Recept na boloňské celerové „lasagne“ » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0362b

Boloňské celerové „lasagne“

dscn0362b

Boloňské celerové „lasagne“

    , ,   , , ,

Listopad 9, 2014

Hodnotit recept
Boloňské celerové „lasagne“
0.0 0

Základem Lasagna Bolognese, klasického italského jídla, je poctivá boloňská omáčka, kvalitní těstoviny a bešamel. S pár úpravami jde tuto klasiku připravit primal variantě. Vyzkoušejte, určitě budete mile překvapeni 🙂

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 40 minut

    2 hodin 30 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g mletého hovězího masa

100 g slaniny

1-2 lžíce olivového oleje

2 cibule

2 mrkve

5 řapíků celeru

1 petržel

2 plechovky loupaných rajčat vcelku

100 g rajčatového protlaku

4 stroužky česneku

2 dcl vývaru

2 bobkové listy

tymián

rozmarýn

oregano

sůl

pepř

1 střední bulva celeru

2 balení cottage sýru

50 g parmezánu

Postup

Boloňská omáčka

Správnou boloňskou omáčku neuvaříte za pár minut, chce svůj čas. Pokud ho ale její přípravě věnujete, pochopíte, proč je tak celosvětově známá.

Na olivovém oleji nechte osmažit slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibule zesklovatí, přisypte do hrnce nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer (zeleninu můžete i nahrubo nastrouhat).

Za častého míchání nechte zeleninu opéct, pak přidejte mleté maso a nechte ho zprudka osmahnout.

Při míchání se snažte maso rozdrobit, aby se vám neopeklo do větších hrudek.

Nechte vyvařit šťávu, kterou maso pustilo, a pak přidejte rajčatový protlak.

Ten je důležité nechat pořádně osmahnout a pak teprve vše zalít konzervovanými rajčaty.

Přidejte bobkový list, tymián, rozmarýn a 2 rozdrcené stroužky česneku.

Vše zalijte vývarem a nechte za občasného promíchání nezakryté probublávat na mírném plameni cca 2 hodiny (pro výraznou a plnou chuť omáčky dobu varu rozhodně dodržte).

Přibližně 20 minut před koncem přidejte rozdrcené zbylé 2 stroužky česneku a oregano.

Na závěr vyjměte bobkové listy.

Celerové "lasagne"

Mezitím, co se vám vaří omáčka, připravte si celerové „lasagne“.

Oloupejte si celer a pak ho pomocí škrabky „nastrouhejte“ na jemné plátky.

Ty hodně nasolte, promíchejte a nechte cca 30 minut pustit vodu.

Nakonec je pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili nadměrné slané chuti, a pak je co nejvíce vysušte.

Do vhodné zapékací mísy pak vrstvěte jednotlivé suroviny.

Začněte plátky celeru, pak vrstva omáčky, opět celer a zase omáčka a tak dále.

Někde uprostřed "vrstvení" dejte msto omáčky mezi celer mírně slitý cottage sýr.

Poslední vrstvou by měla být omáčka.

Pečte cca 20 minut na 180°C. Pak "lasagne" posypte nastrouhaným parmezánem a vraťte do trouby na cca 10 minut.

Po upečení nechte "lasagne" trošku vychladnout a pak krájejte na jednotlivé porce.

Doufám, že vám bude chutnat tak jako nám.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 16, 2016

Vyzkoušeno! Moc nám chutnalo 😉

Lucie

Únor 16, 2016

To jsem ráda 😉

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation