Domácí Lučina » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí Lučina

Domácí Lučina

  , ,   , , , , , ,   ,

Srpen 5, 2017

Hodnotit recept
Domácí Lučina
5.0 3

Mnohá kupovaná oblíbená jídla či suroviny si můžete velmi snadno připravit doma sami. U některých vás jednoduchost přípravy překvapí natolik, že si budete říkat, proč jste to tak nedělali už dřív a kupovali zbytečně drahé výrobky. Navíc si je můžete ochutit tak, jak máte rádi. Jedním z takových příkladů je i domácí smetanový sýr na způsob Lučiny.

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)

150 g smetany ke šlehání min. 30%

sůl

bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce

Postup

Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.

Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.

Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.

Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.

Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.

Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.

Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.

Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).

Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porcecca 120 g
Kalorie200 kcal
Bílkoviny3 g
Tuky19 g
Sacharidy4 g

18 Recenzí / komentářů

Božena

Srpen 5, 2017

Také ho dělávám,je výborný.

Lucie

Srpen 5, 2017

Výborný a tak jednoduchý, že? 🙂

monika

Srpen 7, 2017

snadny recept, jak uzasne, jednoduche veci jsou nejlepsi 🙂 jen se zeptam, Smetana je v receptu dulezita? Jde to i bez ni? Neni totiz doma, mam jen jogurt 🙁

Lucie

Srpen 8, 2017

Pravda, jednoduché recepty vedou 🙂 Ano, je důležitá. Ale neznamená to, že to bez smetany nepůjde. Jen výsledný sýr nebude tak nadýchaný a trošku více kyselý, než ten se smetanou. I tak si ale pochutnáte.

Tatiana Hošťálková

Září 3, 2017

Dělám trošku jinak-smetanový jogurt smíchám s tučným tvarohem nebo zakysankou a nechám vykapat. Není to sice nadýchané, ale skvělé je to stejně. Solím až hotovou vykapanou Lučinu.

Lucie

Září 4, 2017

Díky za tip na jiný postup. Do Říma nevede jen jedna cesta 😉

Kateřina

Září 11, 2017

Je vážně super, jinou Lučinu už v lednici nemívám 😉

Lucie

Září 11, 2017

A přitom tak jednoduché, že? 🙂

jana

Říjen 5, 2017

Dobry den, recept mam vyzkouseny pouze s jogurtem, kvůli rocni dceri slo by to treba se smetanou na vareni? Nechce se mi tam davat30%, kvůli male, prijde mi to pro ni moc tucne. Dekuji

Lucie

Říjen 5, 2017

Dobrý den, nemyslím si, že by na množství, které dcera najednou sní, byl až tak výrazný rozdíl. Navíc, nevidím na tuku nic špatného 🙂 Ale pokud vy obavy máte, raději smetanu kompletně vynechte, protože tu 12% nevyšleháte. Ať tak nebo tak – ať chutná 🙂

kittymouse

Říjen 17, 2017

Super, opravdu. Jen jsem si to blbě přečetla a šlehačku jsem nenašlehala, ale bylo to též dobré.
Dávám do toho po vykapání koření “kapiová pomazánka” (prodává to koreni.cz v Plzni, jsou úžasní) a je to pošušňání.
Mívám málo času a musím si vždy něco připravit na dny, kdy učím od rána do večera. Tohle je hodně jedlé.

Kristýna Šulcová

Říjen 18, 2017

Super recept, zítra vyzkouším. Jen mám doma Selský jogurt, který má pouze 3,8g tuku….je to v pořádku?

Lucie

Říjen 18, 2017

To bude fungovat i z něj. Ať chutná 🙂

Lucie

Říjen 22, 2017

Nevadí, že jste smetanu nenašlehala. Hlavní je, že chutná 🙂 To koření věřím, že musí být skvělé <3

Radka Hradilová

Listopad 5, 2017

Dělala jsem poprvé. Neměla jsem smetanu 33% tak jsem použila 12%. Přidala jsem stroužek česneku a výsledek je mňamózní! Děkuji Lucie

Lucie

Listopad 5, 2017

To já díky za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Mám radost, že se povedlo a chutnalo.

Zuzana

Listopad 24, 2017

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jestli můžu jogurt nahradit kysanou smetanou.

Lucie

Listopad 25, 2017

Dobrý den, bohužel neporadím, nezkoušela jsem.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Kamila (Marianske Lazne) zakoupil/a před 11 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jaroslav (Měčín) zakoupil/a před 13 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Eva (Kladno) zakoupil/a před 14 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Renata (Lysá nad Labem) zakoupil/a před 23 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 1 dnem
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petr Krejčí (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Stará Lysá - Čihadla) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Klopotovice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Simona (Dolni Mecholupy) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jana (Vilémov u Golčova Jeníkova) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Stanislav (Praha 10) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Kateřina (Karlovy Vary) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Katarína (Prešov) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Olga (PRAHA 22) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Lenka (Praha 10) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Marina (Roztoky) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petra (Praha 3) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Miloš (Ostrava - Bělský les) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Praha 4) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Praha 12) zakoupil/a před 3 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x