Recept: Polévka se zelím a dýní | od Lucky Grusové

Polévka se zelím a dýní

Polévka se zelím a dýní

  ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Polévka se zelím a dýní
5.0 7

Jakmile se venku ochladí, hned dostanu chuť na talíř horké husté polévky. Klidně i jako hlavní chod. Takové té, které se u nás doma říká "pro těhotné a kojící matky". Ve které stojí lžíce :-) A tohle je přesně taková polévka. Hustá, se silnou chutí díky vývaru z kostí, plná měkoučkého masa a hromady zeleniny. Cítíte, jak voní? ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 10 minut

    3 hodin

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g vepřových žeber

1 bobkový list

15 kuliček celého pepře

2+4 stroužky česneku

1,5 l vody

20 g sádla

200 g cibule

250 g čerstvé papriky

400 g bílého hlávkového zelí

15 g uzené papriky

30 g rajčatového protlaku

400 g loupaných rajčat

350 g máslové dýně nebo hokaido

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 10 minut

    3 hodin

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Vepřová žebra nakrájejte podél kostí na kusy.

Vložte je do hrnce, přidejte bobkový list, 2 nakrájené stroužky česneku, kuličky pepře a trošku soli. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu.

Nechte jemně probublávat 2-2,5 hodiny hodiny, dokud maso nezměkne a nezačne se samo oddělovat od kosti.

Pak vývar slijte a oberte z kostí maso.

V hrnci rozpusťte sádlo a orestujte v něm nadrobno nakrájenou cibuli.

Přisypte na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a za častého promíchání ji opečte.

Do hrnce přidejte 4 nahrubo rozdrcené stroužky česneku a za stálého míchání nechte rozvonět.

Přisypte uzenou papriku a jen velmi krátce orestujte.

Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho prohřejte.

Do orestovaného základu polévky přisypte na nudličky nakrájené hlávkové zelí a vše promíchejte.

Přilijte konzervovaná loupaná rajčata a scezený vývar. Polévku osolte a opepřete.

Polévku zakryjte a nechte ji jemně probublávat, dokud zelí nebude uvařené do poloměkka.

Přisypte na kostky nakrájenou dýni a ještě pár minut povařte.

Až bude zelí i dýně měkké, vyberte část zeleniny z hrnce, rozmixujte ji dohladka a nalijte zpět.

Přisypte obrané maso a již jen krátce prohřejte.

Polévku můžete hned podávat, nejlépe ale chutná druhý a třetí den, když se všechny chutě krásně propojí.

Na talíři ji můžete doplnit lžičkou zakysané smetany (neplatí pro paleo a Whole30 variantu) a posypat lístky petrželky a troškou chilli.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota320 kcal / 1 339 kJ
Sacharidy16 g
Tuky22 g
Bílkoviny12 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

20 Recenzí / komentářů

Jindra m

10 prosince, 2019

zase výborný jako ostatně vše co jsem doposud vařila.!!!!

Lucka

11 prosince, 2019

To mám velkou radost, že chutná ❤️ Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂

Dominika

23 února, 2020

Sakriš, tak to bylo zase žrádlo jste úžasná Luci ❤️ vynikajícííí polévečka

Lucka

24 února, 2020

To mám velkou radost, že chutnalo! ❤️ Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂

Evča

16 května, 2020

Luci, polévka dokonalá! Díky ní jsem zjistila, že máme malé misky

Lucka

17 května, 2020

Evi, u některých polévek to také zjišťuji 😀
Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Lukáš Ficner

7 června, 2020

Upřímně řečeno mě překvapilo, jak je polévka výborná. Ještě chvilku po uvaření jsem byl trochu skeptický, ale chutnala výborně. A musím dát za pravdu, že nejlepší byla po dvou dnech po odležení.

Lucka

8 června, 2020

Mám radost, že jste se do přípravy polévky pustil i přes počáteční nedůvěru a že jste si pochutnal. Moc děkuju za komentář 🙂

Jitka

4 října, 2020

Polévka je moc moc moc dobra, zkouším podle Vasich receptu varit a nsou to same dobre mnamky, je vunec mozne, ze neco tak dobreho je i dietni a zdrave. Vase recepty mi pomahaji nejen pri hubnuti, ale zmirnila se mi alergie a citim se o mnoho lépe, super a mlc dekuji za tyto stránky a recepty patří Vám velké diky

Lucka

4 října, 2020

Jitko, to já moc děkuji za milý komentář. Opravdu s velkou radostí čtu, když někomu chutná a také se mu daří lépe. Je to pro mě ta největší odměna a pohon pokračovat, vymýšlet nové recepty a posouvat stránky dopředu. Takže to já moc děkuju! ❤️
Mějte se krásně a ať se dobře daří 🙂

Monika

14 února, 2022

Tahle polévka je naprostý luxus

Lucka

15 února, 2022

To moc ráda čtu, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář 🙂

IRMA

15 července, 2022

Dobrý den, asi mám hloupý dotaz. Vepřová žebra uzená nebo ne?

Lucka

15 července, 2022

Dobrý den, žádný dotaz není hloupý 🙂 Jsou myšlena klasická neuzená žebra. Ale i s těmi uzenými si to umím představit. Jen pak zkraťte dobu varu.
Pro větší přehlednost koukněte na připojený video postup.

IRMA

15 července, 2022

Moc děkuji za bleskovou odpověď. Polévku právě večeříme, je vynikající. Z dalšího kusu dýně jsem si na zítřek předpřipravila dýňové noky s omáčkou z nivy, obavám se, jestli do zítřka vydrží.

Lucka

16 července, 2022

Děkuju za vyzkoušení receptů a milý komentář. Mám velkou radost, že jste si doma pochutnali ❤️

Marie

22 listopadu, 2022

To je zase taková dobrota….. udělala jsem kotel této polévky a každou minutou roste moje podezření, že zase na druhý den nic nezbude Skvělá, vyvážená, prudce jedlá….moc díky za recept….. Maruška

Lucka

23 listopadu, 2022

Maruško, já mám takovou radost, že vám chutná ❤️ A speciálně tahle polévka! Protože ta je moje oblíbená 🙂
Děkuju vám za milý komentář a těším se na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️

Monika Chodová

26 února, 2023

Jedním slovem paráda Luci..mám víkendové vaření s tvýma receptama. Dám vše do skupiny. .jsi bohyně

Lucka

27 února, 2023

Moni, ty jsi zlatíčko ❤️ Mám velkou radost, že tě recepty inspirovaly k vyzkoušení. Na fotky ve skupině jsem koukala a tedy klobouk dolů! Fakt poklona! Vše vypadlo tak dobře, že jsem si málem schroustala mobil ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky