Recept: Mexická květáková "rýže" | od Lucky Grusové

Mexická květáková “rýže”

Mexická květáková “rýže”

  , ,   , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Mexická květáková “rýže”
5.0 5

Tohle jídlo vážně miluju, ostatně jako celou mexickou kuchyni. Paradoxem je, že před tím, než jsem změnila způsob stravování a „mohla“ jíst rýži, tak jsem ji zas tak často nejedla. Moc mi nechutnala, brala jsem ji jen jako nudnou přílohu, která doplní talíř s masem a omáčkou.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

500 g květáku

25 g olivového oleje, ghee nebo sádla

120 g cibule

2 stroužky česneku

120 g čerstvé papriky

2 lžičky uzené nebo sladké papriky

1 lžička mletého římského kmínu

chilli koření nebo vločky podle chuti

30 g rajčatového protlaku

2 lžíce vody (podle potřeby)

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák zbavte košťálu a rozdělte na menší růžičky.

Rozdrťte ho na zrníčka ve velikosti rýže. Téměř bezpracně to jde v elektrickém sekáčku, složitěji a bohužel i s větším nepořádkem okolo to ale zvládnete i s obyčejným nožem.

Oloupanou cibuli nakrájejte na malé kostičky, jemně osolte a v široké pánvi dorůžova orestujte na oleji.

K cibuli přidejte papriky nakrájené na malé kostičky nebo tenké proužky a za častého promíchání je nechte změknout.

Vmíchejte česnek nakrájený na tenké plátky. Krátce opečte.

Přisypte koření, nechte prohřát a pak k zelenině přidejte rajčatový protlak a podle potřeby i trošku vody (s ní opatrně, nechceme vyloženě omáčku).

Za stálého míchání povařte a pak vmíchejte květáková zrníčka.

Směs osolte, promíchejte, zakryjte poklicí a nechte za občasného promíchání dusit cca 10 minut do změknutí. Na závěr poklici odkryjte a nechte vyvařit případnou přebytečnou tekutinu.

Hotovou mexickou "rýži" podávejte jako přílohu, nebo ji v misce doplňte kousky předem uvařeného či upečeného masa (například z uvařeného kuřete na polévku či upečených vepřových žebírek) případně orestovaným mletým hovězím masem, nakrájenými rajčaty, avokádem a pro dochucení i klínkem limetky. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete přidat i lžičku tučné zakysané smetany.

Na talíři mexickou "rýži" volitelně ozdobte lístky koriandru a posypte nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Uložená v lednici vydrží několik dní. Pro zamrazení se příliš nehodí.

TIP

Celkovou dobu přípravy lze ještě zkrátit použitím předem připravené květákové "rýže". Tu pak stačí pouze vmíchat do připraveného paprikovo-rajčatového základu a bez nutnosti dušení pod pokličkou jen krátce prohřát.

Recept prošel dodatečnou úpravou, proto se některé komentáře nemusí shodovat s aktuální verzí.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota240 kcal / 990 kJ
Sacharidy18 g
Tuky14 g
Bílkoviny7 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

16 Recenzí / komentářů

Pavla

15 února, 2016

Květák jsem nikdy nemusela, ale recept je úžasný a budu ho dělat častěji! Díky 🙂

Lucie

15 února, 2016

Já tedy měla květák vždycky ráda, ale tahle úprava chutná i těm, kteří ho zrovna nemusí. Mám radost, že jste to zkusila a že chutná.

Tereza

15 února, 2016

Tak za mě teda nic moc. Nejdřív jsem zkusila rozmixovat květák zasyrova, to vůbec nešlo a měla jsem kusy květáku a jemnou květákovou moučku. Druhý pokus jsem udělala tak, že jsem rozmixovala předvařený květák. Výsledkem je rajčatovo-papriková kaše. Nijak zajímavá chuť a konzistence nelákavá. Květák mám moc ráda, ale tenhle recept už nebudu opakovat. To z něj udělám radši polévku nebo sabdží.

Lucie

15 února, 2016

Dobrý den, Terezo.
To je jasné, že všechny recepty nebudou chutnat všem 🙂
Smím se zeptat, v čem jste květák mixovala? Ponorným to to nejde, vznikne příliš nesourodá směs (přesně jak píšete).
U předvařeného květáku bohužel mixování „na rýži“ nefunguje, vznikne z toho spíš pyré. Lze ho ale případně po předvaření nakrájet nadrobno nožem.

Alena

15 února, 2016

Co je to rajcatova passata?

Lucie

15 února, 2016

Je to rajčatová „omáčka“. Je řidší než protlak a na rozdíl od konzervovaných rajčat úplně hladká (bez semínek a slupky). Kupuji v DM drogerii. Prodávají ji ve velké skleněné láhvi (cca 6 dcl) s širokým hrdlem. Pokud si to dobře vybavuji, cena se pohybuje někde okolo 50 Kč.

Ptolemai

27 dubna, 2016

S tímhle receptem jsem u Vás začínala, vařím ho i mimo W30, květák jsem nikdy nemusela, ale “rýži” miluju! 🙂

Lucie

27 dubna, 2016

To ráda slyším 🙂 Já zase nikdy moc nemusela klasickou rýži, ale tu květákovou zbožňuju

Michal Arnošt

28 června, 2017

Fantastické!!! Jednoduché a rychlé na přípravu. Jen ten květák nejde sekat v mixéru, teda v tom co máme my – pokud to v něm není tekuté, tak nemixuje… Použil jsem tedy KitchenAid sekáček P2 a v něm to šlo perfektně.

Lucie

28 června, 2017

Mám radost, že chutná. Je pravda, že to značení “mixér” je trošku matoucí, protože se za ním může skrývat mnoho naprosto rozdílně fungujících přístrojů. Osobně používám nástavec robota, který funguje spíše jako sekáček (nože se točí okolo středu), než jako klasický mixér, který má nože trčící ze dna směrem nahoru.

Ariel Pevná

6 listopadu, 2017

Skvělý recept 🙂 Manžel nemá rád květák a toto jídlo mu vážně chutnalo (nejen jemu :)). Květák jsem nastrouhala na struhadle, byla to chvilka a nemusela jsem řešit mixér :). Do receptu jsem si přidala mleté hovězí maso (smažila jsem ho na cibulce) a opravdu to chutnalo skvěle! Doporučuji!

Lucie

7 listopadu, 2017

Skvěle jste si poradila 🙂 Mám radost, že chutnalo i manželovi, který jinak květák nemá rád. Pochvala patří vašemu kulinářskému umu, to vy jste vařila 🙂

Pavla Hlavičková

24 února, 2023

Měla jsem to štěstí, že jsem ji mohla od Lucky ochutnat osobně a ještě teď se oblizuju❤

Lucka

24 února, 2023

Mám velkou radost, že ti chutnalo ❤️

Kateřina

17 září, 2023

Kvetakova rýže je super, ale tahle ochucena je famózní!Navic,kdyz si to člověk usnadni hotovou kupovanou mrazenou, tak je to priloha hotova v cukuprdu
Moc děkuji i za super psany postup

Lucka

17 září, 2023

Kateřino, děkuju za super komentář – pochvalu i tip na použití kupované mražené květákové rýže ❤️ Mám radost, že jste si pochutnala 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky