Domácí Lučina » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí Lučina

Domácí Lučina

  , ,   , , , , ,   ,

Srpen 5, 2017

Hodnotit recept
Domácí Lučina
0.0 0

Mnohá kupovaná oblíbená jídla či suroviny si můžete velmi snadno připravit doma sami. U některých vás jednoduchost přípravy překvapí natolik, že si budete říkat, proč jste to tak nedělali už dřív a kupovali zbytečně drahé výrobky. Navíc si je můžete ochutit tak, jak máte rádi. Jedním z takových příkladů je i domácí smetanový sýr na způsob Lučiny.

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)

150 g smetany ke šlehání min. 30%

sůl

bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti

Postup

Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.

Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.

Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.

Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.

Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.

Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.

Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.

Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).

Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porcecca 120 g
Kalorie200 kcal
Bílkoviny3 g
Tuky19 g
Sacharidy4 g

4 Recenzí / komentářů

Božena

Srpen 5, 2017

Také ho dělávám,je výborný.

Lucie

Srpen 5, 2017

Výborný a tak jednoduchý, že? 🙂

monika

Srpen 7, 2017

snadny recept, jak uzasne, jednoduche veci jsou nejlepsi 🙂 jen se zeptam, Smetana je v receptu dulezita? Jde to i bez ni? Neni totiz doma, mam jen jogurt 🙁

Lucie

Srpen 8, 2017

Pravda, jednoduché recepty vedou 🙂 Ano, je důležitá. Ale neznamená to, že to bez smetany nepůjde. Jen výsledný sýr nebude tak nadýchaný a trošku více kyselý, než ten se smetanou. I tak si ale pochutnáte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x