Moje Whole30 č. 1 (jídelníček) » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Moje Whole30 č. 1 (jídelníček)

S Whole30 jsem začala 1.1.2015. Bohužel až 6. ledna mě napadlo všechna jídla fotograficky zdokumentovat, takže vám jako inspiraci přináším svůj jídelníček od tohoto data. Byla bych ráda, kdyby těm, kteří se k Whole30 stále nemůžou „rozhoupat“, pomohl s nápady na vhodná jídla a aby je přesvědčil, že na Whole30 opravdu není nutné jíst stále to samé dokola.

Možná jste po prvním přečtení knihy Jídlo na prvním místě, popřípadě článku Jak začít s Whole30, byli vyděšení, co že tedy vlastně budete jíst, když je „všechno zakázané“. Také jsem si tímto prvotním šokem prošla, je to úplně normální. Ono je ale tolik možností! A ruku na srdce, opravdu jste se dříve stravovali tak pestře? Neopakovali jste stále stejná jídla dokolečka? K snídani pečivo s margarinem a salámem nebo sýrem, k obědu těstoviny, sem tam fastfood, k večeři zase pečivo. Ano, někdo to měl jiné tím, že pravidelně snídal jogurt a müsli 😉

Proto doufám, že moje „lednové odhalení dění v kuchyni“ přesvědčí i „nevěřící Tomáše“, že jíst se dá opravdu pestře, s nijak citelně hlubším sáhnutím do peněženky.

Řešíte co jíst při Whole30?

Napsala jsem kuchařky plné receptů pro Whole30, Paleo,
Primal i Low Carb. Vyřešte jednou pro vždy problém co vařit!

U většiny jídel najdete odkaz na recept. Kde recept chybí, jedná se o klasický jednoduchý postup, kde není nutné způsob přípravy nijak více popisovat (třeba míchaná vejce 😉 ), nebo bude dodatečně doplněn. U některých jídel jsou samozřejmě ingredience oproti receptu mírně upraveny tak, aby odpovídaly pravidlům Whole30 (např. je vynechaná slanina, mléčné výrobky apod.)
Takže pusťte se do toho, stojí to za to! Držím palce!

Snídaně Oběd Večeře
06.01.2015 snidane61
Míchaná vejce s avokádem
obed61
Vepřové karbanátky
v sezamu s guacamole
2015-01-04-19-11-151
Krémová kuřecí polévka
07.01.2015 snidane7
Pikantní míchaná vejce
2015-01-04-19-11-151
Krémová kuřecí polévka
2015-01-04-14-36-56
Křupavé kuře se zeleninou
a olivami
08.01.2015 snidane8
Omeleta s vepřovými kuličkami
obed8
Tom Kha Kai
vecere8
Vepřová roláda
s játrovou náplní
09.01.2015 snidane9
Vepřová roláda s játry
a volské oko
obed9
Houbové „rizoto“
se ztraceným vejcem
vecere9
Thajské kuřecí curry
10.01.2015 snidane101
Plněná omeleta
obed102
Masové kuličky s omáčkou arrabbiata
a špagetovou dýní
vecere101
Žampiónový krém
11.01.2015 snidane11
Krůtí pečeně
obed111
Krůtí roláda s listovým špenátem
vecere11
Aztécká polévka
12.01.2015 snidane12
Omeleta se sušenými rajčaty
obed121
Krůtí roláda s celerovým pyré
se sušenými rajčaty
vecere121
Krkovička s pečenou řepou
13.01.2015 snidane131
Slané muffiny
obed131
Vepřoví vrabci se „zelím“
z řepy a kedlubny
vecere131
Flank steak s celerovými hranolkami
14.01.2015 snidane141
Slané muffiny
obed141
Vepřoví vrabci
s dušenou mrkví
vecere141
Salát s pečeným lososem
15.01.2015 snidane151
Shakshuka
obed151
Hovězí na česneku
s listovým špenátem
vecere151
Trhané vepřové
na zeleninových plackách
16.01.2015 snidane16
Plněná omeleta
obed16
Vepřové karbanátky
s celerovým salátem
vecere16
Hovězí guláš
s celerovým pyré
17.01.2015 snidane17
Vepřové karbanátky
obed171
Hovězí stir-fry
s vaječnými „nudlemi“
vecere17
Gravlax
s hořčičnou omáčkou
18.01.2015 snidane18
Omeleta s lososem
obed18
Zelené curry
vecere18
Dýňové chili con carne
19.01.2015 snidane19
Míchaná vejce se špenátem
obed19
Jelení ragú
s opečenou dýní
vecere19
Pho Bo
s nudlemi z daikonu
20.01.2015 snidane20
Tortilla s dýní a špenátem
obed20
Sulc
vecere201
Kuřecí korma
s květákovou rýží
21.01.2015 snidane21
Dýňové chili con carne
s volským okem
obed21
Krkovička v hořčici
s blanšírovanou kapustou
vecere21
Krkovička v hořčici
s květákovými placičkami
22.01.2015 snidane22
Květákové placičky s krkovičkou
a volským okem
obed21
Krkovička na hořčici
s blanšírovanou kapustou
vecere22
Pečené kuřecí stripsy
s celerovými hranolkami
23.01.2015 snidane23
Houbovo-kapustový nákyp
obed23
Pečené krůtí stehno
se „zelím“ z řepy a kedlubny
vecere23
Pikantní krůtí nudličky
s brokolicí a kešu
24.01.2015 snidane24
Omeleta s brokolicí, guacamole
vecere19
Pho Bo
s nudlemi z daikonu
vecere24
Hovězí rendang
se zeleninovými nudlemi
25.01.2015 snidane25
Opečená zelenina
se ztraceným vejcem
obed25
Žebírka v pikantní marinádě
s řepovou a česnekovou majonézou
vecere25
Polévka z řepy a fenyklu
26.01.2015 snidane26
Rolky z vaječné omelety
obed26
Dýňový shepherd’s pie
se salátem z červené řepy
vecere26
Krůtí stehno po cikánsku
se šťouchanou dýní
27.01.2015 snidane27
Volská oka na cikánské omáčce
obed27
Dýňový shepherd’s pie
vecere27
Pečený losos s křupavou kůžičkou
a mango-avokádovou salsou
28.01.2015 snidane28
Opečená dýně s houbami,
vajíčko v avokádu
obed28
Krůtí „čína“
vecere28
Vepřová panenka na houbách,
celerové hranolky
29.01.2015 snidane29
Smaženice z krémových žampiónů
obed29
Zelňačka s dýňovým pyré
vecere29
Pečený pstruh s dýní
a citrónovou majonézou
30.01.2015 snidane30
Salát s vejci a tresčími játry
obed30
Krůtí plátek s chilli majonézou
a salátem z pečené řepy
vecere30
Fajitas
s květákovými plackami
Splněno, ale pokračuji dál 😉
31.01.2015 snidane31
Vaječná omeleta s fajitas
obed29
Zelňačka
vecere31
Vepřové špízy, zeleninové hranolky,
chilli majonéza
01.02.2015 snidane32
„Dort“ z vaječné omelety a guacamole
obed32
Krkovička na česneku s celerovým pyré a dušeným polníčkem
vecere32
Hovězí burger v zeleninových plackách, pečená dýně
02.02.2015 snidane33
Hovězí burger na zeleninové placce s volským okem
obed33
Kuřecí kousky na zelenině
vecere33
Kuřecí kousky na zelenině
s „cukeťáky
03.02.2015 snidane34
Vepřové karbanátky, míchaná vejce, dušený polníček
obed34
Pikantní zeleninová směs s masovými kuličkami
vecere34
Masové kuličky s pečenou zeleninou, guacamole, majonézou a rajčatovou salsou
04.02.2015 snidane35
Frittata s masovými kuličkami
obed35
Kaldoun
vecere35
Roastbeef s česnekovou majonézou
a řepovými pečenými lupínky
05.02.2015 snidane36
Omeleta s roastbeefem a avokádem
obed35
Kaldoun
vecere36
Masové „dortíčky“ s pečenou řepou
Od tohoto data pokračuji další fází, což je pokusné zařazování potencionálně problematických potravin v cca 14 dnech.

84 komentářů

  1. Jája napsal:

    Nádherná inspirace a krásná jídla, mňam, už se mi sbíhají sliny a kdyby mi to ještě někdo připravoval, bylo by to tak snadné :-), mohu se zeptat ´jak se cítíte a kolik času denně cca věnujete vaření?

  2. Lucie napsal:

    Cítím se skvěle. Absolutně vymizely chutě, naučila jsem se pravidelně snídat a naprosto mi to vyhovuje. Čas strávený vařením jsem si nikdy neměřila, ale cca 1 hodina to bude. Někdy míň, někdy víc. Vařím ráda, navíc mám obrovskou výhodu práce z domova, takže asi nejsem úplně „běžný vzorek“ Tenhle měsíc je ale speciální, normálně takhle nevyvařuju. Sama sobě jsem si ale slíbila, že se budu opravdu snažit jíst hodně pestře, vyzkouším nové recepty a ingredience. Takže je to trochu extrém, ale ohromně jsem si ho užila.

  3. Jája napsal:

    děkuji za odpověď 🙂

  4. Judita napsal:

    Super nápad, já tímto směrem jdu cca 3 měsíce, ale ne důsledně 🙂 Přitvrdím 🙂 Mít k snídani malý steak s hromadou teplé zeleniny, to není špatné 🙂 Takto se odměňuju

  5. Bea napsal:

    a ubytok na váhe? inak super

  6. Lucie napsal:

    Úbytek na váze zatím nevím, ještě nemám splněno Ale myslím, že nic významného (i když je sakra z čeho hubnout :-D). Já totiž až tak stravu nezměnila, podobně se stravuji už téměř rok (- 6 kg).

  7. Eva Vondráčková napsal:

    Recepty vypadají moc krásně, mám sto chutí to zkusit. Nejen zkusit, ale prostě jít do toho. Má to ale háček. Nevím, jestli budu mít dost peněz na tolik masa,zeleniny,oliv.a kokos.olejů apod.

  8. Lucie napsal:

    Záleží na tom, z jaké stravy přecházíte. Ale upřímně, když si spočítáte kolik vydáte peněz okolo, na různé „dobrůtky“ typu brambůrky, oplatky, bonbónky apod., tak vlastně ušetříte. Nedělejte chybu jako většina začátečníků (taky jsem ji udělala), že se v prvotním nadšení vydáte dokoupit všechny chybějící a neznámé ingredience typu kokosový olej, coconut aminos, ořechové mouky apod. Je fajn objevovat nové ingredience, ale většinou je vlastně ani nepotřebujete. Vystačíte s dobrým kořením, kvalitním masem (pokud nemáte šanci sehnat bio či farmářské, soustřeďte se na co nejvíce libové kousky), sezonní zeleninou (nekupujte zeleninu, která je aktuálně příliš drahá, třeba teď už dýně, či květák) a olivovým olejem (na tepelnou přípravu si kupte pomace olivový olej, který je mnohem levnější, není sice tak zdravotně prospěšný jako extra virgin, ale při tepelné úpravě se tyto benefity stejně z velké míry ztrácí). Kokosový olej ve svých receptech nepoužívám vůbec. Doma ho mám, ale ne na vaření – občas si dám jen tak lžičku do pusy. Pomáhá to zahánět chutě
    Při nákupu masa přemýšlejte. Kupte třeba raději celé kuře, než zvlášť paličky a kuřecí řízky. Kuře si doma naporcujte, skelet a odřezky použijte na polévku a z jednotlivých částí si připravte různá jídla, která vás budou bavit a samozřejmě i chutnat. Nezapomínejte ani na vnitřnosti. Jsou levné a přitom úžasně výživné. Prostě si Whole30 užijte. Děláte to pro sebe

  9. Nikola napsal:

    Moc pěkné stránky! Klobouk dolů! Nikdy bych nevěřila, že se budu zajímat o Paleo stravu, ale knížka Jídlo na prvním místě mě „dostala“. Vaše recepty určitě vyzkouším. Mohu se zeptat kde nakupujete? Obvzlášť teď v zimě.

  10. Lucie napsal:

    Díky za pochvalu stránek, mám radost, že se líbí. Nakupuju, kde se dá Třeba bio vejce v Tesco, zeleninu na http://www.svetbedynek.cz, u vietnamců, maso v Presto meat market, u Sváčka, v Naše maso, hovězí přímo na farmě.

  11. Ivana napsal:

    Skvělé recepty, pod stromečkem kniha ,,Jídlo na prvním místě a Moučný mozek,,díky…veliká inspirace. Stále se odhodlávám….jaro a čerstvá sezonní zelenina? dám to , věřím si…

  12. Lucie napsal:

    Jasně, že to dáte! Není to až tak těžké, jak to vypadá. Já si to vyloženě užila. Držím palce, stojí to za to

  13. Eva napsal:

    Hm, vypadá to super, jenže nerada vařím,,,,,a co svačinky??Jsem totiž řádně „rozjedená“.

  14. Lucie napsal:

    S vařením se budete muset nějak poprat, bez toho to půjde jen těžko. Svačinky nejsou. Nepotřebuji je, ve Whole30 se ani nedoporučují. Jím 3 velká jídla denně, jsem naprosto sytá.

  15. Míla napsal:

    To je taková nádhera!! 🙂

  16. Lucie napsal:

    Vážně moc děkuji za pochvalu. Člověk jí i očima, tak je fajn, když se „nají“ i takhle

  17. Eva napsal:

    Díky, a máte to opravdu moc pěkně zpracované, Eva

  18. Nikola napsal:

    Pociťovala jste na začátku nějaká negativa? Nepříjemné pocity, stavy?

  19. Lucie napsal:

    Negativa? Prvních 14 se mi zhoršily zažívací obtíže (to je ale v knize zmiňováno, s tím jsem počítala). Třetí týden se to srovnalo, teď už je mi mnohem líp než předtím. To je asi všechno. Pokud tedy nepočítám čas strávený u plotny. To mi ale nevadí, vaření mě baví.
    Hodně ale také udělalo to, že na Whole30 jsem přecházela z paleo/primal, takže se mi vyhla sacharidová chřipka (malátnost, bolest hlavy, nesoustředěnost atd.). Mnoho lidí po vysazení běžných sacharidových potravin (pečivo, rýže, těstoviny, sladkosti) tímto stavem zákonitě projde. Trvá to ale maximálně pár dní (většinou 2-3 dny).
    A ještě jedna věc mě napadla – musela jsem překonat svojí nechuť snídat. Ze začátku to bylo hodně nepříjemné. Teď už snídám s chutí a na snídaně se vyloženě těším.

  20. Eva Pszczolková napsal:

    Lucie moc Vás obdivuji. Na Facebooku Vás sleduji pravidelně a některá jídla, která jsem pochytila od Vás, jsou mými oblíbenými! Moc Vám za to děkuji a jen tak dál, hledám další a další inspiraci. Vy jste mojí inspirací! Děkuji :¨)

  21. Lucie napsal:

    Evo, moc děkuji. Úplně se tady červenám, když to čtu. Tolik chvály si ani nezasloužím Mám obrovskou radost, že můj blog někoho inspiruje a že si z něj dokonce odnese nová oblíbená jídla. Přesně proto to dělám.

  22. Zdeněk napsal:

    Díky! Jdu na svoje první Whole 30, pořád jsem přemýšlel kde vezmu recepty, protože tomu nechci věnovat čas, který nemám… už nehledám dál, pojedu podle tohoto! 🙂

  23. Lucie napsal:

    Držím palce 🙂

  24. Martin napsal:

    Dobrý den,zajímalo by mě zda pijete jen vodu? co třeba zelený čaj(matcha) ?

  25. Lucie napsal:

    Teď v zimě piju hlavně zelený čaj, čím víc se blíží léto, tím více zařazuji vodu.

  26. Jana napsal:

    Lucko, úžasná práce! Považuji se za kreativní kuchařku, ale Vašich talířků využívám, jsou nápadité a české. Na výběr je fakt tolik zeleniny a koření, že to vážně není nuda – jak si zpočátku lidé myslí. Vařím ráda, ale podle Melissy jsem se ještě naučila jídla předpřipravovat (vařit na více dnů dopředu) což je úleva, takže pro mně tato strava znamená i úsporu času

  27. Kristyna napsal:

    Dobry den, pred vice nez ctvrt rokem jsem se rozhodla nejist zadne maso ani vyrobky z nej. Po zakoupeni knizky Jidlo na prvnim miste, si obcas rikam..BOHUZEL. Rada bych vyzkousela zivot bez obilovim, lustenin a vseho toho co zdrave neni..ale bez masa to nejspis nepujde, ze? Resim tedy velke dilema…

  28. Lucie napsal:

    Dobrý den, velmi záleží na důvodu Vašeho rozhodnutí (zda se jedná o etické či zdravotní důvody). Zkuste svůj způsob stravování alespoň na těch 30 dní přehodnotit. A pokud to opravdu nepůjde, můžete zkusit Whole30 pro vegetariány. Více info najdete na str. 245-246 knihy Jídlo na prvním místě, vhodné potraviny pak na adrese http://whole30.com/downloads/whole30-veg-shopping-list.pdf
    Osobně bych se ale přimlouvala za vyzkoušení varianty, kde budete v maximální míře konzumovat ryby a vejce, s občasným zařazením kvalitního bio masa (důraz na kvalitu samozřejmě platí i pro vejce a ryby). Pokud sama vyhodnotíte, že Vám měsíc konzumace masa v ničem neprospěl, můžete se s klidným svědomím vrátit k aktuálnímu způsobu stravování a říct si, že jste to poctivě zkusila a opravdu v tom nevidíte žádné plus.
    Víc Vám bohužel asi neporadím. Maso je pravidelnou součástí mého jídelníčku a ačkoliv Vaše rozhodnutí akceptuji, osobně si ho nedokážu představit.

  29. Bára napsal:

    Dobry den, nejdříve chci pochválit stránky, skvěle a přehledně zpracované! Už je mam v oblíbených stránkach. Pak bych se chtěla zeptat, jak je to se „sladkými“ recepty. Všude vidím slané, ale co kdyz si proste clovek nutně potřebuje (chce) dat nějaké sladké jídlo :D. Normálně by to byly třeba palačinky- ale ve whole30 to jaksi kvůli mouce nejde.
    Díky moc za odpověď

  30. Lucie napsal:

    Sladké recepty nikde nevidíte, protože se Whole30 prostě nesmí. Pokud si nutně musíte dát něco sladkého, určitě to není neodbytná tělesná potřeba, ale hraje si s Vámi Vaše mysl a zvyky. A přesně toto se snaží Whole30 napravit. 30 dní se to přece bez sladkostí dá vydržet A pokud to je vážně a opravdu nutné, dejte si jako poslední část jídla ovoce. Nic víc není povoleno.

  31. Lucie napsal:

    A ještě jsem zapomněla – moc děkuji za pochvalu stránek

  32. Radka napsal:

    Mně u těch fotek talířů (které jsou mimochodem úplně božsky vypadající!) chybí recepty, neumím si představit, jak ta jídla uvařit 🙁

  33. Lucie napsal:

    Pod fotkami je ve většině případů odkaz na recept. Stačí kliknout na barevně zvýrazněné části popisku.

  34. Fanda napsal:

    Skvělé stránky :), už jsem se také připojil k této stravě a dík za recepty.
    Jako občasnou sladkou snídani jsem si zařadil Banánové palačinky a jahodovou polevu (né úplně zralé banány rozmixuji s vejci a vzniklé těsto usmažím jako palačinky, dále rozmixuji čerstvé jahody a použiji je jako polevu)

  35. Lucie napsal:

    Díky za moc pochvalu. O to víc mě mrzí, že vás svojí připomínkou asi zklamu – vámi uváděné jídlo je jmenovitě ve Whole30 zakázáno. To oplatí obecně i pro všechna sladká jídla.

  36. Alena napsal:

    Hodně cestuji a čeká mě jeden měsíc doma, tak chci vyzkoušet Whole 30. Děkuji za skvělé zpracování, hned se mi lépe odhodlává. Nechci si kupovat knihu (ne kvůli penězům, ale prostoru a stěhování), jde to i bez ní? Na Vaše stránky jsem narazila právě při přípravě jídelního lístku. Jím vše, jsem zvyklá na 5 porcí denně, tak snad budou stačit 3. Jsem zvyklá se bez pečiva obejít, uvidím, jak to bude s ostatními sacharidy. Každopádně máte zařazené mé oblíbené recepty a rozhodování jste mi příjemně usnadnila. Díky. Snad i něco zhubnu. Poté bych chtěla zůstat u omezení lepku.

  37. Lucie napsal:

    Jsem moc ráda, že jsem vám ulehčila rozhodnutí se do Whole30 pustit. Určitě toho nebudete litovat Co se týká knihy – osobně bych se do Whole30 bez jejího prostudování nepouštěla. Sama jsem ji četla už opravdu hodněkrát a často do ní nahlížím, když si potřebuji něco ujasnit. Ale na druhou stranu – je spoustu lidí, kteří se do Whole30 pustili bez ní a také uspěli. Takže každý to má trošku jinak.
    Spoustu informací najdete na stránkách Whole30, případné dotazy vám rádi zodpoví členové FB skupiny WHOLE30 CZ/SK, stáhněte si nákupní seznam a držte se následujících pravidel: jezte 3 plnohodnotná jídla denně (svačiny se snažte maximálně omezit), každé jídlo by mělo obsahovat bílkovinu a tuk (nesmí být postavené na ovoci), nedělejte si dezerty (maximálně si dejte 1 kus ovoce bezprostředně po jídle). Pravidel a doporučení je samozřejmě mnohem víc, ale tyhle bývají ta hlavní. A pak samozřejmě to nejdůležitější – jezte jenom povolené potraviny (ideálně nic zprocesovaného, žádné uzeniny). Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, klidně napište. Držím palce 🙂

  38. Petra napsal:

    Dobrý den, moc děkuji za inspirativní stránky. Myslím si, že se stravuji zdravě a stále hledám nové informace. Narazila jsem na knihu Jídlo na prvním místě a chtěla bych vyzkoušet Whole30. Jen mám strach, co vlastně budu snídat, když nesmím své oblíbené a každodenně zařazené ovesné vločky s jogurtem . Hledala jsem až jsem narazila na Vaše stránky. Super, moc moc děkuji a věřím, že to bude jednodušší. Fotky jídel jsou úplně dokonalé a věřím, že tak budou jídla i chutnat. Děkuji a ať se daří a my „začátečníci“ máme kam chodit čerpat.

  39. Lucie napsal:

    Dobrý den, Petro. Jsem moc ráda, že jsou moje stránky pro Vás inspirací a že Vám pomůžou v dodržování Whole30.

  40. Alena napsal:

    Děkuji vám za odpověď. Dnes jsem začala. Mám asi štěstí, že nemám ráda sladké a jsem masožrout milující zeleninu. Napíšu, jak se budu cítit. Ráda bych do budoucna zůstala gluten free.

  41. Lucie napsal:

    Dejte vědět. Držím palce.

  42. simona siranová napsal:

    Mám otázočku:) som na Whole30.. a neviem či je chyba keby si kúpim slaninu z obchodu s konzervantmi atd. Moze to ovplyvniť niečo?

  43. Lucie napsal:

    Záleží na tom jakými konzervanty… U slaniny bych ale viděla jako hlavní problém cukr. Zatím jsem na běžném trhu nenašla žádnou, která by nebyla alespoň máčená v karamelu. Osobně jsem proto uzeniny z jídelníčku během Whole30 vyřadila úplně. A že jsem na nich byla dřív víceméně závislá 30 dní se to dá vydržet

  44. simona siranová napsal:

    Tak to som si teda všimla ten cukor:) fajn to obmedzím.. a čo tak domáce klobásy ? ano – nie?

  45. Lucie napsal:

    Domácí klobásy jsou naprosto ok. Samozřejmě pokud neobsahují žádné nepovolené suroviny.

  46. Valerie napsal:

    Dobrý den, velký obdiv Vašemu každodennímu dílu!!! Pro mne jako „nevařící“ je to nepochopitelné….. Kolik času denně přípravě věnujete? Máte nějaký systém? Chtěla bych whole30 absolvovat (zdravotní důvody – zejména šílená bezdůvodná únava + další , že by z vysokosacharidové stravy?) ale nějak nevím jak na to, jak začít. Knihu „Jídlo …“ Mám rozečtenou….

  47. Lucie napsal:

    Dobrý den, moc děkuji za pochvalu 🙂 Vaření je můj koníček, takže nejsem úplně běžný „vzorek“ Navíc při Whole30 věnuji přípravě jídla mnohem větší pozornost a to hned ze dvou důvodů 1) prezentuji se veřejně, takže se člověk hned víc snaží 2) ráda bych ukázala všem „škarohlídům“, že i na Whole30 se dá jíst opravdu pestře a chutně. Takže času mi to zabere poměrně dost, ale jak kdy. Někdy se vejdu za celý den do 30 minut (když používám předem připravená jídla a suroviny), někdy i několik hodin (když vařím více jídel najednou). Systém moc nemám, ale snažím se připravovat jídla, ze kterých se pak dá s malou obměnou připravit jídlo i v dalších dnech (třeba velký kus pečeně), v troubě peču maso a zeleninu na druhý den zároveň, mám ráda polévky (dám si je 2 dny po sobě s chutí) atd. Takže „trošku“ času to určitě zabere, ale dá se to zvládnout. Nikdo přece netvrdí, že musíte připravit během Whole30 90 rozdílných jídel Držím palce, ať se co nejdříve také pustíte do svého Whole30. Rozhodně to stojí za to.

  48. Renata napsal:

    Dobrý deň, nie su pri takom množstve bielkovín zaťažené veľmi obličky?

  49. Lucie napsal:

    Dobrý den, tento dotaz se poměrně často opakuje a moje odpověď je jednoduchá – pro zdravého člověka (tím mám na mysli člověka se zdravými ledvinami) neznamená Whole30 v tomto směru nijaký problém. Samozřejmě záleží na tom, z jaké stravy člověk na Whole30 přechází, ale ona se spotřeba bílkovin nijak rapidně nezvedá. Whole30 není přece o tom, že budete mít 3 x denně hovězí steak přes celý talíř Moje průměrná spotřeba bílkovin na den (když jsem to jednou jen tak pro představu počítala) vychází na 80-100 bílkovin, což je při mé váze naprosto odpovídající. Limitní hranice se pohybuje někde okolo 3 g na kilogram aktivní hmotnosti a ještě se musí jednat o dlouhodobý přísun v řádu měsíců. Dle mého se nedá příliš snadno předávkovat bílkovinami běžnou stravou, tělo si řekne kdy má dost (proto občas zařazuji čistě zeleninová jídla). U proteinových sportovních suplementů je to jiná věc, tam vám ruka ujede mnohem snadněji.

  50. Hanka napsal:

    Dobrý den všem. Jídla vypadají skvěle, jen je tam každý den na snídani vejce….v jiné úpravě, ale je. Nic proti vajíčkům nemám, ale v této paleo stravě jich je opravdu hodně.

  51. Lucie napsal:

    Dobrý den, zkuste se podívat na jídelníček z mého druhého Whole30. Tam jsem se snažila každý druhý den zařazovat snídaně bez vajec. Hodně lidí to také řeší polévkami a také se často nerozlišuje mezi snídaní a třeba večeří – někteří si dají klidně k snídani steak To mně zatím nejde, jsem ráda, že jsem se při Whole30 vůbec naučila snídat (dřív mi to vážně nešlo).
    Nicméně, mám dotaz – hodně vajec podle čeho? Pokud to berete podle obecně zažitých doporučení kvůli cholesterolu, i odborná společnost začíná od těchto pouček ustupovat. Nejen, že je diskutabilní určená hranice pro výši cholesterolu, navíc z jídla pochází jen část našeho cholesterolu v krvi (z větší části si ho vytváří naše tělo samo v játrech). Vejce je skvělým zdrojem výživných a zdraví prospěšných látek. Mluvím ale samozřejmě o kvalitních domácích vejcích nebo z volného chovu.
    A ještě jedno doplnění – tento jídelníček není paleo, ale Whole30. U toho platí určitá pravidla a doporučení, která k vaječným snídaním přímo vybízejí. U palea taková pravidla neplatí a je mnohem snazší zařadit i nevaječné sladké snídaně.

  52. Naďa napsal:

    Dobrý den,mně se také moc líbí,jakým způsobem prezentujete Whole,přemýšlím o tom,že se na 30 dní vymaním z konzumace všech návykových a neprospěšných surovin,jen mě trochu děsí,jestli nebude tělo bez přísunu sacharidů stávkovat,mám celkem namáhavé zaměstnání a nerada bych zaostávala…Knihu jsem zatím nečetla.A co vápník,nechybí ?
    Dnes se propaguje vyvážená strava-tj bílkoviny,sacharidy,tuky…
    Děkuji za inspiraci
    Naďa

