Recept na pizzu Margherita » podle Lucky Grusové

Pizza Margherita

Pizza Margherita

  ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Pizza Margherita
5.0 12

Vyzkoušela jsem různé typy „paleo pizzy“ – s květákovým korpusem, s masem místo těsta, zapečené lilky, cukety atd. Ale nebudeme si nic nalhávat, to těsto tam prostě chybí. Ani tohle není žádný „objev světa“, který by plnohodnotně nahradil italský originál z bílé mouky, ale pokud jste někdy dřív ochutnali celozrnnou pizzu a chutnala vám, tak výsledek se tomu co nejvíc blíží.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 10 minut

    40 minut

    50 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

TĚSTO

100 g mandlové mouky (neodtučněné)

30 g psyllia

4 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3 g běžného

sůl

2 bílky

2 lžíce jablečného octa

125 ml vařící vody

NÁPLŇ

cca 2 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

3 větvičky čerstvé bazalky

300 g loupaných rajčat

120 g mozzarelly

sůl

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 10 minut

    40 minut

    50 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

TĚSTO

Předem rozehřejte troubu na 180 °C.

Důkladně promíchejte suché ingredience – mandlovou mouku (měla by být co nejjemnější, ale nepoužívejte odtučněnou, chová se zcela jinak), psyllium (to ideálně předem umelte co nejvíce najemno, například v elektrickém mlýnku na kávu), sůl a prášek do pečiva.

V mističce rozšlehejte bílky s octem a směs následně zapracujte do suchého základu těsta.

Husté těsto zalijte vroucí vodou a co nejrychleji důkladně promíchejte (ze začátku bude směs možná trošku řidší, během zpracování ale zhoustne působením psyllia).

Měkčí lepivé těsto vypracujte mezi 2 pečicími papíry (lehce potřenými olivovým olejem) do tenké placky (na 2 porce o průměru cca 30 cm), vrchní papír odstraňte a prsty jemně zahlaďte okraje korpusu. S těstem se snažte pracovat co nejrychleji, aby příliš nevychladlo. Do trouby by mělo jít ještě teplé.

Plech s připraveným základem pizzy vložte do vyhřáté trouby a pečte 20-25 minut na 180°C.

Zatímco se korpus peče, připravte omáčku (viz další krok).

NÁPLŇ

V široké pánvi rozehřejte na střední teplotu cca 1 lžíci olivového oleje a krátce orestujte nahrubo rozdrcený česnek.

Přidejte stonky bazalky (lístky zatím dejte stranou), loupaná rajčata a sůl.

Zvyšte teplotu plotýnky a za častého promíchání rajčata rozvařte do co nejhustší omáčky (pokud by byla moc vodnatá, zbytečně by rozmočila těsto).

Po 20-25 minutách pečení korpus potřete připravenou rajčatovou omáčkou (odstraňte z ní stonky bazalky) a poklaďte kousky natrhané mozzarelly.

Vložte zpět do trouby a pečte dalších 15-20 minut.

Upečenou pizzu posypte lístky bazalky a pokapejte olivovým olejem. Hned podávejte.

TIPY

Na pizzu Margherita se tradičně používá jen pár základních surovin - rajčata (v originálním receptu jen odrůda San Marzano), mozzarella a čerstvá bazalka. Proto je pro skvělou chuť potřeba, aby byly té nejvyšší kvality. Šetření se v tomto případě nevyplatí.

Místo konzervovaných rajčat lze v sezóně použít rajčata čerstvá (dokonale zralá). Ta předem oloupejte. Nařízněte je zespodu do kříže (ne příliš hluboko, stačí proříznout jen slupku), zalijte vařící vodou a nechte pár minut prohřát. Pak je šokově zchlaďte v ledové vodě. Tím se začne odloupávat slupka a půjde vám snadno odstranit. Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky a použijte, jak je uvedeno v receptu.

Tuto základní pizzu můžete případně „upgradovat“ podle svého – těsto poklaďte plátky šunky, žampióny, špenátem, kuřecím masem, chorizem, tuňákem atd. Fantazii se meze nekladou.

Recept prošel dodatečnou úpravou, proto se některé komentáře nemusí shodovat s aktuální verzí

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota650 kcal / 2720 kJ
Sacharidy14 g
Tuky49 g
Bílkoviny26 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

30 Recenzí / komentářů

Katka

5 dubna, 2016

Vyzkoušeno. S přítelem jsme si moc pochutnali, naše chuťové pohárky ochutnaly něco neskutečného :). Skvělý recept Lucko.

Lucie

5 dubna, 2016

Mám obrovskou radost, že chutnalo. Díky za vyzkoušení 🙂

Katharina

6 května, 2017

Paní Lucko, nesmírně Vám děkuji za Vaše stránky a recepty. Na pizzu jsem se chystala dlouho a naprosto předčila má očekávání. Před mateřskou jsem často řešila různé paleo alternativy pečiva a “jídel na cesty” a vždycky jsem měla problém s jejich konzistencí, u Vašich receptů nikdy 🙂 No a na prvním místě je samozřejmě výtečná chuť v kombinaci s paleo složením 🙂 Jsem opravdu strašně vděčná, že jste!

Lucie

6 května, 2017

A já zase moc děkuji vám za tak milou zprávu 🙂 Pochvalu čtu vždycky hrozně ráda. Mám obrovskou radost, že vám recepty chutnají a snad i trošku zjednodušují život.

Vendula Bendová

14 října, 2017

Mohu se zeptat, je třeba z bílků nejdřív vyšlehat sníh? Děkuji za odpověď

Lucie

14 října, 2017

Ne, jinak by to tam bylo napsané 🙂 Ona by ho vařící voda stejně zničila.

Jitka

23 října, 2017

Dobrý den, nám přišlo těsto po upečení hlavně uprostřed jakoby na chuť rosolovejsi. Kraje krupave, bala jsem se to nechat v troubě dele, aby se zas ne spálila. Jestli to nebude tim psyliem, nejsme na něj zvykli. Nebo víc propracovat těsto?

Lucie

23 října, 2017

Spíš nechat v troubě déle na malinko nižší teplotu. Ale ono to tak bývá i u klasické pizzy, že střed není až tak křupavý 🙂

Eva

26 ledna, 2018

Dnes jsem udělala na večeři.. a jedním slovem perfektní!!!! 🙂 Moc děkuji za úžasný recept 😉 🙂

Lucie

27 ledna, 2018

To já děkuju za jeho vyzkoušení. Mám radost, že se pizza povedla a chutnala.

Lída

27 ledna, 2018

Luci díky, dělala jsem už všechny možné “podložky”, ale tato je moje jistota na úspěch a stálice .
Moc díky za uplne všechny recepty?!! Z knih jsem zkusila snad 90% z hlavních jídel pro LCHF a ani jediný nebyl takový, že bych už příště řekla, že vícekrát nebudu vařit. Všechny super, vychytane s přesně popsané….Jsi skvělá,moc si tvojí práce vážím!

Lucie

28 ledna, 2018

Lído, moc děkuju za pochvalu! Takové komentáře se tak krásně čtou <3 Hlavně mě nabíjí nesmírně pozitivní energií a odhodláním pokračovat. Děkuju moc!

Miluše Gamčíková

8 května, 2018

Výborný recept i pokus vyšiel fantasticky

Lucie

9 května, 2018

To mám velkou radost, že se pizza vydařila chutnala 🙂 Díky za komentář

Katka B.

12 června, 2018

Lucie, dnes jsme si doma dělali pizzu, ale protože vím, že mi lepek nedělá dobře, hledala jsem nějakou, po které mi nebude zle. Vsadila jsem na jistotu a šla na tyto stránky, kde mě zaujala tato pizza. Musím uznat, že recept zněl vážně podivně, ale ve finále jsem si skutečně pochutnala. Původně jsem jí chtěla vyfotit a fouknout na instagram s označením paleosnadno, ale ani jsem jí nestačila vyfotit a se ségrou jsme jí snědly. Je vážně úžasná 🙂 Díky!
Kátfoblog

Lucie

13 června, 2018

Některé recepty zní opravdu podivně 😀 Máte naprostou pravdu 😀
O to víc ale možná chutnají, když se vyvedou. Mám radost, že tahle pizza spadla do této kategorie <3

Renata

19 října, 2018

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, nemám mandlovou mouku,zda lze použít i jiná bezlepková mouka popřípadě ořechová. Děkuji a pochvala za super stránky

Lucie

19 října, 2018

Dobrý den, jiná ořechová nebo třeba slunečnicová mouka by měla fungovat. Ostatní druhy nevím, bohužel.
Děkuji za pochvalu stránek. Mám velkou radost, že se líbí 🙂

Petra

13 listopadu, 2018

Dobrý den,

bylo by možné rozmixovat a smíchat vše dohromady a nedělat jednotlivé vrstvy? Děkuji za odpověď Petra

Lucie

13 listopadu, 2018

Dobrý den, to by myslím nefungovalo.

Markéta

14 ledna, 2019

Dobrý večer,
Vy a Vaše recepty jsou prostě kouzelné. Dnes jsem poprvé udělala tuhle pizzu a dopadlo to skvěle ( ostatně jako všechny vaše recepty). Zpočátku jsem tomu nevěřila, ale už se syrovým těstem se k mému údivu velmi dobře pracovalo. Chutově i vizuálně po upečení pizza předčila moje očekávání a dokonce chutnala i mému manželovi (odpůrci všech alternativ), takže to už je co říct. Jsem vděčná za Vaše recepty a stránky, opravdu jako jediné fungují 100%.

Lucie

16 ledna, 2019

Dobrý den, Markéto, moc děkuji za milý komentář. Mám opravdu upřímnou radost, že se vám moje stránky líbí a že podle nich chutná. Moc děkuju <3

Lenka

22 srpna, 2019

Dnes vyzkoušeno. Je tam takový ten “ocas” po psylliu, ale je skvělá. Určitě jsem jí nedělala naposledy.
Děkuji.

Lucie

23 srpna, 2019

Máte pravdu, že pro někoho je chuť psyllia příliš výrazná. Já ji třeba téměř necítím, dcera ji neomylně pozná všude a vadí jí.
Ale mám velkou radost, že pizza chutnala a že se plánujete k receptu vrátit. To je ta největší pochvala 🙂 Děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře <3

Maria

16 října, 2019

Dobry den, je, prosim vas, tento recept v knihe? Zvazujem jej kupu, vase rcp su skvele, na mobile ma to ale nebaviiiii ;-)! Dakujem! Pizza chutila vsetkym!!!!

Lucka

16 října, 2019

Dobrý den, není. Snažila jsem se pro tištěnou knihu vytvořit co nejvíce nových receptů, takže většina z nich je jen v kuchařce a ne na webu.
Pro lepší představu o tom, jaké recepty v knize najdete, si prosím stáhněte ukázku zdarma na https://paleosnadno.cz/kucharka/ukazka/
Moc děkuji za komentář a pochvalu receptů. Mám velkou radost, že podle nich chutná 🙂

Štěpánka

11 března, 2020

Lucí, naše chuťové buňky jsou nastaveny podobně, vyzkoušela jsem na netu několik receptů na těsta, ale ten Váš je fakt nejlepší. Je nás pět a všichni se olizovali až za ušima, myslím, že nikomu ani nedošlo, že je to LC pizza. Jakýkoli recept od Vás zkusím, prostě vyjde a talíře jsou prázdné a to se mi nestávalo ani u klasické české kuchyně. Přála jsem si k narozeninám tedy Voňavou kuchařku a moc se na ní těším 🙂 Jste báječná!

Lucka

12 března, 2020

Štěpánko, mám velkou radost, že se recepty strefuji do chuti 🙂 Ale jestli doma tak chutná, je to hlavně vaše zásluha. Vy vaříte, vám se jídla daří, vám patří hlavní chvála ❤️
Doufám, že narozeninový Ježíšek vyslyší vaše přání, kuchařka udělá radost a bude i podle ní doma chutnat. Všechno nejlepší k narozeninám ❤️

Anna

20 května, 2021

Dnes jsem zkoušela tuto pizzu a fakt bomba. Mandlovou mouku jsem nahradila rozemletými lněnými
semínky / eko varianta/ a opravdu vynikající.

Lucka

21 května, 2021

Super tip na obměnu! Moc děkuju ❤️ Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky