Recept: Podzimní zelná polévka | od Lucky Grusové

Podzimní zelná polévka

Podzimní zelná polévka

    , , , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Podzimní zelná polévka
5.0 6

Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte?

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kg vepřových žebírek

2 l vody

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

1 lžíce octa

30 g sádla

50 g cibule

150 g hlívy ústřičné

2 stroužky česneku

300 g bílého hlávkového zelí

1 lžička mletého kmínu

1 plná lžíce sladké papriky

200 g kedlubny

150 g dýně Hokaido

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Žebírka zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, nové koření a ocet. Nesolte!

Nechte jemně probublávat 2-3 hodiny, dokud maso nezačne samo odpadávat od kosti. Můžete použít i pomalý hrnec. Na stupeň Low bych žebírka vařila 6-8 hodin.

Uvařené maso slijte (vývar dejte zatím stranou), oberte z kostí a přibližně 300 g ho nakrájejte na kousky. Zbytek můžete použít na přípravu jiného jídla, bude ale skvěle chutnat i jen tak s hořčicí a hromadou čerstvé zeleniny.

V hrnci na sádle orestujte kostičky cibule.

Jakmile začne růžovět, přidejte na proužky nakrájenou hlívu a vše trošku osolte. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte.

Přisypte rozdrcený česnek a ten nechte rozvonět.

Zelí nakrouhané na tenké nudličky důkladně promněte s troškou soli, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak ho přidejte do hrnce k hlívě, přisypte mletý kmín a sladkou papriku.

Promíchejte, nechte chvíli restovat a pak vše zalijte 1,5 l vývaru z žebírek.

Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Soli už většinou potřeba moc není. Záleží, kolik jste jí přidali k hlívě a zelí.

Do polévky přidejte oloupanou kedlubnu nakrájenou na kostičky a vše vařte přibližně 15 minut.

Pak ještě na pár minut přisypte na kostky nakrájenou dýni (neloupanou, zbavenou semínek). Vařte na mírném ohni, dokud všechna zelenina nezměkne.

Část zeleniny vyberte z polévky a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do polévky, přidejte nakrájené maso a vše krátce prohřejte.

Polévka nejlépe chutná odleželá druhý či třetí den. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete ji při podávání doplnit lžící zakysané smetany. Fajnšmekři můžou přidat i špetku pálivé papriky.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota440 kcal / 1 841 kJ
Sacharidy10 g
Tuky34 g
Bílkoviny22 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

12 Recenzí / komentářů

Katka

8 října, 2017

Chystám se brzy uvařit tuto skvěle vypadající polévku… ale nejspíš nahradím kedlubnu tuřínem, dýni mám máslovou a žebírka jehněčí. Snad to bude dobré 🙂

Lucie

9 října, 2017

Tuřín je skvělá volba, mimo Low Carb či Paleo budou fungovat i brambory. Jen těch jehněčích žebírek mi přijde škoda. Ty si raději upečte. Třeba s česnekem a rozmarýnem 🙂

Jindra Horáčková

17 října, 2017

naprosto vynikající, stejně jako teplý salát z dýně, Lucie moc děkuji za inspirace a super popsané postupy přípravy jídel 🙂

Lucie

17 října, 2017

Mám radost, že recepty chutnají a inspirují vás 🙂 Děkuji za milou zprávu.

Mirek Verner

18 října, 2017

Vynikající!

Lucie

18 října, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za zprávu.

Míša

28 října, 2017

Dnes byla k obědu, je výborná! A opravdu člověka zasytí. Přemýšlela jsem,že příště vyzkouším z uzených vepřových žebírek.

Lucie

28 října, 2017

Mám radost, že chutnala. Uzená žebírka by mohla být skvělá volba! Díky za tip.

Světlana

13 října, 2018

ted jsem ji uvařila (sice místo žebírek jsem tam šoupla králičí hlavu), je vynikající 🙂

Lucie

14 října, 2018

Super volba s tím králíkem! Mám radost, že chutnalo 🙂

Táňa

1 října, 2022

Dobrý den, včera jsem vás objevilapolévka je vynikající! I přesto, že jsem si pořàdně nepřečetla recept a vývar sléla do dřezu. ale zůstalo krásně se rozpadající se maso a v kombinaci se surovinami ve vašem receptu vznikla opravdu výbornà polévka. DĚKUJI ❤️

Lucka

2 října, 2022

Dobrý den, tak to vás u sebe vítám ❤️ Doufám, že tu najdete hodně inspirace na vaření.
S tím slitým vývarem je moje chyba. Jdu to hned v receptu více zvýraznit.
Mám radost, že jste si i přes tento zádrhel pochutnala 🙂
Díky za milý komentář ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky