Recept na domácí sulc » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0204b

Domácí sulc

dscn0204b

Domácí sulc

  , , ,   , , , , ,   , ,

Listopad 2, 2014

Hodnotit recept
Domácí sulc
0.0 0

Pokud si vaříte domácí, opravdu poctivé vývary z masa a kostí, jistě jste si všimli, že vám polévka do druhého dne v lednici ztuhne do konzistence „amarounů“ 😉 Jestliže tuto želírovací vlastnost ještě přiživíte správně zvoleným druhem masa, můžete uvařit opravdu hutný vývar a z něj si udělat domácí sulc, plný hodnotných minerálů a výživných látek.

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 8 hodin

    3 hodin 15 minut

    11 hodin 15 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 vepřové koleno

3 vepřové nožičky

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře (+ mletý pepř na podávání)

5 lžic jablečného octa (+ ocet na podávání)

1 cibule (+ cibule na podávání)

3 střední mrkve

sůl

Postup

U prověřeného řezníka si kupte vepřové koleno (nejlépe zadní, má více masa) a vepřové nožičky.

Všechno si nechte rozseknout napůl, ať se vám to lépe vejde do hrnce a rychleji uvaří.

Maso vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené.

Přidejte 1 cibuli vcelku (oloupejte jen vrchní vrstvu slupky), bobkový list, nové koření, celý pepř a 5 lžic jablečného octa.

Vařte na mírném plameni (cca 3 hodiny, vodu nedolévejte), dokud se vám maso nezačne ve vývaru rozpadat.

Nakonec si vývar slijte, maso si odložte stranou a nechte ho trošku vychladit.

Naberte lžící vývar, nalijte ho na talířek a dejte na chvíli vychladit do lednice.

Mezitím si oberte maso.

Hodně lidí do sulcu maso mele, a to včetně kůží. Volbu nechám na vás. Já mám ale osobně raději v sulcu čisté maso, pokrájené na kousky.

Až budete mít maso obrané a nakrájené na kostky cca 2×2 cm (nebo umleté), zkontrolujte vzorek vývaru na talířku v lednici.

Pokud z něj vznikla pevná želatina, má vývar správnou konzistenci a není nutné ho už nijak redukovat.

Pokud vám neztuhl (anebo nedostatečně), dejte ho ještě do hrnce vařit a zesílit.

Mně při uvedeném množství masa vyšel necelý litr hutného vývaru.

Poslední fází přípravy sulcu je uvaření zeleniny doměkka. Nakrájejte si na tenká kolečka mrkev a dejte ji vařit do vývaru.

Stačí pár minut. Zeleninu nechceme rozvařit, pouze potřebujeme, aby změkla na skus.

Vývar ochutnejte, případně dosolte či opepřete.

Vmíchejte nakrájené kousky masa, směs vlijte do vhodné nádoby (já použila srnčí hřbet) a dejte chladit přes noc do lednice.

Podávejte vychlazené, pokapané octem, posypané nakrájenou cibulkou a drceným pepřem.

Popsaná příprava sulcu je tou jednodušsí variantou. Neřeším, zda je výsledný vývar čirý nebo zakalený, nevadí mi vrstvička sádla na vršku sulcu. Pokud vám ale tyto příznaky vadí, radím následující – pro čistotu vývaru vyměňte na začátku varu vodu, sbírejte z hladiny pěnu a nakonec vývar sceďte přes plátýnko, pro „odtučnění“ vývaru ho nechte nejprve v lednici vychladit, pak z něj seberte ztuhlý tuk, nakonec pokračujte uvařením zeleniny a novým zchlazením.

PS2: Do sulcu můžete kromě mrkve použít i jinou zeleninu, např. celer a petržel, nebo dokonce houby.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation