Co je Low Carb - LCHF - Nízkosacharidová strava?
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Low Carb

Co je Low Carb?

Low Carb nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky (bílkoviny zůstávají v běžných číslech). Můžete se také setkat s českým názvem nízkosacharidové stravování.

Jedná se o velice efektivní způsob jak upravit svou tělesnou hmotnost, nebo lépe řečeno jak snížit obsah tuku v těle a změnit své tělesné míry. Protože váha vážně není všechno 😉 Zároveň tato strava může výrazně pomoci s mnoha zdravotními obtížemi.

Ve většině případů není nutné počítat kalorie či se ve stravě nějak výrazně omezovat. Možná jen ze začátku, než vše dostanete „do oka“.
Základní myšlenkou je kompletní vyřazení či výrazné omezení všech potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. Díky tomu nebude docházet k výrazným výkyvům hladiny cukru ve vaší krvi, nebudete prožívat odpolední propady energie, vydržíte déle sytí. Váš organismus bude pálit tuky a vy budete hubnout.
Velký důraz je také kladen na kvalitu a způsob zpracování používaných surovin. Jen čistá a přirozená strava dokáže uzdravit váš organismus, proto je nutné se striktně vyhnout všem ultra průmyslově zpracovaným potravinám (instantní jídla, nekvalitní uzeniny, různá ochucovadla apod.).

Sacharidy, bílkoviny, tuky

Naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, tuků, bílkovin. Často se můžete také setkat s označením makroživiny.
Veškeré jídlo obsahuje alespoň jednu z uvedených živin, většinou se jedná o jejich kombinaci v různém poměru. Třeba maso z kuřecích prsou obsahuje hlavně bílkoviny, má nízký podíl tuku a žádné sacharidy. Oproti tomu třeba olivový olej je čistý tuk, s nulovým obsahem sacharidů a bílkovin. Brokolice zase obsahuje malé množství sacharidů, o něco méně bílkovin a zanedbatelné množství tuku. Kostkový cukr je čistý sacharid. A tak bychom mohli pokračovat.

Sacharidy


Jak už jsme si řekli, Low carb je postavené na potravinách s nižším obsahem sacharidů. Proto byste v LCHF měli suroviny s vysokým obsahem sacharidů ze své stravy vyloučit. Mezi takové typické zástupce patří například cukr (i třtinový nebo kokosový), med, sladkosti, pečivo, těstoviny, rýže, brambory, mouka, škrob, limonády, pivo, většina ovoce.
I zelenina obsahuje sacharidy. Protože by ale měla tvořit základ zdravého jídelníčku, nelze ji zcela opomenout. Jen je nutné na talíři dávat přednost takovým druhům, které mají nižší podíl sacharidů. Sem patří například salát, okurka, cuketa, zelené fazolky, brokolice, květák, lilek atd.

Bílkoviny


Někdy bývá nízkosacharidové stravování neprávem kritizováno za nadměrný příjem bílkovin. To ale není pravda. V Low carb se jejich množství nijak nemění oproti běžným výživovým doporučením. V Low carb se snižuje příjem sacharidů, navyšují tuky, ale bílkoviny zůstávají.
Typickými zástupci surovin, které poskytují hlavní zdroje bílkovin, je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Obsah bílkovin není u jednotlivých surovin stejný. Maso podle druhu obsahuje 20-30 g bílkovin na 100 g, obdobně jsou na tom i ryby. V 1 vejci najdete přibližně 6 g bílkovin. Mléčné výrobky se od sebe velmi liší. Takové máslo obsahuje jen 1 g bílkovin na 100 g, smetana 2 g, zato parmezán až 30 g.

Tuky


Tuky byly v posledních desetiletích postaveny na pranýř jako viník různých onemocnění. Obchody tak zaplavily nízkotučné výrobky, všude na nás útočila varování o hrozivých následcích konzumace tučné stravy. Jenže jak se zdá, pravda je někde trošku jinde. Výzkumy z poslední doby naopak potvrzují jejich pozitivní vliv na zdraví. Neplatí to ale pro všechny tuky. Třeba takové margaríny nemají ve zdravém jídelníčku co dělat.
Myslete na to, že tuky jsou nositeli chuti a také vás zasytí na hodně dlouhou dobu. Proto si jich v jídle dopřejte dostatek a vybírejte si ty kvalitní. Zdrojem tuku může být třeba olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné vepřové a mléčné výrobky atd.

Co, kolik a kdy jíst

Pokud se rozhodnete přejít na nízkosacharidovou stravu, začátky můžou být těžké. Člověk musí v hlavě vypnout mnohá doporučení, která dosud slýchal o zdravé stravě. Musí se přestat bát tuku a nemyslet si, že je to čisté zlo. Musí přehodnotit význam sacharidů a nutnosti jejich podílu ve stravě (běžná výživová doporučení se pohybují někde okolo 55 % z přijatých kalorií, v Low carb se tento podíl sníží i k 10 %).

Stejně tak zapomeňte na doporučení jíst 5-6 krát denně. Jakmile si vaše tělo zvykne, že mu jako hlavní zdroj energie poskytujete tuk místo sacharidů, vydržíte mnohem déle sytí. Velká část lidí postupně skončí na 2 jídlech denně. Dejte tomu ale čas. Netlačte se do toho hned od začátku. Váš organismus musí nejdřív “najet” na nový režim, a to chvíli trvá.

Co jíst

Jak už jsme si uvedli, naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, bílkovin a tuků. Ty by měly být ve vaší stravě zastoupeny v takovém množství a vzájemném poměru, aby vaše tělo dobře fungovalo, prospívalo a vaše strava vás posouvala k vytyčenému cíli, ať už je jím zdraví, optimální váha, lepší spánek, stabilní energie po celý den, lepší sportovní výkon atd.
Vaše tělo je dokonalý stroj. Pracuje bez přestávky celý život, probíhají v něm tisíce biologických procesů současně. Na to vše potřebuje mít dostatek energie a živin. Nejen když zrovna běžíte pátý kilometr či stoupáte do desátého patra, ale i když spíte. Stále. Pokud mu ji nedodáte, začne samo na sobě šetřit, zastaví některé (pro samotné přežití nedůležité) procesy, začne si potřebnou energii a živiny brát jinde. Zkrátka nebude fungovat tak, jak má. Jeho cílem bude prosté přežití, nikoliv zdravé prospívání.
Proto nesmíte jíst málo. Cílem nízkosacharidového stravování není hladovění, v tom jeho fungování nespočívá. Jde jen o úpravu poměru jednotlivých makroživin, které má za následek změny ve fungování vašeho organismu. Ať už je jím stabilnější energie během dne, kvalitnější spánek, zlepšení zdravotního stavu, vymizení nezvladatelných chutí. Za tím vším je schovaná stabilnější hladina cukru v krvi, úprava produkce inzulinu a dalších hormonů, které ovlivňují fungování našeho organismu.

Kolik toho jíst

Příjem bílkovin se v nízkosacharidovém stravování nemění oproti běžným výživovým doporučením. Tady jen trošku nastává chaos v tom, co které doporučení vlastně konkrétně říká. Někde se uvádí 0,8 – 1 gram bílkovin na vaši aktuální hmotnost, někde až 2 gramy, jinde se počítá 1 gram bílkovin na cílovou hmotnost, další doporučení pracují s vaší fyzickou zátěží, pohlavím, věkem, podílem aktivní hmoty atd. Bílkoviny jsou základní stavební složkou pro vaše tělo, obsahují esenciální aminokyseliny, které si váš organismus neumí sám vyrobit. Proto byste jich na talíři měli mít dostatek. Neznamená to ale, že musíte mít ke každému jídlu půlkilový steak nebo omeletu z šesti vajec. Ideální je zdroje bílkovin střídat (jednou maso, podruhé vejce či rybu, nebo mléčné výrobky), nebát se jich, ale zároveň se jimi necpat pod tlakem. Zkrátka jich nemít na talíři ani málo, ani moc. Pro ženy může být optimální hranice někde okolo 70 gramů bílkovin za den, muži se často dostanou nad 100 gramů, sportovci ještě výše.

Příjem sacharidů se v Low carb, oproti běžné stravě, sníží několikanásobně. Docílí se toho tak, že se na talíři upřednostní potraviny s jejich nízkým obsahem a naopak vyloučí ty, které jich mají moc. Opět existují různá doporučení, kolik sacharidů byste měli v Low carb za den přijmout. Přesná čísla záleží na vašich cílech, zdravotním stavu, fyzické zátěži atd. Někdo, kdo cílí na nutriční ketózu, musí sacharidy držet velmi nízko (třeba do 20 gramů), jinému bude stačit sacharidy udržet do 50 gramů. Někteří se v takto nízkých číslech necítí dobře, proto musí sacharidy navýšit třeba až ke 100 gramům za den. Vy sami si musíte najít tu správnou hranici, každý ji má úplně někde jinde. Ale jako výchozí bod může posloužit příjem 50 gramů sacharidů za den.

Principem nízkosacharidového stravování není hladovění. Proto, pokud snížíte příjem energie ze sacharidů, musíte ji doplnit odněkud jinud, tak aby vaše tělo nestrádalo. A protože se bílkoviny v tomto stravování nijak nenavyšují, zbývá vám jako zdroj doplnění energie tuk. Ten má tu výhodu, že v 1 gramu obsahuje více než dvojnásobnou dávku kalorií oproti bílkovinám a sacharidům (ty mají 4 kcal na 1 g, tuky 9 kcal na 1 g) a má vysokou sytící schopnost. Proto ho nemusíte mít ve stravě na kila, ale mělo by ho být dost, abyste se necítili hladoví a vyčerpaní (i když tenhle stav asi ze začátku stejně přijde, než si vaše tělo na změnu zvykne). Konkrétní množství tuku pak opět záleží na vašich cílech, zdravotním stavu, fyzické aktivitě atd. Někomu může stačit 100 gramů tuku na den, někdo se vyšplhá až ke 200 gramům.

Pokud jste typ člověka, který potřebuje mít vše vyjádřené v konkrétních číslech, můžete si doporučené hodnoty příjmu jednotlivých živin vypočítat v mé kalkulačce makroživin. Myslete ale na to, že to je jen velmi hrubý odhad na základě zadaných údajů. Realita může být někde úplně jinde. Naše těla nejsou stroje, nefungují podle tabulek a grafů. Do hry vstupuje spousta dalších faktorů, které nelze do výpočtu zahrnout a přesto jeho výsledek velkou měrou ovlivňují (třeba zdravotní stav, inzulinová rezistence, dřívější stravovací návyky atd.).

Někoho naopak čísla stresují, nechce jíst podle tabulek a grafů. Potom doporučuji na to jít trošku jinak. Nepočítejte, sestavujte si svůj talíř podle jednoduchého principu (viz níže), naučte se poslouchat vlastní tělo, které vám velmi často důrazně naznačuje, když je něčeho moc nebo málo, nehladovte, ale ani se nepřejídejte a mějte dostatečně pestrou stravu. Velmi často to bude stačit. A pokud ne, k počítání se můžete obrátit vždy. Dejte tomu ale čas, nechtějte zázraky na počkání. Tam, kde jste a odkud se chcete změnou stravy pohnout, jste se také nedostali za pár dní.

Návod na sestavení talíře
Následující radu neberte jako nutné pravidlo, ale spíš jako doporučení, které vám může usnadnit vaše začátky s nízkosacharidovým stravováním.
Mějte na talíři přibližně dlaň masa, ryby nebo sýru či tolik vajec, kolik se vám vejde do jedné ruky. Bílkovinu doplňte palcem tuku a zbytek talíře zaplňte zeleninou (té by mělo být na talíři zkrátka nejvíc). To je vše. Jednoduché, že? 🙂

Další informace

To jsou pouze základní informace, podrobnější budu průběžně doplňovat. Zatím doporučuji nakouknout na stránky www.deliketo.cz. Tam najdete všechny potřebné informace. Navíc krásně srozumitelně sepsané. Nebo se přihlaste do FB skupiny Nízkosacharidové stravování pro hubnutí a zdraví!. Tam se můžete setkat se spoustou zajímavých členů, nekonečným množstvím nápadů i receptů. Sama jsem aktivní členkou, takže se tam s vámi těším na shledání 🙂

82 komentářů

  1. Ludmila Zedníková napsal:

    Dobrý den, snažím se vyloučit ze své stravy co nejvíce sacharidy, jsem teprve na začátku a není mi jasné jak je to s nápojem Caro / Karo. Dosud jsem snídala Caro, ale vzhledem k tomu, že obsahuje ječmen a žito, není vhodný pro nízkosacharidové stravování. Na FB stránkách jsem se v několika diskuzích dočetla, že vhodnější je Karo z čekanky. Chápu, že je asi zdravější, ale obsahuje dvakrát vyšší počet sacharidů. Klasickou kávu piju také, ale po ránu mi moc nechutná, chtěla jsem zůstat u tohoto nápoje. Prosila bych o Váš názor, moc děkuji Zedníková

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, nemám k dispozici ani jeden výrobek, abych mohla zkontrolovat přesné nutriční hodnoty obou nápojů, ale podle údajů z internetu se téměř neliší. Upřednostnění Kara před Carem je tak spíše z důvodu absence lepku, než samotného obsahu sacharidů. Vzhledem k tomu, že pro přípravu nápoje se používá pouze malé množství, v řádech gramů, z hlediska obsahu sacharidů bych oba nápoje stavěla na stejnou úroveň.

  2. Mirka napsal:

    Jdu do toho!mám antidepresiva a také jsem plná vody.Nějak se mi nedařilo nakopnout se!

  3. Alena napsal:

    Dobrý den, jsem na této stravě od srpna minulého roku. Dcera ji vyzkoušela a jelikož hubla po porodu přebytečná kila, zkusila jsem se také takto stravovat. Neměla jsem s přechodem žádné problémy, jen jsem se musela naučit jíst tučnější druhy potravin, tuku se nevyhýbat, jak jsem byla zvyklá. Zaměnila jsem obyčejný jogurt za tučný a podobně. Jen mi vadí, že nehubnu, jak bych si přála. Od srpna do října 5 kg, v listopadu jsem 1 kg přibrala, začátkem ledna ho shodila, ale nyní ho má zpátky. Snažím se jíst bazál, který mám 6000, dříve jsem jedla méně, jak jsem zjistila při počítání hodnot. Bílkoviny nejsou problém, kolem 80, sacharidy jím v rozmezí 30-40 g, tuky kolem 100 g. Nepočítám si žádný výdej, chodím na procházky, ale jinak se pohybuji běžně doma, jsem v důchodu. Můžete mi, prosím, poradit, kde dělám chybu, co bych měla změnit, aby nadbytečná kila odcházela? Nechci stravu měnit, vyhovuje mi. Děkuji Vám

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Aleno, fungování našich těl je tak složité a komplexní, že někdy je téměř nemožné přijít na to, proč něco nefunguje. Osobně se potýkám s tím samým problémem. Zhubla jsem výrazně, ale zdaleka ne tolik, kolik bych chtěla a potřebovala. A váha už několik měsíců stojí. Takže, až bych ráda poradila, nemám zaručenou radu. Ale co vím zaručeně, většinou na tělo fungují skokové změny. Zkoušela jste třeba na procházkách výrazně zvýšit tempo? Nebo pravidelně vynechávat snídaně? Či zařadit půst? Tohle všechno může hubnutí opět spustit. Držím palce, ať se to brzy hne.

      • Juju napsal:

        dobry den, ja som o tejto strave uz nastudovala hadam viac nez dost a vela ludi ma skusenosti s tym, ze ked vyradili mliecnu stravu chudnutie sa pohlo dalej, hlavne syry… dokonca aj u mna to zabralo.. ja som sa tak kedysi stravovala, aj som vyrazne schudla, ale akosi som od toho ustupila a kilecka nabehli naspat, teraz sa chystam do toho znova, tak ozivujem si potrebne info… drzim palce vsetkym

    • Hanka napsal:

      Dobrý den,
      jestli jíte 6000 KJ denně a je to energie na Váš bazální metabolismus, tak jíte málo. Zvyšte příjem energie, zařaďte kromě kardia taky posilování a uvidíte ten efekt.
      Odzkouošeno.

  4. Kristýna napsal:

    Dobrý den. Chtěla jsem si spočítat makroživiny na vaší kalkulačce, ale místo údajů mi tam vyskakuje NaN. Když ale nechám vyhodnotit předvyplněné údaje, čísla tam jsou. Dělám něco špatně? Děkuji
    S pozdravem Kristýna

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Kristýno, to je divné. Zkoušela jsem všechny možné varianty a vždy mi to dalo nějaká čísla. Smím se zeptat, jaká data tam přesně zadáváte a na čem to vyplňujete (mobil, PC aj.)?

  5. pavel napsal:

    Já bych vznesl dotaz co dělám špatně.Pracuji na stavbě,ale zase né nijak veliká zátěž.Držím se na cca 5500-7000 kj denně.Denně sním cca 100-107 g bílkovin 12-21 g sacharidů a 120-180 g tuku (někdy tuku méně).K tomu jím ledový salát,polníček a další jak říkám lupení.Strava se skládá z masa,sýrů,ryb a vajíček.Uzeniny nejím.Piji jen zelený čaj bez cukru či jakýchkoliv sladidel.Do kávy si dávám smetanu a vypiji jí asi 5 šálků denně.A výsledek po 21 dnech této stravy je 2 kila navíc.Hlad mám skoro pořád a pokud bych jedl opravdu do nasycení vížil bych již 300 kg.Zadal jsem dotazy již víckrát,ale nikdy mě nikdo neodpověděl víc než naučené fráze z článků a hned se mě snažil nacpat program za tisíce.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Pavle, víte, tohle je strašně těžké. Nic, ani žádný stravovací styl, není 100%. Neexistuje nic, co by fungovalo na všechny naprosto stejně, bez rozdílu. Pokud ano, byli bychom všichni krásně štíhlí 🙂 Na někoho tahle strava funguje skvěle, na někoho ne. Taková je realita.
      Navíc, z pár řádků nelze přesně poznat, z jaké stravy jste na LCHF přešel, jaký je váš denní režim, váš zdravotní stav a spousta dalších věcí, které mohou mít na váhu vliv. Ale i kdybych tyto detaily měla, nepřísluší mi dávat odborné kvalifikované rady. Nejsem žádný specialista, ani odborník. Takže všechno, co napíšu, jsou jen moje odhady a tipy. Pokud pracujete na stavbě, uvedený kalorický příjem je příliš nízký, a možná máte moc nízko i příjem sacharidů. Někomu stav ketozy prostě nesvědčí. Zkoušel jste sacharidy o něco navýšit? Třeba někam k 50 gramům?
      2 kilogramy v rozdílu váhy nemusí ještě vůbec nic znamenat. To je naprosto běžná odchylka, ve které se aktuální váha pohybuje. Navíc na hodnocení po 3 týdnech je ještě brzy. Ale pokud se na LCHF necítíte dobře a neposouvá vás chtěným směrem, možná to nebude zkrátka ten správný stravovací styl pro vás. Každopádně držím palce, ať je brzy lépe.

      • pavel napsal:

        No pěkně napsáno,jen jsem to chtěl zkusit,jelikož se píše,že pokud snížim sachariy na minimum hubnutí se prostě dostavit musí.Jelikož mám cca 45 kg nadváhu zvolil jsem nejnižší doporučovanou hladinu.Jinak co se týká návyků před dietou tak stručně řečeno co nebylo přivázaný a mělo krevní oběh jsem sež**l.Nemoci nemám žádné,teda aspon se neprojevují a na doktora nebyl již 17 let čas.Nyní jsem zvolil právě tento typ diety,jelikož jím co mě chutná a nemusím se cpát zeleninou.Jím vesměs losoa,jak čerstvého tak uzeného,tunáka,čisté pečené nebo vařené maso bez jakýchkoliv přísad.Sám si dělám šunku a další věci.Sýry jím tučné48% a výše,ale nikdy nepřesáhnu 6800 kj za den.Uvedu příklad jídelníčku.Ráno 3 vejce s 100 gr slaniny,zelený čaj,káva se smetanou,oběd losos 200gr polníček,ledový salát,káva se smetanou,.čaj.Večer domácí sulc 100gr,100gr gouda,čedar nebo jiný sýr.Celkem to je kolem 6000 kj a hodnoty jsem vám rozepsal výše.Sice je pravda,že jsem nabral dvě kila,ale zase jsem zapnul kalhoty co již rok ne.Takže nevím co si o tom mám myslet.

        • Lucie napsal:

          Hubnutí by se dostavit opravdu mělo. Ale nutně nemusí. Jak už jsem napsala, závisí to na mnoha věcech.
          Pokud trpíte hladem (a také samozřejmě ze zdravotního hlediska), určitě přidejte zeleninu. Existuje tolik druhů i jejich způsobů přípravy, že si určitě najdete nějakou, kterou si zamilujete. Nejen, že to obohatí vaši stravu, doplní vitamíny, ale také více zaplní žaludek. Osobně jím ke každému jídlu okolo 250 g zeleniny. Bez toho bych se asi také cítila hladová.
          Držím palce, ať se to hne. Dejte tomu určitě ještě pár týdnů 🙂

          • pavel napsal:

            Já jím ty saláty a někdy si dělám pyré z květáku.Jinak ta zelenina je tak nějak zakázaná při low carb má až moc sacharidů co jsm tak koukal.Ale jo jelikož mě tohle stravování vyhovuje tak vydržím aspon dva měsíce a pak se bude vidět.Ono se jim to poradcům nádherně píše,jezte prakticky neomezeně dokud se nebudeet cítit sytí,ale držet se na minimum sacharidů,ale já klidně sním kilo pečenýho bůčku aniž bych pocítil,že mám dost.Takže podle mě jsoz ty diety psaný tak nějak pro lidi co obecně moc nejí.Pro nás co sníme klidně dvě kuřata k obědu rada jezte při low carb doporučený věci co hrdlo ráčí není moc štastná.A zkušenosti mě říkají,že hlášky typu už si nemusíte hlídat dení příjem pokud vysadíte sacharidy je taky neštastná.

        • Pavel K napsal:

          Ahoj Pavle,
          taky se zabývám zdravou stravou, sportuju a dělám do výzivového poradenství a jsem lékař.
          To co píšeš jako svoji low carb dietu je spíše živočišná dieta a trochu polníčku. To že ti to co momentálně jíš vyhovuje, ještě neznamená, že to je pro tvé tělo správně.
          Ať tuto dietu nazýváme low carb, keto dietou, Kwasnievskeho dietou nebo jakkoli jinak, princip se stejný, dostetek bílkovin, zvýšit tuky, snížit cukry a navýšit vlákninu a zeleninu (téměř žádné ovoce – až na vyjímky)
          Je třeba i dbát na příjem rostlinných tuků, tyto jakožto omega 3 a 6 nenasycené jsou ve stravě nezbytné a k živočišným by měl být ideálně v poměru 1:1. Jen pro příklad zdroje rostlinných tuků: avokádo, olivy, ořechy, smínka, rostlinné oleje – olivový, slunečnicový, řepkový, rýžový atd….
          Pokud chceš hubnout je lepší mít se zeleninou 50g sacharidů než jen živočišné tuky a k tomu nic. Jedenkrát denně polníček to nespraví. Navíc ne každá zelenina je plná sacharidů. Navíc kde je vitamín C atd 🙂 Na Na netu koluje spoustu ukázkových jídelníčků. Spozdravem taky Pavel K.

        • Petra napsal:

          To je jednoduché. Přestaňte počítat na keto stravování kalorie. Jite hrozně málo, proto nehubnete. Ja jsem na ketu a jim kolem 10 000 kJ az 15 000 kj denně. Sacharidy mam do 50g. Jen si hlidejte sacharidy. Nehladovte! A uvidíte že budete mit vysledky.

    • Alena napsal:

      Asi nejíte pravidelně po 3hodinách přečtěte si Dukanova dieta nemusíte jí držet jen se trochu zorientovat na Facebooku jsou skupiny a tam každý rád poradí …jsou tam i jídelníčky mám vyzkoušeno…

      • Lucie napsal:

        Díky za radu. Nicméně bych si dovolila poznamenat, že Dukanova dieta není LCHF, takže možná s touto stránkou a řešeným tématem nesouvisí 🙂

  6. Alena napsal:

    Milá Lucie, se zájmem jsem si přečetla dotaz pana Pavla a jestli se nebudete zlobit, doplnila bych pro něj svou radu. Uznávám, že je to příliš troufalé, sama si se sebou nevím rady, navíc využívám vaše krásné stránky, ale nedá mi to. Pavle, vy toto stravování, kde rapidně omezíte sacharidy, nemůžete brát stylem, že ho vydržíte nějakou dobu. Vy musíte jíst tak, aby vám bylo dobře, neměl jste hlad nebo jiné potíže. Vím ze své zkušenosti, že když má člověk hlad a trápí se, že nemůže jíst víc než by chtěl, dlouho to nevydrží. A pak se stane, že i když shodíte během dvou měsíců, které máte jako zkoušecí dobu nějaké kilo, stejně nakonec od tohoto stravování ustoupíte a naberete víc kilo než jste shodil. Jak píše paní Lucie, jíte málo kalorií a zeleniny. Jste pracující muž, klidně si můžete přidat. Dříve jste jedl velká množství masa, zkuste k masu ke svým oblíbeným salátům další zeleninu, která vám bude chutnat a navýší objem na talíři. Navrhla bych třeba na plátky nakrájené ředkvičky, nahrubo nastrouhanou kedlubnu, celer, mrkev…To se mezi lupením ztratí, vy sníte více ve formě, která vás zasytí, jelikož zelenina obsahuje vlákninu. Nesmíte mít hlad, to je to nejhorší, co by vás mohlo potkat. Tělo pak vydrží i s minimem kalorií a nic z tuků nepustí ven. Přidejte i sacharidy, jezte prostě tak, aby vám bylo dobře. Nemusíte hubnout rychle, stačí pomalu. Vy jste svá kila vzal útokem a to není zrovna nejlepší řešení. LC není dieta, ale životní styl…

    • Lucie napsal:

      Aleno, moc děkuji za skvělý komentář. Podepisuju se pod něj 🙂

    • pavel napsal:

      Já se nebráním žádné radě,ale potíž je v tom,že abych jedl tak a neměl hlad tak budu mít 150 kg a víc během chvíle.Na oběd abych se cítil sytý klidně sním celé kuře,bramborty a sklenici nakládaných okurek.Není problém večer u televize sníst celou šišku salámu,nebo 10 řízků,kilo buřtů.A pořád to nebude ono.Jenže s takovým příjmem kalorií to bude smrtící.Takže půlku života vlastně hladovím a půlku jím jak chci a váha mě lítá od 135-106.Zkoušel jsem asi 15 diet,zhubl z 132 kg na 106 a pak během měsíéce jsem opět 10 nabral.Jedl jsem pestru stravu vesměs zeleninu,kuřecí ryby,držel kalorie na 7000-8000 denně a zhubl za půl roku 20 kg.pak mě stačil týden a bylo 6 nahoře.Takže bud pernamantní hlad,nebo kila.Já např k obědu sním 150 gr kuřecí steak k tomu půl ledového salátu a dvě vejce jako volká oka.No a za cca hodinu mám opět hlad.Jenže co sníst.abych nebyl jak hroch.Zeleninu ,bezva,ale ta mě opět vydrží hiodinu a sacharidy vystrelí k nebi.Proto jsem si vybral ted tu low carb jelikož aspon i když mám hlad jím to co mě chutná a né ty dietní hnusy.Nedávno jsem si sestavoval jídelníček a zaředil tam jen kuřecí masio na grili,salát s mrkví a další věci a rázem díky zelenině bylo sacharidů 30g což je moc.Vždyt mrkev má na jen v 80 gr (což mě těžko zasytí) 6g sacharidů.Abych byl sytej musel bych jáí sníst kilo což tolik sacharidů,že si můžu dát dort.Vy mě také radíte to co je v přímém rozporu z lowcarb,kde je mrkev a kedluben zakázány.Je to zelenina s velkým obsahen sacharidů a pokud chci držet sacharidy na 20 gr za den (dostat se do ketozy),nemohu si toto dovolit.Jedině saláty a další zelené lupení.Je mě 50 let a diety držím cca 28 let takže vím celkem dost o fungování svého těla a můj dojem je takový,že prostě holt mám v genech být tlustý.A držet dietu bez pocitu hladu je nemožné a to se klidně vsadím,že nikdo není schopen mě sestavit jídelníček,abych nehladověl a hubl.A to se vsadím o cokoliv.

      • Michal B. napsal:

        Dobry den preji. Pravdepodobne mate Leptinovou rezistenci. Leptin je hormon ktery vylucujou tukove bunky a rika mozku kolik potencionalni energie se v nich uklada. Pokud je mozek rezistentni vuci leptinu, pak si mysli ze ma nedostatek energie a vysle signal doplnit energii. Z toho vypliva velmi casty hlad ikdyz s prominutim zerete jak cunik :). Dalo by se to prirovnat k ukazateli paliva v aute ktere prelepite paskou abyste ho nevideli. Porad pak budete tankovat palivo abyste meli jistotu ze dojedete do cile, ikdyz budete mit v nadrzi plno paliva. Zkuste pohledat na netu informace o Leptinove rezistenci. S pozdravem Michal B.
        ps: omlouvam se za text, pisu z mobilu

      • Kata napsal:

        Dobry den Pavle, nevim,odkud jste,ale jak ctu Vase trapeni tak vim,kdo Vam muze pomoci,podivejte se na internetu na pi Mudr Staňkovou,sidli na Praze 1,vezme Vam krev i moc a sestavi jidelnicek presne na miru pro Vas! Cena je zanedbatelna snad 2000 kc a je to lekarka a zadna alternativni lecba nebo dvacata dieta v rade,me zachranila zivot,zhubla jsem ze 140 na 89 kilo behem roku a diky ni mam prvniho syna (nyni je mi 31) dieta probihala pred peti lety a i kdyz jsem se po roce vratila k trosku neomezenemu jidlu,jojo efekt se nedostavil…zkuste to nastudovat a domluvit si se sestrickou navstevu,pi doktorka je strasne sympaticka – sestricka dela obcas chytrou 🙂 drzim Vam moc palce a mejte se hezky!

  7. Alena napsal:

    Pavle, já vás chápu. Ale musíte postupovat pomalu, ubrat částečně z porcí masa a nahradit ho zeleninou. Jak budete mít hlad, tělo nic nevydá, všechno si ponechá, a vy i s menším příjmem jídla budete přibírat. Já jím denně sacharidy kolem 40 g, jsem v ketoze, sice hubnu pomalu, občas se to úplně zastaví, ale je mi dobře. Jím kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer, petržel i červenou řepu. Ne mnoho, ale tyto druhy mám ráda, tak je přidávám k zelenině, která má sacharidů méně a tím se to vyrovná. Nedržte se striktně doporučení, 30 g sacharidů je opravdu málo, zvlášť když vám to nevyhovuje. A nebojte se jíst zeleninu kvůli sacharidům, pořád je to daleko méně než mají přílohy. Vyberte si z rad ty, které vám vyhovují., znáte se nejlépe. Začněte pomalu ubírat z těch porcí, na které jste zvyklý, snižovat dávky postupně, přidat víc zeleniny a tuky, ty vás zasytí. Spočítejte si, kolik přijmete živin, třeba na kalorických tabulkách. cz, a pak ubírejte. Není to dieta, musíte najet na takové dávky, které budou menší, ale přesto dostatečné, abyste zasytil hlad. Jak budete hladovět, nic nezhubnete, právě naopak, přiberete. Mně trvalo 2 měsíce, než jsem pochopila, že musím jíst tuky, že musím jíst víc, než jsem byla zvyklá. Jak píše Lucie, každý jsme jiný, musíte si najít směr, který bude pro vás dobrý, i kdyby jste porušoval doporučení. Nebo pak je druhá možnost, rapidně zvýšit pohyb, tedy výdej, ale to s větší váhou bývá problém. Vypočítejte si na Lucčiných stránkách hodnoty makroživin, má krásnou tabulku. Klidně si nastavte sacharidy na 80 a pak až si zvyknete, můžete postupně ubírat. A nikdy se nesmíte dostat pod bazál a to si myslím, že vy určitě jste. To byl můj problém, až na dceřiny rady a neustálé upomínání jsem pochopila, že musím jíst víc než jsem byla zvyklá.
    Milá Lucie, moc se omlouvám, že vám fušuji do odpovědí, ale poznámka o mrkvi byla určena mně-:). A děkuji Vám za radu, vynechala jsem snídani, pouze jeden den, jsem na ni zvyklá, a váha ihned klesla. Budu občas praktikovat i nadále.

    • pavel napsal:

      Děkuji za rady,ale myslím,že se částečně špatně chápeme.Mě nynější low carb strava velmi chutná a zcela vyhovuje,jen prostě ty výsledky zatím nejsou.Jím to co se doporučuje,občas napodobím nějaký jídelníček co zde vidím.Hlad mám sice menší než když jsem držel dietu podle doktorů tj nizkokalorickou,ale pořád je.A ketoza no co vám budu povídat 3 týdny na 20 g sacharidů a dle lakmusových papírků ketoza nikde.Než něco začnu držet načtu o tom vše co se dá sehnat.O low carb vím,že jsou tři typy podle množství sacharidů.Já si vybral tu nejextrémnější.Vlákninu částečně dodávám psylliem a tuk mám škvarky,máslo a 33% smetanu do kafe + tučné tvrdé sýry.Bílkoviny pak vejce,maso,ryby.Proč zde píšu je skutečnost,že podle všech lidí bych měl mít za 3 týdny dole nejméně 8 kilo,ale já mám dvě navíc.To je to co mě irituje.Ne kvalita stravy.Ta mě chutná a je ok.

      • Katka napsal:

        Ja jsem to stravovani pochopila tak,ze ano snizit sacharidy a přidat tuky, ale asi bych viděla problém že si někteří představí, že sni mimo jine kilo škvarku a půl litru 33%smetany do kafe a divi se,ze nehubnou..všeho s mírou jak říkali naše babičky a bude to fungovat…jen můj osobní názor, žádná rada

      • Andrea napsal:

        Krásný den. Myslím ze vám tu radí všichni velice dobře.ve vašem případě bych si ztoho vzala pro zacatek jen jednu a to zvýšit příjem kalorií alespoň na 10000kj.vyhodit váhu a chvilku vydržet.pak zhodnotit výsledky a případně vyzkoušet další zmenu.moc vám držím palce

  8. Jiřina napsal:

    Dobrý den. Mám dotaz. Měříte si také % tuků v těle? Mám za sebou sacharidove vlny v r. 2016. Shodila jsem 5kg. Bohužel také svalovou hmotu. Nepohlidala jsem si bílkoviny. Ale procento tuku mám cca 22%. Tak jen jestli bych zkusila jíst více tuků, tak asi poroste i to procento? Díky.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, nemusí to tak vůbec být. Jak už jsme si psaly v soukromých zprávách, doporučuji dotaz vznést v některé z odkazovaných FB skupin, kde vám odpoví více lidí na základě reálných zkušeností. Ať máte reálnější vzorek. Čistě má osobní zkušenost se ztrátou 13 % tělesného tuku nemusí být úplně vypovídající, protože se pohybujeme v úplně jiných číslech.

  9. Marie napsal:

    Dobrý den, začala jsem Low carb. Jen mi není jasné jestli mohu ovoce.. Někdy si ho totiž dám.. Hlavně když mám chuť na sladké, teď po necelých 2 měsíců Low carb, mi přijde neskutečně sladké. Děkuji za odpověď

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Marie, ovoce moc do Low carb nepatří. Maximálně jahody, borůvky, ostružiny, maliny. Ale velmi záleží, jak moc nízko chcete sacharidy držet. Někdo, kvůli inzulinové rezistenci, potřebuje mít sacharidy hodně omezené, jiný si může dovolit sem tam nějaké sladší ovoce a stále mu to bude fungovat. Takže záleží na vás, vašich potřebách a cílech.

  10. Šárka Lindovská napsal:

    Jsem diabeticka (mám typ diabetu 1 a picham si inzulín) a mám v plánu s touto nemocí bojovat pomocí low-carb stravy. Bohužel musím jíst 6x denně z důvodu potřeb inzulinovych per. Chtěla bych poradit jak rozdělit malinký počet sacharidů do 6 jídel.
    Jelikož jsem ještě nezačala, tak jsem se ještě chtěla zeptat co jak postupně vyřazovat. Asi nejdříve začít vyřazovat pecivo, rýži a další přílohy..a co se týče ovoce které je vhodné? A co sezónní potraviny řešíte je?

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Šárko, ohledně bližších informací se prosím přihlašte do FB skupiny Nízkosacharidové stravování pro boj s cukrovkou https://www.facebook.com/groups/1587219184644754/ , kde najdete spoustu informací, inspirace i odpovědi na vaše otázky. Nejsem lékař, nemám odborné vzdělání a velmi nerada bych poradila něco špatně. Držím palce, ať se daří 🙂

  11. Bára napsal:

    Zdravím, mám dotaz, dnes jsem snědla 1580 kcal z toho jsem odečetla jízdu na rotopedu a vyšlo mi 1321 kcal. Podle tabulek jsem měla 92 g bílkovin, 181 g sacharidy, 82 g tuky a 17 g vlákniny . Nevím zda je toto množství v pořádku když vážím 76 kg a měřím 163 cm. Práce lehká v kanceláři. Zajímá mně zda bych z něčeho měla ubrat a v něčem přidat.První týden jsem zhubla 1 kg druhý 1/2 kg a teď se mi to zastavilo a dokonce mám zácpu. Prosím poraďte co dělám špatně, už se mi moc stýská po kousku chleba nebo 1 brambory. Zelenina mi už leze snad už i ušima.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Báro, pokud držíte nízkosacharidové stravování, máte příliš mnoho sacharidů a podle udaných údajů i bílkovin.
      V uvedeném množství sacharidů nevidím problém si ten kousek chleba nebo 1 bramboru dopřát.
      Pokud bych mohla radit (a já na to opravdu žádný patent nemám), uberte na sacharidech a trošku i bílkovinách, přidejte na tucích. Ale hlavně – přestaňte tak striktně počítat. Protože to dlouho nevydržíte. Low carb je celoživotní náhled na stravu, ne jen krátkodobá jednoduchá zázračná cesta ke ztrátě mnoha kilogramu.
      Na zácpu pomáhá více pít, nebát se tuků, občas zařadit do jídelníčku něco s psylliem či lněným semínkem.
      Držím palce, ať je brzy lépe a váha se hne kýženým směrem.

  12. Lucie napsal:

    Dobry den,
    zajímal by me nazor na vlasske orechy, 30g na den udela hodně sacharidu podle kaloricke tabulky .Je vhodne je při Low carb konzumovat?

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Lucie,
      vlašské ořechy jsou v pořádku. Nemyslím, že obsahují až tak moc sacharidů. Dle mých údajů se jedná o 7 g na 100 g. Osobně ale raději používám pekany, mají pro mě příjemnější chuť, i sacharidů mají méně (4,5 g).

  13. Bára napsal:

    Zdravím, je mi záhadou proč jeden den mám o 1/2 kg méně na váze a druhý den opět o 1/2 kg více. Přitom mám stejný počet sacharidů, bílkovin i tuků a piji také stejně. Děkuji za odpověď. Bára

  14. Monika napsal:

    Dobrý den, a co když jsem vegetarián? Nevím si s tím moc rady. Děkuji

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, pokud jste vegetarián, budete to mít o něco těžší, ale ne nereálné. Jen budou ve vašem jídelníčku častěji zastoupené vejce a mléčné výrobky, případně i kvalitní a správně připravené luštěniny (i když ty do základního Low carb nepatří).

  15. Eliška napsal:

    Dobrý den, prosím jaká váha masa je správná, ta po upečení, dušení nebo za syrova. Např.stehno i maso je poloviční po úpravě než za syrova. Děkuji za odpověď. Eliška

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Eliško, správná váha masa je taková, která vás zasytí 🙂 Ale jinak se všechny potraviny počítají před tepelnou úpravou.

  16. Pavlína napsal:

    Dobrý den, chtěla by jsem začít, ale vůbec nevím jak si mám nastavit bílkoviny, sacharidy a tuky. Mohla by jste mi prosím poradit? děkuji

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, na této stránce si to můžete spočítat https://paleosnadno.cz/lowcarb/low-carb-kalkulacka/ Nicméně doporučuji si to moc nekomplikovat a nepočítat. Jíst pouze potraviny s nižším obsahem sacharidů a dosyta. K počítání se můžete obrátit až tehdy, když tenhle základní a přirozenější systém nebude fungovat. Protože vážit a počítat každé sousto je vážně psychicky hodně náročné.

  17. Jolana napsal:

    Dobrý den jen jsem se chtěla zeptat jesli Nízkosacharidová dieta je vhodná pro člověka se špatnou slinivkou nebo raději ne?Pro diabetiky asi v pořádku ale děsím se těch tukú.děkuji za názor

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Jolano, nejsem lékař, nejsem ve vaší kůži. Proto neumím odpovědět, ač bych moc chtěla 🙂 Musíte sama vyzkoušet. Někomu je na LCHF dobře, jinému to působí obtíže. Neexistuje jedna jediná správná strava, vhodná naprosto pro všechny. Osobně bych to zkusila, s tím že bych dávala přednost tukům tepelně neupraveným, vyhýbala se ve větší míře ořechům a semínkům, byla bych opatrná s přemírou tučných mléčných výrobků. Držím palce, ať je dobře 🙂

  18. Šárka napsal:

    Dobrý den, začala jsem s mamkou držet tuto dietu LCHF a zhubla sem ze 75kg na 72kg za 2 měsíce hurá! Jenže všechna sláva polní tráva, Vážím se vždy ráno po toaletě nahá, včera jsem měla ještě jako celý týden těch 72 kg a dnes ráno 74 kg. Myslela jsem že se mi rozbila váha tak jsem letěla vyměnit baterii ale nic se nezměnilo pořád váha ukazovala 74 kg. Prosím o vysvětlení vůbec to nechápu abych přes noc ztloustla o 2kg více když jím pořád naprosto stejně. Řídím se podle sacharidů snězených,bílkovin a tuků zde v PC . Jsem z toho nešťastná že moje dvou měsíční snaha je fuč. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Šárka

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Šárko. Nejdřív se v klidu nadechněte a vydechněte 🙂 Určitě jste neztloustla přes noc 2 kila tuku. U žen je naprosto normální výkyv váhy až 4 kg. Velký vliv na to mají hormony a fáze měsíčního cyklu, občas také slanější jídlo či alkohol. To, co vaši váhu změní, ale není tuk, jen voda. A ta za pár dní většinou zmizí. Takže buďte v klidu, vaše dvouměsíční snažení se zcela neztratilo 🙂

  19. Šárka napsal:

    ještě chci dodat ohledně jídla, za celý den. bílkoviny 65g sacharidy 97g tuky 89g. oni sacharidy jsou téměř ve všem.

    • Lucie napsal:

      97 g sacharidů je na Low carb poměrně dost. Tady bych zkusila ubrat tak na 70 g a naopak navýšila mírně tuky.

  20. Mirka napsal:

    Dobrý den. O LCHF jsem se dozvěděla nedávno v souvislosti s hledáním alternativy odlehčené a hlavně nesladké stravy pro přítele, kterému zjistili diabetes. LC se mi jeví jako velmi vhodná a pro přítele “zkousnutelná”. I kdybych se měla zpočátku pouze inspirovat. Vyhledávám tedy informace a napadly mě jisté suroviny, které nejsou nikde v jídelníčcích použité, ale přesto nejsou v “zakázaných” skupinách. Jedná se mi o jáhly a pohanku. Jsou vhodné? A ještě mě napadl v souvislosti s ovocem dotaz na ananas a vodní meloun. Pochopila jsem, že v LCHF je povoleno pouze bobulové ovoce, ale ananas je považován za velmi dietní, a hubnutí podporující, a meloun je zelenina…. 🙂

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Mirko. Jáhly a pohanka se nepoužívají z důvodu vysokého obsahu sacharidů, stejně tak ananas (je považován za dietní z důvodu obsahu některých enzymů, ale do LCHF se nehodí). Obdobně je na tom i meloun. Sice nemá až tak vysoký obsah sacharidů, ale většinou ho člověk sní tolik, že se ty sacharidy rychle naskládají. Všechno se odvíjí od toho, jak vysoko si nastavíte hranici pro příjem sacharidů. Pokud výš, pak se do vaší stravy vejdou i některé jinak vynechávané suroviny. Nicméně u diabetu bych se do vysokých dávek nepouštěla.

  21. Ivets napsal:

    Zdravím vás Lucko A všechny ostatní kteří se k diskuzím připojuji
    Měřím 168 cm nyní vážím 68 kg vždy jsem se stravovala víceméně bez tuku ,ale měla stále chuť na sladké .nyní jsem měsíc na ,ale váhami dolů nejde ba naopak 3 kg nahoru i centimetry jdou nahoru .můj cíl je 60 kg
    Makra mám nastavena dle tabulky

    B68g
    S50g
    T100g
    Poraďte prosím co dělám špatně moc moc děkuji za rady Iv.

    • Lucie napsal:

      Zdravím, Iveto. Tohle je tak komplexní a složité téma, že vám nikdo jen tak z patra na dálku správně neodpoví. Možná si vaše tělo myslí, že ideální váhu máte, ač je vaše hlava přesvědčená o něčem jiném. Možná jste už držela tolik diet, že než začne Low carb fungovat, bude to chvíli trvat. Možná špatně zadáváte živiny a ve skutečnosti jíte moc, nebo naopak málo. Možná moc sportujete a málo odpočíváte. Možná špatně spíte, máte moc stresu, mění se vám hormony… Variant je tolik. Naše těla nejsou stroje, nefungují podle tabulek. Pokud by to tak bylo, všichni na světe by byli štíhlí 🙂 Asi jsem neodpověděla, tak jak jste doufala. Ale bohužel jinou odpověď neznám. Každopádně držím palce.

  22. Zdeněk napsal:

    Dobrý den Lucinko, jak je možné že smetana 16% má B 1,74 g – S 2,40 g – T 9,66 g
    bílý jogurt 3,7% má B 5,27 – S 5,94 – T 5,00 předpokládal jsem, že kysanka 16% je mnohem tučnější nežli bílý jogurt 3,7%. Nemůže to být chyba? Díky za odpověď a pěkný den.

  23. Zdeněk napsal:

    Lucinko,móc se omlouvám ale já Vám to měl rozepsat takto: Dám si kelímek bílého jog. t.j.135g = B 5,27 S 5,94 T 5,00 ale smetana 16% 60g má pouhé B 1,74 S 2,40 T 9,66 jasně jogurtu zblajznu 1x tolik co smetany ale mnohem víc mně zasytí nežli ten jogurt, po jogurtu mám pocit že jsem nic neměl. A co je tedy lepší konzumovat a zdravější? Díky a ještě jednou se omlouvám. Zdeněk

    • Lucie napsal:

      Čím více daná porce obsahuje tuku, tím je sytivější. Nelze ale napsat, že jedno je lepší nebo zdravější než to druhé. Osobně potraviny střídám, podle chuti a potřeby.

  24. Pavla Luterová napsal:

    Dobrý den Lucko, chtěla bych začít s Low Carb, ale mám otázku. Píše se”snížit sacharidy, navýšit tuky”…Neustále mám v hlavě zafixováno jíst nízkotučně, hodně ovoce, atd…Mám si to v reálu skutečně brát tak, že vysadím sacharidy a ty tuky navýším tím, že nebudu jíst nízkotučně, ale tučně, na chleba si natřu víc másla, jogurty pěkně poctivé, prorostlý bůček, ořechy atd. a samozřejmě hodně zeleniny…nebo co si mám přestavit pod ” navýšit tuky”, jak je navýšit? děkuji Vám za odpověď, Pavla

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Pavlo, víte, v posledních několika desetiletích se tvrdilo, že tuky jsou příčinou mnoha onemocnění. Jenže se pomalu zjišťuje, že to až tak pravda není. Ten hlavní problém je spíše v průmyslově zpracovaných a pro člověka nepřirozených potravinách, plných chemie, ztužených tuků, barviv, škrobů, zvýrazňovačů chutí apod. A to ty odtučněné věci jsou.
      Nelze říct, že jedinou správnou stravou pro všechny lidi na světe je Low carb, s nízkým příjmem sacharidů a vyšším obsahem tuků. To bych lhala. Ale pro mnoho lidí to tak skutečně je. A pak je nutné se zaměřit na kvalitní tuky. Nemusí (a ani nemělo) to být tak, že se vám jídlo bude koupat v oleji, budete se každý den cpát bůčkem a škvarky. Spíš se člověk musí tuků přestat bát, zařadit do stravy potraviny typu olivy, olivový olej, máslo, ghee, kokos, avokádo, maso, ryby, mléčné výrobky, ořechy… U všeho je ale hodně důležitá kvalita. Pokud tučné maso nebo třeba slanina, tak z dobrého zdroje, ne ta co se běžně prodává v obchoďáku.
      Takže konkrétně – ke snídani třeba kávu s troškou šlehačky nebo tučný bílý jogurt s ořechy a skořicí, k obědu pečeného lososa s upečenou zeleninou a domácí majonézou, k večeři salát s grilovaným kuřetem, avokádem a zálivkou z olivového oleje a třeba parmezánu s bylinkami a sušenými rajčaty. A to máslo klidně taky, jak píšete. Jen ne namazané na klasický chleba. Ten do Low carb díky vysokému obsahu sacharidů nepatří 🙂

  25. Ladislava napsal:

    Dobrý den, nějak mi nejde do hlavy, jak můžu shodit přebytečný tuk, když ho díky Low carb ve stravě mám navýšit? Děkuji za odpověď.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, naše těla ale nefungují tak, že když nejíte tuky, tak hubnete, a že když je jíte, tak tloustnete. Je to spíše o celkovém kalorickém příjmu, kvalitě surovin a HLAVNĚ o fungování hormonů. U mnoha lidí je nadváha způsobena inzulinovou rezistencí související s prudkými výkyvy hladiny glukozy v krvi. Výhodou stravování s vyšším obsahem tuku a naopak nižším co se týká sacharidů je právě to, že cukr v krvi tak “nelítá” jako u klasické běžně doporučované stravy s cca 55% podílem sacharidů. Většina lidí se pak cítí déle sytá a méně unavená, nemají tendenci během dne neustále něco “uždibovat”, vystačí se 2-3 jídly denně. To, že se navyšují tuky, není nutné hned vidět jako talíř plný bůčku a slaniny. Naopak, hlavními surovinami by měly být třeba olivy a olivový olej, avokádo, kokos, tučné ryby (např. losos, makrela), ořechy, mléčné výrobky apod.

      • Ladislava napsal:

        No vidíte a všude čtu a slyším, že se má jíst 5 krát až 6 krát v malých dávkách, proto se v tom trochu ztrácím no. Ale jinak děkuji za odpověď.

        • Lucie napsal:

          Ano, tahle strava jde proti mnoha dosavadním doporučením. To máte pravdu 🙂 Nejlepší cesta je to zkusit a vyhodnotit sama za sebe. Držím palce, ať už se rozhodnete jakkoliv 🙂

  26. Pája N. napsal:

    Zdravím Lucko 🙂
    Musím říct, že Vaše stránky jsou bezva, moc užitečných informací – děkuji mnohokrát :)) Jsem v této stravě začátečník a sáhla jsem po ní hlavně kvůli hubnutí. Po měsíci v ketoze mám dole cca 9 kg. Ale jak jsem tak četla je celkem důležité i % tuku v těle…tak huráá pro lepší váhu která to umí změřit 🙂 Ale proč píšu…našla jsem na internetu sušené maso Indiana Jerky. Říkám si zda by to nebyla vhodná občasná svačinka např. do práce ( dělám 12tky denní/noční) .. Co myslíte, mohu to zkusit? složení viz odkaz https://www.jerky-shop.cz/cs/jerky-original-25g1ks-hovezi-susene-maso

    • Lucie napsal:

      Zdravím, Pájo 🙂
      Mám radost, že se vám stránky líbí a že tu nacházíte zajímavé informace. Velká gratulace k tak velkému váhovému úbytku! Skvělá práce.
      Sušené maso je skvělou variantou svačinek či jídla na cesty. Osobně bych ale doporučovala najít jinou značku s “čistějším” složením (tady je soja, maltodextrin aj.), nebo si udělat sušené maso doma (třeba tady, klidně s jiným ochucením https://paleosnadno.cz/recept/susene-maso-po-thajsku/).

      • Pája N. napsal:

        Děkuji za rychlou odezvu Luci 🙂 Děkuji za gratulaci, doufám, že ještě nějaké to kilčo půjde dolů, tedy nedoufám – věřím 🙂 Mockrát díky za recept, upřímně mě vůbec nenapadlo, že se to dá udělat v “obyč” domácí troubě. Paráda 🙂 určitě vyzkouším.

        S pozdravem a přáním krásného dne

        Pája N.

  27. Alena napsal:

    Dobrý den,
    jsem již 14 dní v ketoze (dle papírků KETOPHAN) a stále nehubnu, naopak 0,5kg nahoře. Čím to prosím může být? Je to silně demotivující….
    Děkuji za odpověď.

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Aleno, příčin může být hodně Malý nebo velký kalorický příjem, nedostatek spánku, stres, přechod z příliš rozdílné stravy aj.) a na dálku se jen těžko hledá příčina. Předně je dobré uvést, že ketóza není zárukou hubnutí. Nicméně 14 dní je velmi krátká doba něco vyhodnocovat. Navíc, u žen během cyklu váha naprosto běžně kolísá až o 3 kg, takže bych se kvůli 500 g gramům neděsila.

  28. Božena napsal:

    Zdravím Lucko, osobně jsem z této “diety” max. spokojená! Sice hubnu pomaleji v mém věku át nežli ti mladí kterým vše funguje ještě na 100% ale hubnu. 30-40dkg týdně. Je mi jasné že snáz a rychleji hubne člověk s obezitou nežli s nadváhou, můj případ, 8kg nadváhy. Hřeším v přílohách, neumím si představit jídlo bez přílohy ,bramboru 50g nebo 50g chléb. Je to málo ale mně to stačí, jde o zvyk víc už bych ani nesnědla. Jiné přílohy si nedávám, vše ostatní má hodně sacharidů. Jen mně překvapuje že i zdravá zelenina má poměrně dost sacharidů o ovoci nemluvě. A ovoce bych mohla jíst po kilech miluji ho, ale bohužel nemohu v této “dietě”. Také mi dělá problémy neustále vymýšlet jiná zdravá jídla. Více méně jím pořád to samé. Přeji Vám příjemný zbytek dne. Božena

    • Lucie napsal:

      Boženko, neberte to jako dietu, nerozdělujte potraviny na zdravé a nezdravé 🙂 Spíš se na Low carb dívejte jako na jeden z přístupů ke stravování, jako na životní styl. A na potraviny jako na živiny, které vašemu tělu dělají dobře a které ne. Protože to může být u každého naprosto úplně jiné. Pro vás je to třeba omezené množství brambor, někdo se jim naopak raději vyhne, protože u něj spustí “žravou”. Udělejte si to tak, aby vás to posouvalo k vytyčenému cíli, ale bylo to pro vás příjemné a vy nepočítala každý den, kdy už to konečně skončí.
      Vaše výsledky značí, že na to očividně jdete dobře 🙂
      S tím vymýšlením jídel – inspiraci najdete naprosto všude. Jakmile se člověk odprostí od zažitých zvyklostí, že třeba ke kachně nutně musí být knedlík, nápady se jen pohrnou. Zatím doufám trošku pomůžou i moje stránky a případně aplikace s recepty.
      Mějte se krásně. Držím palce, ať vám to i dál takhle krásně hubne 🙂

  29. Markéta napsal:

    Dobrý den,
    rozhodla jsem se začít se sebou něco dělat, shodit pár kil ( čti hodně kil…:-D) a hledala jsem růzmé diety a způsoby stravy. LOW CARB mě velmi zaujala. Ale já miluji sladké. Chci se zeptat, jestli je to vhodné, jak dlouho může přibližně trvat přechod z normální stravy? já třeba si nedám Cappuccino bez cukru..To mi nechutná. Klasického turka ano. K snídani jsem třeba zvyklá si dělat kaše s ovocem, chia,oříšky… A ke všemu mám práci snů- prodávám v obchůdku s čokoládou 😀 Tak se ptám- co a jak dělat? 🙂 Jestli bude lepší dodržovat zdravou stravu, nějaký sport a pak si bez výčitek dát kávu s cukrem…:-P
    Děkuji

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Markéto,
      víte, ona závislost na sladké chuti je také závislost 🙂 Údajně cukr dráždí stejná centra v mozku jako kokain. I proto odvyknutí si na cukr je tak trošku (pro někoho ne jen trošku) klasická odvykačka, se všemi symptomy.
      Jestli se ptáte mě osobně, co dělat, tak do toho rozhodně jděte. Naplno zkuste Whole30, sama po měsíci vyhodnoťte výsledky a podle toho se rozhodněte. Nečekejte procházku růžovým sadem, změnit zajeté zvyklosti není snadné. Ale většina lidí po skončení programu uvádí, že jim ten měsíc hodně napověděl o nich samotných a ukázala další cestu stravování.
      Za mě je prostě cukr něco, čeho je v naší stravě nadbytek a co souvisí s mnoha civilizačními chorobami. Ten “nepřecvičíte”. Nejde totiž jen o kalorie, ale také o hormonální a výživový vliv jednotlivých makroživin. Ale jak píšu výše – zkuste to sama a vyhodnoťte. Protože moje zkušenost a přesvědčení je moje. Vy si musíte dojít k vlastnímu. Každopádně moc držím palce 🙂

  30. Honza napsal:

    Dobrý den Lucie,

    nejdřív musím pochválit vaše webové stránky a srozumitelné recepty. Prostě paráda!

    Mám dotaz ohledně základních surovin pro Low Carb stravovací styl. Při běžném stravovacím stylu má doma člověk vždy základní suroviny jako jsou mouka, těstoviny, rýže, brambory, pečivo, “něco” na chleba, cukr, med, vejce, jogurty, nějaká ta sladkost, káva, čaj, mléko, džus atd. Prostě kdykoliv přijde člověk domů, tak k tomu jídlu něco zaručeně splácá. Jak by měl vypadat základ pro Low Carb, aby bylo vždy možné něco připravit a člověk nenarazil na to, že mu chybí něco naprosto základního?

    V receptech jsem zachytil pár surovin, které se opakují: ghee, kvalitní kakao, ořechy, kokosové mléko, mandlová mouka… Bylo by možné na toto téma napsat třeba krátký článek, popř. odpovědět tady v komentářích?

    Mockrát děkuji a těším se na další skvělé recepty!

    Honza

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Honzo,

      moc děkuji za pochvalu stránek. Mám vždycky z podobných zpráv obrovskou radost. Je super vědět, že všechna ta práce za to stojí, že recepty a informace někomu dobře slouží 🙂 Takže moc moc díky.
      Základní suroviny jsou hodně podobné jako u běžné stravy. Vím, zní to asi divně, ale MĚLO by to tak být. Všechny ty specialitky jsou navíc, na zpestření. Opravdu není nutné mít na stálém jídelníčku mandlovou mouku, kokosové mléko, kakao, ořechy atd. Základem by měla být hlavně zelenina (různé druhy, ideálně místní sezónní, pořádné porce), vejce (ideálně s označením 0 nebo 1, tedy bio a volný chov), maso (opět ideálně z dobrého zdroje), mléčné výrobky (nejlépe tučné), kvalitní tuky (olivový olej, sádlo, ghee), koření. Všechno ostatní není nutnost, spousta lidí funguje i bez toho. Takže doporučuji začít bez toho a případně postupně dokupovat. Třeba kokosový olej a mléko, psyllium, lněné, slunečnicové, dýňové a sezamové semínko, mandlovou a kokosovou mouku, jablečný ocet, tamari sójovou omáčku nebo coconut aminos… Víc mě nenapadá 🙂 Snad jsem trošku pomohla.

  31. Radka napsal:

    Zdraví Lucko, miluji jogurty ale všechny ty tučné jsou sladké a ovocné, nikde nenarazím na jogurt bílý aby byl také tučný a nesladký jako ty ovocné např.Florián, ten má 8,5 % tuku ale bílý neexistuje! Tak místo jogurtu baštím 16% kysanku-smetanu. Jenže, jíst pořád to samé není také to pravé ořechové! Přeji příjemný zbytek dne. Radka

    • Lucie napsal:

      Zdravím, Radko. Zkuste se v obchodech podívat po smetanových nebo řeckých jogurtech. Prodává je například značka Choceň, Kunín, Madeta atd. Osobně nejraději kupuji řecký jogurt z Lidlu v kilovém balení (zejména když dělám domácí lučinu a potřebuji větší množství).

  32. Zdenka Pelechova napsal:

    Existuje prosím někde nějaký jídelníček?

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 3 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MUDr.Zdeňka před 15 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Vlasta před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eliška před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zuzana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Lucia před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Gabriela před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Lucie před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Ditta před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Helena před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Simona před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Ester před 6 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Renata před 6 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Markéta před 6 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x