Recept: Švestkový koláč | od Lucky Grusové

Švestkový koláč

Švestkový koláč

    , , , ,   , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Švestkový koláč
5.0 16

Tenhle recept byl okamžitý nápad, když jsem na procházce se psem objevila krásné švestky, které tam jen tak ležely ladem a očividně je nikdo nesbíral. No řekněte sami, bylo by přece škoda je tam nechat :-) Ačkoliv tenhle druh ovoce sama moc nejím, koláč mi opravdu hodně chutnal. Vyzkoušejte ho se mnou.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 6-8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

150 + 200 g čerstvých vypeckovaných švestek

75 g mandlové mouky

75 g pekanů nebo vlašských ořechů

70 + 30 g vypeckovaných datlí

3 vejce

1 + 1 lžička skořice

1 + 1 lžíce ghee nebo kokosového oleje

1 + 0,5 dcl kokosového mléka

2 lžíce strouhaného kokosu

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 6-8 porcí

Postup

Odlijte si z kokosového mléka 1 dcl té nejhustší části. V uzavíratelné sklenici ho vložte vychladit do mrazáku.

Rozdrťte přibližně na zrnka velikosti písku pekany nebo vlašské ořechy. Smíchejte je s mandlovou moukou a 1 lžičkou skořice.

Rozmixujte dohladka vejce, 150 g švestek, 70 g na malé kousky nakrájených datlí a lžíci tuku.

Smíchejte dohromady obě směsi a propracujte je do řidšího těsta.

Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do placky vysoké přibližně 2-3 cm. Poklaďte ho čtvrtkami zbylých 200 g vypeckovaných švestek (slupkou nahoru).

Připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15-20 minut.

Zatímco se koláč peče, připravte si polevu. Na pánvi si rozehřejte tuk a na něm rozpusťte 30 g drobně pokrájených datlí spolu s půl deci kokosového mléka a lžičkou skořice.

Po 15-20 minutách koláč vyndejte z trouby, hustě ho pokapejte připravenou polevou, posypte strouhaným kokosem a vraťte ještě na 5 minut dopéct do trouby.

Vyndejte z mrazáku vychlazené kokosové mléko a rychlým třesením s uzavřenou skleničkou z něj udělejte šlehačku (popřípadě pro větší množství mléka použijte ponorný mixér).

Vychlazený koláč nakrájejte na dílky, každý doplňte lžičkou kokosové šlehačky, jemně poprašte špetkou skořice a podávejte.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Facebook Pinterest Twitter Instagram E-mail

40 Recenzí / komentářů

Veronika

18 září, 2016

Vynikajici kolacek, jeden z top sladkych paleo zakusku !!

Lucie

18 září, 2016

Jé, to mám radost, že chutnal! Já moc švestky nejím, ale na tomhle koláči jsem si taky moc pochutnala 🙂

milu

19 července, 2017

Dobrý den, šel by tento koláč upéct také ze sušených švestek? A případně, jak na to? Děkuji, milu. 🙂

Lucie

20 července, 2017

Dobrý den, napadá mě je na několik hodin namočit. Ale nikdy jsem nezkoušela, takže výsledek potvrdit nemůžu.

Hana Štipák

13 srpna, 2017

Luci, vyzkoušela jsem ho i s ostružinami a vše vyšlo na jedničku. Vynikající. Chutnal i těm, kterým zdravé stravování nic neříká.

Do těsta jsem přidala navíc trochu kypřícího prášku a vše ok

Lucie

13 srpna, 2017

Hani, to moc ráda čtu, že se koláč povedl a chutnal 🙂 S ostružinami musel být naprosto famózní, mňam <3

Veronika

19 srpna, 2017

Právě dopečeno a musels jsem ho ochutnat ještě teplý, jak to neuvěřitelně vonělo! Je VÝBORNÝ 🙂 Sice jsem ho hodne rozetřela, tak jsem musela přidat švestky, alespoň je ho opticky víc.

Lucie

19 srpna, 2017

Úplně si to představuju, jak vám to doma voní a tiše závidím 😀 Mám radost, že chutná.

Pavla

1 října, 2017

Výborný koláček! Do těsta jsem dala jen 5 datlí a shora posypala mletým mákem (švestky si bez máku nedovedu představit 😉 ). Vrhlo se na něj i dítě, co se vždycky šklebí, že je to “málo sladký” 🙂 Díky moc.

