanete úplně všude, ale funguje to skvěle.

Směs by nemělo být nutné během vaření podlévat. Stačit by měla šťáva, kterou suroviny pustí při dušení či restování.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota520 kcal / 2190 kJ
Sacharidy15 g
Tuky35 g
Bílkoviny34 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

22 Recenzí / komentářů

Marie

6 listopadu, 2022

Milá Lucinko, vynikající “kaťák”….. ač jsem dělala skoro z dvojnásobné dávky ( bylo nás k obědu 6), nezbylo nic…..Moc díky za super recept a určitě brzy uvařím znovu Maruška

Lucka

6 listopadu, 2022

Milá Maruško, mám velkou radost, že vás recept inspiroval k vyzkoušení a doma jste si pochutnali ❤️ Děkuju za milý komentář 🙂

Jana

10 listopadu, 2022

Děkuji moc za tento recept, určitě uvařím na neděli, snad nebude vadit, že bude z drůbežího masa a zelí mám hodně ráda. jana

Lubomír

10 listopadu, 2022

Krásne popísaný a vystavaný recept Teším sa na jeho prípravu…určite tento víkend. Vďaka Lucka. Majte pekný den

Lucka

10 listopadu, 2022

Jano, děkuji za milý komentář. Mám radost, že vás recept zaujal 🙂
Kuřecí bude fungovat skvěle. Jen bych raději použila maso ze stehen než prsou, opekla bych ho stranou samostatně a s ostatními surovinami vařila mnohem kratší dobu než je uvedeno pro vepřové (aby se zbytečně nevysušilo).
Doufám, že si hodně pochutnáte! Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo ❤️

Lucka

10 listopadu, 2022

Krásný den, Lubomíre 🙂 Děkuji za milou pochvalu receptu. Těším se na společné vaření. Doufám (věřím), že si hoooodně pochutnáte ❤️

Jarka

5 ledna, 2023

Kaťák se zelím jsem jedla poprvé a bylo to super. Bezvadném rcp, děkuji za něj

Lucka

5 ledna, 2023

Děkuji za milý komentář ❤️ Jsem moc ráda, že vám chutnalo 🙂

Barča Němcová

29 ledna, 2023

Naprosto excelentní a mňamózní. ❤️ Nejlepší kaťák, co jsem kdy jedla. Škoda, že sem nejde přidat fotka, kterou jsem vám Lucinko včera posílala. Opravdu doporučuji uvařit, budete nadšeni.

Lucka

29 ledna, 2023

Barčo, moc děkuju za milý komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnala 🙂
Kaťák na fotce vypadal skvěle! Až tak že jsem si málem schroustala mobil ❤️ 😀

Julie

4 července, 2023

Neskutečně dobré!

Lucka

5 července, 2023

❤️❤️❤️

Zuzana

8 července, 2023

Výborný recept. Patrí k našim obľúbeným jedlám 🙂

Lucka

8 července, 2023

Moc ráda čtu, že vám chutná ❤️ Děkuju za milý komentář.

Lusesita

28 září, 2023

Jasně, žádná z ingrediencí neni taková, že by mi nechutnala. Ale ta finální chuť? YUMMY!!! Vůbec jsem to nečekala a nakonec jsem měla problém nesníst celý jídlo naráz. Lucce to píšu často, ale ať to vidí i ostatní. Ona je prostě bohyně!! ♥️

Lucka

29 září, 2023

Zpráv, že chutná, není nikdy dost! 🙂 Lucko, moc děkuju za komentář. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Lubor

8 listopadu, 2023

Lucka

9 listopadu, 2023

❤️

Nikola

9 ledna, 2024

Výborné, překvapilo.

Lucka

9 ledna, 2024

Tahle překvápka jsou nejlepší ❤️ Jsem moc ráda, že jste si pochutnala 🙂

Ivana

12 ledna, 2024

Děkuji moc za výborný recept. Včera večer jsem udělala z poloviční dávky, že to manžel bude mít na 2 obědy. Pak jsem se šla projít a když jsem se vrátila, skoro půlka chyběla, protože pořád chodil ochutnávat. 🙂 Takže tuším, že recept budu používat pravidelně. Ještě jednou velké díky. Škoda, že nejde dát víc než 5 hvězd.

Lucka

13 ledna, 2024

Mám velkou radost, že vašemu muži tak chutnalo! ❤️ Děkuju za krásný komentář a vysoké hodnocení receptu. Potěšila jste mě 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky