Batátové růžičky » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Batátové růžičky

Batátové růžičky

  , , ,   , , , ,   ,

Únor 18, 2017

Hodnotit recept
Batátové růžičky
0.0 0

Tip na zajímavou přílohu nebo klidně i samostatné jídlo - stačí si chvíli trošku hrát a z nakrájených plátků batátů vytvořit efektní růžičky, které nadchnou vaše hosty. Je to vlastně slaná obdoba hodně oblíbených růžiček jablečných, kde je jablko nahrazeno batáty a plátky těsta prosciuttem. Věřím, že vám tahle netradiční varianta bude chutnat ještě víc.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 10 růžiček
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

2 střední batáty

20 plátků prosciutta nebo natenko nakrájené slaniny

2 lžíce olivového oleje

sůl

případné koření, pesto, sušená rajčata, sýr (naplatí pro W30) na ochucení

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 10 růžiček

Postup

Batáty oloupejte a po délce je rozkrojte napůl. Nastrouhejte je na tenké plátky na mandolíně nebo nařežte pomocí ostrého nože. Snažte se, aby všechny plátky byly tenké 1-2 mm. Silnější si vám budou při motání lámat, slabší se zase snadno spálí.

Pokud se vám plátky nepodařilo nastrouhat či nakrájet natenko, můžete to ještě zachránit jejich nasolením. Vložte je do síta, osolte, promíchejte a nechte pár minut zkřehnout. Působením soli částečně změknou a půjde s nimi lépe pracovat. Před použitím je opláchněte pod tekoucí vodou a pak osušte v utěrce.

Na krájecí prkénko si po délce za sebou rozložte 2 plátky prosciutta (s částečným překrytím). Prostě ze dvou plátků udělejte jeden dlouhý 🙂 Na horní půlku pak částečně přes sebe vyskládejte půlměsíčky batátů, tak aby jejich necelá polovina ležela mimo plátky (špičky půlměsíčků budou mířit nahoru a jejich bříška na stejnou stranu). Pár centimetrů na konci plátků prosciutta nechte nepokrytý. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete spodek batátů posypat troškou nastrouhaného sýra.

Přehněte spodní nepokrytou polovinu prosciutta nahoru, čímž schováte spodek všech batátů jakoby do kapsy. Nyní zarolujte plátky od pokryté strany k té, která zůstala prázdná. Vzniknou vám růžičky, které umístěte do forem na mufinny. Ty je během pečení udrží pohromadě. Navíc se prosciutto mírně "smrskne", takže stáhne spodek každé růžičky a zpevní ji.

Připravené růžičky potřete pomocí mašlovačky olivovým olejem, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 minut. Pak je podle volby potřete třeba pestem, nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty nebo posypte kořením či parmezánem (neplatí pro W30). Sůl v tomto bodě přidejte v závislosti na tom, zda jste solili pro změkčení batáty a také podle slanosti použité uzeniny. U slaniny a neměkčených plátků soli použijte trošku víc, u prosciutta (které je slané samo o sobě) a nasolených batátů můžete sůl zcela vynechat. Dochucené růžičky vložte do trouby ještě na 10 minut dopéct.

Hotové růžičky podávejte třeba s tatarskou omáčkou jako samostatný chod či snack, samy o sobě doplní na talíři maso jako efektní příloha.

Batáty lze případně nahradit i plátky tuřínu či brambor. V obou případech ale bude nutné mírně prodloužit dobu pečení.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Libiš před 16 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jana Praha před 35 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Kosmonosy před 39 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Hradec Králové před 47 minutami
 
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 1 hodinou
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 1 hodinou
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: František před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Josef Chlumec před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: simona marianske radcice před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Irena Holešov před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Marie Semily před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Katerina Kladno před 5 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 4 Items
zakoupil/a: Alena Praha 4 před 5 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miriama před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jolana Bystřice nad Olší před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jiří Brno před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kamila SEDLAKOVA karlovy Vary před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Zlín před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Eliška Praha 10 před 6 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.