Recept na kulajdu s batáty » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kulajda s batáty

Kulajda s batáty

  ,   , ,   , , , ,

Prosinec 9, 2014

Hodnotit recept
Kulajda s batáty
5.0 3

Tuhle polévku si nedělám často, ale s o to větší chutí. Pokud máte k dispozici nasušené nebo zmrazené houby od léta, rozhodně ji zkuste. A jestli seženete i čerstvý kopr, bude to lahoda. To mi věřte 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

3-4 hrsti sušených hub

1 velký batát

150 g zakysané smetany (min. 15%)

1 cibule

plátek másla

4 vejce

4 lžíce jablečného octa

2 bobkové listy

sůl

pepř

svazek čerstvého kopru

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kulajda

Připravte si houby – zmrazené nechte povolit, sušené namočte minimálně na 30 minut do horké vody (vodu pak nevylévejte, ale použijte ji do polévky).

Na másle si na mírném plameni zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile zesklovatí, přidejte houby, bobkové listy a vše zalijte cca 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru.

Nakrájejte oloupaný batát na kostičky a ty přihoďte do polévky. Vařte cca 5-10 minut.

Pak z polévky vyberte přibližně polovinu batátů a hub a dejte je zatím stranou.

Z polévky vyndejte bobkové listy a pak obsah hrnce rozmixujte dohladka.

Do polévky vraťte vyjmuté batáty a houby, které jste si dali předtím stranou, přidejte zakysanou smetanu a krátce prohřejte.

Osolte a opepřete podle chuti, pro typickou chuť přilijte do polévky i trošku octa (popřípadě si může každý polévku dochutit octem přímo na talíři podle svého).

Ztracené vejce

Kulajda se podává s uvařeným vejcem. Je buď možné vejce na závěr rozmíchat do polévky a krátce povařit, nebo můžete do talíře při podávání nasypat vejce natvrdo pokrájené na kostičky. Osobně mám ale nejraději kulajdu se ztraceným vejcem.

Pro jeho přípravu si přiveďte v hrnci k varu vodu.

Jakmile voda začne vřít, přelijte do ní trošku octa.

Stáhněte teplotu plotýnku, aby voda přestala vřít (ideální jsou jemné bublinky).

Pomocí míchání lžící vytvořte v horké vodě vír a do jeho středu pomocí naběračky opatrně vložte rozklepnuté syrové vejce.

Bílek se díky víru obalí okolo žloutku (žloutek se tzv. „ztratí“) a varem ztuhne, žloutek ale zůstane krásně tekutý. Až ho rozkrojíte v talíři s polévkou, krásně ji chuťově doplní.

Vejce nechte dojít v horké vodě cca 3-4 minuty.

Polévku podávejte horkou, posypanou pokrájeným čerstvým koprem a doplněnou jedním vejcem. Jeho úpravu nechám na vás, osobně ale hlasuji za ztracené vejce 😉

00:00

10 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 16, 2016

Lahoda to byla a veliká!
Má reputace „ne moc dobrá kuchařka“ začíná být v ohrožení 😉

Lucie

Únor 16, 2016

😀

Nina

Duben 1, 2016

Kulajdu zbožňuju a dlouho jsem myslela na paleo verzi, konečně jsem našla tenhle úžasný recept! 🙂

Lucie

Duben 1, 2016

Díky za pochvalu, taky kulajdu miluju 🙂

Šárka

Únor 6, 2017

Luxus :-p

Lucie

Únor 7, 2017

Ale to ráda slyším (čtu) 😉

Monika

Listopad 23, 2017

Kulajda je výborná! Šla by něčím nahradit zakysaná smetana? Prosím o radu, Lucie 🙂

Lucie

Listopad 24, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂 Kysanou smetanu můžete nahradit pár hodin namočenými kešu, které potom rozmixujete s troškou čerstvé vody do krému a polévku malinko víc přikyselíte.

Klára

Květen 28, 2018

Prosím, zakysaná smetana jako mléčný výrobek nevadí?

Lucie

Květen 28, 2018

Nejsem si jistá, jestli chápu otázku 🙂 Čemu to vadí? Pokud máte na mysli Paleo, tak tímto stravovacím stylem recept označený není. Vyhovuje pravidlům Primal.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Prostejov před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Prestice před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Helena Úvaly před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Petr Plzeň před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Monika Pardubice IV-Nemošice před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Soňa Červené Janovice před 6 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Jana před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Hamry nad Sázavou před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jan Olomouc před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Martin Brno před 10 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Andrea Praha 10 před 11 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Iva Újezd u Brna před 12 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 3 Items
zakoupil/a: Jana Vyškov před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Brno před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Ivana Nosislav před 15 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Renata Plzeň před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: veronika před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Markéta Praha před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lucie Jilemnice před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Danuse Francova Lhota před 1 dnem
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.