📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvovo-fenyklová polévka

Mrkvovo-fenyklová polévka

  ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Mrkvovo-fenyklová polévka
5.0 2

Sice už se nezadržitelně blíží jaro a já mám čím dál tím častěji chuť na čerstvou tepelně neupravenou zeleninu, ale večery bývají stále docela studené, takže v takových chvílích se polévka stále hodí. Navíc můžete v tomto receptu vyzkoušet přehlíženou zeleninu, na kterou narazíte už téměř ve všech obchodech OVOZEL, v českých kuchyních ale zatím příliš nezdomácněla. Pojďme to změnit 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

6 větších mrkví

2 bulvy fenyklu

2 cibule

2 stroužky česneku

400 ml kokosového mléka

olivový olej nebo ghee

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Očistěte si zeleninu (oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli a česnek, fenykl zbavte vrchních listů, nať z fenyklu si ponechte na ozdobení při servírování).

Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte opéct na rozehřátý tuk do vyššího hrnce. Za častého míchání zeleninu opékejte cca 15-20 minut.

Druhou variantou je pečení v troubě – sice trvá trošku déle, ale nemusíte být stále u plotny a nižší teplota je na úpravu i zdravější. Nakrájenou zeleninu promíchejte s tukem a pečte na 160°C cca 45 minut (česnek přidejte až cca na posledních 15 minut). Občas zkontrolujte a promíchejte.

Upečenou zeleninu zalijte cca 1/2 litrem vody nebo vývaru, osolte, opepřete a vařte cca 15 minut, dokud zelenina úplně nezměkne (hlavně kontrolujte mrkev, té to trvá nejdéle).

Na závěr přidejte kokosové mléko, rozmixujte ponorným mixérem dohladka a podle potřeby krém nařeďte troškou vody, dosolte či dopepřete (můžete přidat i špetku chilli) a chvíli nehcte prohřát.

Podávejte s čerstvou fenyklovou natí a případně i troškou opečené zeleniny, kterou jste si před mixováním polévky dali stranou (na obrázku je polévka doplněná opečenými kousky masa a dochucená pár kapkami balsamica).

V Primal variantě můžete místo kokosového mléka použít smetanu či zakysanou smetanu.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

8 Recenzí / komentářů

Marie P.

9 května, 2016

Tak jsem si vyhlídla tuhle polévku, že ji dneska zkusím – zároveň můj první pokus s fenyklem. Ale už jsem si nějak zapomněla pohlídat, abych měla i mrkev 🙂 takže jsem se jen lehce inspirovala částí receptu o pečení zeleniny – dala jsem fenykl, cibuli, česnek, zbylý kousek batátu a celer, a upekla s olivovým olejem a čerstvým rozmarýnem a zítra si to dám jako přílohu k masu. Polívku zkusím ze zbylé části fenyklu koncem týdne, až dokoupím mrkev 🙂
PS: musím moc pochválit tyto stránky, pro mě je to úžasná inspirace pro primal/paleo vaření
PS: docela bych uvítala recept na sezónní rebarboru 😉 znám jen tvarohový koláč s drobenkou a to není moc košer 🙂

Lucie

11 května, 2016

Hezky jste se inspirovala, pečená zelenina nikdy nezklame 🙂
Moc děkuji za pochvalu stránek. Mám radost, že vás inspirují při vaření.
Bohužel s rebarborou vám neporadím. Sladké příliš nejím a rebarboru jsem zatím v žádném receptu nepoužila.

Kateřina

21 února, 2021

Naprosto fantastická

Lucka

22 února, 2021

❤️ Díky za komentář. Mám radost, že chutnalo 🙂

Lidka

18 dubna, 2021

Jedla jsem jí u kamarádky a moc mi chutnala 🙂

Lucka

18 dubna, 2021

Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Děkuji za vložení komentáře 🙂

Bára

7 listopadu, 2021

Lucinko, vůbec jsem neměla zkušenost s fenyklem. Ale jelikož mám malou holčičku a v obchodě na mě z regálů vykoukl fenykl, říkala jsem si, co z něj pro ní a sebe udělám. Našla jsem Vaší polévku a udělala jsem nejlíp jak jsem mohla. Je opravdu fantastická, za mě jednička s hvězdičkou. Děkuji za inspiraci. Bára a Eminka

Lucka

8 listopadu, 2021

Báro a Eminko, dvě věci mi dělají obrovskou radost – když někdo spolu s receptem objeví novou surovinu, kterou dříve přehlížel, a když si pochutná ❤️
Takže moc ráda čtu, že se to povedlo právě u vás a pochutnaly jste si ❤️
Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.