Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Boloňské celerové „lasagne“

Boloňské celerové „lasagne“

    , ,   , ,

Ohodnotit recept
Boloňské celerové „lasagne“
5.0 3

Základem Lasagna Bolognese, klasického italského jídla, je poctivá boloňská omáčka, kvalitní těstoviny a bešamel. S pár úpravami jde tuto klasiku připravit primal variantě. Vyzkoušejte, určitě budete mile překvapeni 🙂

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 40 minut

    2 hodin 30 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g mletého hovězího masa

100 g slaniny

1-2 lžíce olivového oleje

2 cibule

2 mrkve

5 řapíků celeru

1 petržel

2 konzervy loupaných rajčat

100 g rajčatového protlaku

4 stroužky česneku

2 dcl vývaru

2 bobkové listy

tymián

rozmarýn

oregáno

sůl

pepř

1 střední bulva celeru

2 balení cottage sýru

50 g parmazánu

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 40 minut

    2 hodin 30 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Boloňská omáčka

Správnou boloňskou omáčku neuvaříte za pár minut, chce svůj čas. Pokud ho ale její přípravě věnujete, pochopíte, proč je tak celosvětově známá.

Na olivovém oleji nechte osmažit slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibule zesklovatí, přisypte do hrnce nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer (zeleninu můžete i nahrubo nastrouhat).

Za častého míchání nechte zeleninu opéct, pak přidejte mleté maso a nechte ho zprudka osmahnout.

Při míchání se snažte maso rozdrobit, aby se vám neopeklo do větších hrudek.

Nechte vyvařit šťávu, kterou maso pustilo, a pak přidejte rajčatový protlak.

Ten je důležité nechat pořádně osmahnout a pak teprve vše zalít konzervovanými rajčaty.

Přidejte bobkový list, tymián, rozmarýn a 2 rozdrcené stroužky česneku.

Vše zalijte vývarem a nechte za občasného promíchání nezakryté probublávat na mírném plameni cca 2 hodiny (pro výraznou a plnou chuť omáčky dobu varu rozhodně dodržte).

Přibližně 20 minut před koncem přidejte rozdrcené zbylé 2 stroužky česneku a oregano.

Na závěr vyjměte bobkové listy.

Celerové "lasagne"

Mezitím, co se vám vaří omáčka, připravte si celerové „lasagne“.

Oloupejte si celer a pak ho pomocí škrabky „nastrouhejte“ na jemné plátky.

Ty hodně nasolte, promíchejte a nechte cca 30 minut pustit vodu.

Nakonec je pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili nadměrné slané chuti, a pak je co nejvíce vysušte.

Do vhodné zapékací mísy pak vrstvěte jednotlivé suroviny.

Začněte plátky celeru, pak vrstva omáčky, opět celer a zase omáčka a tak dále.

Někde uprostřed "vrstvení" dejte místo omáčky mezi celer mírně slitý cottage sýr.

Poslední vrstvou by měla být omáčka.

Pečte cca 20 minut na 180°C. Pak "lasagne" posypte nastrouhaným parmazánem a vraťte do trouby na cca 10 minut.

Po upečení nechte "lasagne" trošku vychladnout a pak krájejte na jednotlivé porce.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




11 Recenzí / komentářů

Danwe

16 února, 2016

Vyzkoušeno! Moc nám chutnalo 😉

Lucie

16 února, 2016

To jsem ráda 😉

Pavla

18 září, 2017

Výborné! Dokonce kousek snědla i dcera, která celer jinak naprosto nesnáší (a tady ho měla double, řapíkatý jsem jí z taktických důvodů zatajila :-D)

Lucie

18 září, 2017

Zrovna dneska jsem dělala boloňskou omáčku 🙂 Mám radost, že chutnalo a pár sousto prošlo i přes přísnou dětskou kritiku. Pochvala patří mamince, která vařila 🙂

Lucie

21 července, 2019

Máte to ve Whole30 ale je tam cottage i parmanzán?

Lucie

21 července, 2019

Omlouvám se, ale nerozumím poznámce, že to „mám ve Whole30“. Jak je to myšlené? Recept jako W30 označený není.

Lucie

21 července, 2019

Mně už to asi docvaklo 🙂 Měla jste na mysli, že mám tento recept zařazený do jedno z měsíčních W30 jídelníčků, je to tak? Tehdy jsem jsem „lasagne“ udělala bez mléčných výrobků. Parmazán, ani cottage jsem nepoužila.

Kateřina

22 července, 2019

Beru tento recept jako výborný nápad, uvařila jsem toto kolegyním do práce, bylo to vynikající a holky se jen olizovaly….

Lucie

23 července, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂

Eva

4 dubna, 2020

Moc jsem si pochutnala. Celer mám ráda a v tomto receptu mi obzvlášť chutnal :-). Lucko, k Vaší boloňské omáčce se často vracím.

Lucka

5 dubna, 2020

Také mám moc ráda celer ❤️ Mrzí mě, že ho hodně lidí dává tak maximálně do polévky, nebo ho nejí vůbec.
Díky za komentář 🙂 Mám radost, že chutnalo ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0