Rychlovky (do 30 minut), Saláty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, cibule, kysaná smetana, okurka
2022-08-12
Ohodnotit receptJestli si okurky v jídle rozumí s nějakými surovinami, jsou to určitě bylinky (ať už kopr, máta nebo petrželka) a pak také zakysané mléčné výrobky. Proto určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale chuťově úžasný okurkový salát, která vás v horkých dnech skvěle osvěží. Připravíte ho doslova za pár minut.
20 minut
20 minut
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
450 g okurek nakládaček nebo salátových
1 lžíce jablečného nebo vinného octa
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
20 minut
20 minut
Okurky nakrájejte na plátky silné 2-3 mm.
Nasypte je do síta, promíchejte se solí a nechte cca 15 minut vykapat (občas promíchejte).
Cibuli nakrájejte na tenounké nudličky a smíchejte s octem. Nechte krátce odpočinout.
Nasolené plátky okurek bez omývání promněte v papírovém ubrousku nebo utěrce, abyste je zbavili přebytečné vlhkosti a soli.
Nasypte je do mísy, přidejte naloženou cibuli (včetně octa), vychlazenou zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a podle chuti opepřete a případně i osolte.
Salát se hodí jako svěží doplněk k pečenému masu, grilovanému halloumi sýru nebo masovým kuličkám.
TIPY
Na přípravu salátu ideálně volte okurky nakládačky. Mají tenkou slupku, téměř neznatelná semínka a nejsou tolik vodnaté. Okurky se silnou slupkou oloupejte a také vyřízněte případný vodnatý střed s výraznými semínky.
Pro větší křupavost a barevnost lze do okurek přimíchat i na plátky nakrájené ředkvičky (nasolte je společně).
Místo červené cibule můžete použít i klasickou kuchyňskou, případně ji bez marinování v octu nahradit jarní cibulkou nebo pažitkou.
Zakysanou smetanu volte nejlépe tučnou, minimálně s 15 % tuku. Ty méně tučné jsou výrazněji kyselé, proto případně upravte množství octa a volitelně salát jemně oslaďte.
Místo zakysané smetany lze použít i tučný hustý řecký jogurt.
Kopr si s okurkami skvěle rozumí. Pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit pažitkou, mátou nebo petrželkou.
Se solí opatrně, ať okurky nepřesolíte. Část jí vykape spolu s přebytečnou vláhou okurek, ale nesmí jí být moc. Pokud jsou vaše okurky po otření příliš slané, opláchněte je vodou a dobře osušte. Pokud je výsledný salát naopak chuťově nevýrazný, sůl přidejte.
Pepř volte ideálně čerstvě namletý. Je mnohem voňavější a chuťově příjemnější.
Salát nepřipravujte do zásoby. Okurky pustí hodně šťávy a změknou, salát bude nepříjemně vodnatý. Můžete si ale předem připravit jednotlivé části a smíchat je až těsně před podáváním.
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
13 srpna, 2023
Mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Děkuju za milý komentář.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?
Podívat se na produtky
Janka
13 srpna, 2023
Vynikajúci šalát. A vynikajúci recept – pretože som mala trochu prerastené nakladačky, aspoň som ich takto perfektne spracovala.