Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Stravovací styl: Paleo

Mexická dýňová polévka

Klasickou dýňovou polévku se smetanou nebo kokosovým mlékem určitě znáte. Je skvělá, osobně ji mám moc ráda :-) Ale až vás popadne chuť ochutnat něco úplně jiného, zkuste tuhle dýňovku inspirovanou mexickou kuchyní. Kuře dodá vývaru pořádnou sílu a také lépe zasytí, než když je polévka jen ze zeleniny.

Dušené hovězí s paprikou

Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat jako "dušené maso v omáčce" a "jídlo na pohodu". Myslím, že až ho zkusíte, sami naprosto přesně pochopíte, že v tomhle má čeština tak trošku mezery ;-)

Dýňová smetanová “rýže” se skořicí

Já moc na dezerty nejsem a nikdy jsem nebyla. Ale na čem jsem dřív občas ujížděla, byla mléčná rýže :-) Proto jsem ji zkusila udělat po "našem". A musím říct, že to vyšlo víc než dobře! Falešná skromnost stranou, že jo :-D

Lněné tousty

Jakkoliv se u mě po změně stravy pečivo vytratilo z běžného jídelníčku, občas prostě přijde chvíle, kdy si chcete na něco křupavého namazat pomazánku nebo třeba tatarák. Jasně, jde to i na zeleninu a často tak i řeším. Ale jednou za čas si připravím i tyhle toustíky z lnu a kokosové mouky, ochutím je podle aktuální potřeby a jednoduše si je užiju :-)

Karbanátky se zelím a houbami

Hrát si s ochucením masových karbanátků mě ohromně baví. Existuje tolik možností a variant! Stačí přidat trošku jiné koření, nastrouhanou zeleninu, houby a hned máte na stole jídlo, u kterého se nikdy nebudete nudit. Navíc, dá se připravit ve větším množství, snadno zamrazit, chutná skvěle i studené, velmi lehce se balí s sebou na cesty. Na které jiné jídlo ještě existuje tolik superlativů? :-)

Květákový pastýřský koláč

Uznávám, že tenhle recept zrovna nepatří mezi ty nejrychlejší a stejně tak by vás mohl vyděsit i počet použitých ingrediencí. Ale nenechte se zmýlit. Ve své podstatě je vlastně hrozně jednoduchý a jeho přípravu zvládne i ten, který jinak v kuchyni příliš nekraluje. A výsledek rozhodně stojí za to. Protože chuťově výrazná masovo-zeleninová směs zapečená s hebkým květákovým pyré musí prostě chutnat každému.

Dýňový brownie dort

Použití zeleniny na přípravu dezertů je čím dál oblíbenější. Dodává totiž těstu příjemnou vlhkost a také zajímavou chuť. Třeba dýně je v kombinaci s hořkou čokoládou a kakaem naprosto famózní. Schválně vyzkoušejte tento brownie dort. Určitě mi dáte zapravdu. Chutná totiž i těm, kteří jinak dýni vůbec nemusí.

Krkovička s kapustičkami

Růžičková kapusta nemá úplně tu nejlepší pověst. Spousta lidí si ji spojuje se vzpomínkami na rozbředlé našedlé kuličky ve vývaru, s nepříjemnou pachutí. I já osobně s touhle představou dlouho bojovala. Pokud to máte podobně jako já, zkuste ještě dát téhle skvělé zelenině novou šanci. Když se opeče dozlatova a spojí s měkounkým masem a houbami, věřím, že si ji zamilujete.

Mega rychlý chia pudink

Chia (čti čia) semínka šalvěje hispánské v posledních letech získala zpět svou bývalou slávu. Dávní Aztékové je používali jako skvělou a snadno přenosnou zásobárnu energie, nebo dokonce jako platidlo. Neuvěřitelná schopnost chia na sebe vázat tekutinu a vytvářet jemný gel se využívá v mnoha moderních receptech. Mně osobně ale v tolik známém chia pudinku vadí konzistence s kuličkami. Proto jsem ho zkusila připravit z rozmixovaných semínek a funguje to víc než skvěle.

Květáková kaše

Bramborovou kaši zná naprosto každý. Představuje oblíbenou a tradiční přílohu k mnoha jídlům. Brambory ale zdaleka nejsou jedinou surovinou, ze které se dá tahle pochoutka připravit. Zkuste ji jednou uvařit třeba z květáku. Myslím, nebo spíš jsem o tom přímo přesvědčená, že si tuhle pochoutku zamilujete a stane se stálicí na vašem jídelníčku.

Načítám další recepty
Top Mautic is open source marketing automation

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.