  53. Lucie napsal:

    Dobrý den, Naďo. Podobné obavy má většina lidí. Nechci tvrdit, že vám bude úplně perfektně, že nepocítíte žádnou změnu. Pocítíte. Ale rozhodně to stojí za to. Nicméně bych doporučila si nejdříve přečíst knihu, hodně věcí je v ní vysvětleno do podrobna, lépe se pak celý program dodržuje.
    Ráda bych poznamenala jednu důležitou věc – program Whole30 není o eliminaci sacharidů. Je o vysazení všech sladkostí, ale sacharidy můžete přijímat z ovoce a vysokosacharidové zeleniny. Nedostatek vápníku nepociťuji (krev jsem si cíleně na vápník vyšetřit nenechávala). Dnes se bohužel propaguje strava založená na sacharidech (doporučuje se jich okolo 50% z kalorického příjmu), naopak se démonizují tuky. Nemyslím si, že by každé jídlo mělo plavat v tuku, nevidím ale důvod proč se tuků bát (tedy těch „povolených“ a kvalitních). Naopak strava založená na sacharidech má velký vliv na fungování hormonů, bohužel v tom špatném slova smyslu.
    Zkuste se na Whole30 podívat trošku jinak – je to krátkodobý program pro zdravotní restart organismu a pro jeho vyčištění, je to způsob stravování založený na přirozených kvalitních potravinách, bez dnes jinak běžné chemie, bez průmyslového zpracování. To přece nemůže mít na zdraví špatný vliv
    Pokud se Whole30 obáváte, zkuste nejdřív dodržovat pravidla Primal. Což je trošku mírnější protokol pro stravování, který zahrnuje i kvalitní tučné mléčné výrobky.
    Každopádně držím palce.

  54. Naďa napsal:

    Děkuji za odpověď,celkem mi ta pravidla dávají smysl a budu se snažit to sama se sebou vybojovat.Knížku přečtu a určitě se budu často vracet na Vaše stránky,recepty jsou opravdu nápadité a líbí se mi i komentáře a zkušenosti,které vkládáte,velmi jste mě navnadila 🙂

  55. Lucie napsal:

    To jsem moc ráda, pak totiž moje stránky splnily svůj účel Držím palce a klidně napište, kdybyste se ještě chtěla na něco zeptat.

  56. Madlene napsal:

    Nějak mi ve všech jídlech chybí alespoň trocha ovoce? Nebo jen špatně vidím?

  57. Lucie napsal:

    Nevidíte špatně. Ovoce tam není, protože mi nikdy moc nechutnalo. Neberte mnou uvedený jídelníček jako nějakou normu, spíš jako inspiraci. Pokud vy na rozdíl ode mě ovoce potřebujete, klidně si ho k jídlu dopřejte. Zejména, pokud je jeho sezóna.

  58. Madlene napsal:

    Aha, teď už je mi to jasné, díky za komentář:). Zajímavé, kolik lidí, tolik chutí…už delší dobu nejím lepek, ani laktózu (ani rafinovaný cukr), ale stále se nemohu odhodlat, protože množství ovoce u whole30 mi přijde pro mé tělo malé…přijímám ho a trávím podstatně lépe, nežli zeleninu, tak asi uvidím:).

  59. Veronika napsal:

    Dobrý den, předem chválím úžasné stránky. Knihu jsem si přečetla letem světem( CHYTÁM SE PRO PEČLIVĚJŠÍ ČTENÍ). Mám velké potíže, vždy jsem byla atopic,ale relativně se to zlepšilo,během 2 těhotenství se neuvěřitelně zhoršil a teď i 2 roky po porodu je v neuvěřitelném stavu a nechci neustále brát léky( které stejně moc nepomáhají). Teď otázka 🙂 Skutečně je pravděpodopnost, že by mi whoole pomohlo? Relativně jsem zastáncem vyvážené stravy,ale některé argumenty jsou dobré až jsem si říkala, že bych to zkusila :-). Předem děkuji za odpověď

  60. Lucie napsal:

    Dobrý den, Veroniko. Osobně s atopickým ekzémem nemám zkušenost, takže vám příliš neporadím. Každopádně, jak jsem vysledovala od ostatních, některým Whole30 pomůže (často je ale potřeba delší čas než jen 30 dní), někteří musí jít hlouběji a vyřadit kompletně i vejce a ořechy aj. a stravovat se podle Autoimunitního protokolu. Takže odpověď na vaši otázku – ano, úprava stravy vám skutečně může pomoci, jde jen o to zjistit, jak velké změny budete muset ve stravování udělat. Držím palce, ať ty své najdete 🙂

  61. Michal napsal:

    dobrý den, rád bych pochválil vaše stránky, je to super, hodlám čerpat z vašich receptů momentálně jsem ve třetím týdnu whole30 a jsem spokojen…ale jak psal pan Fanda, banánové palačinky s jahodami, to mi přijde v pořádku i co se týče whole30, takové jídlo tam zakázáno není, naopak v receptech je tam dokonce sladké ovocné jídlo…ano, ovoce by se mělo jen příměřeně, mnohem více by se měla jíst zelenina, ale není v programu zakázáno…nemělo by se ovšem konzumovat, pokud jsme právě dostali chuť na něco sladkého, aby to mysl a tělo nepřijalo jako jakousi náhražku, takto se to tam píše a myslím, že to chápu správně 🙂

  62. Lucie napsal:

    Dobrý den, Michale. Moc děkuji za pochvalu stránek a mám radost, že Vám poslouží i jako inspirace do dalších dnů s Whole30.
    Co se týká palačinek, tohle téma mám opravdu dobře nastudované Palačinky a ostatní podobná jídla jsou během Whole30 zakázaná. Stačí nakouknout sem, na oficiální Whole30 stránky. Ani to není nutné nijak podrobně zkoumat, stačí si prohlédnout úvodní obrázek 🙂 http://whole30.com/2013/06/the-official-can-i-have-guide-to-the-whole30/
    K tomu receptu, v knize jsou zmíněné 2. Jeden na konci knihy jako obdoba dezertu pro slavnostní příležitost. Tedy jako poslední chod například večeře složené z několika jídel postavených na bílkovině a zelenině. Druhý recept je uváděn jako obměna míchaných vajec. Je v nich ale kromě broskví i špenát a bazalka, takže to nebude typický sladký pokrm, jako jsou právě banánové lívance. V knize samotné je uvedeno, že si klidně můžete dát ovoce, že by ale na něm ale nemělo být jídlo postavené a že by nemělo vytlačit z talíře zeleninu. Což je opět u banánových palačinek porušené.
    Chápu, že pro spoustu lidí by banánové palačinky byly hodně příjemnou variantou snídaně, nicméně opravdu jsou během Whole30 mimo hru.
    Držím palce, ať to zvládnete i bez nich 🙂

  63. Eva napsal:

    Dobrý den Lucko,

    nezbývá mi, než opakovat co už tu bylo napsano: ty fotky jidel včetně receptu jsou prostě nádherné a člověk má chut na cokoli z Vašeho „sortimentu“ … protože to umíte úžasně naaranžovat. Jsem ve fázi, kdy váhám, zda Whole 30 zkusit … je mesic do Vanoc, takze bych nerada po tom mesici, pokud to vydržim, nějak hloupě zklouzla do cukroví a jiného .. Knizku (Jídlo na prvním místě) jsem si dneska stáhla a pustím se do ní. Měla bych s dovolením pár dotazů a to:
    1. Jestli se smí koření /dle Vašich receptů asi ano?/ .. a co ten zminovany rajcatovy protlak?
    2. Jak je to s nakládanou zeleninou – předpokladam ze kvuli láku ne? .. a olivy se smí?
    3. A potom jak je to s olejem? Smi se tedy maso pripravovat napriklad na lzici oleje?

    Děkuji za odpovedi
    Eva

  64. Eva napsal:

    A jeste bych mela dotaz co slunecnicova seminka? … patri do „orechu“ – nebo je to olejnina a tudiz NE … resp. jake orechy se tedy presne smi jist?

    Dekuji moc
    Eva

  65. Lucie napsal:

    Dobrý den, Evo, moc děkuji za pochvalu. Jestli ve Vás moje fotky vyvolávají tyhle pocity, tak se povedl můj záměr – ukázat lidem, že i přes všechna možná „omezení“ se dá jíst opravdu pestře, chutně a lákavě.
    Osobně také plánuji další kolo Whole30, ale nechávám si to na Nový rok. Aktuálně připravuji kurz paleo pečení cukroví, pak budou Vánoce, a ani jedno z toho zrovna moc Whole30 nevyhovuje
    Na spoustu Vašich dotazů Vám kniha Jídlo na prvním místě odpoví, ale ve zkratce:
    1) Koření se smí. Jen (jako u všeho) čtěte etikety. Bohužel výrobci „cpou“ aditiva i tam, kde byste to nečekala. Skvělou značkou je Sonnentor (http://www.sonnentor.cz/ nebo se jejich koření a čaje se dají zakoupit i ve zdravých výživách či běžných supermarketech). Jejich výrobky bývají v bio kvalitě, bez přídavných látek.
    2) Nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu povolená není z důvodu přidaného cukru. Pokud si ale nakládáte vlastní (nebo lépe řečeno kvasíte), tak kvašená zelenina (jen za použití soli) je naopak doporučována díky příznivým účinkům na trávení. Jen opatrně, někoho „prohání“ 🙂
    3) Místo oleje bych na maso doporučovala spíše sádlo (v bio kvalitě), rafinovaný kokosový olej nebo ghee. Vydrží totiž mnohem vyšší teploty než olivový olej. Oleje se v pravidlech Whole30 až tak striktně neřeší (mimo jsou ty ze zakázaných surovin, jako je soja, kukuřice, arašídy, rýže apod.), nicméně doporučuji používat na teplou kuchyni zejména ty výše uvedené.

  66. Lucie napsal:

    Slunečnicová semínka jsou v kategorii „omezeně“. Takže ano, mohou se, ale opatrně s nimi. Jen občas a v malém množství. Přesnější informace najdete v seznamu povolených surovin https://paleosnadno.files.wordpress.com/2015/08/whole30cz_nakupni_seznam.pdf

  67. Eva napsal:

    Děkuji moc za všechny tipy a rady – budete mit velkym vzorem :“)

  68. Lucie napsal:

    To jsem ráda, ráda pomůžu, když můžu 🙂 Klidně zase napište. Držím palce s Whole30.

  69. Viktor Frank napsal:

    Krásný článek, super!
    Já dokončil Whole30 k 30. listopadu, úbytek 10 kilo.. Co je ale mazec, že jsem se nijak zvlášť netěšil na konec.. S Whole30 jsem objevil nový způsob stravování a pokračuju dál..
    Takže za mně všem moc doporučuju!

  70. Lucie napsal:

    Gratuluji k úspěšně dokončenému Whole30 a skvělému výsledku. Vaše rozhodnutí pokračovat dál mě vůbec nepřekvapuje, cítila jsem to hodně podobně, proto se dlouhodobě stravuji ve stylu paleo, které je Whole30 hodně blízko. Nicméně bych doporučila nejdříve vyzkoušet zavádění potravin a pak klidně opět pokračovat v čistém Whole30. Aby Vás totiž nadcházející vánoční čas o tuto cenou zkušenost a získané informace nepřipravil.

  71. Karolína napsal:

    Dobrý den,
    mléčné výrobky jsou nebo nejsou povolené ve Whole 30? v receptech jsem našla smetanu, parmazán, tak se raděšji ptám. Děkuji

    • lucie napsal:

      Dobrý den, Karolíno. Mléčné výrobky ve Whole30 povolené nejsou. Všechny recepty jsou roztříděné (tedy většina, na zbytku pracuji) do jednotlivých kategorií. Pro vyhledání receptů, které vyhovují právě Whole30, je nutné zvolit tuto kategorii. Jinak web obsahuje i spoustu dalších receptů, které Whole30 nejsou, ale patří pod primal nebo paleo.

  72. Katka napsal:

    Dobrý den s WHOLE začínám a děkuji za krásné a ukázkové stránky. Mám na Vás velký dotaz – Často jezdím na pracovní cesty 1 denní a nevím přesně co si vzít k jídlu na cestu. Musím zdůraznit, že si nemohu jídlo přes den nikde ohřát. Tak jsem si myslela např. na snídani jasná omeleta a k obědu třeba karbanátky – něco ,,do ruky,, a co k večeři?? Nemáte nějaké tipy na cesty? Ještě mám otázečku snažíme se o miminko toto stravování se mi zdá velice zdravé nemůže to nějak ohrozit to naše snažení ani v počátku těhotenství? Děkuji moc 🙂

    • Lucie napsal:

      Dobrý den,

      jídlo na cesty je vždy tak trošku oříšek. Hodně se ale hodí Vámi zmiňované karbanátky, domácí paštika, tuňák v konzervě, zeleninový salát (zelenina a dresink do podávání v oddělených nádobách), sekaná, avokádo, oříšky, pečené zeleninové placičky, sušená rajčata v oleji, sušené maso apod. Aktuálně na dané téma připravujeme kurz, tak můžete když tak přijít načerpat inspiraci 🙂
      Vaše snažení o miminko to dle mého nijak ve zlém ovlivnit nemůže. Myslím, že spíš naopak. Poměrně hodně žen ve světě uvádí, že po přechodu na paleo či Whole30 se jim podařilo otěhotnět po dřívějších mnoha neúspěšných pokusech. Je samozřejmě nutné věnovat více pozornosti perfektní skladbě potravin, dostatečnému pitnému režimu a spánku, nejíst příliš málo. V těhotenství pak klidně jíst i více než 3x denně, opravdu dostatečně pít, dělat si často silné domácí vývary z kostí (ideálně z bio farmového chovu).
      Více informací najdete v nové knize Whole30, která se blíže věnuje i období těhotenství a kojení.
      Mějte se moc krásně a ať se podaří 🙂
      Lucka

  73. iva napsal:

    Ahoj Lucko, dnes jsem objevila Vaše recepty a jsou opravdu prima. Jen se chci zeptat zda se dají něčím nahradit vejce, snáším je špatně, možná alergie?? Po snězení vajec na jakýkoliv způsob je mi těžko a mám bolesti břicha.

    • Lucie napsal:

      Ahoj, Ivo,

      ano, vejce se nahradit dají. Záleží ale recept od receptu. Někde psylliem či lnem, jinde banány nebo plantainem. Nicméně, lepší je nenahrazovat a prostě je nepoužívat. Je to těžší, ale jde to. Koukněte na můj měsíční jídelníček ze čtvrtého Whole30. To jsem jela kompletně bez vajec, tak vás tam snad něco inspiruje.

      Mějte se hezky
      Lucka

  74. Michaela napsal:

    Dobrý den, opravdu se ve Whole30 nesmí jíst kukuřice? Původně jsem si myslela, že je zakázaná proto, aby nedocházelo k náhradě pšeničné mouky za kukuřičnou. Takže vařená kukuřice (klas) nebo kukuřice jako součást mražené zeleniny je problém? Díky

  75. Jana napsal:

    Dobrý den, tak v prvu bych ráda zmínila, že jsem opravdu unesená! 🙂 O přechodu na tuto stravu přemýšlím už dlouho a lepší nakopnutí než vaše webovky jsem si přát nemohla. 🙂 Máte krásné recepty a moc hezky nafocené. Zaujal mne recept na hovězi stir fry a náhražka nudlí. Zajímá mě čím jsou nahražené. Děkuji předem za odpověď! 🙂

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, pokud vás moje stránky jen trošku popostrčí ke změně stravy, budu moc ráda. Protože přesně za tímhle účelem je dělám 🙂
      Vámi zmiňované jídlo má svůj samostatný recept, stačí kliknout na popis pod obrázkem. Nudle jsou jen z vajec.

  76. Jana napsal:

    Mockrát vám děkuji za odpověď, nějak jsem přehlédla možnost rozkliknout celý recept. Měla bych ještě jednu otázku, řekla bych že už určitě někde zodpovězená byla ale zeptám se…. co jste jedla mimo tyto hlavní jídla? Mám hrozný problém s tím, že když mě mezi hlavním jídlem honí mlsná nebo hlad, sáhnu po kousku pečiva s něčím… samotná zelenina nebo ovoce mě nezasytí, i kdybych jí snědla mísu. Vím že jste psala, že při této stravě vám vymizely chutě mlsat, tak trošku doufám že podobný efekt to bude mít i u mne, protože s tímhle bohužel marně bojuji. 🙂

    • Lucie napsal:

      Mimo tato hlavní jídla nejím nic. Nepotřebuji to, nemám hlad. A pokud ano, dám si prostě menší hlavní jídlo, tedy i s bílkovinou a tukem, které jsou hlavní sytivé složky.
      Hlavní jídla jsou natolik sytá, že vydržím naprosto bez omezení a pocitu hladu i několik hodin. To je jeden z velkých benefitů tohoto způsobu stravování.

  77. Zuzana napsal:

    Díky za inspiraci. Jedu Whole30, den 10. a vaše recepty rádi vyzkoušíme.
    Zatím se cítím perfektně, ačkoliv poslední dva dny přemáhám velkou únavu. Ale o tom se v knize píše, takže žádné překvapení 🙂

    Jak se stravujete po ukončení Whole30?
    Děkuji a hezký den 🙂

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, Zuzko.
      Je super, že jste se do W30 pustila. Únava je opravdu celkem běžná. Doporučuji zařadit poctivé kostní vývary (ideálně z bio surovin) pro doplnění minerálů, nebát se solit (váš příjem soli totiž na W30 výrazně oproti dřívějšku klesne, díky vyřazení zpracovaných surovin) a opravdu dodržovat pitný režim. Zároveň se cíleně nevyhýbat sacharidové zelenině, ať snížení příjmu sacharidů není pro tělo až takový šok 🙂
      Já se mimo Whole30 stravuji paleo. Ono to má k sobě velmi blízko, suroviny jsou téměř totožné. V Paleu jsou ale akceptovaná i jídla, která jsou ve W30 tabu, jako například pečivo a dezerty.
      Mějte se krásně a držím palce, ať Whole30 úspěšně dokončíte.

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Top
Mautic is open source marketing automation