Domácí Lučina » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí Lučina

Domácí Lučina

  , ,   , , , , , ,   ,

Srpen 5, 2017

Hodnotit recept
Domácí Lučina
5.0 8

Mnohá kupovaná oblíbená jídla či suroviny si můžete velmi snadno připravit doma sami. U některých vás jednoduchost přípravy překvapí natolik, že si budete říkat, proč jste to tak nedělali už dřív a kupovali zbytečně drahé výrobky. Navíc si je můžete ochutit tak, jak máte rádi. Jedním z takových příkladů je i domácí smetanový sýr na způsob Lučiny.

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)

150 g smetany ke šlehání min. 30%

sůl

bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce

Postup

Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.

Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.

Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.

Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.

Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.

Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.

Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.

Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).

Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porcecca 120 g
Kalorie200 kcal
Bílkoviny3 g
Tuky19 g
Sacharidy4 g

34 Recenzí / komentářů

Božena

Srpen 5, 2017

Také ho dělávám,je výborný.

Lucie

Srpen 5, 2017

Výborný a tak jednoduchý, že? 🙂

monika

Srpen 7, 2017

snadny recept, jak uzasne, jednoduche veci jsou nejlepsi 🙂 jen se zeptam, Smetana je v receptu dulezita? Jde to i bez ni? Neni totiz doma, mam jen jogurt 🙁

Lucie

Srpen 8, 2017

Pravda, jednoduché recepty vedou 🙂 Ano, je důležitá. Ale neznamená to, že to bez smetany nepůjde. Jen výsledný sýr nebude tak nadýchaný a trošku více kyselý, než ten se smetanou. I tak si ale pochutnáte.

Tatiana Hošťálková

Září 3, 2017

Dělám trošku jinak-smetanový jogurt smíchám s tučným tvarohem nebo zakysankou a nechám vykapat. Není to sice nadýchané, ale skvělé je to stejně. Solím až hotovou vykapanou Lučinu.

Lucie

Září 4, 2017

Díky za tip na jiný postup. Do Říma nevede jen jedna cesta 😉

Kateřina

Září 11, 2017

Je vážně super, jinou Lučinu už v lednici nemívám 😉

Lucie

Září 11, 2017

A přitom tak jednoduché, že? 🙂

jana

Říjen 5, 2017

Dobry den, recept mam vyzkouseny pouze s jogurtem, kvůli rocni dceri slo by to treba se smetanou na vareni? Nechce se mi tam davat30%, kvůli male, prijde mi to pro ni moc tucne. Dekuji

Lucie

Říjen 5, 2017

Dobrý den, nemyslím si, že by na množství, které dcera najednou sní, byl až tak výrazný rozdíl. Navíc, nevidím na tuku nic špatného 🙂 Ale pokud vy obavy máte, raději smetanu kompletně vynechte, protože tu 12% nevyšleháte. Ať tak nebo tak – ať chutná 🙂

kittymouse

Říjen 17, 2017

Super, opravdu. Jen jsem si to blbě přečetla a šlehačku jsem nenašlehala, ale bylo to též dobré.
Dávám do toho po vykapání koření “kapiová pomazánka” (prodává to koreni.cz v Plzni, jsou úžasní) a je to pošušňání.
Mívám málo času a musím si vždy něco připravit na dny, kdy učím od rána do večera. Tohle je hodně jedlé.

Kristýna Šulcová

Říjen 18, 2017

Super recept, zítra vyzkouším. Jen mám doma Selský jogurt, který má pouze 3,8g tuku….je to v pořádku?

Lucie

Říjen 18, 2017

To bude fungovat i z něj. Ať chutná 🙂

Lucie

Říjen 22, 2017

Nevadí, že jste smetanu nenašlehala. Hlavní je, že chutná 🙂 To koření věřím, že musí být skvělé <3

Radka Hradilová

Listopad 5, 2017

Dělala jsem poprvé. Neměla jsem smetanu 33% tak jsem použila 12%. Přidala jsem stroužek česneku a výsledek je mňamózní! Děkuji Lucie

Lucie

Listopad 5, 2017

To já díky za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Mám radost, že se povedlo a chutnalo.

Zuzana

Listopad 24, 2017

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jestli můžu jogurt nahradit kysanou smetanou.

Lucie

Listopad 25, 2017

Dobrý den, bohužel neporadím, nezkoušela jsem.

Bara

Leden 5, 2018

Dělám ji půl na půl z jogurtu řeckeho typu a kysané smetany s 18% tuku a je výborná. Je trošku nakyslejší, ale zase mě přijde zdravější oproti variantě se smetanou na šlehání. Jogurt i smetanu v 400 g kelimcich kupuji v LIDLu.

Lucie

Leden 6, 2018

Ano, variant je mnoho. Tohle musí být mňamka. Zdravější v čem, pokud pominu přínos kysaného výrobku?

Roman

Únor 2, 2018

Všichni to tu chválí tak jsem jí musel taky udělat. A ejhle, je to super! Nečekal jsem takovou dobrotu a rodina byla taky nadšená. Dal jsem do ní trošku nadrobounko nakrájené cibule. Děkuji za tento recept!

Lucie

Únor 2, 2018

Já děkuju, Romane! Za vyzkoušení receptu a pozitivní hodnocení 🙂

Bára Ryšková

Únor 14, 2018

Dobrý den Lucie,
ta moje poznámka o zdravější variantě patřila právě k tomu přínosu kysaného výrobku, takže ten pominout nejde. 😀 Já mám moc ráda smetanu na šlehání a v kuchyni ji dost používám, pokud to ale jde, tak místo ní ráda dávám právě tučnou kysanou. Což ve studené kuchyni většinou jde. A má to v tomto receptu ještě jednu výhodu, nemusí se šlehat (pro někoho možná maličkost, ale já mám ráda cestu nejmenšího odporu). 😉
Každopádně obě varianty jsou výborné a já vám děkuju, že nám tady všechny ty skvelé recepty dáváte!

Lucie

Únor 14, 2018

Dobrý den, Báro, jasné, už chápu 🙂 Určitě je to super varianta, díky za její sdílení 🙂
To já děkuju – že podle mých receptů vaříte. Mám vždycky velkou radost, když někomu chutná.

Petra Hejlová

Únor 18, 2018

Super, jednoduché, luxusní… část jsem odebrala a přidala ořechy a tykvova semínka. Děkuji za vaše recepty

Lucie

Únor 19, 2018

Kombinace s ořechy a semínky musí být božská <3 Díky za sdílení nápadu. Mám radost, že chutná.

Klára

Březen 16, 2018

Jsem nadšená, žijeme v zahraničí a lučinu tu nekoupíme. A shodli jsme se, že tato je mnohem lepší než kupovaná.

Lucie

Březen 16, 2018

To mám radost, že se vám recept líbí a Lučina chutná 🙂

andrea

Duben 10, 2018

dělám z tvarohu a zakysané smetany,taky výborný:)

Lucie

Duben 11, 2018

To věřím, díky za sdílení varianty 🙂

mmares

Červen 25, 2018

Ahoj, domácí lučinu používám ve velkém, počínaje pomazánkami a konče náplní do dortů, zkrátka všude, kde je v receptu “smetanový sýr”. Proto taky vyrábím ve velkém (jinak moc nezbyde): 1,5 kg jogurtu + 1 smetana 33%. Smetanu nešlehám, jen smíchám s jogurtem, trochu osolím a nechám vykapat. Výsledkem je cca 1 kg lučiny – záleží, jak dlouho kape.

Lucie

Červen 25, 2018

Ahoj, díky za komentář. Receptů je hodně, různě se od sebe liší, ale důležitý je výsledek. A tím je vždy skvělý sýr, který je vážně zbytečné kupovat. Takže přípravu ve velkém množství úplně chápu 🙂

Modruse

Září 11, 2018

Vyborny recept. Delam tak jednou do tydne. Nikdy by me nenapadlo ze si doma budu delat “sýr”. Vyhoda je, ze si ho s malymi obmenami muzu vyrobit dle vlastnich kalorickych potreb. Dekuji!

Lucie

Září 11, 2018

To já děkuju! Za komentář i za to, že se k receptů vracíte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Pavel Domažlice před 2 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Leona před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Markéta Mníšek u Liberce před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Liberec před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Nikol Opava před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Praha 5 před 5 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lenka Praha 5 před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lucie Velké Svatoňovice před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Miluše Mohelnice před 6 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jiří Česká Třebová před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Libá před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Hana Česká Kamenice před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Trutnov před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Libiš před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jana Praha před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Kosmonosy před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Hradec Králové před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 9 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 10 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 10 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.