Recept na hovězí stir-fry s vaječnými „nudlemi“ » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

obed17

Hovězí stir-fry s vaječnými „nudlemi“

obed17

Hovězí stir-fry s vaječnými „nudlemi“

  , , , ,   , , , , ,

Leden 18, 2015

Hodnotit recept
Hovězí stir-fry s vaječnými „nudlemi“
0.0 0

Včera jsem navštívila Sapu v rámci zajímavé exkurze vedené nutriční gastronomkou Janou Černou, kde jsem si nakoupila většinu surovin na dnešní recept. Pokud jste z Prahy a blízkého okolí, rozhodně vám tuto akci doporučuji. Jana je velmi příjemná a informovaná průvodkyně, která vám nijak nevnucuje svoje zásady stravování, pouze vás upozorní na potraviny, které neobsahují žádný zbytečný „balast“ ve formě éček, barviv, dochucovadel a další chemie, doporučí vám, které bylinky, ovoce, zeleninu a koření koupit a k čemu je využít. Dozvíte se i mnoho zajímavého ze „zákulisí“ vietnamského města ve městě, protože Jana měla díky své blízké vietnamské kamarádce možnost nahlédnout i do míst, kam se běžný „smrtelník“ jen tak nedostne. Takže se nejen dozvíte, kde se v „Malé Hanoi“ opravdu nejlépe najíte a nakoupíte, budete ale moci nakouknout i do místního budhistického chrámu. Za mě vřele doporučuji! 🙂 A pokud máte Prahu daleko, podobné akce se určitě pořádají i v dalších vietnamských tržnicích, jako je ta brněnská na Olomoucké nebo v Karlových Varech.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 5 minut

    10 minut

    15 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

250 g hovězí svíčkové (popř. falešné svíčkové, pupku a jiných kvalitních a vyzrálých steakových mas)

4 velké žampióny

100 g cukrových lusků

100 g pak choi [rau cải thìa]

6 stonků čínské pažitky (také jako zelený česnek) [rau ngồng tỏi]

2 cm čerstvého zázvoru

2-3 lžíce sádla

4 vejce

sůl

Postup

Obvykle si zeleninu a další ingredience očišťuji a krájím během samotného vaření. U metody stir-fry, což je opravdu velmi rychlé osmahnutí masa a zaleniny na hodně rozpáleném tuku, to ale nejde. Vzhledem k „bleskové“ přípravě je nutné mít všechny přísady připravené pěkně předem.

Takže si nejdřív zeleninu a houby omyjte a nakrájejte na větší kousky, zázvor naopak na malinké kostičky, maso na co nejslabší proužky.

V misce si našlehejte vejce se solí. Vzniklou směs nalijte na jemně vymaštěnou pánvičku a na středním plameni připravte tenké 1-2 omelety (podle velikosti pánve).

Až budou hotové, stočte je do ruličky a dejte zatím stranou.

Pánev wok nechte rozpálit na plotně na opravdu vysokou teplotu, pak přidejte sádlo a jakmile se rozpustí, vhoďte do pánve maso.

Rozprostřete ho po celém dnu a zprudka osmahněte. Stačí opravdu několik desítek vteřin, maso by mělo být „medium rare“, aby příliš neztvrdlo.

Během přípravy maso příliš nemíchejte, aby nepustilo šťávu, stačí párkrát prohodit prudkým pohybem pánve.

Jakmile je hotové, dejte ho stranou a na pánvi připravte zeleninu.

Nejdříve začněte zázvorem, pak přidejte cukrové lusky a čínskou pažitku, po pár vteřinách žampióny a úplně nakonec pak choi, které by mělo vlivem tepla pouze jemně ovadnout, ale ne se uvařit doměkka. To ostatně platí pro všechnu zeleninu, měla by zůstat krásně křupavá. Proto je rychlá příprava opravdu velmi důležitá. Příprava celého pokrmu (bez omelet) by vám měla zabrat maximálně 5 minut.

Rychle si nakrájejte omelety na tenké nudličky. Do hotové zeleniny přihoďte připravené maso, vaječné nudličky, směs osolte a bleskově prohřejte (stačí opravdu pár vteřin) a podávejte.

Na mase se opravdu v tomto případě nevyplatí šetřit, jinak budete mít ve výsledku tvrdou, nepoživatelnou podešev. Stejně tak maso na pánvičcce "netrapte" příliš dlouho, aby zbytečně neztuhlo, stačí opravdu pár vteřin. Počítejte s tím, že během odpočívání a závěrečného přidání k zelenině ještě trošku dojde.

00:00

6 Recenzí / komentářů

blongie007

Únor 16, 2016

Nějak nevím, kde seženu ten placatej hrách, ale musím to mít, nechceš mi to dojet uvařit. Sednes na zlutaka….. 😉

Lucie

Únor 16, 2016

„Placatej“ hrách se sežene u vietnamců. Na jaře pak i normálně v obchodech. Než bych se k Tobě dostala, máš nakoupeno i uvařeno 😉

quittko

Únor 16, 2016

Dobry vecer Lucie, musim napsat hned za tepla. Kdyz jsem dnes otevrela Vas recept, bylo jasne co bude dnes k veceri. Pred tydnem jsme se vratili po mesici z Thajska a po tamni kuchyni se nam opravdu styska. Dnesni vecera byla takovym zavzpominanim. Recept je opravdu uzasny! Dekujem za nej. Zelenina pak choi byla pro me novym a velmi milym objevem. Dekuji za inspiraci a tesim se na vase dalsi recepty 😉 Iva

Lucie

Únor 16, 2016

Dobrý večer, Ivo. Moc děkuji za Váš komentář a jsem moc ráda, že Vám chutnalo. Asijská kuchyně je úžasná, že? Pobyt v Thajsku Vám opravdu závidím (v dobrém 😉 ), ráda bych zkusila jejich autentickou kuchyni, zatím jsem si jen k vánocům nadělila kurz thajské kuchyně. Možná se nějaké recepty objeví i na blogu 🙂 Ještě jednou moc díky a mějte hezky večer.

Jana

Únor 16, 2016

Dobrý večer, Lucie, To jsou krásné recepty! Určitě některý také vyzkouším a jsem moc ráda, že jste si ze Sapy odnesla samé pozitivní pocity a zážitky a ještě z ingrediencí takhle úžasně uvařila! Moc mě to těší! 🙂 Jen bych poprosila, snad to nebude vadit, ale aby nevznikla nějaká nechtěná mystifikace, nejsem nutriční terapeutka, ale gastronomka, nestudovala jsem obor nutriční terapie na VS. 🙂 Moc děkuju za případnou opravu a mějte se skvěle! Ať Vám to vaří a ať se vám moc daří! Jana 🙂

Lucie

Únor 16, 2016

Dobrý večer, Jano. Chybu hned napravím, omlouvám se za mystifikaci 😉 Každopádně ještě jednou moc díky za skvělé dopoledne v Sapě. Musím se tam brzy vrátit. Například ta vietnamská káva, na kterou jste mě upozornila, je naprosto skvělá, zřejmě úplně nejlepší jakou jsem kdy pila. Ještě jednou moc díky!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation