Recept na škvarky a sádlo pečené v troubě » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Škvarky a sádlo pečené v troubě

Škvarky a sádlo pečené v troubě

  ,   , , , , , ,   ,

Září 20, 2015

Hodnotit recept
Škvarky a sádlo pečené v troubě
5.0 4

Pamatuji si, že když jsem byla malá, sádlo bylo u nás doma běžně používanou surovinou. Pravidelně jsem dostávala k svačině chleba se sádlem a cibulí a pochutnávala si na něm. Pak se ale sádlo začalo nenápadně z domácností (i té naší) vytrácet jako následek propagace „zdravějších“ rostlinných olejů. Tehdy bych si už na chlebu se sádlem nepochutnala. Měla bych před očima jistojistou smrt na ucpané tepny 😀 Dnes je všechno zase jinak a sádlo je běžnou surovinou v mé domácnosti. Na chleba si ho sice nemažu, ale to jen proto, že chleba nejím 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg bio či farmářského surového sádla

1-2 lžičky kořenící soli nebo čisté soli

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 10 minut

    2 hodin

    2 hodin 10 minut

Postup

Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď:

  1. trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát
  2. v troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte
  3. nebudete mít v kuchyni mastný povlak okolo celého sporáku, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce
A to za to stojí, ne? 😉

Ale teď už k postupu…

Sádlo nakrájejte na kostičky 1×1 cm až 2×2 cm, přendejte je do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 150°C.

Pečte 90-120 minut za občasného promíchání.

Během této doby můžete naběračkou nebo velkou lžící průběžně odebírat vyškvařené sádlo a to přes cedník přelít do připravené nádoby.

Troubu vypněte, až když jsou škvarky krásně křupavé a přestanou „syčet“.

Jakmile jsou upečené, přeceďte je přes sítko, sádlo přilijte k tomu, které jste průběžně odebírali.

Škvarky rozprostřete na papírový ubrousek, aby se co nejlépe vysušily, a pak je okořeňte solící směsí podle vaší chuti (já používám kořeněnou himalájskou sůl značky Cereus nebo domácí grilovací koření) nebo čistou solí.

Sádlo uchovávejte v lednici a průběžně používejte na tepelnou úpravu potravin za vysokých teplot. Jeho kouřový bod, tedy teplota, kdy se začíná tuk přepalovat, je u sádla cca 190°C (smažení probíhá při cca 150-190°C).

Škvarky naopak snězte co nejdříve (ideálně v den jejich přípravy), natáhnou totiž brzy vlhkost z okolí a přestanou křupat.

00:00

10 Recenzí / komentářů

Terka

Březen 6, 2017

Sádlíčko já jo..ale škvařit je otrava. Tohle mě nenapadlo, musím zkusit.

Margotka

Červen 21, 2017

Naprosto Luxusní

Lucie

Červen 21, 2017

🙂

Jitka Najtová

Červenec 8, 2017

Jitka

8.7.2017

Vynikající, jinak už dělat nebudu

Lucie

Červenec 8, 2017

To mám radost, že se vám recept líbí. Díky moc za zprávu!

ŠDvořáková

Srpen 16, 2017

Mňam mňam a skoro bez práce 🙂

Lucie

Srpen 17, 2017

A takové recepty jsou nejlepší, ne? 😉

Hana

Září 21, 2017

Mohly by se škvarky přidat do jogurtového pečiva?

Lucie

Září 21, 2017

Myslím, že mohly. Schválně dejte vědět, jaké to bylo. Ale už teď se mi sbíhají sliny 🙂

Hana

Září 21, 2017

určitě, mám čerstvé škvarečky a zkusím

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Andrea (Neratovice) zakoupil/a před 17 minutami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
Šárka (Praha 5) zakoupil/a před 23 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Monika (Petrovice u Sedlčan) zakoupil/a před 46 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Karolína (Praha) zakoupil/a před 2 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Lenka (Praha 4 - Modřany) zakoupil/a před 2 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Jitka (Praha 5) zakoupil/a před 2 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Slavomíra (Františkovi lázně) zakoupil/a před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Jindřichův Hradec) zakoupil/a před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jana (Tábor) zakoupil/a před 24 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Marcela (Sokolov) zakoupil/a před 24 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Helena (Rychnov nad kněžnou) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Ladislava (Karlovy Vary) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Markéta (Kojetice u Prahy) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jana (Kroměříž) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jiří (Brno) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Silvie (Kolín) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Kristýna (Černošice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petra (Neratovice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jarmila (Praha 7) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Kateřina (Teplá) zakoupil/a před 2 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x