Rajčatový džem
Rajčatový džem
Omáčky, dipy, Ostatní Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské jablka, rajčata
2020-11-09
Ohodnotit receptDžemy a marmelády nebyly nikdy mou úplně nejoblíbenější surovinou. Představa rohlíku s máslem a vrstvou rozvařeného ovoce mě nikdy moc nelákala. Ale třeba takové brusinky ke svíčkové nebo k chuťově výrazným sýrům, to je jiná! To můžu ❤️ Pokud to máte podobně a nebo se prostě jen nebojíte na první pohled trošku netradičních chutí, vyzkoušejte tenhle božský rajčatový džem s vanilkou 🙂
- Příprava: 1 hodina
- Vaření / pečení: 45 minut
-
1 hodina
45 minut
1 hodina 45 minut
- Množství: 20 porcí (1 porce = cca 1 lžíce)
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
300 g rajčat (nejlépe cherry nebo datlových)
50 g sladidla podle stravovacího stylu (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
špetička soli
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
špetka chilli koření či vloček (volitelně)
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 1 hodina
- Vaření / pečení: 45 minut
-
1 hodina
45 minut
1 hodina 45 minut
- Množství: 20 porcí (1 porce = cca 1 lžíce)
Postup
Na přípravu džemu zvolte krásně zralá rajčata, nejlépe cherry či datlová (mají intenzivnější chuť, měkčí slupku a nejsou tak moučná).
Rajčata a neoloupané jablko omyjte a nakrájejte na kousky.
Nasypte je do hrnce, přidejte polovinu zvoleného sladidla, zalijte troškou vody (podle potřeby) a půlkou připravené citrónové šťávy. Přidejte i špetičku soli.
Přiveďte k varu a nechte nezakryté jemně probublávat cca půl hodiny.
Občas promíchejte a kousky jablíček rozmačkejte.
Směs důkladně propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili slupek a semínek.
Propasírovaný džem ochuťte vanilkovými zrníčky a případně i špetkou chilli.
Povařte do požadované hustoty.
Ochutnejte a podle potřeby přidejte sladidlo a citrónovou šťávu. Myslete na to, že džemu se používá vždy jen troška, takže jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Navíc se po vychlazení ještě trošku zjemní.
Horkou směsí naplňte vroucí vodou vypláchnuté skleničky. Zavřete je, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout. Pak je uložte do lednice, kde vydrží až několik týdnů. Džem lze ale konzumovat prakticky hned, po vychlazení.
Rajčatový džem se skvěle hodí ke všem sýrům (například camembertu či gorgonzole) nebo jen tak namazaný na oblíbené krekry. Lze s ním také dochutit masový výpek.
Na fotce se sezamovými krekry, domácí lučinou a rukolou, která ho svojí jemnou hořkostí skvěle doplní.
TIP
Pokud chcete dosáhnout více gelové konzistence, můžete džem připravit s pektinem nebo čistou želatinou. Postupujte podle návodu na obalu (želatiny bude stačit třetina až polovina uváděného množství na odpovídající objem džemu).
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..