🚚 Dopravci slibují doručení do 🎄Vánoc u objednávek dokončených do 20.12., 📦 Česká pošta do 16.12.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Low Carb

Co je Low Carb?

Low Carb nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky (bílkoviny zůstávají v běžných číslech). Můžete se také setkat s českým názvem nízkosacharidové stravování.

Jedná se o efektivní způsob jak upravit svou tělesnou hmotnost, nebo lépe řečeno jak snížit obsah tuku v těle a změnit své tělesné míry. Protože váha vážně není všechno 😉 Zároveň tato strava může výrazně pomoci s mnoha zdravotními obtížemi.

Ve většině případů není nutné počítat kalorie či se ve stravě nějak výrazně omezovat. Možná jen ze začátku, než vše dostanete „do oka“.
Základní myšlenkou je kompletní vyřazení či výrazné omezení všech potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. Díky tomu nebude docházet k výrazným výkyvům hladiny cukru ve vaší krvi, nebudete prožívat odpolední propady energie, vydržíte déle sytí. Váš organismus bude pálit tuky a vy budete hubnout.
Velký důraz je také kladen na kvalitu a způsob zpracování používaných surovin. Jen čistá a přirozená strava dokáže uzdravit váš organismus, proto je nutné se striktně vyhnout všem ultra průmyslově zpracovaným potravinám (instantní jídla, nekvalitní uzeniny, různá ochucovadla apod.).

Sacharidy, bílkoviny, tuky

Naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, tuků, bílkovin. Často se můžete také setkat s označením makroživiny.
Veškeré jídlo obsahuje alespoň jednu z uvedených živin, většinou se jedná o jejich kombinaci v různém poměru. Třeba maso z kuřecích prsou obsahuje hlavně bílkoviny, má nízký podíl tuku a žádné sacharidy. Oproti tomu třeba olivový olej je čistý tuk, s nulovým obsahem sacharidů a bílkovin. Brokolice zase obsahuje malé množství sacharidů, o něco méně bílkovin a zanedbatelné množství tuku. Kostkový cukr je čistý sacharid. A tak bychom mohli pokračovat.

Sacharidy


Jak už jsme si řekli, Low carb je postavené na potravinách s nižším obsahem sacharidů. Proto byste v LCHF měli suroviny s vysokým obsahem sacharidů ze své stravy vyloučit. Mezi takové typické zástupce patří například cukr (i třtinový nebo kokosový), med, sladkosti, pečivo, těstoviny, rýže, brambory, mouka, škrob, limonády, pivo, většina ovoce.
I zelenina obsahuje sacharidy. Protože by ale měla tvořit základ zdravého jídelníčku, nelze ji zcela opomenout. Jen je nutné na talíři dávat přednost takovým druhům, které mají nižší podíl sacharidů. Sem patří například salát, okurka, cuketa, zelené fazolky, brokolice, květák, lilek atd.

Bílkoviny


Někdy bývá nízkosacharidové stravování neprávem kritizováno za nadměrný příjem bílkovin. To ale není pravda. V Low carb se jejich množství nijak nemění oproti běžným výživovým doporučením. V Low carb se snižuje příjem sacharidů, navyšují tuky, ale bílkoviny zůstávají.
Typickými zástupci surovin, které poskytují hlavní zdroje bílkovin, je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Obsah bílkovin není u jednotlivých surovin stejný. Maso podle druhu obsahuje 20-30 g bílkovin na 100 g, obdobně jsou na tom i ryby. V 1 vejci najdete přibližně 6 g bílkovin. Mléčné výrobky se od sebe velmi liší. Takové máslo obsahuje jen 1 g bílkovin na 100 g, smetana 2 g, zato parmezán až 30 g.

Tuky


Tuky byly v posledních desetiletích postaveny na pranýř jako viník různých onemocnění. Obchody tak zaplavily nízkotučné výrobky, všude na nás útočila varování o hrozivých následcích konzumace tučné stravy. Jenže jak se zdá, pravda je někde trošku jinde. Výzkumy z poslední doby naopak potvrzují jejich pozitivní vliv na zdraví. Neplatí to ale pro všechny tuky. Třeba takové margaríny nemají ve zdravém jídelníčku co dělat.
Myslete na to, že tuky jsou nositeli chuti a také vás zasytí na hodně dlouhou dobu. Proto si jich v jídle dopřejte dostatek a vybírejte si ty kvalitní. Zdrojem tuku může být třeba olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné vepřové a mléčné výrobky atd.

