🤩 NOVINKA 🤩 Stolní kalendář s recepty pro rok 2020 TO MĚ ZAJÍMÁ
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Boloňské celerové „lasagne“

Boloňské celerové „lasagne“

    , ,   , , ,

Hodnotit recept
Boloňské celerové „lasagne“
5.0 2

Základem Lasagna Bolognese, klasického italského jídla, je poctivá boloňská omáčka, kvalitní těstoviny a bešamel. S pár úpravami jde tuto klasiku připravit primal variantě. Vyzkoušejte, určitě budete mile překvapeni 🙂

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 40 minut

    2 hodin 30 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g mletého hovězího masa

100 g slaniny

1-2 lžíce olivového oleje

2 cibule

2 mrkve

5 řapíků celeru

1 petržel

2 plechovky loupaných rajčat vcelku

100 g rajčatového protlaku

4 stroužky česneku

2 dcl vývaru

2 bobkové listy

tymián

rozmarýn

oregano

sůl

pepř

1 střední bulva celeru

2 balení cottage sýru

50 g parmazánu

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 40 minut

    2 hodin 30 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Boloňská omáčka

Správnou boloňskou omáčku neuvaříte za pár minut, chce svůj čas. Pokud ho ale její přípravě věnujete, pochopíte, proč je tak celosvětově známá.

Na olivovém oleji nechte osmažit slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibule zesklovatí, přisypte do hrnce nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer (zeleninu můžete i nahrubo nastrouhat).

Za častého míchání nechte zeleninu opéct, pak přidejte mleté maso a nechte ho zprudka osmahnout.

Při míchání se snažte maso rozdrobit, aby se vám neopeklo do větších hrudek.

Nechte vyvařit šťávu, kterou maso pustilo, a pak přidejte rajčatový protlak.

Ten je důležité nechat pořádně osmahnout a pak teprve vše zalít konzervovanými rajčaty.

Přidejte bobkový list, tymián, rozmarýn a 2 rozdrcené stroužky česneku.

Vše zalijte vývarem a nechte za občasného promíchání nezakryté probublávat na mírném plameni cca 2 hodiny (pro výraznou a plnou chuť omáčky dobu varu rozhodně dodržte).

Přibližně 20 minut před koncem přidejte rozdrcené zbylé 2 stroužky česneku a oregano.

Na závěr vyjměte bobkové listy.

Celerové "lasagne"

Mezitím, co se vám vaří omáčka, připravte si celerové „lasagne“.

Oloupejte si celer a pak ho pomocí škrabky „nastrouhejte“ na jemné plátky.

Ty hodně nasolte, promíchejte a nechte cca 30 minut pustit vodu.

Nakonec je pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili nadměrné slané chuti, a pak je co nejvíce vysušte.

Do vhodné zapékací mísy pak vrstvěte jednotlivé suroviny.

Začněte plátky celeru, pak vrstva omáčky, opět celer a zase omáčka a tak dále.

Někde uprostřed "vrstvení" dejte msto omáčky mezi celer mírně slitý cottage sýr.

Poslední vrstvou by měla být omáčka.

Pečte cca 20 minut na 180°C. Pak "lasagne" posypte nastrouhaným parmazánem a vraťte do trouby na cca 10 minut.

Po upečení nechte "lasagne" trošku vychladnout a pak krájejte na jednotlivé porce.

Doufám, že vám bude chutnat tak jako nám.

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




9 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 16, 2016

Vyzkoušeno! Moc nám chutnalo 😉

Lucie

Únor 16, 2016

To jsem ráda 😉

Pavla

Září 18, 2017

Výborné! Dokonce kousek snědla i dcera, která celer jinak naprosto nesnáší (a tady ho měla double, řapíkatý jsem jí z taktických důvodů zatajila :-D)

Lucie

Září 18, 2017

Zrovna dneska jsem dělala boloňskou omáčku 🙂 Mám radost, že chutnalo a pár sousto prošlo i přes přísnou dětskou kritiku. Pochvala patří mamince, která vařila 🙂

Lucie

Červenec 21, 2019

Máte to ve Whole30 ale je tam cottage i parmanzán?

Lucie

Červenec 21, 2019

Omlouvám se, ale nerozumím poznámce, že to “mám ve Whole30”. Jak je to myšlené? Recept jako W30 označený není.

Lucie

Červenec 21, 2019

Mně už to asi docvaklo 🙂 Měla jste na mysli, že mám tento recept zařazený do jedno z měsíčních W30 jídelníčků, je to tak? Tehdy jsem jsem “lasagne” udělala bez mléčných výrobků. Parmazán, ani cottage jsem nepoužila.

Kateřina

Červenec 22, 2019

Beru tento recept jako výborný nápad, uvařila jsem toto kolegyním do práce, bylo to vynikající a holky se jen olizovaly….

Lucie

Červenec 23, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Zuzana Kolín před 7 minutami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Alena Praha 6 před 18 minutami
 
Kalendář pro rok 2020 + 2 Items
zakoupil/a: Dagmar Piestany před 1 hodinou
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Blanka Králův Dvůr před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Monika Lysá nad Labem před 5 hodinami