Recept na mrkvovo-fenyklovou polévku » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

15-03-18-03

Mrkvovo-fenyklová polévka

15-03-18-03

Mrkvovo-fenyklová polévka

  ,   , , , , ,   ,

Březen 29, 2015

Hodnotit recept
Mrkvovo-fenyklová polévka
0.0 0

Sice už se nezadržitelně blíží jaro a já mám čím dál tím častěji chuť na čerstvou tepelně neupravenou zeleninu, ale večery bývají stále docela studené, takže v takových chvílích se polévka stále hodí. Navíc můžete v tomto receptu vyzkoušet přehlíženou zeleninu, na kterou narazíte už téměř ve všech obchodech OVOZEL, v českých kuchyních ale zatím příliš nezdomácněla. Pojďme to změnit 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

6 větších mrkví

2 bulvy fenyklu

2 cibule

2 stroužky česneku

400 ml kokosového mléka

olivový olej nebo ghee

sůl

pepř

Postup

Očistěte si zeleninu (oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli a česnek, fenykl zbavte vrchních listů, nať z fenyklu si ponechte na ozdobení při servírování).

Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte opéct na rozehřátý tuk do vyššího hrnce. Za častého míchání zeleninu opékejte cca 15-20 minut.

Druhou variantou je pečení v troubě – sice trvá trošku déle, ale nemusíte být stále u plotny a nižší teplota je na úpravu i zdravější. Nakrájenou zeleninu promíchejte s tukem a pečte na 160°C cca 45 minut (česnek přidejte až cca na posledních 15 minut). Občas zkontrolujte a promíchejte.

Upečenou zeleninu zalijte cca 1/2 litrem vody nebo vývaru, osolte, opepřete a vařte cca 15 minut, dokud zelenina úplně nezměkne (hlavně kontrolujte mrkev, té to trvá nejdéle).

Na závěr přidejte kokosové mléko, rozmixujte ponorným mixérem dohladka a podle potřeby krém nařeďte troškou vody, dosolte či dopepřete (můžete přidat i špetku chilli) a chvíli nehcte prohřát.

Podávejte s čerstvou fenyklovou natí a případně i troškou opečené zeleniny, kterou jste si před mixováním polévky dali stranou (na obrázku je polévka doplněná opečenými kousky masa a dochucená pár kapkami balsamica).

V Primal variantě můžete místo kokosového mléka použít smetanu či zakysanou smetanu.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Marie P.

Květen 9, 2016

Tak jsem si vyhlídla tuhle polévku, že ji dneska zkusím – zároveň můj první pokus s fenyklem. Ale už jsem si nějak zapomněla pohlídat, abych měla i mrkev 🙂 takže jsem se jen lehce inspirovala částí receptu o pečení zeleniny – dala jsem fenykl, cibuli, česnek, zbylý kousek batátu a celer, a upekla s olivovým olejem a čerstvým rozmarýnem a zítra si to dám jako přílohu k masu. Polívku zkusím ze zbylé části fenyklu koncem týdne, až dokoupím mrkev 🙂
PS: musím moc pochválit tyto stránky, pro mě je to úžasná inspirace pro primal/paleo vaření
PS: docela bych uvítala recept na sezónní rebarboru 😉 znám jen tvarohový koláč s drobenkou a to není moc košer 🙂

LG

Lucie

Květen 11, 2016

Hezky jste se inspirovala, pečená zelenina nikdy nezklame 🙂
Moc děkuji za pochvalu stránek. Mám radost, že vás inspirují při vaření.
Bohužel s rebarborou vám neporadím. Sladké příliš nejím a rebarboru jsem zatím v žádném receptu nepoužila.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation