Recept: Losos na černo s bylinkovými batáty | od Lucky Grusové

Losos na černo s bylinkovými batáty

Losos na černo s bylinkovými batáty

  , , , ,   , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Losos na černo s bylinkovými batáty
5.0 6

Tohle jídlo vypadá na talíři ohromně efektně. Tmavá barva upečeného lososa a křupavá krustička z voňavého koření skvěle kontrastuje s jemnou chutí rybího masa. Bylinkové batáty a svěží majonéza vše už jen chuťově podtrhne. A pokud vám slíbím, že se s přípravou vejdete pohodlně do 30 minut, vážně není co řešit. Co říkáte? :-)

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 5 minut

    20 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

Losos na černo

400 g lososa bez kůže

1 zarovnaná lžičkauzené papriky (2 g)

1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu (2 g)

1 zarovnaná lžička drceného koriandru (2 g)

1 lžička černého sezamu (5 g)

sůl

pepř

Bylinkové batáty

600 g batátů

10 g nasekaných lístků čerstvých bylinek (např. petrželka, libeček, pažitka, řeřicha atd.)

Ochucená majonéza

100 g domácí majonézy (cca 3 vrchovaté lžíce)

30 g šalotky

1 lžička citrónové šťávy

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 5 minut

    20 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Nejdříve si smíchejte dohromady všechno koření se sezamem, solí a pepřem.

Ve směsi obalte ze všech stran filety lososa zbavené kůže. Nejlépe vám to půjde v mělkém talíři, kam vysypete kořenící směs a do ní vždy lososa z každé strany přitiskněte.

Obalené filety vložte do trouby předem vyhřáté na 200°C a pečte bez obracení 20 minut.

Mezitím, co se losos peče, si dejte vařit batáty.

Oloupejte je, nakrájejte na menší kostičky a dejte vařit do osolené vody na cca 5 minut. Přesná doba záleží na tom, na jak velké kousky jste batáty nakrájeli. Hlídejte je ale dobře, snadno se rozvaří. Mnohem rychleji než klasické brambory.

Další součástí receptu je ochucená majonéza. Stačí ji smíchat s troškou mletého pepře, citrónovou šťávou a drobounce pokrájenou šalotkou. Klasickou cibuli nepoužívejte, má příliš výraznou chuť. Pokud šalotku nemáte, raději ji nahraďte drobně pokrájenou lahůdkovou (jarní) cibulkou.

Ochucenou majonézu dejte vychladit do lednice.

Slijte uvařené batáty, osolte je a pak smíchejte s drobně pokrájenými bylinkami.

Hotového lososa podávejte spolu s bylinkovými batáty a vychlazenou majonézou.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota1080 kcal
Sacharidy54 g
Tuky70 g
Bílkoviny48 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

16 Recenzí / komentářů

Martina

31 října, 2017

Dnes jsem zacala toto byl tedy muj prvni obed. Neuveritelne chutne jidlo a hlavne chut lososa famozni! Majoneza se mi nepovedla, konzistence ok, ale chut byla hodne nahorkla. Nevite cim to mohlo zhorknout? Dala jsem vajicko, sul, citronova stava a oliv.olej. Za recept dekuji, uz se tesim az vyzkousim dalsi.

Lucie

31 října, 2017

To mám radost, že chutnalo. Hořkost majonézy způsobil použitý olivový olej. Je nutné použít lehký (ne klasický panenský), nebo jiný s jemnou chutí. Více to rozebírám v receptu na majonézu.

Radka

27 prosince, 2017

Tak tento recept zabral jak u návštěvy, tak u štědrovečerní večeře a to můj muž žádná TV. zdravá jídla jist nechce, nevěděl, ze je to paleo recept a moc si pochutnal. Také jsem se naučila dělat domácí majonezu, jen byla hodně cítit po oleji, ale i tak byla dobrá. Takže tento recept na jedničku! Děkuji.

Lucie

27 prosince, 2017

Mám radost, že jste si pochutnali 🙂 Ony paleo recepty nejsou nějak extra jiné, zejména ty masové či z ryb. Větší rozdíl je spíše u příloh.
Pokud vám majonéza vyšla hodně olejovatá, můžete zkusit vyměnit olej za jiný druh (některé jsou více cítit, jiné jsou neutrálnější), majonézu dochuťte citrónem a troškou hořčice a pak také funguje hustou majonézu malinko nařdit vodou. Změní to trošku její chuť do jemna.

Katarína

21 března, 2018

Lepšího lososa jsem snad nejedla, skvělý recept, doporučuji všem 🙂
Jen jsem se chtěla zeptat, zdali pekacek, kde se pece losos něčím vymazavate?
Děkuji.

Lucie

22 března, 2018

Mám radost, že chutnalo. Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším 🙂 Pekáček ničím nevymazávám, maximálně vyložím kouskem pečícího papíru.

Lucka

28 března, 2018

Dnes jsem dělala a opravdu vynikající, kombinace koření šla výborně dohromady, bylo mi líto vyhodit kůži, tak jsem ji opekla v troubě do krupava a posypala s ním batáty.

Lucie

29 března, 2018

Mám radost, že chutnalo <3 Ano, vypečená kůžička je skvělá. Skvěle jste si poradila 🙂

Táňa

23 října, 2018

Dobrý večer Lucie,
výborný a jednoduchý recept, losos chutnal náramně i manželovi, tak jako všechny recepty, které jsem již vyzkoušela. Přidala jsem do obalovaci směsi zbytek drcených dýňových semínek a bylo to super.
Mějte se fajn a mnoho tvůrčích úspěchů.

Lucie

24 října, 2018

Dobrý den, Táňo,

moc děkuji za milý komentář. Vždycky mi udělá velkou radost, když někomu chutná <3

Mějte se krásně 🙂

Milada

3 února, 2019

NEMAJI BATÁTY MOC SACHARIDŮ? TY BY SE ASI PŘI STRAVĚ lc NEMĚLY, NE? JINK MOC DOBRÉ JÍDLO

Lucie

4 února, 2019

Ano, batáty mají poměrně hodně sacharidů. Proto by se v LC měly jíst jen občas. Nicméně tento recept jako Low carb (právě díky vyššímu obsahu sacharidů) označen není.
Mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář.

Vlasti

9 října, 2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala na nutriční hodnoty, děkuji

Lucka

9 října, 2019

Dobrý den, doplněno 🙂

Eliška Liedermannová

28 února, 2021

Já jsem ještě nenapsala komentář k tomuto receptu? Chyba!
Natolik jsem se do něj zamilovala, že kdykoli mám doma lososa, je to první recept, který mne napadne 😀 Je fakt skvělý 🙂

Lucka

28 února, 2021

Také miluju lososa na černo! ❤️ Rychlá příprava a mega výsledek. Mám velkou radost, že chutná. Moc díky za milý komentář. Potěšil 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky