📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

POD POKLIČKOU

Užitečné rady a tipy pro zdravé vaření

Zahušťování bez mouky

ŘEŠENÍ ZÁSADNÍ OTÁZKY, KTERÁ VÁS MOŽNÁ TAKÉ NAPADLA Když se rozhodnete změnit jídelníček a začít se stravovat například bezlepkově, Low carb či paleo, určitě vás hned na začátku napadne pár otázek. Jasně, první asi bude “Co budu vůbec jíst?” 😄 To ale teď úplně nemyslím. Po téhle otázce určitě přijde na řadu téma zahušťování. A […]

Kupujete opravdu vanilku?

ZÁZRAČNÁ VANILKA Pečení vánočního cukroví by měla doprovázet vůně vanilky a domácí pohoda. Říká se, že pravá vanilka je účinným antidepresivem. Tak pokud doma před Vánoci zavládne špatná nálada, upečte sobě i dětem rohlíčky s přírodní vanilkou a uvidíte, že bude hned veseleji. A nezapomeňte i na manžela. Protože pravá vanilka je nejen antidepresivum, ale […]

Jak na ten nejlepší vývar

TIPY NA PŘÍPRAVU SKVĚLÉHO VÝVARU Jestli má nějaká surovina při vaření polévek své výsostní místo, je to vývar, zlatý poklad kuchyně. Je to s ním ale jako se svíčkovou – neexistuje jen jediný správný postup. Každý kuchař má své vlastní „zaručené fígly“ na jeho přípravu. Cíl je ale vždy stejný – získat voňavou tekutinu s […]

Voňavá jablka a sladké hrušky

JAK SI UŽÍT PODZIMNÍ ÚRODU JABLEK A HRUŠEK S příchodem chladnější části roku se výrazně změní i nabídka místního ovoce a hvězdami se po všech těch jahodách, malinách, rybízu a broskvích stávají hlavně jablka a hrušky. Třeba jich máte bohatou vlastní úrodu, od někoho jste dostali či koupili větší množství a hledáte inspiraci, jak je […]

Zázračná hlíva ústřičná

HOUBA, KTERÁ LÉČÍ A CHUTNÁ Hlíva ústřičná, původně pocházející z Číny, patří mezi nejoblíbenější druhy hub na světě. Její název vychází z tvaru klobouku, který připomíná ústřici. Má bílošedou až šedou barvu, jemně masitou chuť a příjemnou houbovou vůni. Jedná se o dřevokaznou houbu, která parazituje na listnatých stromech. V přírodě roste zejména od léta […]

Smetanové kouzlení (a také mámení zákazníka)

JAK VYBRAT SMETANU A CO Z NÍ VYKOUZLIT… Smetana. Lahodná krémová pochoutka, která má dlouhou historii a široké uplatnění v národních kuchyních po celém světě. Do jídel přidává bohatou chuť, hebkost a krémovou texturu. Najde uplatnění v mnoha teplých i studených pokrmech, od dezertů přes dipy až po různé polévky a omáčky. Od té doby, […]

Překvapivé informace o rajčatech

CO JSTE O RAJČATECH MOŽNÁ NIKDY NESLYŠELI… Minule jsme si řekli pár zajímavostí o paprikách. Tak se pojďme podívat “na semínka” i rajčatům 🍅. Věděli jste, že… …rajčata jsou (po banánu) druhým nejoblíbenějším ovocem na světě? Tedy alespoň podle botaniků. V gastronomii a obchodech se rajče řadí mezi zeleninu. Že je červená barva pro rajčata […]

Pár peprných zajímavostí o paprikách

VĚDĚLI JSTE, ŽE… Dužinu papriky tvoří z 93 % voda. Proto se tento druh zeleniny skvěle hodí do redukční diety. Ani ti, kteří si striktně hlídají sacharidy, se jí nemusí v jídelníčku vyhýbat. Se 4 g využitelných sacharidů na 100 g patří mezi nízkosacharidové potraviny (papriky bílé a zelené obsahují sacharidů ještě o polovinu méně). […]

Jednoduchá pravidla grilování

JAK SE STÁT KRÁLEM ČI KRÁLOVNOU GRILOVÁNÍ? Tady je pár základních a velmi jednoduchých tipů, se kterými se vám každá grilovačka povede a osttaní vás budou chválit až do nebes! Pokud grilujete na uhlí, podpalte ho minimálně půl hodiny před plánovanou přípravou jídla. Správnou a rovnoměrnou teplotu získáte až poté, kdy budou uhlíky dostatečně rozžhavené. […]

Nepodceňte teplotu v lednici

STUPEŇ SEM, STUPEŇ TAM? VŮBEC NE! Lednice se dělí na různé teplotní zóny, které vyhovují určitým druhům potravin. Teplota vzduchu stoupá odspoda nahoru. Největší chlad se tedy drží vespod nebo v zadní části lednice a nejtepleji je na horní polici a ve dveřích. Každý stupeň se počítá – správné rozmístění surovin může výrazně prodloužit dobu, […]

Hořký květák

HOŘKÝ KVĚTÁK Stalo se vám někdy, že byl květák výrazně hořký? A víte proč? Příčin může být více. Koupili jste hořký květák Stává se to zejména mimo sezónu (proto se nákupu květáku v období od listopadu do dubna raději vyhněte), nebo u úrody, která byla vystavená přílišnému slunci, nedostatečné zálivce či pomalu rostla. S takovým […]

Jedovaté cukety

HOŘKÁ CUKETA? POZOR NA NI! Věděli jste, že cukety 🥒 můžou být i nebezpečné? O některých rostlinách je známo, že jsou jedovaté. Méně se už ale ví, že některé jedovaté látky jsou produkovány i rostlinami, které běžně používáme jako potraviny. Příkladem může být solanin v bramborách, alkaloidy v máku nebo amygdalin v mandlích. Toxické látky […]

Jak se nerozbrečet u krájení cibule

KRÁJENÍ CIBULE BEZ SLZ Jestli se nějaká surovina v receptech opakuje celkem často, je to právě cibule. Určitě vás už někdy její krájení dohnalo k hromadě slz. Proč se to děje? Slzný plyn Cibule, podobně jako jiné rostliny, má své obranné mechanismy před škůdci. Při mechanickém narušení (krájení cibule, kousnutí do ní) vylučuje plyn podobný […]

Jak vybrat tuk na vaření

3 hlavní vlastnosti, které rozhodnou při výběru tuku Jednou z důležitých a při vaření často používaných surovin je tuk, v jeho různých podobách. Přemýšleli jste někdy, proč je v receptu uveden ten a ne jiný, a v jiném zase úplně odlišný? Velkou úlohu v tom hrají 3 vlastnosti: Chuť 👅 Někdy potřebujete tuk s neutrální chutí, […]

Kvašení zeleniny v solném nálevu

ZÁZRAČNÉ KVAŠENÍ Kvašení nebo také fermentace – malý zázrak, díky kterému můžete mít doma superpotraviny, plné vitamínů a probiotik. Možná jste se ho doteď tak trošku báli, ale už nemusíte. Je to totiž mnohem snazší, než se na první pohled může zdát 💕 Co je to kvašení Kvašení (fermentace) je přirozený přírodní proces, při kterém […]

Jak se vyznat v informacích na obalech potravin

JAK ČÍST ETIKETY POTRAVIN 🧾 Rozhodli jste se ke změně stravování a při každé návštěvě obchodu vám jde hlava kolem, jak studujete etikety na potravinách? Úplně přesně netušíte, které informace tam najdete a které z nich jsou pro vás důležité? Jestli jste se v tomhle jen trošku našli, tak po následujících řádcích už se vám to […]

Kupujete opravdu mleté maso?

Jak koupit mleté maso Možná si teď říkáte, že jsem se asi zbláznila 😀. Že nakoupit mleté maso je úkol hodný malého dítěte. Prostě vezmete v obchodě balíček s rozemletým masem, ať už hovězím, vepřovým, jejich kombinací, drůbežím či jehněčím, nebo požádáte obsluhu v řeznictví o odvážení odpovídajícího množství z nabídky z pultu. Hotovo! Možná ano, […]

Jak, kdy a čím solit

Sůl nad zlato 🧂>🏆 Téměř v každém receptu (někdy i v těch na dezerty) najdete úplně na konci seznamu ingrediencí letmo zmíněnou jednu surovinu. Je to taková Popelka – není u ní většinou nijak blíže specifikované množství ani druh. Tak nějak se předpokládá, že zkrátka víte, co a jak. Jenže právě tahle “drobnost” často udělá z […]

Jak koupit opravdu zdravé kysané zelí

Kysané zelí je plné “céčka” a probiotik. A nebo taky ne! 🙃 Když půjdete koupit zelí, vrátíte se domů buď s hlávkou čerstvého zelí (a připravíte si některý z receptů ze stránek), se zelím sterilovaným ve sladkokyselém nálevu a nebo v obchodě sáhnete po typické české superpotravině, kysaném zelí. Je přece tak zdravé, má vysoký obsah vitamínu […]

Jak vybrat to správné hovězí maso

Čerstvé hovězí maso – kvalita, nebo materiál pro ševce? Nedávno jsem se na Instagramu svých sledujících v anketě zeptala, co si představí pod pojmem “čerstvé hovězí maso”. Většina odpověděla, že kvalitu a křehké, šťavnaté maso za vyšší cenu. Pokud byste volili stejně, čtěte dál. Tenhle článek je přesně pro vás. Protože správná odpověď je “tuhá […]

Jak naporcovat kuře a ušetřit

Porcujeme celé kuře Já vím, že přijít do obchodu a sáhnout po úhledných balíčkách s naporcovanými částmi kuřete je zkrátka pohodlné. A také rychlejší. Jenže nás to stojí zbytečně peníze navíc. Záleží na konkrétním obchodě a cenách, ale na 3-4 doma naporcovaných kuřatech získáte 1 zdarma. Plus suroviny navíc, na přípravu skvělého domácího vývaru. A to už […]

Nejoblíbenější dipy a omáčky z celého světa

Nejoblíbenější dipy a omáčky Představte si, že plánujete posezení s rodinou či přáteli. Chcete jim nabídnout pohoštění, které je nadchne, bude bavit a hlavně chutnat? Pak rozhodně připravte různé omáčky a dipy! Budete je mít hotové za chvilku, jsou krásně barevné, na stole vypadají efektně a každý si může vybrat přesně podle své chuti.  Z […]

Vše, co jste chtěli vědět o blanšírování

Vše, co jste chtěli vědět o blanšírování Používáte někdy při přípravě jídel blanšírování? Já se téhle tradiční kuchařské technice dlouho vyhýbala. Připadala mi naprosto zbytečná. Na co tolik spotřebované vody! Nejdřív jí rozehřát velký hrnec a pak další spousta na rychlé zchlazení 👎 Až jednou zvítězila zvědavost. Zkusila jsem to… A byla naprosto nadšená! 😍 Třeba dnešním kuchařským tipem […]

Mandlová mouka – na co si dát pozor

Mandlová mouka – na co si dát pozor Mandlovou mouku používám při vaření už několik let, od samotného začátku mé změny stravování. Proto ji najdete uvedenou v mnoha mých receptech. Ale nedávno jsem začala přidávat k názvu téhle suroviny ještě jedno slovo. Hodně důležité slovo. Slovo, které může vše změnit. Jaké? Co je to vlastně […]

Lilek – nejlepší příprava a tipy

Lilek – nejlepší příprava a tipy My dva s lilkem jsme neměli úplně nejlepší začátek 😁  Vážně mě tehdy zklamal. Tolik jsem mu věřila a on moje očekávání vůbec nesplnil. Jeho divná houbovitá konzistence, která dlouho odolávala tepelné úpravě, a tendence nasát všechen tuk, se kterým přišel do kontaktu, se mi vůbec, ale vůbec nelíbily. […]

Co jsou španělské tapas

Tap, tap, tapas Pamatuju si, když jsem poprvé slyšela o tapas. Vůbec jsem si pod tím názvem neuměla nic představit. Trošku jsem “tápala” 😄 Čekala jsem nějaké speciální národní jídlo, nějaký věhlasný recept. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že se vlastně jedná o způsob stolování než o nějaký konkrétní pokrm. Ale tapas mě totálně nadchlo! […]

Jak vybrat a snadno připravit chřest

ZNOVUOBJEVENÁ SLÁVA ČESKÉ KRÁLOVSKÉ ZELENINY Některé druhy čerstvé zeleniny seženete v obchodech jen pár týdnů v roce. Patří sem třeba hrášek, medvědí česnek, rebarbora.. A pak také chřest. Jeho sezóna je velmi krátká. V našem podnebném pásu začíná na přelomu dubna a května a oficiálně končí 24.6. na svátek sv. Jana Křtitele. V Německu se s […]

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky