Recept na domácí majonézu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

majoneza

Domácí majonéza

majoneza

Domácí majonéza

  ,   , , , , ,   , ,

Říjen 19, 2014

Hodnotit recept
Domácí majonéza
5.0 2

Mnoho receptů (i ty moje) má mezi vyjmenovanými surovinami majonézu. Pokud použijete tu běžnou z obchodu, budete za hranicí pravidel palea. Nejen že většinou obsahuje nekvalitní rafinovaný řepkový nebo slunečnicový olej a přidaný cukr, ale také mnohá „éčka“. Domácí majonéza vás tohoto uchrání. I když vybrat ten správný olej na přípravu majonézy je tak trochu alchymie 😉

  • Příprava: 5 minut
  • 5 minut

    5 minut

  • Množství: cca 200 ml
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 celé vejce

2 lžičky citrónové šťávy

špetka soli

200 ml vhodného oleje (např. extra light olivový či pomace – viz níže)

Postup

Na přípravu domácí majonézy jsem vyzkoušela všechny možné druhy olejů. Panenský olivový olej (extra virgine) je příliš chuťově výrazný, z kokosového oleje nebo sádla má majonéza hodně netypickou chuť (osobně vyzkoušeno), avokádový olej nebo ořechové varianty vyženou domácí majonézu cenově na úroveň kaviáru, hroznový či rýžový olej je sice chuťově neutrální, nicméně svým složením do palea nepatří, rafinovaný slunečnicový olej je úplně za hranicemi pravidel palea, jeho za studena lisovaná varianta (panenský slunečnicový olej) je bohužel velmi často jemně nahořklá, což ovlivní výslednou chuť majonézy. Nakonec jsem skončila u oleje pomace (někdy se také prodává pod názvem sansa), což je nejnižší třída olivového oleje (získává se z odpadu, který zbyl po výrobě extra panenského olivového oleje, a to pomocí tlaku, vysokých teplot a bohužel i chemie). Takový olej je zbaven hlavních pozitivních výživových vlastností, nicméně jeho chuť téměř neutrální a minimálně ovlivňuje výslednou chuť majonézy. O něco lepší variantou je pak „extra light“ olivový olej (např. od značky Borges), který se vyrábí smícháním rafinovaného a panenského olivového oleje. Je cenově dražší než pomace. Má podobně jemnou chuť, která příliš neovlivňuje výslednou majonézu.

Výběr vhodného oleje nechám na vás. Osobně střídám pomace a extra light olivový olej, výjimečně použiji i olej z hroznových jader či panenský slunečnicový. Ale ať se rozhodnete tak nebo tak, výběr oleje nejen ovlivňuje výslednou chuť majonézy (čím je olej chuťově neutrálnější, tím lépe), ale také množství, které bude potřeba. Proto uvedené množství berte pouze orientačně a případně ho upravte podle vámi zvoleného oleje.

Druhou důležitou položkou (i když lze majonézu připravit i bez ní, stačí použít mléko) je vejce. Standardně se používá pouze žloutek, já přidávám celé vejce (pokud zrovna nepotřebuji samotné bílky do jiného receptu). Z celého vejce mi přijde majonéza chuťově lepší. Je tu ale větší riziko nákazy salmonelou, protože se stává, že nákaza se „zastaví“ v bílku a do žloutku se nedostane. Nicméně obecně je pravděpodobnost nákazy velmi malá. Některé zdroje uvádějí, že „pouze“ jedno vejce ze 7.000 je nakažené. To ale platí pro vejce z velkochovů, které jsou přísně a pravidelně kontrolovány. U domácích vajec (ač je jejich nutriční hodnota mnohem lepší) je pravděpodobnost nákazy mnohem větší. Takže i zde záleží na vás a vaší volbě. Pokud použijete na výrobu majonézy pouze žloutek, snižte množství oleje, které k žloutku přilijete, na cca 150 ml (platí pro olivový olej pomace či extra light, u jiných druhů začněte se 100 ml a případně přidejte).

A teď k samotné přípravě. Existuje více způsobů přípravy domácí majonézy – ručně pomocí metličky, pomalým přiléváním oleje do stolního mixéru zapnutého na minimální obrátky, anebo pomocí tyčového mixéru. Osobně nyní používám pouze ten poslední uvedený, proto si ho popíšeme i zde (video s ukázkou výroby domácí majonézy jsem nahrála na Youtube).

Do úzké vysoké nádoby, která svým průměrem co nejvíce kopíruje šířku ponorného mixéru, vložte všechny uvedené ingredience, tedy celé vejce (popřípadě jen žloutek), sůl, citrónovou šťávu a navrch nalijte olej. Do nádoby zasuňte ponorný mixér, přitiskněte ho ke dnu a spusťte. Jakmile ode dna začne stoupat emulze, pomalilinku mixér zvedejte (pro ideální výsledek ho občas vraťte zpět ke dnu). Nesnažte se celý proces uspěchat, trpělivost a pomalý pohyb zaručuje kýžený výsledek. Do 1 minuty vám vznikne skvělá hustá majonéza. Pokud je její konzistence příliš hustá, přidejte trošku vody. Pokud je majonéza naopak příliš řídká, přidejte ještě olej a znovu pečlivě promixujte.

Základní majonézu dochuťte podle vaší volby a receptu, na který ji chcete použít. Někdo už do základu přidává hořčici, já ji ale používám pouze do některých receptů (např. do domácí tatarky, spolu s drobně nakrájenou cibulkou a naloženými kapary). Skvělou variantou je například majonéza s pečeným česnekem, s červenou řepou, s upečenou paprikou, s rajčaty a bazalkou, s citrónem atd. Tady se opravdu můžete vyřádit a najít si tu „svojí“ příchuť 😉

Pár rad na závěr:

- Pokud se vám olej s vejcem nespojil a vznikla řídká mastná „polévka“ (často se to stane, když příliš rychle zvedáte mixér v nádobě), nevylévejte ji. Použijte ji místo oleje do druhého pokusu a do nádoby vložte vejce, sůl a citrónovou šťávu. Místo oleje to zalijte nepovedenou směsí a tentokrát opravdu pomalilinku zvedejte mixér.

- Pokud vám majonéza zhoustla, ale není to ono, přidejte buď olej (pro zhoustnutí) nebo vodu (pro naředění). Obecně platí, čím více oleje, tím hustší majonéza. Každý druh oleje ale olivňuje výslednou hustotu trošku jinak, proto musíte najít to správné množství pro ten váš olej.

- Některé recepty uvádějí, že je nutné mít ve stejné teplotě vejce i olej. Dle mých zkušeností ale výsledek ovliňuje spíše rychlost zvedání mixéru v nádobě. Pokud chcete přeci jen výsledku trošku pomoct, nechte několik hodin ležet na kuchyňské lince vejce i olej. Pokud pospícháte, alespoň vypláchněte nádobu na přípravu majonézy horkou vodou. To trošku po vložení vejce nahřeje.

Doufám, že se vám majonéza povede a zboříte tak jeden z „kuchyňských strašáků“ 😉

00:00

26 Recenzí / komentářů

Alena

Únor 16, 2016

Tak som skusila a nepodarilo sa, vznikla „riedka mastna polievka“, o ktorej pisete…a rozmyslam, cim to bude. Moze byt dovod to, ze moja nadoba bola sirsia ako priemer tycoveho mixera? alebo maly vykon? moj mixer ma 250 W…staci to?

Lucie

Únor 16, 2016

Občas se to prostě stane. Zatím jsem nezjistila, čím přesně to je. Úzká nádoba je důležitá. Ale nepovedený výsledek nevyhazujte. Přidejte do toho ještě jedno vajíčko a znovu promixujte. Důležité je zvedat mixér v nádobě opravdu pomalu. Podívejte se na video, které je v receptu uvedené. Druhý pokus mi už vyšel vždycky.

Alena

Únor 16, 2016

Druhy pokus zase neuspesny 🙁 na zaciatku to vyzeralo ze uz sa to podari, zacala sa tvorit biela emulzia, ale na konci sa to zase premenilo na riedku polievku…mixer som nedvihala zo zaciatku vobec, az ku koncu, tak neviem, ci to bola chyba…

Lucie

Únor 16, 2016

A druhý pokus jste dělala z nových surovin, nebo jste jen do té nepovedené emulze přidala vejce? To nezvedání mixéru bylo správně, v tom chyba není.

Alena

Únor 16, 2016

do tej pokazenej som pridala len zltok bez bielka. Ale zacinam nadobudat dojem ze to bude tym mixerom, moj je iny typ ako ten vo videu. Uz ste videli ze by sa to podarilo aj s inym mixerom alebo je nutne mat presne taky isty typ?

Lucie

Únor 16, 2016

Co přesně znamená jiný typ? Jakýkoliv ponorný by měl fungovat.

Alena

Únor 16, 2016

Tak potom uz fakt neviem…asi mi nie je sudene urobit si domacu majonezu. Skusim cez vikend natocit video z mojej pripravy a dam ho na youtube. Mam staru 20-rocnu Etu.

Lucie

Únor 16, 2016

To dáte! Věřím tomu. Zkuste si půjčit od někoho jiný mixér a vyzkoušejte, jestli to půjde líp.

Alena

Únor 16, 2016

Ano, asi to tak budem musiet urobit. Vdaka za tip aj za doveru 🙂

Alena

Únor 16, 2016

Tak už mám majonézu 🙂 Dnes prebehli 2 pokusy. Požičala som si mixér od príbuznej, ktorá mi zároveň dala aj domáce vajíčka. Prvý pokus bol opäť neúspešný. Už som si začala myslieť, že na vine je olej, ale keďže píšete, že používate olej pomace, ktorý som mala aj ja, váhala som to celkom akceptovať…Prvýkrát som použila vajíčko,ktoré malo izbovú teplotu. Po neúspešnom pokuse sa mi nechcelo čakať, kým sa mi ohreje ďalšie vajíčko, a použila som vajíčko rovno z chladničky. Nedávala som tomu veľkú šancu, ale čuduj sa svete, podarilo sa

Lucie

Únor 16, 2016

Gratuluji! Opravdu jsem zkoušela různé pokusy, od použití domácích vajec, stejných či rozdílných teplot ingrediencí, drobně pozměněných surovin až po stupňování rychlostí mixování. A vážně absolutně netuším, čím to je, že se někdy majonéza nevyvede. Ale vždy mi zafungoval druhý pokus s přidáním vejce do nepovedené emulze.

Alena

Únor 16, 2016

Ja som tento postup už dnes nechcela riskovať, keďže včera mi to nevyšlo, tak na druhý pokus som použila nové ingrediencie. Teraz už len musím nájsť recept, v ktorom majonézu využijem…

Lucie

Únor 16, 2016

Možná byla chyba opravdu v tom mixéru. Receptů na využití majonézy je hodně, od domácí tatarské omáčky po různé saláty. Osobně asi nejvíc miluju celerový a kuřecí. Oba jsou tady na blogu. Ať vám chutná 🙂

Miroslav

Únor 16, 2016

Tyčový mixér je super. Já tuto metodu používám už několik let, a nikdy se nestalo, že by se majonéza nepovedla. Nezkoušela jste použít půl na půl extra virgin olivový a bodlákový olej?

Lucie

Únor 16, 2016

Extra virgin má na můj vkus pro účely majonézy příliš výraznou chuť. Bodlákový olej (přiznám se bez mučení) neznám 🙂 Kde ho kupujete?

Karel

Únor 16, 2016

Dobrý den, chtěl bych se optat, jaké máte zkušenosti s trvanlivostí majonézy? Pravďepodobně bude určena k okamžitému zpotřebovaní..? Děkuji za skvělé recepty 😉 Karel.

Evika

Únor 16, 2016

Miroslav: Tady se člověk dočte věci – a jak tedy děláte domací majonesu Vy? 🙂

Miroslav

Únor 16, 2016

Nabízí ho firmy na Internetu, např. Nahrin (a Just) nebo AGRO-EL Znojmo.

Lucie

Únor 16, 2016

Dobrý den, Karle. Hodně záleží na čerstvosti vajec. Obecně bych počítala s maximálně 7 dny, ideálně spotřebovat do 3 dnů a raději si zase udělat čerstvou. A díky za pochvalu 😉

@LucyWink

Srpen 16, 2016

Jupíí, povedlo se hned na poprvé 🙂

LG

Lucie

Srpen 16, 2016

Super, gratulace 🙂

Sisina

Září 6, 2016

Dobrý den, jakou má trvanlivost takhle vytvořená majonéza?

LG

Lucie

Září 6, 2016

Dobrý den, velmi záleží na čerstvosti vajec. Do 3 dnů naprosto bez obtíží, velmi často i týden.

Šárka

Říjen 10, 2016

Dobrý den, mohu se zeptat, kde kupujete olivový olej pomace či extra light? Děkuji moc za odpověď 🙂

LG

Lucie

Říjen 10, 2016

Dobrý den, prakticky ve všech větších supermarketech. Např. Billa, Tesco nebo Rohlik.cz

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation