Moje Whole30 č. 2 (jídelníček) » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Moje Whole30 č. 2 (jídelníček)

Rozhodla jsem se pustit do svého druhého Whole30. Teď bych ráda navíc připojila pár cílů:

  1. každý den ujít minimálně 7 km, což u mě odpovídá cca 10.000 kroků
  2. omezit smažení na tuku (kde to půjde, budu v receptech dávat přednost vaření, dušení či pečení při nižších teplotách)
  3. pokusím se obměnit snídaně tak, abych neměla každé ráno vejce (ne, že by mi jejich konzumace vadila, ale pár nápadů na bezvaječné snídaně se bude určitě hodit, co říkáte? 😉 )

A stejně jako u jídelníčku z prvního Whole30 se budu snažit doplňovat recepty (odkazy najdete pod jednotlivými fotkami po kliknutí na popisek). Kde odkaz chybí, bude brzy doplněn, nebo se jedná o jednoduché všobecně známé postupy (např. míchaná vejce). Samozřejmě, některé odkazované recepty je nutné pro potřeby Whole30 upravit a vynechat nepovolené suroviny (například mléčné výrobky).

Držte mi palce anebo ještě lépe – pusťte se do toho se mnou! 😉

Snídaně Oběd Večeře
18.03.2015
(9,5 km)
15-03-18-01
Omeleta se špenátem
15-03-18-02
Krůtí rolky se zeleninovými špalíčky
15-03-18-03
Mrkvovo-fenyklová polévka
19.03.2015
(9 km)
15-03-19-01
Drůbeží karbanátky s cuketou, guacamole
15-03-19-02
Dušené hovězí na česneku, listový špenát, celerové pyré
15-03-19-03
Cuketové „špagety“ s pestem z medvědího česneku a pečenou rybou
20.03.2015
(9,5 km)
15-03-20-01
Omeleta s drůbežími karbanátky, rajčatový salát
15-03-20-02
Pečený tuňákový steak s pestem, celerové hranolky
15-03-20-03
Hovězí minestrone

Řešíte co jíst při Whole30?

Napsala jsem kuchařky plné receptů pro Whole30, Paleo,
Primal i Low Carb. Vyřešte jednou pro vždy problém co vařit!

21.03.2015
(11 km)
15-03-21-01
Zeleninový salát s pečeným tuňákem a pestem
15-03-21-021
Vepřová pečeně, guacamole
15-03-21-03
Hovězí minestrone, kvalitní klobáska, šušená rajčata, pesto
22.03.2015
(13 km)
15-03-22-01
Pečená dýně s kuličkami z hovězího masa
15-03-22-02
Pomalu pečený bůček, dýňový salát a kyselé okurky
15-03-22-03
Krůtí kuličky s curry omáčkou a nudlemi z ředkve
23.03.2015
(10 km)
15-03-23-01
Bůčková pomazánka se zeleninou
15-03-23-02
Vepřová pečeně, zelenina, jablko
15-03-23-03
Pikantní krůtí směs s květákovou „rýží“
24.03.2015
(11 km)
15-03-24-01
Omurice (krůtí směs s květákovou „rýží“ v omeletě)
15-03-22-03
Krůtí kuličky s curry omáčkou a nudlemi z ředkve
15-03-24-03
Flank steak s opečenou zeleninou a chilli majonézou
25.03.2015
(7 km)
15-03-25-01
Tuňák s avokádem
15-03-25-02
Boloňská omáčka s květákovou „rýží“
15-03-25-03
Pečený losos, celerové hranolky, majonéza
26.03.2015
(3 km)
15-03-26-01
Míchaná vejce s avokádem
15-03-26-02
Boloňské celerové „lasagne“
15-03-26-03
„Bramboračka“ bez brambor, pečený květák, masový dortík
27.03.2015
(21,5 km)
15-03-27-01
Masové „dortíčky“ (bez vajec)
15-03-27-02
Masové „dortíčky“ (bez vajec), „bramborová“ polévka
15-03-27-03
Vepřová panenka, fazolové lusky s žampiony
28.03.2015
(7,5 km)
15-03-28-01
Pórková frittata
15-03-28-02
Vepřový balkánský perkelt, pečené „cukeťáčky“
15-03-28-03
Zeleninový salát s hořčičnou zálivkou a pečenými krůtími nugetami
29.03.2015
(8 km)
15-03-29-01
Krůtí roláda se sušenými rajčaty a bazalkovým pestem
15-03-28-02
Vepřový balkánský perkelt, pečené „cukeťáčky“
15-03-29-031
Pečený losos, pikantní celerové hranolky, petrželková majonéza
30.03.2015
(7,5 km)
15-03-30-01
Zelenina zapečená s vejcem
15-03-30-02
Krůtí roládky, květákové pyré
15-03-30-03
Krůtí nugetky, dýňové hranolky, petrželková majonéza, zeleninový salát
31.03.2015
(8,5 km)
15-03-31-01
Masová směs s dýní
15-03-31-02
Krůtí stir-fry
15-03-31-03
Dýňové chili con carne
01.04.2015
(11,5 km)
15-04-01-01
Pečené karbanátky, avokádová salsa
15-04-01-02
Limetkové kuře,
květáková „rýže“,
mango-avokádová salsa
15-04-01-03
Teplý salát z kadeřávku,
vajec nahniličko
a pečeného krůtího plátku
02.04.2015
(14 km)
15-04-02-01
Zeleninový salát s tuňákem
15-04-01-02
Limetkové kuře,
květáková „rýže“,
mango-avokádová salsa
15-04-02-03
Vepřová panenka,
zeleninový salát
03.04.2015
(7 km)
15-04-03-01
Míchaná vejce
15-04-03-02
Pomalu pečená kachna, šťouchaná dýně
15-04-03-03
Karbanátky s kadeřávkem, celerový salát
04.04.2015
(9,5 km)
15-04-04-01
Kachní rillettes, zelenina
15-04-04-02
Karbanátky, cherry rajčata, jablko (mimo domov)
15-04-04-03
Jehněčí kofty, pečená mrkev, citrónová majonéza
05.04.2015
(8 km)
15-04-05-01
Pečené karbanátky s kadeřávkem, zelenina
15-04-05-02
Pečená dýně s kysaným zelím a masem
15-04-05-03
Aztécká polévka
06.04.2015
(7 km)
15-04-05-03
Aztécká polévka
15-04-06-02
Rybí nugety, mrkvové a celerové hranolky, majonéza
15-04-06-03
Ragú s kuličkami z mletého hovězího masa, květáková „rýže“
07.04.2015
(7,5 km)
15-04-07-01
Omeleta s masovými kuličkami
15-04-06-03
Ragú s kuličkami z mletého hovězího masa, květáková „rýže“
15-04-07-03
Vepřová pečeně, okurkový salát
08.04.2015
(12 km)
15-04-08-01
Vepřová pečeně, zelenina
15-04-08-02
Pečená dýně s kysaným zelím a masem
15-04-08-03
Pikantní kuřecí křídla, salát z okurek a ředkviček
09.04.2015
(8 km)
15-04-09-01
Vejce na plátcích vepřové pečeně
15-04-09-02
Krůtí polévka
15-04-09-03
Vepřové kotlety na jablkách a cibuli, pečený batát
10.04.2015
(14 km)
15-04-09-02
Krůtí polévka
15-04-10-02
Směs masa, zeleniny a pečených batátů
15-04-10-03
Flank steak, salát z pečené řepy a fenyklu, hořčičná majonéza
11.04.2015
(9 km)
15-04-11-01
Klobásky z TRMS, přes noc máčené mandle
15-04-11-02
Salát z pečené řepy a fenyklu, s kousky flank steaku
15-04-11-03
Sladko-kyselá pečená žebírka
12.04.2015
(16,5 km)
15-04-12-01
Masovo-kapustový nákyp
15-04-12-02
Stir-fry s masovými kuličkami
15-04-12-03
Gulášová polévka, olivy, zelenina
13.04.2015
(8,5 km)
15-04-13-01
Pečené krůtí maso, zelenina
15-04-13-02
Polévka z fenyklu a řepy
15-04-13-03
Rybí tacos (květákové placky, guacamole, pečená ryba, ledový salát, koriandr)
14.04.2015
(9 km)
15-04-14-01
Omeleta plněná
trhaným krůtím masem
15-04-14-02
Salát s avokádem
a pečeným lososem,
polévka z fenyklu a řepy
15-04-14-03
Hovězí guláš,
květákové placky
15.04.2015
(10 km)
15-04-15-01
Vaječné rolky
s trhaným krůtím masem
15-04-14-03
Hovězí guláš,
květákové placky
15-04-15-03
Domácí sulc
16.04.2015
(10,5 km)
15-04-16-01
Burgery se špenátem, zelenina
15-04-16-02
Ryba mahi-mahi s mango-avokádovou salsou
15-04-16-03
Krevetová polévka Tom Yam Kung, mango
Od tohoto data pokračuji další fází, což je pokusné zařazování potencionálně problematických potravin. A protože mám vše vyzkoušené již z minula, tentokrát se chci zaměřit cíleně jen na mléčné výrobky.

17 komentářů

  1. Pavla napsal:

    Super nápad s těmi snídaněmi, mě popravdě po dvou týdnech lezla vejce i krkem 🙂 Ráda načerpám inspiraci, díky a fandím ti!!!

  2. Lucie napsal:

    Mně vejce nevadí, dají se připravit na tolik způsobů, že má člověk pocit, že jí pořád něco jiného. Ale jejich vynechání občas neuškodí

  3. Monika napsal:

    Luci ty jsi tak neuvěřitelně kreativní a pro mě inspirativní…nejvíc času na netu strávím na těchto tvých stránkách 🙂

  4. Lucie napsal:

    Moni, díky 🙂

  5. Petunie napsal:

    Dobrý den, máte můj obdiv. Nad Vašimi fotkami se mi sbíhají sliny. Chtěla jsem se ještě zeptat, v jakém časovém rozmezí tato tři jídla máte? Já snídám obvykle v šest (vstávám v 5:30) a oběd si dávám kolem 12.h, ale mezitím si slupnu ještě něco na svačinu, protože bych měla asi dost velký hlad. Pak si dám večeři kolem páté a večer kolem 20.h ještě zeleninovou polévku, abych nešla spát úplně hladová (cca v 22h). Možná je to jen záležitost psychiky, ale bojím se, že tři jídla denně by mi nestačila…

  6. Lucie napsal:

    Dobrý den. Díky za pochvalu. Mám výhodu práce z domova, takže nemusím vstávat tak brzy. Snídám okolo 8h, obědvám v cca 12h a večeřím přibližně v 19h. Chodím spát po půlnoci a hlad večer nemám. Naopak by mi bylo asi nepříjemné před spaním jíst. 5 jídel za den už je podle mě dost, ale záleží na vás. Jíst 3 jídla denně je u Whole30 doporučení, nikoliv pravidlo. Jde jen o to zvážit, zda jíte opravdu dostatečně sytá jídla s dostatkem tuku, anebo vám vaše jídelní pravidla diktuje hlava a všechny ty poučky, kterým jsme byli odmala bombardováni – jezte 5-6 denně, vyhýbejte se tučným jídlům apod. Pokud se člověk chce něco o svém těle dozvědět, je potřeba to vyzkoušet. Já třeba nebyla vůbec zvyklá snídat, při pomyšlení na jídlo mi bylo ráno vyloženě nevolno. Ale zkusila jsem to dle doporučení Whole30 a dnes snídám s chutí. Držím palce, ať se Vám podaří objevit své optimum 🙂

  7. Alena napsal:

    Máte fantazii a vaříte krásně. Hodně cestuji a mým koníčkem jsou kurzy vaření v cizině. Takže jsem si myslela, že patřím k velmi kreativním kuchařkám. Proto smekám klobouk před Vaší prací na blogu. Na Vaše doporučení jsem si po čtyřech dnech Whole30 koupila knihu. Jsem v půlce, tak stále nevím některá pravidla. Ale baví mě to, přílohy ani chleba mně nechybí, sladké nemám ráda, takže jsem v pohodě. Můžu osobní otázku? Zhubla jste, když jste přidala chůzi?

  8. Lucie napsal:

    Moc děkuji za ocenění blogu. Chystám pár změn, doufám, že to bude ještě lepší.
    Na Vaši otázku ráda odpovím – ano, zhubla. Ne nijak závratně (i když by bylo z čeho), ale po několika měsících stagnace jsou 3.5 kila obrovský úspěch. Brzy plánuji další Whole30, i s nějakou další „sportovní“ výzvou, tak doufám, že ten trend udržím 🙂

  9. Daniela Kricklová napsal:

    Dobrý den, jste opravdu moc a moc šikovná !!!!!
    Mohla bych si Vás, prosím, na FB přidat do přátel? Jestli ano, jak Vás tam prosím najdu ?
    Budu s Whole30 začínat, mam teda z toho hrůzu, jsem celý den v práci a mam dvě malý dětičky, tak mam velký obavy, asi najdu nejjednodušší jídla a ty budu točit pořád dokola 🙂
    Chtěla bych znát Vás názor na potraviny – sardinky v oleji ( kupuji je v Německu) + tuňák v oleji, šunka, olivy.
    Moc děkuji.

  10. Lucie napsal:

    Dobrý den Danielo. Moc děkuji za pochvalu. Omlouvám se, ale v přátelích mám jen nejbližší lidi, ale na FB veřejně příliš aktivní nejsem, spíše v uzavřených skupinách. Ale samozřejmě mi můžete kdykoliv napsat SZ. Pokud budu znát odpověď, ráda poradím. Moje aktivity ohledně vaření Paleo a Whole30 pak najdete na FB stránce Paleosnadno a na instagramu pod @paleosnadno.
    Není nutné vařit jakkoliv složitě, klidně úplně ta nejjednodušší jídla. Jen si jich najděte víc, ať se vám brzy nepřejí 🙂
    Co se týká vámi uváděných potravin, všechny spadají do kategorie povolených, jen je nutné kontrolovat složení. Seznam povolených a naopak zakázaných aditiv najdete v sekci Ke stažení.
    Držím palce, ale určitě to zvládnete 🙂

  11. Alena napsal:

    Mohla by som poprosiť recept na guličky (alebo karbanátky) z hovädzieho masa? Kúpila som si mleté hovädzie na tento účel, ale mama mi hovorí, že hovädzie sa na to nehodí, lebo je veľmi suché…ja to neviem posúdiť, lebo moje kuchárske skúsenosti sú veľmi malé…ale tu v zozname vašich receptov vidím „Pečená dýně s kuličkami z hovězího masa“…len popis tam chýba. Ďakujem.

  12. Lucie napsal:

    Na karbanátky se hovězí maso opravdu moc nehodí, maminka má pravdu. Podívám se, který recept máte na mysli a zkusím si vzpomenout 🙂

  13. Lucie napsal:

    Pokud chcete z hovězího masa udělat kuličky, bude nejlepší je udělat malé a zprudka a krátce je opéct na pánvi. Něco jako „hamburgery v kuličce“ 🙂 Inspirací vám může být tento recept https://paleosnadno.wordpress.com/2015/05/04/rychle-masove-kulicky-se-zeleninou/ Nebo si zítra dokupte mleté vepřové maso a smíchejte ho s tím hovězím. Samotné hovězí se spíš hodí na delší dušení (třeba do dýňového chili con carne nebo aztécké polévky, na Pastýřský koláč atd.). Ať se vydaří a vy si pochutnáte 🙂

  14. Alena napsal:

    ďakujem. a môžem mäso osoliť a okoreniť ?

  15. Lucie napsal:

    Samozřejmě

  16. Miroslav napsal:

    Dobrý den, jsem samostatně žijící chlap, který moc neumí vařit a hlavně mám pevně danou pracovní dobu, takže bych si musel obědy připravovat předem a v práci si je ohřívat… Doporučíte nějaké vhodné recepty k ohřevu? Jinak snídaně vypadají dobře, ale představa vstávání v 5 hodin, abych si uvařil snídani a byl v 7 hodin schopen odejít do práce je šílená, ale 30 dnů snídat vajíčka asi zvládnu…

    • Lucie napsal:

      Dobrý den,

      snažte si přípravu jídel co nejvíce zjednodušit. Nejlepší variantou je příprava většího množství jídla, které si zamrazíte po porcích a pak průběžně zařazujete do jídelníčku. K tomu se hodí různé guláše, ragú, omáčky, polévky a masové směsi, karbanátky, sekaná, pečeně. K těm si pak připravíte už jen třeba čerstvou přílohu, ale například zeleninové placky a květáková rýže lze také zamrazit.
      Pokud vstáváte brzy, určitě si ráno nekomplikujte přípravou čerstvé snídaně. Použijte klidně předem připravené polévky, karbanátky, sekanou, slané dorty, nákypy, fritty atd., které si jen ohřejete. Jíst 30 dní vejce určitě jde, ale brzy to začne být nuda 🙂
      Upečte si velké kusy masa, třeba celé kuře a to pak zapracujte do více jídel. Obrané kosti na polévku, stehna jen tak s čerstvou zeleninou, prsa nakrájená na menší kousky na rychlou směs na pánvi (třeba s pokrájenou dýní, pórkem, houbami apod.), další obrané kousky masa zapečte do frittaty apod.
      Spoustu receptů najdete tady u mě na stránkách, dalších několik desítek v e-kuchařce. Držím pěsti, ať to v pohodě zvládnete.

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Top
Mautic is open source marketing automation