Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Stravovací styl: Vegetariánské

Chřestová polévka s parmazánovými krekry

Chřest patří mezi typické jarní sezónní suroviny. Hodně lidí se ho zbytečně bojí nebo ho připravuje stále stejným způsobem, takže se brzy přejí. Blanšírovaný, vařený či pečený chřest s holandskou omáčkou, nebo obalený v plátcích sušené šunky je skvělý, o tom žádná :-) Ale zkuste si ho jednou připravit třeba jako sytou krémovou polévku, doplněnou o křupavé parmazánové krekry. Věřím, že si pochutnáte.

Kurkumové Calimero

Pokud jste někdy byli v Itálii na horách, určitě znáte Bombardino (horký likérový nápoj bez kávy) nebo Calimero (s kávou). Já se těmito typickými alpskými drinky pro zahřátí inspirovala a zkusila připravit jejich domácí variantu, se špetkou kurkumy pro výraznou barvu. Ochutnáte se mnou?

Dýňová smetanová “rýže” se skořicí

Já moc na dezerty nejsem a nikdy jsem nebyla. Ale na čem jsem dřív občas ujížděla, byla mléčná rýže :-) Proto jsem ji zkusila udělat po "našem". A musím říct, že to vyšlo víc než dobře! Falešná skromnost stranou, že jo :-D

Lněné tousty

Jakkoliv se u mě po změně stravy pečivo vytratilo z běžného jídelníčku, občas prostě přijde chvíle, kdy si chcete na něco křupavého namazat pomazánku nebo třeba tatarák. Jasně, jde to i na zeleninu a často tak i řeším. Ale jednou za čas si připravím i tyhle toustíky z lnu a kokosové mouky, ochutím je podle aktuální potřeby a jednoduše si je užiju :-)

Kakaové lívance

Tohle rozhodně není recept na každý den. Ale je tak dobrý, že by bylo škoda ho tu nezmínit. Proto, až budete mít víc času na přípravu velké snídaně a chuť hořko-sladce zhřešit, udělejte si tyhle kakaové lívanečky, doplňte je tučnou zakysanou smetanou a oblíbeným ovocem. No a pak? Pak už jen slastně vychutnávejte :-)

Dýňový brownie dort

Použití zeleniny na přípravu dezertů je čím dál oblíbenější. Dodává totiž těstu příjemnou vlhkost a také zajímavou chuť. Třeba dýně je v kombinaci s hořkou čokoládou a kakaem naprosto famózní. Schválně vyzkoušejte tento brownie dort. Určitě mi dáte zapravdu. Chutná totiž i těm, kteří jinak dýni vůbec nemusí.

Mega rychlý chia pudink

Chia (čti čia) semínka šalvěje hispánské v posledních letech získala zpět svou bývalou slávu. Dávní Aztékové je používali jako skvělou a snadno přenosnou zásobárnu energie, nebo dokonce jako platidlo. Neuvěřitelná schopnost chia na sebe vázat tekutinu a vytvářet jemný gel se využívá v mnoha moderních receptech. Mně osobně ale v tolik známém chia pudinku vadí konzistence s kuličkami. Proto jsem ho zkusila připravit z rozmixovaných semínek a funguje to víc než skvěle.

Květáková kaše

Bramborovou kaši zná naprosto každý. Představuje oblíbenou a tradiční přílohu k mnoha jídlům. Brambory ale zdaleka nejsou jedinou surovinou, ze které se dá tahle pochoutka připravit. Zkuste ji jednou uvařit třeba z květáku. Myslím, nebo spíš jsem o tom přímo přesvědčená, že si tuhle pochoutku zamilujete a stane se stálicí na vašem jídelníčku.

Sýrové kuličky

Když člověk připravuje občerstvení pro hosty, občas mu dojde inspirace a neví, co zvolit jako drobné pohoštění, nebo jednoduše nemá tolik času, aby se připravoval s různými pomazánkami, jednohubkami či chlebíčky. V obou případech se může hodit recept na sýrové kuličky v mnoha variantách, které budete mít hotové doslova během chvilky.

Houbová polévka se sýrem Brie

Máte rádi rozpečené plísňové sýry, jejichž vnitřek se krásně táhne? A co je pro jednou nepéct, ale uvařit? V kombinaci s houbami a troškou zeleniny se z takového sýru totiž stane božská mana :-) Schválně vyzkoušejte a dejte vědět, jestli jste si tuhle polévku zamilovali stejně jako já.

Načítám další recepty
Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.