Recept na kulajdu s batáty » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-08-18-27-20

Kulajda s batáty

2014-12-08-18-27-20

Kulajda s batáty

  ,   , ,   , , , ,

Prosinec 9, 2014

Hodnotit recept
Kulajda s batáty
5.0 1

Tuhle polévku si nedělám často, ale s o to větší chutí. Pokud máte k dispozici nasušené nebo zmrazené houby od léta, rozhodně ji zkuste. A jestli seženete i čerstvý kopr, bude to lahoda. To mi věřte 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

3-4 hrsti sušených hub

1 velký batát

150 g zakysané smetany (min. 15%)

1 cibule

plátek másla

4 vejce

4 lžíce jablečného octa

2 bobkové listy

sůl

pepř

svazek čerstvého kopru

Postup

Kulajda

Připravte si houby – zmrazené nechte povolit, sušené namočte minimálně na 30 minut do horké vody (vodu pak nevylévejte, ale použijte ji do polévky).

Na másle si na mírném plameni zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile zesklovatí, přidejte houby, bobkové listy a vše zalijte cca 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru.

Nakrájejte oloupaný batát na kostičky a ty přihoďte do polévky. Vařte cca 5-10 minut.

Pak z polévky vyberte přibližně polovinu batátů a hub a dejte je zatím stranou.

Z polévky vyndejte bobkové listy a pak obsah hrnce rozmixujte dohladka.

Do polévky vraťte vyjmuté batáty a houby, které jste si dali předtím stranou, přidejte zakysanou smetanu a krátce prohřejte.

Osolte a opepřete podle chuti, pro typickou chuť přilijte do polévky i trošku octa (popřípadě si může každý polévku dochutit octem přímo na talíři podle svého).

Ztracené vejce

Kulajda se podává s uvařeným vejcem. Je buď možné vejce na závěr rozmíchat do polévky a krátce povařit, nebo můžete do talíře při podávání nasypat vejce natvrdo pokrájené na kostičky. Osobně mám ale nejraději kulajdu se ztraceným vejcem.

Pro jeho přípravu si přiveďte v hrnci k varu vodu.

Jakmile voda začne vřít, přelijte do ní několik lžic octa.

Vypněte plotýnku, aby voda přestala vřít (ideální jsou jemné bublinky).

Pomocí míchání lžící vytvořte v horké vodě vír a do jeho středu pomocí naběračky opatrně vložte rozklepnuté syrové vejce.

Bílek se díky víru obalí okolo žloutku (žloutek se tzv. „ztratí“) a varem ztuhne, žloutek ale zůstane krásně tekutý. Až ho rozkrojíte v talíři s polévkou, krásně ji chuťově doplní.

Vejce nechte dojít v horké vodě cca 3-4 minuty.

Polévku podávejte horkou, posypanou pokrájeným čerstvým koprem a doplněnou jedním vejcem. Jeho úpravu nechám na vás, osobně ale hlasuji za ztracené vejce 😉

00:00

4 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 16, 2016

Lahoda to byla a veliká!
Má reputace „ne moc dobrá kuchařka“ začíná být v ohrožení 😉

Lucie

Únor 16, 2016

😀

Nina

Duben 1, 2016

Kulajdu zbožňuju a dlouho jsem myslela na paleo verzi, konečně jsem našla tenhle úžasný recept! 🙂

LG

Lucie

Duben 1, 2016

Díky za pochvalu, taky kulajdu miluju 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation