Recept na sladko-kyselá pečená žebírka » Paleo snadno

Sladko-kyselá pečená žebírka

Sladko-kyselá pečená žebírka

  ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Sladko-kyselá pečená žebírka
5.0 4

Na sladké jsem nikdy nebyla, ale sladko-kyselá chuť mi učarovala. Jenže ve Whole30, kde nejsou povolená žádná sladidla, to je celkem problém. Nebo že by ne? :-)

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1,2 kg masitých vepřových žebírek

25 g datlí

50 g balzamikového octa (bez éček a cukru)

1 stroužek česneku

30 g čerstvého zázvoru

10 g rajčatového protlaku

1 lžička mletého koriandru

1/3 lžičky koření pěti vůní

sůl

1 lžíce sezamových semínek (volitelně)

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Žebírka si podle vaší volby nakrájejte na špalíčky nebo je nechte vcelku.

Osolte je, vložte do vhodné dobře těsnící pečící nádoby, zaklopte a pečte 2 hodiny na 100°C.

Mezitím, co se maso pomalu peče, si připravte pikantní omáčku.

Na malé pánvičce krátce prohřejte nasucho všechno sypké koření, pak ho zalijte balsamicem, přidejte rajčatový protlak, rozdrcený stroužek česneku, nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný očištěný čerstvý zázvor a nadrobno nakrájené datle (pokud používáte sušené datle, doporučuji je předem na cca 1 hodinu namočit do malého množství vařící vody). Směs nařeďte malým množstvím vody nebo výpeku z žeber, přiveďte k varu a nechte pár minut za stálého míchání jemně probublávat. Nakonec směs dosolte podle vaší chuti.

Po 2 hodinách pečení vyndejte žebírka z trouby a pomažte je polovinou připravené omáčky. Vraťte je nezakryté do trouby, zvedněte teplotu na 170°C a pečte cca 15 minut.

Pak žebírka otočte, pomažte zbytkem omáčky a pečte dalších 15 minut.

Během závěrečného pečení žebírka často kontrolujte. Datle v omáčce se totiž snadno připálí a zhořknou, proto buďte „ve střehu“.

V případě potřeby žebírka podlijte i troškou vody.

Podávejte se zeleninovým salátem, na talíři můžete žebírka posypat troškou opražených sezamových semínek.

A jezte rukama, ať si to pořádně vychutnáte :-)

Obdobným způsobem můžete upéct i kuřecí křídla nebo paličky, pouze zkraťte dobu pečení na cca 80 minut + 10 minut + 10 minut.

Žebra lze upéct i v pomalém hrnci (cca 3 hodiny na High, nebo cca 6 hodin na Low) a pak dopéct v troubě potřená omáčkou.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota860 kcal / 3600 kJ
Sacharidy11 g
Tuky74 g
Bílkoviny36 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

18 Recenzí / komentářů

Katka

15 února, 2016

Mužů místo veprovych použit hovězí zebirka? Jak dlouho by se prosím pěkný?

Lucie

15 února, 2016

Určitě je použít můžete, nicméně doba pečení hodně záleží na kvalitě masa (z jakého konkrétního kusu je, jak je uležené atd.). Osobně bych dobu odhadovala cca na 4 hodiny základního pečení na nízkou teplotu.

Rumenka

8 dubna, 2016

Tak tohle je naprosto dokonalé jídlo! Doporučuji všem.. skoro nic nemusíte udělat, skoro nic na to není potřeba a ten výsledek? To je úžasný!!! :))

Lucie

8 dubna, 2016

Takové nadšení nad receptem vidím mooooooc ráda 😉

Míša

6 ledna, 2018

Bašta!

Lucie

7 ledna, 2018

🙂

P. Růžková

20 ledna, 2018

Žebra běžně nejím ale tohle je mega luxus! Doporučuji všem ❤️

Lucie

20 ledna, 2018

Tak to mám extra velkou radost, že chutnalo! Moc díky za komentář.

Leona Šolcová

3 února, 2018

Děkujeme za báječný recept. Zprvu se nám zdálo 100stupňů a dvě a půl hodiny málo, ale dopadlo to na výbornou. I v koření jsme museli improvizovat, ale povedlo se. Kde kupujete koření pěti vůni, nebo z čeho se skládá? Nikde jsem ho neviděla.

Lucie

4 února, 2018

Mám radost, že se povedlo a chutnalo. Kořenící směs pěti vůní je typické čínské a vietnamské koření. Existují jeho různé obměny, ale v základu v něm většinou najdete badyán, skořici, fenykl, hřebíček a pepř, případně kardamom či zázvor. Seženete ho v různých prodejnách s kořením, nebo také přes internet:
https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/koreni-peti-vuni
http://www.korenioddavidka.cz/eshop/koreni-peti-vuni

Michaela

16 března, 2018

Opravdu mňamka 🙂 Výborný recept!

Lucie

17 března, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂

Katka

28 února, 2019

Dobrý den, není potřeba žebra na úplném začátku podělit vodou??? Děkuji

Lucie

1 března, 2019

Dobrý den, vodou podlévat není potřeba. Díky tomu, že se žebra pečou zakrytá na nízkou teplotu, nespálí se. Když ale pro svůj klid přidáte 2 lžíce vody, nic nezkazíte.

Tessa

12 dubna, 2021

Dobrý den, kolik má toto jidlo kCal? Moc děkuji ❤️

Lucka

13 dubna, 2021

Dobrý den, doplněno 🙂 Možná by vám vyhovovala moje aplikace https://aplikace.paleosnadno.cz , kde výživové hodnoty najdete u všech receptů.

Grażyna

19 listopadu, 2023

Dobrý den, do pomalého hrnce také není třeba žádná voda?

Lucka

20 listopadu, 2023

Dobrý den, do PH bych trošku vody přidala. Ale stačí vážně jen trošku.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky