Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Rajčatový džem

Rajčatový džem

  ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Rajčatový džem
0.0 0

Džemy a marmelády nebyly nikdy mou úplně nejoblíbenější surovinou. Představa rohlíku s máslem a vrstvou rozvařeného ovoce mě nikdy moc nelákala. Ale třeba takové brusinky ke svíčkové nebo k chuťově výrazným sýrům, to je jiná! To můžu ❤️ Pokud to máte podobně a nebo se prostě jen nebojíte na první pohled trošku netradičních chutí, vyzkoušejte tenhle božský rajčatový džem s vanilkou 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 1 hodina

    45 minut

    1 hodina 45 minut

  • Množství: 20 porcí (1 porce = cca 1 lžíce)
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g rajčat (nejlépe cherry nebo datlových)

150 g neoloupaného jablka

50 g sladidla podle stravovacího stylu (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

50-100 ml vody

50 ml citrónové šťávy

špetička soli

zrníčka z 1/2 vanilkového lusku

špetka chilli koření či vloček (volitelně)

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 1 hodina

    45 minut

    1 hodina 45 minut

  • Množství: 20 porcí (1 porce = cca 1 lžíce)

Postup

Na přípravu džemu zvolte krásně zralá rajčata, nejlépe cherry či datlová (mají intenzivnější chuť, měkkčí slupku a nejsou tak moučná).

Rajčata a neoloupané jablko omyjte a nakrájejte na kousky.

Nasypte je do hrnce, přidejte polovinu zvoleného sladidla, zalijte troškou vody (podle potřeby) a půlkou připravené citrónové šťávy. Přidejte i špetičku soli.

Přiveďte k varu a nechte nezakryté jemně probublávat cca 30 minut.

Občas promíchejte a kousky jablíček rozmačkejte.

Směs důkladně propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili slupek a semínek.

Propasírovaný džem ochuťte vanilkovými zrníčky a případně i špetkou chilli.

Povařte do požadované hustoty.

Ochutnejte a podle potřeby přidejte sladidlo a citrónovou šťávu. Myslete na to, že džemu se používá vždy jen troška, takže jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Navíc se po vychlazení ještě trošku zjemní.

Horkou směsí naplňte vroucí vodou vypláchnuté skleničky. Zavřete je, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout. Pak je uložte do lednice, kde vydrží až několik týdnů. Džem lze ale konzumovat prakticky hned, po vychlazení.

Rajčatový džem se skvěle hodí ke všem sýrům (například camembertu či gorgonzole) nebo jen tak namazaný na oblíbené krekry. Lze s ním také dochutit masový výpek.

Na fotce se sezamovými krekry, domácí lučinou a rukolou, která ho svojí jemnou hořkostí skvěle doplní.

TIP

Pokud chcete dosáhnout více gelové konzistence, můžete džem připravit s pektinem nebo čistou želatinou. Postupujte podle návodu na obalu (želatiny bude stačit třetina až polovina uváděného množství na odpovídající objem džemu).

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/20 podle receptu (cca 1 lžíce)
Energetická hodnota7 kcal / 30 kJ
Sacharidy1 g
Tuky0 g
Bílkoviny0 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0