Lucie

2 října, 2017

Já díky moc! Mám radost, že chutnalo. I dítku 🙂

Zuzana

9 listopadu, 2017

Naprosto senzacni kolac!Svestky cela rodina nemusime,ale v tehle kombinaci chutnaji famozne!Momentalne dezert cislo 1 u nas doma.Mate skvele recepty,doufam,ze vyhrajete na blogerce letos!Muj hlas mate

Lucie

11 listopadu, 2017

Mám radost, že vám doma koláč tak chutná. Přiznám se, že ani já nejsme zrovna moc švestková, ale v téhle podobě je občas můžu 🙂 Moc moc díky za přání a hlas <3

Katerina Menclova

8 prosince, 2017

Dobrý den, ráda bych zpracovala zmražené švestky, ale nevím, zda koláč nebude moc mokrý, co myslíte? Můžu to zkusit?

Lucie

8 prosince, 2017

Dobrý den, pokud necháte švestky okapat a trošinku je vymačkáte, mohlo by to fungovat. Dejte prosím vědět, jak se podařilo. Držím palce, ať chutná 🙂

Katerina Menclova

18 prosince, 2017

Dobrý den Lucie, tak koláč se povedl i ze zmražených švestek, zpracovávala jsem je ještě polozmražené, oni měknou opravdu rychle, takže není na co čekat a koláč je luxusní !! Moooooc děkuji za super recept 🙂

Lucie

18 prosince, 2017

Dobrý den, Kateřino, moc díky za zprávu a sdílení zkušenosti s přípravou koláče se zmrazených švestek. Mám velkou radost, že se povedlo a chutnalo.

Mirek

3 července, 2018

Dobrý den, dnes jsem pekl lehce upravenou variantu a dopadlo to taky velmi chutně. 150 + 200g švestek jsem nahradil 150 + 250g meruněk (zrovna jich byl přebytek), v těstu jsem místo 75 g pekanů nebo vlašských ořechů použil 60g kokosové mouky (ořechy nebyly) a místo kokosového mléka jsem použil šlehačku. Vyšlo to parádně. Díky za recept.

Lucie

4 července, 2018

Dobrý den, to zní skvěle <3 Voní to až sem. Díky za sdílení nápadu na obměnu 🙂

Katka

18 srpna, 2018

Dobrý večer,hledala jsem švestkový koláč bez mouky a cukru.Vyzkoušela jsem a výborný budu častým návštěvníkem Vašich stránek.děkuji Katka

Lucie

18 srpna, 2018

Dobrý den, mám radost, že chutnalo, a doufám, že se vám bude u mě na stránkách líbit 🙂

Lucie

8 září, 2018

Luci, nemám doma datle, dají se vynechat a nebo něčím nahradit? Moc děkuji. Lucka

Lucie

8 září, 2018

Luci, zkusila bych med. Zcela neoslazené to asi nebude úplně ono.

Míša

8 března, 2019

Opravdu delikatesa! Použila jsem blumy a datlovou pastu a naprosto dokonalé. Moc děkuji, jdu si dát další kousek 🙂

Lucie

11 března, 2019

Mám velkou radost, že chutná! 🙂

Šárka

16 května, 2019

Dobrý den, Lucie, našla jsem Váš recept, když jsem hledala paleo ovocný zákusek. Potřebuji upotřebit rebaroru. Co říkáte na takovou obměnu? 🙂 Moc Vás zdravím, Šárka.

Lucie

17 května, 2019

Dobrý den, Šárko, to bude myslím naprosto skvělá volba <3 Dejte vědět, jak se povedlo a chutnalo 🙂

Kamca

1 září, 2019

Dobrý den, mohu místo kokosového mléka nahradit normálním? A dají se vynechat ořechy? Děkuji moc za odpověď Kamca

Lucie

1 září, 2019

Dobrý den, recept byl připravený pro ty, kteří nemůžou mléčné výrobky. Proto jsem zvolila kokosové mléko. Místo něj ale bude skvěle fungovat i klasický šlehačka. Bez ořechů to ale nepůjde, jsou základem receptu (mandlová mouka a drcené ořechy). Verzi s klasickou moukou bohužel neporadím, nepoužívám ji.

ZuzkaB

13 září, 2019

Dobry den Lucko,
vyborny kolacik, do tej polevy som dala lyzicu rumu, a struhany kokos, ani to kokosove mlieko na zaver som nedala, a je vyborny. Moc dakujem za recept.

Lucka

14 září, 2019

Dobrý den, Zuzko,
ten rum je super nápad <3 Úplně ho cítím, jak celý koláč rozvoněl.
Mám velkou radost, že se koláč povedl a chutnal <3
Děkuju za komentář 🙂

Brankica

13 října, 2019

Dnes jsme ho udělala . skoro všechno podle receptu…je vyborny jen mne zarazilu ze podle receptu priprava trva 10 min :-)…mne to trvalo 2h nez jsem to vsechno zvazila pak nakrajela orehy a datle…nevim cim jsem si to mohla zjednodusit? Kazdopadne stalo to za to..ted jen prestat jist…
Dekuji za recept

Lucka

13 října, 2019

To já děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že se koláč povedl a chutnal 🙂
Máte pravdu, že čas uvedený u přípravy je podhodnocený. Upravím ho. Nicméně při použití elektrického sekáčku nebo mixéru jde vše rychleji 🙂

Renat

29 dubna, 2020

Dobrý den Lucko,
moc děkuji za recept na výborný švestkový koláč, který jsem dnes upekla. A nejen za ten. Vaše recepty jsou báječné, pomáháte nám jíst zdravěji.
Koláč se, myslím, povedl dobře, jen mě trochu pozlobila poleva. Nějak se mi ten tuk po prohřátí oddělil od datlí a koko mléka. Takže to byla spíš kaše 🙂 Ale moc dobrá, tak jsem ji i tak použila. Pro jistotu jsem nakonec koláč zasypala koko chipsy, tak se to ztratilo a nebylo ani poznat, že se někde stala malé technologická chybička 🙂
Ještě jednou děkuji a přeji mnoho úspěchů ve vytváření receptů na další dobroty!

Lucka

30 dubna, 2020

Dobrý den, Renat, moc děkuji za pochvalu receptů ❤️ Mám radost, že jsou pro vás inspirací a že podle nich chutná 🙂
Jsem ráda, že se koláč nakonec i přes obtíže s polevou podařil a chutnal. Děkuji za milý komentář ❤️

Julia

5 srpna, 2021

Dobry den, aky rozmer plechu/formy je vhodny na dany objem pouzitych surovin? Dakujem

Lucka

6 srpna, 2021

Dobrý den, těsto by mělo být dostatečně husté, aby se dalo rozetřít na požadovaný rozměr a tvar. Takže stačí klasický plech v troubě, nebo přímo koláčová forma o průměru cca 22 cm.

Jožo

14 srpna, 2021

Pekny den prajem, včera som prvýkrát upiekol tento koláč a je fantastický!Vylepšil som ho čučoriedkami;)Odteraz žiadna múka,toto funguje výborne!

Lucka

14 srpna, 2021

Pěkný den, Jožo, mám radost, že se vám koláč povedl a pochutnal jste si. Děkuji za milý komentář ❤️

Jarka

25 července, 2022

Zdravim Luci, tenhle recept mam rada, dlouho jsem ho vsak nedelala, vcera asi po dvou letech znovu a opet ze zmrazenych svestek. (To i predtim.) Konzistence testa byla bajecna, ale po upeceni se to matla a nedrzi vcelku. Cim to muze byt? Je to malo dopecene, nebo temi mrazenymi svestkami? Tentokrat jsem i zcela dodrzela postup, pekavala jsem to i jen s vaj.zloutkem, pze na bilek ma syn alergii. A to mi vyslo taky z hlediska konzistence dobre. Dal se normalne krajet. Ted to musime vydlabat lzickou. Diky za radu ci postřeh, kde jsem mohla udelat chybu. Jarka.

Lucka

25 července, 2022

Zdravím, Jarko. To mě moc mrzí, že se koláč tentokrát nepovedl 🙁 Bohužel jen těžko takhle na dálku odhadovat, v čem by mohl být zádrhel. Příčin může být tolik… Neměnila jste třeba značku mandlové mouky? Nebyly švestky až příliš vodovaté? Nezvážila jste omylem špatně suché suroviny? Víc nic mě moc nenapadá.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky