Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvovo-fenyklová polévka

Mrkvovo-fenyklová polévka

  ,   , , , , ,   ,

Hodnotit recept
Mrkvovo-fenyklová polévka
0.0 0

Sice už se nezadržitelně blíží jaro a já mám čím dál tím častěji chuť na čerstvou tepelně neupravenou zeleninu, ale večery bývají stále docela studené, takže v takových chvílích se polévka stále hodí. Navíc můžete v tomto receptu vyzkoušet přehlíženou zeleninu, na kterou narazíte už téměř ve všech obchodech OVOZEL, v českých kuchyních ale zatím příliš nezdomácněla. Pojďme to změnit 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

6 větších mrkví

2 bulvy fenyklu

2 cibule

2 stroužky česneku

400 ml kokosového mléka

olivový olej nebo ghee

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Očistěte si zeleninu (oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli a česnek, fenykl zbavte vrchních listů, nať z fenyklu si ponechte na ozdobení při servírování).

Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte opéct na rozehřátý tuk do vyššího hrnce. Za častého míchání zeleninu opékejte cca 15-20 minut.

Druhou variantou je pečení v troubě – sice trvá trošku déle, ale nemusíte být stále u plotny a nižší teplota je na úpravu i zdravější. Nakrájenou zeleninu promíchejte s tukem a pečte na 160°C cca 45 minut (česnek přidejte až cca na posledních 15 minut). Občas zkontrolujte a promíchejte.

Upečenou zeleninu zalijte cca 1/2 litrem vody nebo vývaru, osolte, opepřete a vařte cca 15 minut, dokud zelenina úplně nezměkne (hlavně kontrolujte mrkev, té to trvá nejdéle).

Na závěr přidejte kokosové mléko, rozmixujte ponorným mixérem dohladka a podle potřeby krém nařeďte troškou vody, dosolte či dopepřete (můžete přidat i špetku chilli) a chvíli nehcte prohřát.

Podávejte s čerstvou fenyklovou natí a případně i troškou opečené zeleniny, kterou jste si před mixováním polévky dali stranou (na obrázku je polévka doplněná opečenými kousky masa a dochucená pár kapkami balsamica).

V Primal variantě můžete místo kokosového mléka použít smetanu či zakysanou smetanu.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Marie P.

Květen 9, 2016

Tak jsem si vyhlídla tuhle polévku, že ji dneska zkusím – zároveň můj první pokus s fenyklem. Ale už jsem si nějak zapomněla pohlídat, abych měla i mrkev 🙂 takže jsem se jen lehce inspirovala částí receptu o pečení zeleniny – dala jsem fenykl, cibuli, česnek, zbylý kousek batátu a celer, a upekla s olivovým olejem a čerstvým rozmarýnem a zítra si to dám jako přílohu k masu. Polívku zkusím ze zbylé části fenyklu koncem týdne, až dokoupím mrkev 🙂
PS: musím moc pochválit tyto stránky, pro mě je to úžasná inspirace pro primal/paleo vaření
PS: docela bych uvítala recept na sezónní rebarboru 😉 znám jen tvarohový koláč s drobenkou a to není moc košer 🙂

Lucie

Květen 11, 2016

Hezky jste se inspirovala, pečená zelenina nikdy nezklame 🙂
Moc děkuji za pochvalu stránek. Mám radost, že vás inspirují při vaření.
Bohužel s rebarborou vám neporadím. Sladké příliš nejím a rebarboru jsem zatím v žádném receptu nepoužila.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.