Recept na škvarky a sádlo pečené v troubě » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

skvarky1

Škvarky a sádlo pečené v troubě

skvarky1

Škvarky a sádlo pečené v troubě

  ,   , , , , ,   ,

Září 20, 2015

Hodnotit recept
Škvarky a sádlo pečené v troubě
0.0 0

Pamatuji si, že když jsem byla malá, sádlo bylo u nás doma běžně používanou surovinou. Pravidelně jsem dostávala k svačině chleba se sádlem a cibulí a pochutnávala si na něm. Pak se ale sádlo začalo nenápadně z domácností (i té naší) vytrácet jako následek propagace „zdravějších“ rostlinných olejů. Tehdy bych si už na chlebu se sádlem nepochutnala. Měla bych před očima jistojistou smrt na ucpané tepny 😀 Dnes je všechno zase jinak a sádlo je běžnou surovinou v mé domácnosti. Na chleba si ho sice nemažu, ale to jen proto, že chleba nejím 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg bio či farmářského surového sádla

1-2 lžičky kořenící soli nebo čisté soli

Postup

Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď:

  1. trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát
  2. v troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte
  3. nebudete mít v kuchyni mastný povlak okolo celého sporáku, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce
A to za to stojí, ne? 😉

Ale teď už k postupu…

Sádlo nakrájejte na kostičky 1×1 cm až 2×2 cm, přendejte je do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 150°C.

Pečte 90-120 minut za občasného promíchání.

Během této doby můžete naběračkou nebo velkou lžící průběžně odebírat vyškvařené sádlo a to přes cedník přelít do připravené nádoby.

Troubu vypněte, až když jsou škvarky krásně křupavé a přestanou „syčet“.

Jakmile jsou upečené, přeceďte je přes sítko, sádlo přilijte k tomu, které jste průběžně odebírali.

Škvarky rozprostřete na papírový ubrousek, aby se co nejlépe vysušily, a pak je okořeňte solící směsí podle vaší chuti (já používám kořeněnou himalájskou sůl značky Cereus nebo domácí grilovací koření) nebo čistou solí.

Sádlo uchovávejte v lednici a průběžně používejte na tepelnou úpravu potravin za vysokých teplot. Jeho kouřový bod, tedy teplota, kdy se začíná tuk přepalovat, je u sádla cca 190°C (smažení probíhá při cca 150-190°C).

Škvarky naopak snězte co nejdříve (ideálně v den jejich přípravy), natáhnou totiž brzy vlhkost z okolí a přestanou křupat.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation