Recept: Květákové placky | od Lucky Grusové

Květákové placky

Květákové placky

  , ,   , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Květákové placky
0.0 0

Květákové placky jsou podle mě takový malý kuchařský zázrak :-) Připravíte je snadno z pouhých 2 surovin a už v téhle základní verzi skvěle chutnají. Ať už samotné a doplněné třeba jen dipem, nebo různě obložené a také jako skvělá příloha k omáčkám. Můžete si je ale různě "vytunit" - například tvrdým sýrem, česnekem, bylinkami, kořením... Zkrátka si je připravit pokaždé trošku jinak, podle aktuální chuti ❤️Základem celého úspěchu je jen zbavit květák přebytečné vláhy, aby suroviny dobře držely pohromadě a nemuseli jste do směsi zbytečně přisypávat mouku nebo semínka.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

800 g květáku

2 vejce

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 2 porce

Postup

ZÁKLADNÍ RECEPT

Květák rozeberte na malé růžičky, očištěný košťál nakrájejte na menší kousky a vše uvařte v páře či mírně osolené vodě co nejvíce doměkka (květák by se měl téměř rozpadat).

Druhou variantou je rozdrcení květáku v mixéru nebo elektrickém sekáčku a následné uvaření v mikrovlnné troubě (cca 12 minut, na plný výkon, za občasného promíchání).

Uvařený květák nechte trošku vychladnout, nasypte do bavlněné utěrky a zatočením co nejvíce vymačkejte od přebytečné vláhy. Z původních 800 g by mělo zůstat cca 400 g.

Případně větší kousky květáku rozmačkejte vidličkou a drť smíchejte s vejci. Podle chuti osolte a opepřete.

Na plechu vyloženém pečicím papírem ze směsi vytvořte placky a vložte do trouby předem vyhřáté na 190 °C.

Pečte dozlatova cca 20 minut, pak placky otočte a pečte dalších 5 minut.

Placky podávejte buď samotné a doplňte oblíbeným dipem, nebo jimi nahraďte knedlíky u různých omáček a pečeného masa. Lze je zabalit i s sebou na cesty.

Zajímavou variantou je obložení placek - například uzeným lososem a holandskou omáčkou, opečenou slaninou a volským okem, pečenou paprikou či restovanými houbami.

Placky uložené v lednici vydrží několik dní, lze je i zamrazit.

VARIANTY

Základní květákovou směs můžete podle chuti a následného způsobu podávání ochutit například česnekem, nasekanými bylinkami, spařeným a vymačkaným špenátem, sušenými rajčaty, opečenou slaninou a cibulkou, majoránkou, uzenou paprikou, římským kmínem, muškátovým květem atd.

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům (například v paleo či W30), můžete do směsi přimíchat cca 100 g strouhaného tvrdého sýru. Dodá jim to chuť a trošku křupavosti.

TIPY

Snažte se květák uvařit opravdu krásně doměkka a vymačkat z něj co nejvíce tekutiny (drť by po rozbalení utěrky měla držet tvar). To zaručí, že směs nebude příliš vodnatá. Pokud by se vám to přeci jen stalo, můžete "těsto" zahustit strouhaným tvrdým sýrem či parmazánem, případně troškou mandlové mouky (bezmléčná varianta).

Pokud by vám naopak květáková směs připadala až příliš suchá, můžete přidat vejce navíc (třeba i jen žloutek).

Kromě placiček lze upéct i "kuličky" a podávat je s dipem jako netradiční pohoštění pro hosty nebo malý snack.

Případně těsto dochuťte římským kmínem a/nebo uzenou paprikou, vytvarujte tenčí placky a po upečení použijte místo tortilly. Pro tyto účel můžete do "těsta" vmíchat i trošku jemně umletého psyllia, které pomůže, aby placky byly ohebnější.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota180 kcal / 740 kJ
Sacharidy12 g
Tuky7 g
Bílkoviny14 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

4 Recenzí / komentářů

Dáša

24 září, 2023

Chuťově jsou skvělé!
Jen doporučuji papír na pečení aspoň trošku natřít olejem. Mně se k papíru bohužel lepily

Lucka

24 září, 2023

Nepoužíváte náhodou hnědý papír? S ním jsou bohužel občas problémy. Bílý mi nikdy nelepil 🙂
Mám radost, že jste si ale i tak pochutnala. Děkuji za komentář ❤️

MaMik

4 ledna, 2024

Jo tak zítra to vyzkousim, zase mi v lednice sedi hlava kvetaku…diky moc!!

Lucka

5 ledna, 2024

Určitě bude chutnat ❤️ Díky za komentář!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky