Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou

Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou

  , , , ,   , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou
5.0 1

Jehněčí maso není běžnou surovinou na klasickém českém jídelníčku. Jenže zrovna u tohoto masa máte téměř 100% jistotu, že bude ze zvířete volně chovaného a tedy bez zbytečné chemie a nepřirozeného dokrmování, takže rozhodně stojí za občasné zařazení. A pokud máte ze zpracování jehněčího respekt, zkuste nejdříve třeba tento recept z mletého masa, které je na přípravu nejjednodušší.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

450 g mletého jehněčího masa

200 g květáku

800 g mrkve

300 g cherry rajčat

3 šalotky

4 vrchovaté lžíce domácí majonézy

šťáva z 1 citrónu

2 hrsti čerstvé máty

2 hrsti čerstvého koriandru

2 lžičky mletého koriandru

2 lžičky drceného římského kmínu

2 lžíce semínek sezamu

olivový olej

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Oškrábejte si mrkve a nakrájte je na špalíčky.

Rozprostřete je na plech vyložený pečícícm papírem, lehce zakápněte olivovým olejem, promíchejte a dejte je péct doměkka do trouby na 30-40 minut na 180°C (cca na posledních 10 minut mrkev posypte sezamovými semínky). Mrkev osolte a opepřete až před podáváním, ať zbytečně nepustí vodu. Přesná doba pečení záleží na kvalitě mrkve a velikosti nakrájených špalíčků.

Květák rozeberte na jednotlivé růžičky. Vložte je do mixéru a rozdrťte na zrníčka velikosti rýže.

Ta nasypte do vhodné misky a za občasného promíchání ji nechte „uvařit“ v mikrovlnné troubě. Doba záleží na výkonu vaší trouby a množství květáku, ale většinou stačí cca 7-10 minut.

Pokud vám použití mikrovlnky vadí, nechte květáková zrníčka podusit pod pokličkou na malém množství vody.

Uvařenou květákovou „rýži“ promíchejte s mletým jehněčím, nadrobno pokrájenou mátou a dochuťte kořením (mletým koriandrem, drceným římským kmínem, solí a pepřem).

Ze vzniklé směsi vytvořte válečky okolo špejlí. Ty dejte péct na 20 minut do trouby k mrkvi.

Než se vám maso a mrkev upeče, připravte si rajčatový salát a citrónovou majonézu, které skvěle doplní nasládlou chuť mrkve a mátové kofty.

Majonézu smíchejte se šťávou z půlky citrónu, šťávu z druhé půlky pak s drobně pokrájenými rajčaty a šalotkou. Rajčatový salát ještě dochuťte pokrájenými lístky čerstvého koriandru.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Olga

Září 16, 2018

Vyborne. Delala jsem z jehneciho, kvetak musela nahradit dyni hokkaido.. jako prilohu kysane zeli (kvuli uspore casu).. Pochutnali jsme si cela rodina. Dekuji.

Lucie

Září 17, 2018

Skvělá obměna, muselo to být výborné 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.