Začněte s 30 recepty s nízkým obsahem sacharidů

Nevíte, co vařit, když chcete udržet příjem sacharidů na uzdě? Stáhněte si ZDARMA moji Low carb e-kuchařku, kde najdete detailně popsané nízkosacharidové recepty na snídaně, obědy i večeře. Všechny s obsahem sacharidů do 30 gramů na porci.

Věřím, že vám bude chutnat, a pomůžu vám tak udělat další krok směrem ke zdravému jídelníčku.
Spoustu dalších receptů najdete u mě na webu a v aplikaci Paleo Snadno .

Co, kolik a kdy jíst

Pokud se rozhodnete přejít na nízkosacharidovou stravu, začátky můžou být těžké. Člověk musí v hlavě vypnout mnohá doporučení, která dosud slýchal o zdravé stravě. Musí se přestat bát tuku a nemyslet si, že je to čisté zlo. Musí přehodnotit význam sacharidů a nutnosti jejich podílu ve stravě (běžná výživová doporučení se pohybují někde okolo 55 % z přijatých kalorií, v Low carb se tento podíl sníží i k 10 %).

Stejně tak zapomeňte na doporučení jíst 5-6 krát denně. Jakmile si vaše tělo zvykne, že mu jako hlavní zdroj energie poskytujete tuk místo sacharidů, vydržíte mnohem déle sytí. Velká část lidí postupně skončí na 2 jídlech denně. Dejte tomu ale čas. Netlačte se do toho hned od začátku. Váš organismus musí nejdřív „najet“ na nový režim, a to chvíli trvá.

Co jíst

Jak už jsme si uvedli, naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, bílkovin a tuků. Ty by měly být ve vaší stravě zastoupeny v takovém množství a vzájemném poměru, aby vaše tělo dobře fungovalo, prospívalo a vaše strava vás posouvala k vytyčenému cíli, ať už je jím zdraví, optimální váha, lepší spánek, stabilní energie po celý den, lepší sportovní výkon atd.
Vaše tělo je dokonalý stroj. Pracuje bez přestávky celý život, probíhají v něm tisíce biologických procesů současně. Na to vše potřebuje mít dostatek energie a živin. Nejen když zrovna běžíte pátý kilometr či stoupáte do desátého patra, ale i když spíte. Stále. Pokud mu ji nedodáte, začne samo na sobě šetřit, zastaví některé (pro samotné přežití nedůležité) procesy, začne si potřebnou energii a živiny brát jinde. Zkrátka nebude fungovat tak, jak má. Jeho cílem bude prosté přežití, nikoliv zdravé prospívání.
Proto nesmíte jíst málo. Cílem nízkosacharidového stravování není hladovění, v tom jeho fungování nespočívá. Jde jen o úpravu poměru jednotlivých makroživin, které má za následek změny ve fungování vašeho organismu. Ať už je jím stabilnější energie během dne, kvalitnější spánek, zlepšení zdravotního stavu, vymizení nezvladatelných chutí. Za tím vším je schovaná stabilnější hladina cukru v krvi, úprava produkce inzulinu a dalších hormonů, které ovlivňují fungování našeho organismu.

Kolik toho jíst

Příjem bílkovin se v nízkosacharidovém stravování nemění oproti běžným výživovým doporučením. Tady jen trošku nastává chaos v tom, co které doporučení vlastně konkrétně říká. Někde se uvádí 0,8 – 1 gram bílkovin na vaši aktuální hmotnost, někde až 2 gramy, jinde se počítá 1 gram bílkovin na cílovou hmotnost, další doporučení pracují s vaší fyzickou zátěží, pohlavím, věkem, podílem aktivní hmoty atd. Bílkoviny jsou základní stavební složkou pro vaše tělo, obsahují esenciální aminokyseliny, které si váš organismus neumí sám vyrobit. Proto byste jich na talíři měli mít dostatek. Neznamená to ale, že musíte mít ke každému jídlu půlkilový steak nebo omeletu z šesti vajec. Ideální je zdroje bílkovin střídat (jednou maso, podruhé vejce či rybu, nebo mléčné výrobky), nebát se jich, ale zároveň se jimi necpat pod tlakem. Zkrátka jich nemít na talíři ani málo, ani moc. Pro ženy může být optimální hranice někde okolo 70 gramů bílkovin za den, muži se často dostanou nad 100 gramů, sportovci ještě výše.

Příjem sacharidů se v Low carb, oproti běžné stravě, sníží několikanásobně. Docílí se toho tak, že se na talíři upřednostní potraviny s jejich nízkým obsahem a naopak vyloučí ty, které jich mají moc. Opět existují různá doporučení, kolik sacharidů byste měli v Low carb za den přijmout. Přesná čísla záleží na vašich cílech, zdravotním stavu, fyzické zátěži atd. Někdo, kdo cílí na nutriční ketózu, musí sacharidy držet velmi nízko (třeba do 20 gramů), jinému bude stačit sacharidy udržet do 50 gramů. Někteří se v takto nízkých číslech necítí dobře, proto musí sacharidy navýšit třeba až ke 100 gramům za den. Vy sami si musíte najít tu správnou hranici, každý ji má úplně někde jinde. Ale jako výchozí bod může posloužit příjem 50 gramů sacharidů za den.

Principem nízkosacharidového stravování není hladovění. Proto, pokud snížíte příjem energie ze sacharidů, musíte ji doplnit odněkud jinud, tak aby vaše tělo nestrádalo. A protože se bílkoviny v tomto stravování nijak nenavyšují, zbývá vám jako zdroj doplnění energie tuk. Ten má tu výhodu, že v 1 gramu obsahuje více než dvojnásobnou dávku kalorií oproti bílkovinám a sacharidům (ty mají 4 kcal na 1 g, tuky 9 kcal na 1 g) a má vysokou sytící schopnost. Proto ho nemusíte mít ve stravě na kila, ale mělo by ho být dost, abyste se necítili hladoví a vyčerpaní (i když tenhle stav asi ze začátku stejně přijde, než si vaše tělo na změnu zvykne). Konkrétní množství tuku pak opět záleží na vašich cílech, zdravotním stavu, fyzické aktivitě atd. Někomu může stačit 100 gramů tuku na den, někdo se vyšplhá až ke 200 gramům.

Pokud jste typ člověka, který potřebuje mít vše vyjádřené v konkrétních číslech, můžete si doporučené hodnoty příjmu jednotlivých živin vypočítat v mé kalkulačce makroživin. Myslete ale na to, že to je jen velmi hrubý odhad na základě zadaných údajů. Realita může být někde úplně jinde. Naše těla nejsou stroje, nefungují podle tabulek a grafů. Do hry vstupuje spousta dalších faktorů, které nelze do výpočtu zahrnout a přesto jeho výsledek velkou měrou ovlivňují (třeba zdravotní stav, inzulinová rezistence, dřívější stravovací návyky atd.).

Někoho naopak čísla stresují, nechce jíst podle tabulek a grafů. Potom doporučuji na to jít trošku jinak. Nepočítejte, sestavujte si svůj talíř podle jednoduchého principu (viz níže), naučte se poslouchat vlastní tělo, které vám velmi často důrazně naznačuje, když je něčeho moc nebo málo, nehladovte, ale ani se nepřejídejte a mějte dostatečně pestrou stravu. Velmi často to bude stačit. A pokud ne, k počítání se můžete obrátit vždy. Dejte tomu ale čas, nechtějte zázraky na počkání. Tam, kde jste a odkud se chcete změnou stravy pohnout, jste se také nedostali za pár dní.

Návod na sestavení talíře
Následující radu neberte jako nutné pravidlo, ale spíš jako doporučení, které vám může usnadnit vaše začátky s nízkosacharidovým stravováním.
Mějte na talíři přibližně dlaň masa, ryby nebo sýru či tolik vajec, kolik se vám vejde do jedné ruky. Bílkovinu doplňte palcem tuku a zbytek talíře zaplňte zeleninou (té by mělo být na talíři zkrátka nejvíc). To je vše. Jednoduché, že? 🙂

Další informace

To, co je uvedeno výše, pro základní pochopení a dodržování principů LCHF bohatě stačí 🙂 Je to ale pro vás málo? Chcete se dozvědět víc? Pak doporučuji nakouknout na stránky Fitplan.cz nebo Lowcarbinfo.cz. Tam najdete všechny potřebné informace. Navíc krásně srozumitelně sepsané. Nebo se přihlaste do FB skupiny Nízkosacharidové stravování pro hubnutí a zdraví!. Tam se můžete setkat se spoustou zajímavých členů, nekonečným množstvím nápadů i receptů. Sama jsem aktivní členkou, takže se tam s vámi těším na shledání 🙂

0