Recept na domácí majonézu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí majonéza

Domácí majonéza

  ,   , , , , ,   , ,

Říjen 19, 2014

Hodnotit recept
Domácí majonéza
5.0 14

Mnoho receptů (i ty moje) má mezi vyjmenovanými surovinami majonézu. Pokud použijete tu běžnou z obchodu, budete za hranicí pravidel palea. Nejen že většinou obsahuje nekvalitní rafinovaný řepkový nebo slunečnicový olej a přidaný cukr, ale také mnohá „éčka“. Domácí majonéza vás tohoto uchrání. I když vybrat ten správný olej na přípravu majonézy je tak trochu alchymie 😉

  • Příprava: 5 minut
  • 5 minut

    5 minut

  • Množství: cca 200 ml
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 celé vejce

2 lžičky citrónové šťávy

špetka soli

200 ml vhodného oleje (např. extra light olivový či pomace – viz níže)

Postup

Na přípravu domácí majonézy jsem vyzkoušela všechny možné druhy olejů. Panenský olivový olej (extra virgine) je příliš chuťově výrazný, z kokosového oleje nebo sádla má majonéza hodně netypickou chuť (osobně vyzkoušeno), avokádový olej nebo ořechové varianty vyženou domácí majonézu cenově na úroveň kaviáru, hroznový či rýžový olej je sice chuťově neutrální, nicméně svým složením do palea nepatří, rafinovaný slunečnicový olej je úplně za hranicemi pravidel palea, jeho za studena lisovaná varianta (panenský slunečnicový olej) je bohužel velmi často jemně nahořklá, což ovlivní výslednou chuť majonézy. Nakonec jsem skončila u oleje pomace (někdy se také prodává pod názvem sansa), což je nejnižší třída olivového oleje (získává se z odpadu, který zbyl po výrobě extra panenského olivového oleje, a to pomocí tlaku, vysokých teplot a bohužel i chemie). Takový olej je zbaven hlavních pozitivních výživových vlastností, nicméně jeho chuť téměř neutrální a minimálně ovlivňuje výslednou chuť majonézy. O něco lepší variantou je pak „extra light“ olivový olej (např. od značky Borges), který se vyrábí smícháním rafinovaného a panenského olivového oleje. Je cenově dražší než pomace. Má podobně jemnou chuť, která příliš neovlivňuje výslednou majonézu.

Výběr vhodného oleje nechám na vás. Osobně střídám pomace a extra light olivový olej, výjimečně použiji i olej z hroznových jader či panenský slunečnicový. Ale ať se rozhodnete tak nebo tak, výběr oleje nejen ovlivňuje výslednou chuť majonézy (čím je olej chuťově neutrálnější, tím lépe), ale také množství, které bude potřeba. Proto uvedené množství berte pouze orientačně a případně ho upravte podle vámi zvoleného oleje.

Druhou důležitou položkou (i když lze majonézu připravit i bez ní, stačí použít mléko) je vejce. Standardně se používá pouze žloutek, já přidávám celé vejce (pokud zrovna nepotřebuji samotné bílky do jiného receptu). Z celého vejce mi přijde majonéza chuťově lepší. Je tu ale větší riziko nákazy salmonelou, protože se stává, že nákaza se „zastaví“ v bílku a do žloutku se nedostane. Nicméně obecně je pravděpodobnost nákazy velmi malá. Některé zdroje uvádějí, že „pouze“ jedno vejce ze 7.000 je nakažené. To ale platí pro vejce z velkochovů, které jsou přísně a pravidelně kontrolovány. U domácích vajec (ač je jejich nutriční hodnota mnohem lepší) je pravděpodobnost nákazy mnohem větší. Takže i zde záleží na vás a vaší volbě. Pokud použijete na výrobu majonézy pouze žloutek, snižte množství oleje, které k žloutku přilijete, na cca 150 ml (platí pro olivový olej pomace či extra light, u jiných druhů začněte se 100 ml a případně přidejte).

A teď k samotné přípravě. Existuje více způsobů přípravy domácí majonézy – ručně pomocí metličky, pomalým přiléváním oleje do stolního mixéru zapnutého na minimální obrátky, anebo pomocí tyčového mixéru. Osobně nyní používám pouze ten poslední uvedený, proto si ho popíšeme i zde (video s ukázkou výroby domácí majonézy jsem nahrála na Youtube).

Do úzké vysoké nádoby, která svým průměrem co nejvíce kopíruje šířku ponorného mixéru, vložte všechny uvedené ingredience, tedy celé vejce (popřípadě jen žloutek), sůl, citrónovou šťávu a navrch nalijte olej. Do nádoby zasuňte ponorný mixér, přitiskněte ho ke dnu a spusťte. Jakmile ode dna začne stoupat emulze, pomalilinku mixér zvedejte (pro ideální výsledek ho občas vraťte zpět ke dnu). Nesnažte se celý proces uspěchat, trpělivost a pomalý pohyb zaručuje kýžený výsledek. Do 1 minuty vám vznikne skvělá hustá majonéza. Pokud je její konzistence příliš hustá, přidejte trošku vody. Pokud je majonéza naopak příliš řídká, přidejte ještě olej a znovu pečlivě promixujte.

Základní majonézu dochuťte podle vaší volby a receptu, na který ji chcete použít. Někdo už do základu přidává hořčici, já ji ale používám pouze do některých receptů (např. do domácí tatarky, spolu s drobně nakrájenou cibulkou a naloženými kapary). Skvělou variantou je například majonéza s pečeným česnekem, s červenou řepou, s upečenou paprikou, s rajčaty a bazalkou, s citrónem atd. Tady se opravdu můžete vyřádit a najít si tu „svojí“ příchuť 😉

Pár rad na závěr:

- Pokud se vám olej s vejcem nespojil a vznikla řídká mastná „polévka“ (často se to stane, když příliš rychle zvedáte mixér v nádobě), nevylévejte ji. Použijte ji místo oleje do druhého pokusu a do nádoby vložte vejce, sůl a citrónovou šťávu. Místo oleje to zalijte nepovedenou směsí a tentokrát opravdu pomalilinku zvedejte mixér.

- Pokud vám majonéza zhoustla, ale není to ono, přidejte buď olej (pro zhoustnutí) nebo vodu (pro naředění). Obecně platí, čím více oleje, tím hustší majonéza. Každý druh oleje ale olivňuje výslednou hustotu trošku jinak, proto musíte najít to správné množství pro ten váš olej.

- Některé recepty uvádějí, že je nutné mít ve stejné teplotě vejce i olej. Dle mých zkušeností ale výsledek ovliňuje spíše rychlost zvedání mixéru v nádobě. Pokud chcete přeci jen výsledku trošku pomoct, nechte několik hodin ležet na kuchyňské lince vejce i olej. Pokud pospícháte, alespoň vypláchněte nádobu na přípravu majonézy horkou vodou. To trošku po vložení vejce nahřeje.

Doufám, že se vám majonéza povede a zboříte tak jeden z „kuchyňských strašáků“ 😉

00:00

57 Recenzí / komentářů

Alena

Únor 16, 2016

Tak som skusila a nepodarilo sa, vznikla „riedka mastna polievka“, o ktorej pisete…a rozmyslam, cim to bude. Moze byt dovod to, ze moja nadoba bola sirsia ako priemer tycoveho mixera? alebo maly vykon? moj mixer ma 250 W…staci to?

Lucie

Únor 16, 2016

Občas se to prostě stane. Zatím jsem nezjistila, čím přesně to je. Úzká nádoba je důležitá. Ale nepovedený výsledek nevyhazujte. Přidejte do toho ještě jedno vajíčko a znovu promixujte. Důležité je zvedat mixér v nádobě opravdu pomalu. Podívejte se na video, které je v receptu uvedené. Druhý pokus mi už vyšel vždycky.

Alena

Únor 16, 2016

Druhy pokus zase neuspesny 🙁 na zaciatku to vyzeralo ze uz sa to podari, zacala sa tvorit biela emulzia, ale na konci sa to zase premenilo na riedku polievku…mixer som nedvihala zo zaciatku vobec, az ku koncu, tak neviem, ci to bola chyba…

Lucie

Únor 16, 2016

A druhý pokus jste dělala z nových surovin, nebo jste jen do té nepovedené emulze přidala vejce? To nezvedání mixéru bylo správně, v tom chyba není.

Alena

Únor 16, 2016

do tej pokazenej som pridala len zltok bez bielka. Ale zacinam nadobudat dojem ze to bude tym mixerom, moj je iny typ ako ten vo videu. Uz ste videli ze by sa to podarilo aj s inym mixerom alebo je nutne mat presne taky isty typ?

Lucie

Únor 16, 2016

Co přesně znamená jiný typ? Jakýkoliv ponorný by měl fungovat.

Alena

Únor 16, 2016

Tak potom uz fakt neviem…asi mi nie je sudene urobit si domacu majonezu. Skusim cez vikend natocit video z mojej pripravy a dam ho na youtube. Mam staru 20-rocnu Etu.

Lucie

Únor 16, 2016

To dáte! Věřím tomu. Zkuste si půjčit od někoho jiný mixér a vyzkoušejte, jestli to půjde líp.

Alena

Únor 16, 2016

Ano, asi to tak budem musiet urobit. Vdaka za tip aj za doveru 🙂

Alena

Únor 16, 2016

Tak už mám majonézu 🙂 Dnes prebehli 2 pokusy. Požičala som si mixér od príbuznej, ktorá mi zároveň dala aj domáce vajíčka. Prvý pokus bol opäť neúspešný. Už som si začala myslieť, že na vine je olej, ale keďže píšete, že používate olej pomace, ktorý som mala aj ja, váhala som to celkom akceptovať…Prvýkrát som použila vajíčko,ktoré malo izbovú teplotu. Po neúspešnom pokuse sa mi nechcelo čakať, kým sa mi ohreje ďalšie vajíčko, a použila som vajíčko rovno z chladničky. Nedávala som tomu veľkú šancu, ale čuduj sa svete, podarilo sa

Lucie

Únor 16, 2016

Gratuluji! Opravdu jsem zkoušela různé pokusy, od použití domácích vajec, stejných či rozdílných teplot ingrediencí, drobně pozměněných surovin až po stupňování rychlostí mixování. A vážně absolutně netuším, čím to je, že se někdy majonéza nevyvede. Ale vždy mi zafungoval druhý pokus s přidáním vejce do nepovedené emulze.

Alena

Únor 16, 2016

Ja som tento postup už dnes nechcela riskovať, keďže včera mi to nevyšlo, tak na druhý pokus som použila nové ingrediencie. Teraz už len musím nájsť recept, v ktorom majonézu využijem…

Lucie

Únor 16, 2016

Možná byla chyba opravdu v tom mixéru. Receptů na využití majonézy je hodně, od domácí tatarské omáčky po různé saláty. Osobně asi nejvíc miluju celerový a kuřecí. Oba jsou tady na blogu. Ať vám chutná 🙂

Miroslav

Únor 16, 2016

Tyčový mixér je super. Já tuto metodu používám už několik let, a nikdy se nestalo, že by se majonéza nepovedla. Nezkoušela jste použít půl na půl extra virgin olivový a bodlákový olej?

Lucie

Únor 16, 2016

Extra virgin má na můj vkus pro účely majonézy příliš výraznou chuť. Bodlákový olej (přiznám se bez mučení) neznám 🙂 Kde ho kupujete?

Karel

Únor 16, 2016

Dobrý den, chtěl bych se optat, jaké máte zkušenosti s trvanlivostí majonézy? Pravďepodobně bude určena k okamžitému zpotřebovaní..? Děkuji za skvělé recepty 😉 Karel.

Evika

Únor 16, 2016

Miroslav: Tady se člověk dočte věci – a jak tedy děláte domací majonesu Vy? 🙂

Miroslav

Únor 16, 2016

Nabízí ho firmy na Internetu, např. Nahrin (a Just) nebo AGRO-EL Znojmo.

Lucie

Únor 16, 2016

Dobrý den, Karle. Hodně záleží na čerstvosti vajec. Obecně bych počítala s maximálně 7 dny, ideálně spotřebovat do 3 dnů a raději si zase udělat čerstvou. A díky za pochvalu 😉

@LucyWink

Srpen 16, 2016

Jupíí, povedlo se hned na poprvé 🙂

Lucie

Srpen 16, 2016

Super, gratulace 🙂

Sisina

Září 6, 2016

Dobrý den, jakou má trvanlivost takhle vytvořená majonéza?

Lucie

Září 6, 2016

Dobrý den, velmi záleží na čerstvosti vajec. Do 3 dnů naprosto bez obtíží, velmi často i týden.

Šárka

Říjen 10, 2016

Dobrý den, mohu se zeptat, kde kupujete olivový olej pomace či extra light? Děkuji moc za odpověď 🙂

Lucie

Říjen 10, 2016

Dobrý den, prakticky ve všech větších supermarketech. Např. Billa, Tesco nebo Rohlik.cz

Vladi

Prosinec 13, 2016

Nejlepší majoneza !!!! Díky za recept 🙂

Lucie

Prosinec 14, 2016

🙂 Já díky za vyzkoušení. Mám radost, že se povedla.

Lucie

Prosinec 30, 2016

Skvělé a jednoduché. Děkuji.

Iveta

Leden 17, 2017

Já jsem prostě majonézový antitalent:-))nepovedla se mi ještě nikdy,už kdysi dávno mně učil kamarád,i mi kvůli tomu koupil tyčový mixer,nepovedlo se to nikdy,pro mně jsou to vyhozené peníze za suroviny.Video zde mně navnadilo-třeba se něco změnilo-ale bohužel,zkusila jsem i druhý pokus …a nic….

Lucie

Leden 17, 2017

To dáte! Projděte si pečlivě postup. Důležité je mít úzkou nádobu, nezvedat moc rychle mixér (ze začátku spíš vůbec, zvedat až když směs u dna zhoustne a zbělá). S některými mixéry to jde ale líp, s některými hůř. Bohužel jsem přesně nevypozorovala, jaký je mezi nimi rozdíl (nejspíš ve výšce mixovací hlavice). Zkuste si od někoho ponorný mixér půjčit a vyzkoušejte to ještě jednou. To půjde 🙂

Iveta

Únor 6, 2017

Tak už se mi konečně povedla:-))Ale ne tyčovým mixerem ,ale normálním stolním:-)První pokus začal vypadal slibně-emulze už byla pěkně hustá,tak jsem trochu usnula na vavřínech a lila olej asi moc rychle-vyšla mastná polévka,druhý pokus jsem bohužel dělala jen z vajíčka a nepovedeného prvního pokusu-to taky nevyšlo-tak napotřetí-základ vajíčko a olej-když začalo houstnou,pomalinku jsem dolila ty předchozí dva pokusy-uf a mám první majonézu v životě-hurá:-)Na konci jsem přidala pepř a česnek-mám super omáčku do salátu,kde není cítit typická chut oil oleje,díky za inspiraci

Lucie

Únor 7, 2017

Super, gratulace 🙂

Petr

Únor 12, 2017

250 ml olej
2 vejce
lžíce hořčice
špetka soli
vše z lednice nádoba 600ml odměrka důležité je nejprve rozmixovat vejce! nadně! pak mixovat dle libosti

jan

Únor 15, 2017

250 ml olej, ne oliváč panenský, ten oxidací zhořkne
1 vejce čerstvé, ze starších to jde špatně, ale jde
1 lžíce hořčice, nejlepší je francouzká amora a už nesolím
1 stroužek česneku, není tam skoro cítit ale spolehlivě zahubí případnou salmonelu
srovnat teploty

Lucie

Únor 15, 2017

Díky za vložení vašeho postupu. Dovolím si pár poznámek – panenský olivový olej tu nedoporučuji ani já, hořčici Amora bych z důvodu obsahu disiřičitanů nepoužívala a s vaším tvrzením ohledně zničení salmonely působením česneku se neztotožňuji.

Marie

Únor 20, 2017

Tak už mám v lednici druhou dávku majonézy. První jsem navzdory vašim radám udělala z panenského oliváče a byla nejdřív dost hořká, po dochucení se jíst dala, po pár dnech hořkost zmizela. Nevím čím to bylo, tím olejem? Druhá várka z oleje pomace se povedla bez ztráty kytičky 🙂 Nakonec jsem ještě přimixovala cibuli a kapary, mňam. Díky za všechny vaše recepty, je tu moře inspirace.

Lucie

Únor 20, 2017

Přiznám se, že z panenského olivového oleje je pro mě majonéza příliš hořká, až nepoživatelná. Takže po pár pokusech putovala rovnou do výlevky, neskladovala jsem ji. Takže vám ztrátu hořkosti nemůžu potvrdit.
Mám radost, že druhý pokus vyšel. Cibuli bych ale doporučila spíše drobně nakrájet a nemixovat. Občas po rozmixování zhořkne. Kapary jsou skvělá volba! Normálně je vůbec nejím, ale do majonézy je mám moc ráda.

Niko Vuko

Únor 22, 2017

…slyšela jsem, že když má žena periodu, majonézu prostě neudělá (vím, pověra, ale…!!!! 😀 mě se to zatím skoro 100% osvědčilo a jak tak koukám – mužům se majonéza téměř vždy vydaří 😀

Lucie

Únor 22, 2017

Já můžu potvrdit, že to neplatí 😀

Gagi

Březen 18, 2017

Recept je skvělý a jednoduchý ALE PROSÍM NE Z OLIVOVÉHO OLEJE!!!

Lucie

Březen 18, 2017

Volba oleje je samozřejmě na vás 🙂 Ale pokud se použije lehký olivový (ne panenský) nebo pomace, majonéza je z něj chuťově skvělá.

Eva

Březen 18, 2017

Po důkladném přečtení tohoto návodu jsem odběhla do Alberta pro olej a na 1. pokus mi majonéza vyšla úplně krásně. Musím se přiznat, mám zkušenost s domácí majonézou k vitello tonnato (což je asi taky paleo, nebo se mýlím?) a ta se mi pouze jednou při spěchu ošklivě scuckovatěla. Od té doby nějak instinktivně vytahuju mixér pomalu nahoru 🙂 Díky moc!

Lucie

Březen 18, 2017

To mám radost, že to vyšlo 🙂 Ano, vitello tonnato je také paleo, pokud zůstanou “paleo čisté” i použité suroviny.

Romi

Březen 21, 2017

Tak teda mne sa tiež nepodarila na prvý pokus. Robila som iba zo žĺtku. Na začiatku to tiež vyzeralo, že sa podarí, ale ani som nestihla dvíhať mixér, zrazu sa tá hustá masa náhle zmiešala s olejom a bola z toho spomínaná “polievka”. Nádobu mám dostatočne úzku. Napadlo mi, či to nemohlo byť príliš vysokým výkonom mixéra? Má ísť mixér naplno, alebo? Každopádne som ďalej postupovala podľa vašej rady a teraz už celé vajíčko, citr. šťavu a soľ som zaliala “polievkou” a tento krát to vyšlo 🙂 Len teraz neviem, čo s toľkou majonézou 😀

Lucie

Březen 21, 2017

Mám nový ponorný mixér a s ním to vyjde vždycky, na rozdíl od toho starého. Takže začínám podezírat tvar hlavy mixéru – čím nižší, tím to vychází lépe. Čím je hlava mohutnější a vyšší, tím vmixuje moc oleje najednou a majonéza se občas nepovede. Výkon mixéru by na to neměl mít vliv.
Majonézu spotřebujete raz dva. Stačí udělat nějaký dobrý salát, domácí tatarskou omáčku, nebo v majonéze upéct kus ryby nebo drůbežího masa. Stačí ho majonézou potřít, osolit, opepřit a dát péct do trouby. Majonéza udělá takový jemný kabátek okolo masa a to zůstane krásně šťavnaté.

Eva

Březen 31, 2017

Dobrý den, začala jsem svůj první Whole30 a došlo i na majonézu. Poprvé jsem ji dělala dle postupu s pomalým přiléváním oleje v robotu a vyšla mi výše zmiňovaná polévka. Včera jsem po přečtení Vašeho návodu dělala znovu, a to vše dohromady bez přilévání s ponorným mixérem. Vyšla na jedničku!!!! Mám obyč. z Lidlu Děkuji za cenné rady a za moře inspirace!!!

Lucie

Březen 31, 2017

Dobrý den, gratuluji k povedené majonéze 🙂 Moc děkuji za pochvalu stránek a přeji, ať Whole30 úspěšně dokončíte.

Jana

Květen 1, 2017

Tak bohuzel,u me se nepovedla.Dokonce jsem pridavala dalsi vejce.Mam uzkou nadobu a kvalitni tycovy mixer.Ja se tak tesila.

Lucie

Květen 1, 2017

To mě mrzí 🙁 Smím se zeptat, jak máte tvarovanou hlavu tyčového mixéru? Je spíš vyšší nebo nižší?
Zkuste případně nepovedenou směs zpracovat ručně. Vyšlehejte metličkou vejce a pomalu po kapkách přidávejte tu nezdařenou majonézu.

Sára Fuková

Květen 24, 2017

Perfektní recept! Zatím mám 100% úspěšnost, majonéza vždy na první pokus a je hotová během pár minut 🙂

Lucie

Květen 24, 2017

Gratulace k perfektnímu skóre! Mně se občas nepovede, ale zjišťuju, že to je mixérem. Od té doby, co mám nový, s nižší hlavicí, se taky začínám blížit 100 % 🙂

Janina

Květen 28, 2017

Tak nám se dneska taky povedla a hned napoprvé Lucko, moc díky za recept a rady

Lucie

Květen 28, 2017

To mám radost, že se majonéza podařila! Díky za zprávu.

Romana

Červenec 11, 2017

Mám z DM drogerie BIO slunečnicový olej lisovaný za studena, který je dezodorizovaný párou, tak to zítra zkusím s ním, výsledek napíši a děkuji za inspiraci 🙂

Lucie

Červenec 11, 2017

To určitě fungovat bude. Jen to bude asi mírně nahořklé. Což ale někomu vůbec nevadí. Za zprávu budu ráda 🙂

Romana

Červenec 15, 2017

Majonézka se povedla, na první pokus, žádný zášmuk a není ani nahořklá :), dala jsem navíc lžičku dijonské hořčice.
Ruční mixér mám Braun 4191, už mu pár let je, ale funguje bezvadně.
Mám chuť z té majonézky udělat tatarku a dát si jí ke karbanátkům, co mám právě v troubě, mňam (a to jsem ještě před pár týdny byla vegetarián). Děkuji!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation