Kachní rillettes s cibulovou marmeládou
Kachní rillettes s cibulovou marmeládou
Hlavní jídla, Maso, Omáčky, dipy, Ostatní, Pomazánky, Snacky, Snídaně Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 bylinky, cibule, drůbeží, kachna
2014-12-10
Ohodnotit receptTenhle recept opravdu doporučuji vaší pozornosti. Pokud máte rádi paštiky, různé masové pomazánky a nebojíte se tuku, tenhle francouzský recept rozhodně vyzkoušejte. Jeho příprava trvá dlouho, nicméně vůbec není pracný. A výsledkem bude pochoutka, za kterou vás pochválí i nepaleo strávníci 🙂
- Příprava: 8 hodin
- Vaření / pečení: 12 hodin
-
8 hodin
12 hodin
20 hodin
- Množství: 4-6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 8 hodin
- Vaření / pečení: 12 hodin
-
8 hodin
12 hodin
20 hodin
- Množství: 4-6 porcí
Postup
Rillettes
Očistěte kachnu od zbytků peří. Odřízněte větší kusy kůže, tuku a také biskupa.
Kachnu rozporcujte na menší kusy, obranou kůži a tuk nakrájejte na co nejmenší kostičky.
Vše vložte do vhodné pečící nádoby tak, aby mezi jednotlivými kusy bylo co nejméně volného místa. Je totiž potřeba, aby kachna po dobu pečení byla zcela ponořená ve vlastní šťávě a tuku, který během přípravy pustí. Snažte se proto vybrat opravdu vyhovující nádobu, kde kousky masa zaberou celé dno (ideálně vyšší litinový hrnec s poklicí, rozhodně ne plech).
Kachnu zalijte 2 dcl vody s rozpuštěnou lžičkou soli a 3 lžícemi jablečného octa.
Pekáček zakryjte a dejte přes noc péct do trouby vyhřáté na 90°C (na 8-12 hodin).
Druhý den kachnu vyjměte z trouby a slijte si obsah pekáčku.
Vypečený tuk se šťávou dejte do hrnce na plotýnku a mírným varem za častého míchání nechte vypařit přebytečnou tekutinu.
Nakrájejte ho na menší kousky a ty pak promíchejte s redukovaným výpekem.
Podle chuti osolte a opepřete. Soli dejte spíše o trochu více – vychlazené sádlo slanou chuť trošku sníží.
Směs rozdělte do vhodných hrníčků či mističek a ty dejte na několik hodin chladit do lednice (nejlépe přes noc).
Cibulová marmeláda
Cibuli nakrájenou na tenké proužky si za stálého míchání opečte na mírném plameni na olivovém oleji.
I když vám ze začátku bude připadat, že cibule je hodně, počítejte s tím, že minimálně 5x zmenší svůj objem.
Tenhle krok se nesnažte uspěchat. Pro výslednou chuť je nutné, aby byly všechny kousky cibule dobře upečené.
Jakmile je cibulka opečená do zlatova, přidejte tymián a rozmarýn (ideálně drobně pokrájené čerstvé bylinky), zalijte ji šťávou ze 2 pomerančů a nechte tekutinu za častého míchání vypařit. Cibulovou marmeládu nechte vychladit.
Podávejte ji společně s kachními rillettes (čti rijet). Mažte na paleo pečivo (neplatí pro Whole30) nebo jezte jen tak lžičkou. S úspěchem osobně odzkoušeny obě varianty 😉
Rillettes se také velmi často připravují z vepřového masa, husy nebo králíka. Lze je kromě trouby úspěšně připravit i v pomalém hrnci, nebo jen tak na plotně.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucie
16 února, 2016
Zajímavé kombinace 😉 Mně nejvíc chutná k tučnému masu.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Jana
16 února, 2016
Cibulová marmeláda mně dostala. Super, moc mi chutná – i jen se zeleninou, místo „majolkového“ dipu. Kupodivu, nejlepší je s květákem.