Recept na lososové koláčky s citrónovou majonézou » Paleo snadno

Lososové koláčky s citrónovou majonézou

Lososové koláčky s citrónovou majonézou

  , , , ,   , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Lososové koláčky s citrónovou majonézou
5.0 4

Tohle jídlo mi evokuje teplé letní večery. Nevím vlastně ani proč :-D Možná je to kombinací sladké chutě dýně a ryby s osvěžující kyselostí citronové majonézy. To vše doplněné bylinkami je prostě pro mě sluníčko na talíři ;-)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g čerstvého lososa bez kůže

2 hrnky upečené dýně

3 vejce

2 lžíce mandlové mouky

2 hrsti pokrájené čerstvé petrželky nebo koriandru

1 citrón

2 lžíce sezamových semínek

cca 0.5 l olivového oleje

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejprve si oddělte bílky od žloutků.

Bílky si nechte na přípravu lososových koláčků, žloutky použijte spolu s olivovým olejem a šťávou z půlky citrónu na přípravu citronové majonézy (citrónová šťáva hotovou majonézu hodně naředí, proto základ udělejte co nejvíce tuhý).

Hotovou majonézu dochuťte solí a pepřem, přidejte případně trošku pokrájených bylinek a dejte vychladit do lednice.

Očištěnou syrovou rybu (a zbavenou případných kůstek) nakrájejte pomocí ostrého nože na malinké kostičky. Ty smíchejte s upečenou dýní (lze nahradit i stejným množstvím uvařených batátů), 3 bílky, bylinkami, solí a pepřem.

Podle potřeby směs zahustěte mandlovou moukou a dobře promíchejte.

Nechte pár minut odpočinout a pak pomocí navlhčených rukou vytvořte ze směsi cca 12 koláčků, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte je sezamovými semínky a dejte péct do trouby na 180°C na cca 15-20 minut.

Upečené koláčky podávejte s vychlazenou majonézou a kousky citrónu na pokapání. Doplňte zeleninovým salátem nebo celerovými hranolkami.

Koláčky jsou výborné i druhý den, klidně studené.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

11 Recenzí / komentářů

Katarina Strydom

15 února, 2016

Vyborny recept! Dakujeme, moc sme si pochutili:)

Lucie

15 února, 2016

To mám radost, díky moc že jste dala vědět 🙂

Libuše

6 dubna, 2016

Mandlovou mouku jsem neměla, dala jsem tedy více sezamu do směsi a navíc 1 stroužek česneku. Bylo to výborné, určitě ještě udělám. Děkuji

Lucie

7 dubna, 2016

Já díky za vyzkoušení receptu a pochvalu 🙂

maticka90

17 června, 2016

Výborné, výborné, výborné. Dáváme si v primal verzi s řeckým salátem.

Lucie

17 června, 2016

Díky, díky, díky 🙂 Mám radost, že chutná 🙂

Renata

3 dubna, 2017

Dobrý den, chci vyzkoušet recept a nevím, zda má být ta dýně nakrájená také na kostičky, nebo rozmačkaná na pyré. díky

Lucie

3 dubna, 2017

Upečená dýně se při zapracování s ostatními surovinami stejně rozpadne, takže spíše pyré, než vyloženě kostičky.

Jiri Pereverzov

3 září, 2019

Dobrý den, recept vypadá super, určitě vyzkouším.
Nejedeme u nás striktně žádný směr, spíše vaření ze základních potravin bez chemie a na těchto stránkách se dá najít spousta inspirace/variací na různé tradiční recepty – kombinuji s recepty z Vašeho kalendáře.

O to více mě ale zarazilo použití pomace oleje, jestli se tomu ještě dá říkat olej? No, on olej do auta je taky olej….
tady jen pro příklad první odkaz, který vyskočí na internetu:
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Olivovy-olej,-kral-mezi-oleji__s10010x7873.html

určitě bych odebral označení paleo – pochybuji, že v paleu dokázali vytvořit takové podmínky jako v moderní továrně (tlak, teplota, rozpouštědla apod.)

Vím, že je těžké nalézt olej na majonézu, aby nebyl moc výrazný, ale toto není moc zdravé řešení….

Jiri Pereverzov

3 září, 2019

pěkný recept, jenom si nemyslím, že pomace olej by se měl konzumovat – je stejně rafinovaný jako ostatní levné oleje, nic dobrého. Je těžké najít olej na domácí majonézu, ale radši když má trochu příchuť než ty rafinované oleje…
jinak mám kalendář a tyto stránky jsou super inspirace 🙂

Lucie

3 září, 2019

Máte pravdu, že pomace olej není úplně nejlepší volba. Ano, je rafinovaný jako ostatní levné oleje, tudíž to není žádná výživová hitparáda 🙁 Na druhou stranu v paleu (a zapomeňme prosím na to, co by jedl pračlověk, protože ten by nepoužil i spoustu jiných surovin a kuchařských postupů) se přihlíží i k jiným aspektům, jako třeba poměr MUFA, PUFA, SAFA, omega 3 a 6. Nechci tvrdit, že pomace je super surovina. To určitě ne, ale jeho občasné použití na trošku majonézy za až tak špatné nepovažuji 🙂
Přesně jak píšete – je těžké najít optimální volbu oleje pro výrobu domácí majonézy. Osobně nejčastěji používám lehký olivový olej. Nicméně i ten je směsí panenského oleje a rafinovaného. Bohužel čistý panenský olivový olej (a spousta jiných za studena lisovaných olejů) mají natolik výraznou chuť, že pro většinu lidí je s nimi majonéza téměř nepoživatelná. Podrobněji o tom píšu v základním receptu na majonézu. Asi úplně nejlépe vychází tzv. high oleic slunečnicový olej. Nicméně ten byl až donedávna v Čechách téměř k nesehnání.
Každopádně moc děkuji za pochvalu receptu a mám velkou radost, že vás zaujal a plánujete ho vyzkoušet. Doufám, že si pochutnáte 🙂 Těší mě, že moje stránky a kalendář vám přináší inspiraci do kuchyně.
Děkuji za komentář <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky