🗓️ Stolní kalendář s recepty na rok 2023 - již jen poslední kusy
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Škvarky a sádlo pečené v troubě

Škvarky a sádlo pečené v troubě

  ,   , , , , , ,   

Ohodnotit recept
Škvarky a sádlo pečené v troubě
5.0 16

Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď. Vlastně tři. Trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát. V troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte. Nebudete mít v kuchyni (a ani v troubě) mastný povlak, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce. A to za to stojí!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 30 minut
  • 10 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 40 minut

  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

1 kg syrového sádla (nejlépe bio či farmářského)

sůl nebo oblíbená kořenící směs

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 30 minut
  • 10 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 40 minut

Postup

Sádlo nakrájejte na kostky 1×1 cm až 2×2 cm, nasypte do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 150°C.

Pečte nezakryté 90-120 minut za občasného promíchání.

Během této doby naběračkou nebo velkou lžící průběžně odebírejte vyškvařené sádlo a to přes jemné síto lijte do připravené (teplotně odolné) nádoby.

Troubu vypněte, až když jsou škvarky krásně křupavé a přestanou „syčet“.

Slité upečené škvarky rozprostřete na papírový ubrousek, aby se co nejlépe vysušily, a pak je ochuťte. Můžete jen solí nebo i oblíbeným kořením. Já mám ráda škvarky s kořeněnou himalájskou solí značky Cereus, domácím grilovacím kořením nebo uzenou paprikou a sušeným česnekem.

Sádlo uchovávejte v lednici a průběžně používejte na tepelnou úpravu potravin za vyšších teplot. Jeho kouřový bod (teplota, kdy se začíná tuk přepalovat) je u sádla cca 190°C (restování na pánvi či smažení probíhá při cca 150-190°C).

Škvarky naopak snězte co nejdříve (ideálně v den jejich přípravy). Natáhnou totiž brzy vlhkost z okolí a přestanou křupat.

TIPY

Na přípravu sádla na další vaření a škvarků kupte nejlépe tzv. hřbetní sádlo. Pokud máte naopak rádi více škvarky a zejména ty s výraznými masitými kousky, přidejte i tučný bůček.

Průběžné odebírání vyškvařeného sádla pomáhá škvarkům, aby byly krásně křupavé. Proto je nenechte "koupat" ve vysoké vrstvě tuku.

Každá trouba peče malinko jinak, proto zejména ke konci škvarky dobře hlídejte a případně mírně upravte teplotu podle potřeby.

Přesná doba pečení bude závislá celkovém množství použitého sádla.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

40 Recenzí / komentářů

Terka

6 března, 2017

Sádlíčko já jo..ale škvařit je otrava. Tohle mě nenapadlo, musím zkusit.

Margotka

21 června, 2017

Naprosto Luxusní

Lucie

21 června, 2017

🙂

Jitka Najtová

8 července, 2017

Jitka

8.7.2017

Vynikající, jinak už dělat nebudu

Lucie

8 července, 2017

To mám radost, že se vám recept líbí. Díky moc za zprávu!

ŠDvořáková

16 srpna, 2017

Mňam mňam a skoro bez práce 🙂

Lucie

17 srpna, 2017

A takové recepty jsou nejlepší, ne? 😉

Hana

21 září, 2017

Mohly by se škvarky přidat do jogurtového pečiva?

Lucie

21 září, 2017

Myslím, že mohly. Schválně dejte vědět, jaké to bylo. Ale už teď se mi sbíhají sliny 🙂

Hana

21 září, 2017

určitě, mám čerstvé škvarečky a zkusím

Radka

5 října, 2017

Dneska jsem dělala poprvé a určitě ne naposled!!!! Vynikající

Lucie

5 října, 2017

Super! Moc děkuju za zprávu 🙂

Káča

16 ledna, 2018

Dnes dělám podruhé, je to luxusní a především pohoda, zaručeně bez přepalování a prskání. To mám moc ráda…

Lucie

16 ledna, 2018

Mám radost, že se recept líbí a funguje 🙂

HK

2 března, 2018

Tak já dělám sádlo již několik let také v troubě v kameninovém hrnci, který mám na pečení chleba. Dostala jsem vnitřní sádlo v kuse, které jsem upekla v troubě a ze stejného prasátka jsem dostala už vyškvařené sádlo, no a kupodivu po ztuhnutí vnitřního sádla z trouby bylo tužší, což normálně je vždy opak. Sádlo je ale naprosto luxusní.

Lucie

3 března, 2018

Kamenina je stejně nejlepší 🙂

Pakostice

3 května, 2018

Tak právě jsme dodělali a jsou naprosto luxusní a hlavně takřka bez práce

Lucie

4 května, 2018

To mám velkou radost, že se škvarky povedly a chutnaly. Přesně jak píšete, je to skoro bez práce 🙂 Díky za komentář.

Jiří Semerád

21 května, 2018

Tak mě to naučila před mnoha lety moje sestra. Dělám to tak běžně a je to super. Občas přidám čili a škvarky jsou pak super!!!

Lucie

21 května, 2018

Chilli a škvarky je boží kombinace <3

Kateřina Pelikánová

16 července, 2018

Sádlo, respektive škvarky jsem vždycky pripalila, děsně jsem se s tím peklila a takhle jednoduché řešení mě nenapadlo. Zrovna slevam třetí sklenici a je to paráda, bez práce, nepořádku a pripaleni. Díky za tip!

Lucie

18 července, 2018

Kateřino, moc ráda čtu, když někomu moje recepty alespoň trošku zpříjemní život. Děkuju za komentář 🙂

Michaela

12 srpna, 2018

Dobrý nápad .-) já škvařím na elektrické pánvi, takové veliké, kulaté – nastavím teplotu a jen se těším na výsledek.

Lucie

13 srpna, 2018

Zajímavá vychytávka, to ani neznám. Díky za sdílení finty 🙂

Martina

12 února, 2019

Dobrý den, neprská to, když sádlo škvaříte nezakryté?

Lucie

12 února, 2019

Dobrý den, naprosto minimálně

Miroslav

28 května, 2019

Fantazie.

Lucie

28 května, 2019

To moc ráda čtu 🙂

Jiřina

16 července, 2019

Super, krasne bile sadlo a super skvarecky

Lucie

16 července, 2019

To mám radost, že se škvarky a sádlo povedlo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.

Vlada

24 července, 2019

Skvělý nápad. Ještě jsme ho trochu zdokonalili tak, že nakrájené sádlo dáváme do děrovaného pekáčku (byl v příslušenství trouby) a o rošt níž dáme pekáček normální. Sádlo tam samo skapává, není třeba sbírat a škvarky na konci není třeba sušit. To už je opravdu automat na škvaření 😉

Lucie

25 července, 2019

To je naprosto boží vychytávka! <3 Moc děkuju za komentář a informaci, že něco takového vůbec existuje. Budu se muset po tom podívat. Moc díky 🙂

Jarmila

7 října, 2019

Už jsem takto škvařila, dnes zopakuji! Už se těším na škvarečky.

Lucka

8 října, 2019

To mě moc těší, že se k receptu ráda vrátíte 🙂 Mám radost, že škvarky chutnají. Děkuji za komentář <3

Pavel

20 listopadu, 2020

Dekuji za recept, ale po sliti do kameninoveho sadelnaku je to sadlo takove jako ridke a ani po nekolika dnech neztuhlo. Dokonce se ve stredu uplne utvoril rybnicek dosti ridke tekutiny. Tak jsem to rozdelil na dve casti, to ridke a ostatni a dal zpet do trouby na 160 a zkusim tak 2 hod., jestli se to nejak neodpari. Uvidime. Davam zati jen 3 hvezdicky.

Lucka

20 listopadu, 2020

To mě moc mrzí, že se výsledek nepovedl podle vašich představ. Nenapadá mě, co by mohlo být za chybu v receptu, že sádlo neztuhlo. Není v něm nic, co by výsledek „naředilo“.
Máte sádlo uložené v chladu? Nepřidával jste do pekáčku třeba vodu nebo mléko, jak se jinak občas dělá? Použil jste jako vstupní surovinu hřbetní sádlo a ne třeba bůček?

Tonja

22 prosince, 2022

1) My máme rádi, když jsou škvarky tzv. masité, tedy když obsahují i kousky masa. Takové prorostené hřbetní sádlo se ale těžko shání.

2) Píšete, že při škvaření na pánvi na sporáku se v kuchyni vytvoří mastný povlak. Když je pekáč v troubě otevřený, není pak povlak v troubě? Není trouba uvnitř mastná?

3) Známý řezník dával vždy nakonec po slití všeho sádla do škvarků trochu mléka a ještě chviličku míchal a nechal na plameni. Škvarky tak byly pěkně hnědavé a více křupavé.

Lucka

23 prosince, 2022

Sto lidí, sto chutí 🙂 Je super, že si každý najde to svoje.
Neprská, nebo naprosto minimálně. Mnohem méně než na plotně díky rovnoměrněji rozloženému teplu.
Máte naprostou pravdu, přidání trošky mléka je skvělá varianta. Na plotně také občas dělám.

Janka

19 ledna, 2023

Práve som ich dokončila, prečítala som si niektoré komentáre a k poslednému môžem napísať, že rúra je čistá…ja som z tohto receptu nadšená! Škvarky sú luxusné, jediná práca bola – nakrájať to sadlo Lucka veľká vďaka, toľko sa pri Tebe naučím…

Lucka

20 ledna, 2023

Janka, ty jsi zlatá! Děkuju za komentář a potvrzení, že trouba zůstane čistá ❤️ Mám velkou radost, že ti škvarky z trouby chutnají 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky