Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Batátové růžičky

Batátové růžičky

  , , ,   , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Batátové růžičky
5.0 1

Tip na zajímavou přílohu nebo klidně i samostatné jídlo - stačí si chvíli trošku hrát a z nakrájených plátků batátů vytvořit efektní růžičky, které nadchnou vaše hosty. Je to vlastně slaná obdoba hodně oblíbených růžiček jablečných, kde je jablko nahrazeno batáty a plátky těsta prosciuttem. Věřím, že vám tahle netradiční varianta bude chutnat ještě víc.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 10 růžiček
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

2 střední batáty

20 plátků prosciutta nebo natenko nakrájené slaniny

2 lžíce olivového oleje

sůl

případné koření, pesto, sušená rajčata, sýr (naplatí pro W30) na ochucení

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 10 růžiček

Postup

Batáty oloupejte a po délce je rozkrojte napůl. Nastrouhejte je na tenké plátky na mandolíně nebo nařežte pomocí ostrého nože. Snažte se, aby všechny plátky byly tenké 1-2 mm. Silnější si vám budou při motání lámat, slabší se zase snadno spálí.

Pokud se vám plátky nepodařilo nastrouhat či nakrájet natenko, můžete to ještě zachránit jejich nasolením. Vložte je do síta, osolte, promíchejte a nechte pár minut zkřehnout. Působením soli částečně změknou a půjde s nimi lépe pracovat. Před použitím je opláchněte pod tekoucí vodou a pak osušte v utěrce.

Na krájecí prkénko si po délce za sebou rozložte 2 plátky prosciutta (s částečným překrytím). Prostě ze dvou plátků udělejte jeden dlouhý 🙂 Na horní půlku pak částečně přes sebe vyskládejte půlměsíčky batátů, tak aby jejich necelá polovina ležela mimo plátky (špičky půlměsíčků budou mířit nahoru a jejich bříška na stejnou stranu). Pár centimetrů na konci plátků prosciutta nechte nepokrytý. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete spodek batátů posypat troškou nastrouhaného sýra.

Přehněte spodní nepokrytou polovinu prosciutta nahoru, čímž schováte spodek všech batátů jakoby do kapsy. Nyní zarolujte plátky od pokryté strany k té, která zůstala prázdná. Vzniknou vám růžičky, které umístěte do forem na mufinny. Ty je během pečení udrží pohromadě. Navíc se prosciutto mírně "smrskne", takže stáhne spodek každé růžičky a zpevní ji.

Připravené růžičky potřete pomocí mašlovačky olivovým olejem, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 minut. Pak je podle volby potřete třeba pestem, nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty nebo posypte kořením či parmazánem (neplatí pro W30). Sůl v tomto bodě přidejte v závislosti na tom, zda jste solili pro změkčení batáty a také podle slanosti použité uzeniny. U slaniny a neměkčených plátků soli použijte trošku víc, u prosciutta (které je slané samo o sobě) a nasolených batátů můžete sůl zcela vynechat. Dochucené růžičky vložte do trouby ještě na 10 minut dopéct.

Hotové růžičky podávejte třeba s tatarskou omáčkou jako samostatný chod či snack, samy o sobě doplní na talíři maso jako efektní příloha.

Batáty lze případně nahradit i plátky tuřínu či brambor. V obou případech ale bude nutné mírně prodloužit dobu pečení.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Ptolemai

19 února, 2019

Nádherná příloha 🙂

Lucie

19 února, 2019

Děkuji, jsem ráda že se líbí a chutná. 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0