Recept na hovězí se špenátem a květákovými plackami »Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

hovezi-spenat-placky

Hovězí se špenátem a květákovými plackami

hovezi-spenat-placky

Hovězí se špenátem a květákovými plackami

  , ,   , , , ,   , , ,

Březen 21, 2015

Hodnotit recept
Hovězí se špenátem a květákovými plackami
0.0 0

Tohle je taková česká klasika v „novém kabátku“. Doma jsem ji musela už několikrát opakovat, jaký má úspěch. Knedlíky už nikdo nevyžaduje, zato dušené hovězí a květákové placičky jsou často na seznamu přání 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g hovězího masa vcelku (kližka nebo zadní)

200 g cukety

1 cibule

4 stroužky česneku

400 g čerstvého špenátu

3 lžíce piniových semínek

2 menší květáky nebo 1 velký

5 vajec

sůl

pepř

tuk (sádlo, ghee, olivový olej)

Postup

Maso bych běžně zprudka osmahla na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Protože se ale v poslední době snažím vyhýbat smažení, tuto část jsem vynechala. Na výsledné chuti to nebylo až tak znát. Jen počítejte s tím, že pokud použijete hovězí zadní (kýtu), maso bude trošku sušší. Ale jen malinko, nebojte 😉

Do hrnce s pokličkou vložte omyté hovězí vcelku, nadrobno nakrájenou cibuli a cuketu (tu lze i nastrouhat).

Vše osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce tuku a zalijte troškou vařící vody (v ideálním případě vývaru).

Tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené maximálně do půlky. Chceme ho dusit, nikoliv vařit 😉

Hrnec zakryjte pokličkou a duste na co nejnižší stupeň cca 3 hodiny.

Občas maso zkontrolujte a v případě potřeby dolijte tekutinu (vodu nebo vývar).

Před podáváním maso z výpeku vyjměte a nakrájejte na plátky (lépe se krájí za studena).

Šťávu nechte zredukovat (vyvařit) na požadovanou hustotu, podle potřeby dosolte či opepřete.

Než bude maso krásně měkké, připravte si placičky.

Postupujte naprosto stejně jako v tomto receptu, květákovou směs ale jen osolte a opepřete.

Placičky vytvořte cca z dávek, které odpovídají přibližně jedné vrchovaté lžíci.

Pro 4 strávníky bude nutné použít 2 plechy.

Těsně před podáváním nechte podusit špenát – na suché pánvičce opečte piniová semínka.

Jakmile se rozvoní a začnou zlátnout, dejte je stranou.

Na pánvičce (musí být velká, aby se vám tam všechen ten špenát na začátku vešel 😉 ) rozehřejte malé množství tuku a něm krátce osmahněte rozdrcený česnek (ne moc dlouho a ne na příliš vysokou teplotu, aby vám nezhořkl).

Pak k němu přidejte opláchnutý a osušený špenát (velké listy můžete nakrájet na menší kousky) a nechte ho „zavadnout“.

Počítejte s tím, že špenát několikanásobně zmenší svůj objem, takže nedejte na prvotní překvapení nad použitým množstvím.

Jakmile budou lístky krásně měkké (stačí pár minut), přihoďte opražená piniová semínka a špenát osolte a opepřete.

Podávejte s kousky dušeného masa, politého šťávou (zahuštěnou cibulkou a cuketou) a květákovými placičkami.

PS: Někdy je fajn použít česnek přímo k masu (přidejte ho do hrnce spolu s cibulí a cuketou) a pro dochucení špenátu použít medvědí česnek (seženete ho na trzích od března do května, ti šťastnější z vás si ho můžou natrhat čerstvý), popřípadě špenát česnekem vůbec nedochucovat a nechat ho jen přírodní (pouze se solí a pepřem).

00:00

2 Recenzí / komentářů

Alena

Duben 25, 2016

Dobrý den
Dají se placičky zamrazit?

LG

Lucie

Duben 25, 2016

Dobrý den, ano, dají.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation