Moje Whole30 č. 5
(jídelníček)
Původní plán začít s pátým Whole30 od 1.1.2017 jsem přehodnotila a začala jsem už 27.12.2016. Silvestra neslavím, tak proč to odkládat? 🙂
Stejně jako u jídelníčků z mých předchozích Whole30 se budu snažit doplňovat recepty (případné odkazy najdete pod jednotlivými fotkami po kliknutí na popisek). Některé odkazované recepty bude ale nutné pro potřeby Whole30 upravit a vynechat nepovolené suroviny (například mléčné výrobky).
Přemýšlíte nad Whole30? Pojďte do toho se mnou. Rozhodně to stojí za to!
Snídaně | Oběd | Večeře | |
27.12.2016 (den 1) |
Zeleninová “rýže”, volské oko, pečená slanina |
Steak Fajitas, guacamole a pico de gallo |
Thajská dýňová polévka s vepřovými kuličkami |
28.12.2016 (den 2) |
Vejce zapečené v burgeru, zeleninový salát s avokádem, majonéza |
Steak s pečeou dýní, domácí tatarská omáčka, salát z bok choy |
Proužky steaku s restovanou cibulkou a celerovou kaší |
29.12.2016 (den 3) |
Kachní rillettes s pikantní brusinkovou marmeládou |
Pečené krevety a losos v bylinkovém těstíčku |
Pečené krevety a losos v bylinkovém těstíčku |
30.12.2016 (den 4) |
Vaječná omeleta plněná tuňákovým salátem |
Krémová celerová polévka s pečenou slaninou a pekany |
Teplý salát z pečených bílých batátů, lososa v těstíčku a baby špenátu |
31.12.2016 (den 5) |
Krémová celerová polévka s pečenou slaninou a pekany |
Pečená dýně s kachními rillettes a baby špenátem |
Obložený talíř – plněná vejce, klobása, kachní rillettes, zelenina |
01.01.2017 (den 6) |
Klobásky, volské oko, batáty á la čočka na kyselo, naložená cibule, ředkev a řepa |
Hovězí vývar z pomalého hrnce se zeleninou a vejcem |
Vařené hovězí, klobása, naložená cibule, řepa a ředkev + pomelo |
02.01.2017 (den 7) |
Hovězí vývar z pomalého hrnce se zeleninou a vejcem |
Krůtí roláda se špenátem, celerová kaše |
Mexická krůtí směs, celerová rýže |
03.01.2017 (den 8) |
Míchaná vejce s uzeným lososem, avokádo, rajčata |
Hovězí vývar z pomalého hrnce se zeleninou a vejcem |
Pikantní thajská kuřecí křídla, dýňová “rýže” |
04.01.2017 (den 9) |
Paprikové karbanátky, domácí majonéza, salát |
Masové kuličky pečené v zeleninové směsi, pečené batáty |
Pikantní thajská kuřecí křídla, dýňová “rýže” |
05.01.2017 (den 10) |
Plátek pečeného batátu, uzený losos, ztracené vejce, majonéza |
Pomalu pečené kachní stehno, salát z pečené řepy a fenyklu s pomerančem |
Kapustová polévka s klobásou a hovězím masem (zimní e-kuchařka str. 153) |
06.01.2017 (den 11) |
Masové kuličky pečené v zeleninové směsi, volské oko, restované batáty |
Obrané kachní maso, pečená dýně, brusinky |
Kapustová polévka s klobásou a hovězím masem (zimní e-kuchařka str. 153) |
07.01.2017 (den 12) |
Frittata s kachním masem, kapustou a batáty (zimní e-kuchařka str. 233) |
Kapustová polévka s klobásou a hovězím masem (zimní e-kuchařka str. 153) |
Vepřové vindaloo, celerová “rýže” (zimní e-kuchařka str. 113) |
08.01.2017 (den 13) |
Sardinková pomazánka v paprice, vejce nahniličko |
Krémová pórková polévka s upečenou slaninou |
Vepřové vindaloo, celerová “rýže” (zimní e-kuchařka str. 113) |
09.01.2017 (den 14) |
bez snídaně |
Balzamiko glazovaný losos, pečená mrkev |
Vepřové špízy, pečená dýně, domácí tatarská omáčka |
10.01.2017 (den 15) |
Pečený plátek batátu s míchanými vejci, rajčaty, avokádem a bazalkou |
Vepřové špízy, pečená dýně, domácí tatarská omáčka |
Hovězí guláš, restovaný celer s petrželkou |
11.01.2017 (den 16) |
Grilovaná slanina, rajčata a žampióny, avokádo, káva s kokosovou šlehačkou a skořicí |
Sušená šunka, sušená rajčata |
Směs z vepřové panenky, žampiónů a špenátu, brokolicová kaše s česnekem |
12.01.2017 (den 17) |
Brokolicová polévka s vejcem a slaninou |
Směs z vepřové panenky, žampiónů a špenátu, brokolicová kaše s česnekem |
Hovězí guláš, restovaný celer s petrželkou |
13.01.2017 (den 18) |
Vejce do skla |
Kuřecí prsa pečená v majonéze, celerové hranolky |
Kuřecí prsa pečená v majonéze, celerové hranolky |
14.01.2017 (den 19) |
Smažená zeleninová “rýže” se slaninou a vejci |
Smažená zeleninová “rýže” se slaninou a vejci |
Lososové burgery, celerové hranolky, chilli majonéza |
15.01.2017 (den 20) |
Kachní paštika se sušenými švestkami, kousky čerstvé zeleniny |
Dušená vepřová líčka na žampiónech, pečené batáty |
Hovězí polévka |
16.01.2017 (den 21) |
Volské oko, restované hovězí maso z vývaru, salsa z rajčat, avokáda a papriky |
Kuřecí směs s bok choy a žampióny, pyré z topinamburů a celeru |
Mexická polévka s kuřecím masem, avokádem, rajčaty a kešu krémem |
17.01.2017 (den 22) |
Kachní paštika, vejce nahniličko, zelenina |
Mexická polévka s kuřecím masem, avokádem, rajčaty a kešu krémem |
Kuřecí maso s žampióny, kapustičkami a dýní |
18.01.2017 (den 23) |
Frittata ze směsi žampiónů, dýně a kapustiček od večeře |
Frittata ze směsi žampiónů, dýně a kapustiček od večeře |
Salát z pečené dýně a chilli škvarků, plátky vepřové panenky |
19.01.2017 (den 24) |
Plátky vepřové panenky, vejce nahniličko, kousky sekané, zelenina, ovoce, pekany |
Pikantní sekaná, celerová kaše |
Krevetová thajská polévka |
20.01.2017 (den 25) |
Kulajda s kešu krémem, bílými batáty a ztraceným vejcem |
Stir-fry s žampióny, hráškovými lusky a vaječnými “nudlemi” |
Pečený losos, dýně na mexický způsob, mango-avokádová salsa |
21.01.2017 (den 26) |
Sekaná, volské oko, coleslaw |
Sekaná, coleslaw |
Boršč s kešu krémem |
22.01.2017 (den 27) |
Boršč s kešu krémem |
Pikantní hovězí, pečená dýně, guacamole |
Hovězí na houbách, celerová “rýže” |
23.01.2017 (den 28) |
Mexická pánev s vejcem (letní e-kuchařka str. 52) |
Hovězí na houbách, celerová “rýže” |
Boršč s kešu krémem |
24.01.2017 (den 29) |
Pečená máslová dýně, uzený losos, ztracené vejce a koprová majonéza |
Hovězí na houbách, celerová “rýže” |
Vaječné mufinny s uzeným lososem, batáty a pórkem, bylinkovo-citrónová majonéza |
25.01.2017 (den 30) |
Vaječné mufinny s uzeným lososem, batáty a pórkem, bylinkovo-citrónová majonéza |
Hovězí burger, pečené batáty, domácí tatarská omáčka |
Hovězí kuličky v omáčce arrabbiata, cuketové špagety |
Vážená Lucie, kdybyste nebyla, musela bych si Vás vymyslet. Skvěle jste popíchla mou fantazii a Vaše vaření je pro mě obrovskou inspirací. Nevařím sice dle Vašich receptů, na to jsem příliš rozevlátá, ale dala jste mi dar objevování nových chutí a rozvzpomínání se na chutě jídel mé i manželovy babičky .
Toto je moje 4. WHOLE od září předloňského roku, a každý cyklus mě posunul v chápání souvislosti mezi jídlem a pocitem plného zdraví .
Tož díky…
Vlastičko, to Vy zase na oplátku inspirujete ve skupině Whole30 CZ/SK spoustu dalších lidí. Hluboce před Vámi a Vaším přístupem k W30 i celému životu smekám. Já díky 🙂
Presne takovy plan a obrazovy kalendar v jednom jsem potrebovala <3
To mám radost, že jsem vám udělala radost 🙂
Najdu, prosím, někde v kuchařce recept na bataty alá čočka na kyselo? Děkuji
Nenajdete. Pokud se recept nachází v kuchařce či na webu, připojuji k němu odkaz na recept. Tenhle nemám zpracovaný. Ale ve své podstatě postupujte stejně jako u čočky – osmahnout cibulku a česnek, orestovat na drobno nakrájené batáty spolu s bobkovým listem. Ke konci přidat trošku octa a nechat vyvařit.
Dobrý den!
děkuji za úžasnou inspiraci 🙂 hned jsem si koupila kuchařku a chystám se na první recepty.
Myslíte, že byste byla tak moc hodná a napsala všem labužníkům zde recepty na ty nádherné pokrmy, které v kuchařce nenajdeme?
(Steak s pečeou dýní, domácí tatarská omáčka, salát z bok choy; Thajská dýňová polévka s vepřovými kuličkami; Kachní rillettes s pikantní brusinkovou marmeládou; Pečené krevety a losos v bylinkovém těstíčku; Vaječná omeleta plněná tuňákovým salátem;Krémová celerová polévka s pečenou slaninou a pekany; Teplý salát z pečených bílých batátů, lososa v těstíčku a baby špenátu;Pečená dýně s kachními rillettes a baby špenátem; Masové kuličky pečené v zeleninové směsi, pečené batáty; Pikantní thajská kuřecí křídla, dýňová „rýže“; Krůtí roláda se špenátem, celerová kaše a vše další)
Pěkně prosím, podělte se o tu spoustu gastroradosti s námi 🙂
Dobrý den, Šárko, zklamu vás (a moc mě to mrzí), ale zpracovat recepty na všechna jídla není v mých silách. Téměř každý den vařím nová jídla, během jejich přípravy improvizuju, nezapisuju si ingredience a jejich dávkování, nepamatuji si ani časy a teploty. Vaření za účelem receptu je mnohem komplexnější, potřebuje přípravu a čas. Na spoustu jídel (nebo aspoň jejich části) najdete recepty tady na stránkách nebo v kuchařkách. Pak je na ně uveden odkaz v popisku.
V kuchařce najdete spoustu další inspirace, která vám pomůže projít bez obtíží celým W30, užít si ho a pochutnat si na skvělých jídlech. 🙂
Dobrý den, Lucie,
děkuji za skvělé sdílení Vašich zkušeností. Ráda bych poprosila o radu. Jsem zvyklá od mala snídat, zároveň jíst 5krát denně menší porce. Přes dva roky jsem víceméně na bezlepkové stravě, méně přidaného cukru, ne tolik mléčných výrobků. Na snídaně jsem mívala různé kaše, s kokosovým olejem, ovocem, semínky. Nyní když si dávám jinou snídani, vajíčka, polévky apod, tak ji “nemůžu do sebe dotlačit” a přitom za chvíli hned cítím hlad, po cestě do práce se motám, kručí mi v břiše, stejně tak pak s oběděm. Jsem ale zatím v prvním týdnu. Dala jsem si ještě raději dopoledne svačinu, i malou odpoledne, po třech dnech. Změní se pocit nasycení?
Dobrý den, Veroniko, ano, pocit nasycení by se měl postupně změnit. Váš organismus si musí zvyknout. U někoho tahle změna jde rychle a téměř “bezbolestně”, někomu to trvá déle a více u toho trpí. Svačiny se snažte spíše nedávat, a když už, tak by to mělo být spíše menší hlavní jídlo, než svačinu typu ovoce, oříšky atd. Dejte tomu čas. Držím palce, ať je brzy lépe.
Dobrý den, Luci,
předem bych vám chtěla moc poděkovat za vaše inspirativní stránky, které mě během mého Whole30 několikrát zachránily a nasměrovaly. Rozhodla jsem se pro Whole30 , zakoupila a přečetla knihu “Jídlo na prvním místě” a pustila se do toho. Nyní jedu poslední týden. Prvních 14 dnů bylo náročných, ale překonala jsem to a teď už je to brnkačka :-). Nicméně, chtěla bych se zeptat, jelikož v tom mám nyní trochu zmatek. Po uplynutí 30 dnů bych chtěla začít zařazovat postupně mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, abych zjistila, co mi případně nevyhovuje. Ale ráda bych se nadále držela LC stravování. Zdá se mi to nebo jsou tam jiná pravidla? Ve Whole30 jsou například brambory nebo ovoce, ale v LC ne, je to tak? Měla jsem za to, že LC vychází z Whole30, ale to je asi hloupost, že?
Moc děkuji za vaši odpověď a přeju vám hezké jaro!
Dobrý den, Ivano,
moc děkuju za pochvalu stránek. Mám vždycky ohromnou radost, když se dozvím, že všechna ta práce stála za to a že ty informace někomu pomohly.
Vaše zjištění je správné. Whole30 a Low carb jsou sice příbuzné stravovací směry, nicméně v některých zásadách se liší. I autoři programů jsou naprosto rozdílní, takže nelze říct, že jeden styl vychází z druhého.
Whole30 je prostě krátkodobý nutriční program, který vám dá vodítka k tomu, jak byste se měla stravovat po jeho dokončení. Pomůže zjistit, které potraviny vám dělají dobře a které ne. Podle toho byste se pak měla zařídit. Jestli oním vybraným směrem bude pak Low carb, je čistě na vás 🙂
I vám krásné jaro, mějte se pěkně 🙂
Lucka
Ahoj. Program Whole30 ma zaujal najmä kvôli tomu, že mám dlhodobo problémy s pleťou. Mám 19 rokov a pleť, ako siedmačka na základnej škole. Chcela by som týmto programom vylúčiť alebo potvrdiť možnosť, že je to niečím v strave. Inak už to môže byť len úzkosťou, ktorou od detstva trpím a panickou poruchou, ktorá síce nie je nijak silná, no dalo by sa to tak kalsifikovať. Skrátka psychikou.
Problém je, že chodím do školy, kde raňajkujem jedlo so sebou. Väčšinou ide o nejakú kašu, chia puding, wafle,.. všetko s peknými makrami s proteínom a tak. O fitness stravu sa už nejaký čas zaujímam, no postava neodpovedá… Tieto jedlá volím preto, že nie sú rožok so šunkou, ale dajú sa rovnako dobre nosiť so sebou a netreba ich prihrievať. Obedujem väčšinou u mamy, ak niečo doma má, alebo v tescu nejaký cottage. Všetko to go. Pretože skrátka už nestíham každý deň toľko variť v maturitnom ročníku.
Neviem si veľmi predstaviť, ako toto všetko pretransformovať do stravy vyhovujúcej pravidlám Whole30.
Jednak, aby sa jedlá dali brať do krabičiek (asi teda aj ranajky, aj obedy), nepokazili sa, kým sa k nim dostanem.
Taktiež, aby nestála moja strava príliš veľa peňazí, keďže sama veľa nezarábam a živia ma rodičia, ktorým nechcem pridávať ďalšie výdavky.
A v neposlednom rade, aby sa to dalo celé stíhať.
Dva týždne z mesiaca, keď musím do školy dochádzať z iného mesta, prichádzam domov, či už z brigády alebo z tréningu, medzi 18 a 21 hodinou večer a to sa ešte musím učiť a večerať (aj tak sa do dvoch hodín do postele nedostanem, tak prečo nie aj tak neskoro… O jedenástej ma ešte aj tak čaká prechádzka so psom).
30 dní bez sladkého sa dá zvládnuť. Najmä, keď sa môže ovocie. Ale z praktického hľadiska mi to príde veľmi ťažko skĺbiteľné s mojím životom. Vôbec neviem, ako ho tomu prispôsobím. Určite sa to dá. Všetko sa dá. Ale ja skutočne neviem prísť na to, ako. Veľmi vopred ďakujem za prípadnú radu.
Ahoj, nemáte to aktuálně vůbec jednoduché, časový harmonogram máte skutečně hodně nabitý. Nejsem si úplně jistá, zda je pro vás aktuálně Whole30 dobrou volbou. Zda to pro vás nebude další příliš velký stres, který by se mohl projevit na výsledcích a také vašem psychickém stavu.
Možný by bylo lepší nechat dpdržování programu až po maturitě. To ale neznamená, že nemůžete udělat alespoň částečné změny ve stravě už teď. Osobně bych zkusila upravit stravu podle pravidel palea – tedy vynechat všechny obiloviny, luštěniny a mléko.
Jídel, které je možné si připravit sebou, je hodně. Toho bych se nebála. Vždy to ale bude vyžadovat přípravu. Nemusí být nijak složitá a zdlouhavá, ale úplně bez ní to nepůjde. Zkuste kouknout na Instagram na účet https://www.instagram.com/kachnazkoci/ Tam najdete spoustu inspirace, jak si navařit jídlo do krabiček.
Změna stravy směrem k základním kvalitním surovinám je vždy finančně náročnější. S tím je nutné počítat. Míru nákladů lze ale optimalizovat volbou místní sezónní zeleniny a levnějších druhů masa, vynechat různé speciální a ne až tak běžné suroviny atd.
Je mi jasné, že si teď říkáte, že nemůžete zvládnout. Ale dá se to 🙂 Chce to trošku plánování a naučit se přistupovat ke stravě jinak. Pomůže i zapojit celou rodinu. Základ jídla může být pro všechny stejný, vy si jenom můžete dát jinou přílohu, kterou si připravíte do zásoby do mrazáku dopředu (různé zeleninové placky, květáková rýže atd.).
Určitě začátky nebudou snadné, ale nakonec to dáte, uvidíte. Držím vám palce 🙂
Dobrý den, můžete mi prosím zkusit poslat jídelniček i s rozepsanýma recepty? Děkuji
Dobrý den, to bohužel nepomůžu – přesný rozpis nemám. Vařím většinou intuitivně, bez receptů. Pokud jsem je sepsala, najdete odkazy v zeleně označeném textu. Nicméně doporučuji nejet podle cizího jídelníčku. Každý jsme jiný, každý potřebujeme trošku něco jiného, jiné množství, zelenina se mění podle sezóny atd. Inspirace najdete všude na internetu hodně, u mě na stránkách stačí vybírat z receptů, které jsou označené jako Whole30.
Dobrý den,
chci se zeptat.. Vaše recepty vypadají nádherně. Určitě se do toho pustím. Ale chci se zeptat.. Nemám moc času na vaření.. Myslíte, že by byl problém, když bych se jídlo navařila na více dní dopoředu? Třeba alepoň oběd? Nevadilo by, že by moje strava nebyla tak pestrá? Před moc děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
děkuji za pochvalu receptů. Mám radost, že se líbí a inspirují k vyzkoušení.
Určitě není problém, když si navaříte dopředu a budete víckrát jíst jedno jídlo za sebou.
Moc držím palce 🙂
To je super, půjdeš zase někdy do whole30?
Ještě se zeptám na to maso pečené v majonéze, u toho není odkaz – jak se to dělá? 🙂
Moc díky
Terka
Ráda bych 🙂 Ale vždycky do toho něco vleze, takže už to hodně dlouho odkládám 🙁
Maso pečené v majonéze je extra jednoduché – majonéza se smíchá s nějakým oblíbeným kořením, namaže na maso a to se pak upeče v troubě. To je vše 🙂
Tak se od zitrka chystame doma na nase druhe W30. A inspiraci hledame kde jinde nez na Vasich strankach 🙂 Moc dekuji za ne! Mam uz i Vasi kucharku, ale uprimne jsem si posledni dobou natolik zvykla na hledani receptu online, ze spis asi zakoupim plny pristup k aplikaci. Mejte se krasne
Držím palce s druhým W30. Také bych si měla další kolo střihnout 🙂
Mám velkou radost, že se stránky líbí a přináší inspiraci. Pokud to tak je, tak plní svůj účel ❤️
To vaření online naprosto chápu. Také to tak mám. Miluju si prohlížet tištěné knihy, listovat v nich, vonět k čerstvě vytištěným stránkám… Ale ve finále stejně vařím online.
Aplikaci čekají velké změny a vylepšení. Už několik měsíců na nich pracujeme a moc doufám, že se budou líbit a že z aplikace pro vás udělají ještě lepšího pomocníka.
Moc děkuji za milý komentář a přeji příjemné a úspěšné Whole30 ❤️