Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Škvarky a sádlo pečené v troubě

Škvarky a sádlo pečené v troubě

  ,   , , , , , ,   ,

Září 20, 2015

Hodnotit recept
Škvarky a sádlo pečené v troubě
5.0 10

Pamatuji si, že když jsem byla malá, sádlo bylo u nás doma běžně používanou surovinou. Pravidelně jsem dostávala k svačině chleba se sádlem a cibulí a pochutnávala si na něm. Pak se ale sádlo začalo nenápadně z domácností (i té naší) vytrácet jako následek propagace „zdravějších“ rostlinných olejů. Tehdy bych si už na chlebu se sádlem nepochutnala. Měla bych před očima jistojistou smrt na ucpané tepny 😀 Dnes je všechno zase jinak a sádlo je běžnou surovinou v mé domácnosti. Na chleba si ho sice nemažu, ale to jen proto, že chleba nejím 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg bio či farmářského surového sádla

1-2 lžičky kořenící soli nebo čisté soli

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

Postup

Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď:

  1. trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát
  2. v troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte
  3. nebudete mít v kuchyni mastný povlak okolo celého sporáku, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce
A to za to stojí, ne? 😉

Ale teď už k postupu…

Sádlo nakrájejte na kostičky 1×1 cm až 2×2 cm, přendejte je do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 150°C.

Pečte nezakryté 90-120 minut za občasného promíchání.

Během této doby můžete naběračkou nebo velkou lžící průběžně odebírat vyškvařené sádlo a to přes cedník přelít do připravené nádoby.

Troubu vypněte, až když jsou škvarky krásně křupavé a přestanou „syčet“.

Jakmile jsou upečené, přeceďte je přes sítko, sádlo přilijte k tomu, které jste průběžně odebírali.

Škvarky rozprostřete na papírový ubrousek, aby se co nejlépe vysušily, a pak je okořeňte solící směsí podle vaší chuti (já používám kořeněnou himalájskou sůl značky Cereus nebo domácí grilovací koření) nebo čistou solí.

Sádlo uchovávejte v lednici a průběžně používejte na tepelnou úpravu potravin za vysokých teplot. Jeho kouřový bod, tedy teplota, kdy se začíná tuk přepalovat, je u sádla cca 190°C (smažení probíhá při cca 150-190°C).

Škvarky naopak snězte co nejdříve (ideálně v den jejich přípravy), natáhnou totiž brzy vlhkost z okolí a přestanou křupat.

00:00

24 Recenzí / komentářů

Terka

Březen 6, 2017

Sádlíčko já jo..ale škvařit je otrava. Tohle mě nenapadlo, musím zkusit.

Margotka

Červen 21, 2017

Naprosto Luxusní

Lucie

Červen 21, 2017

🙂

Jitka Najtová

Červenec 8, 2017

Jitka

8.7.2017

Vynikající, jinak už dělat nebudu

Lucie

Červenec 8, 2017

To mám radost, že se vám recept líbí. Díky moc za zprávu!

ŠDvořáková

Srpen 16, 2017

Mňam mňam a skoro bez práce 🙂

Lucie

Srpen 17, 2017

A takové recepty jsou nejlepší, ne? 😉

Hana

Září 21, 2017

Mohly by se škvarky přidat do jogurtového pečiva?

Lucie

Září 21, 2017

Myslím, že mohly. Schválně dejte vědět, jaké to bylo. Ale už teď se mi sbíhají sliny 🙂

Hana

Září 21, 2017

určitě, mám čerstvé škvarečky a zkusím

Radka

Říjen 5, 2017

Dneska jsem dělala poprvé a určitě ne naposled!!!! Vynikající

Lucie

Říjen 5, 2017

Super! Moc děkuju za zprávu 🙂

Káča

Leden 16, 2018

Dnes dělám podruhé, je to luxusní a především pohoda, zaručeně bez přepalování a prskání. To mám moc ráda…

Lucie

Leden 16, 2018

Mám radost, že se recept líbí a funguje 🙂

HK

Březen 2, 2018

Tak já dělám sádlo již několik let také v troubě v kameninovém hrnci, který mám na pečení chleba. Dostala jsem vnitřní sádlo v kuse, které jsem upekla v troubě a ze stejného prasátka jsem dostala už vyškvařené sádlo, no a kupodivu po ztuhnutí vnitřního sádla z trouby bylo tužší, což normálně je vždy opak. Sádlo je ale naprosto luxusní.

Lucie

Březen 3, 2018

Kamenina je stejně nejlepší 🙂

Pakostice

Květen 3, 2018

Tak právě jsme dodělali a jsou naprosto luxusní a hlavně takřka bez práce

Lucie

Květen 4, 2018

To mám velkou radost, že se škvarky povedly a chutnaly. Přesně jak píšete, je to skoro bez práce 🙂 Díky za komentář.

Jiří Semerád

Květen 21, 2018

Tak mě to naučila před mnoha lety moje sestra. Dělám to tak běžně a je to super. Občas přidám čili a škvarky jsou pak super!!!

Lucie

Květen 21, 2018

Chilli a škvarky je boží kombinace <3

Kateřina Pelikánová

Červenec 16, 2018

Sádlo, respektive škvarky jsem vždycky pripalila, děsně jsem se s tím peklila a takhle jednoduché řešení mě nenapadlo. Zrovna slevam třetí sklenici a je to paráda, bez práce, nepořádku a pripaleni. Díky za tip!

Lucie

Červenec 18, 2018

Kateřino, moc ráda čtu, když někomu moje recepty alespoň trošku zpříjemní život. Děkuju za komentář 🙂

Michaela

Srpen 12, 2018

Dobrý nápad .-) já škvařím na elektrické pánvi, takové veliké, kulaté – nastavím teplotu a jen se těším na výsledek.

Lucie

Srpen 13, 2018

Zajímavá vychytávka, to ani neznám. Díky za sdílení finty 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation