Květáková rýže » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květáková rýže

Květáková rýže

    , , , , , , , ,   

Říjen 15, 2017

Hodnotit recept
Květáková rýže
5.0 6

Přiznám se, že rýže nikdy nepatřila k mým oblíbeným surovinám. Maximálně v sushi, ale ne jako příloha. To se rychle změnilo, když jsem před několika lety ochutnala její variantu připravenou z květáku. I když jsem této úpravě zeleniny ze začátku moc nevěřila, naprosto mě nadchla a stala se pravidelnou součástí mého jídelníčku. Jestli květákovou rýži neznáte, určitě ji doporučuji co nejdřív vyzkoušet. Budete nadšení 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g květáku

sůl

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže. Určitě nepoužívejte ponorný nebo stolní mixér. Potřebujete přístroj, kde se břity točí vodorovně okolo středové osy. Nepoužívejte ani malé násady na tyčový mixér, jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus ( i to se ale občas hodí).

Pokud elektrický sekáček nemáte, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni. Vím, o čem mluvím 🙂

Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni. Máte zase víc možností.

Mně osobně nejvíc chutná květáková rýže z mikrovlnné trouby. Pro tuto úpravu stačí zrníčka osolit (nepodlévat) a ve vhodné nádobě je vařit 8-12 minut na plný výkon, s 2-3 promícháními. Přesná doba závisí na počtu připravovaných porcí a výkonu vaší mikrovlnky.

Pokud mikrovlnnou troubu nemáte, nebo se jejímu používání vyhýbáte, rozdrcený květák poduste na pánvi pod poklicí. Nepodlévejte ho, pouze osolte a duste ho zakrytý na nízkou teplotu za občasného promíchání 10-15 minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak 5 minut vyvařit přebytečnou tekutinu.

Květákovou rýži podávejte, jak jste zvyklí u té klasické, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám. Lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).

Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.

Ať chutná ♥

Obdobně lze rýži připravit i z brokolice nebo třeba dýně. Stačí je rozdrtit nadrobno a podle potřeby mírně upravit dobu přípravy.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie75 kcal
Bílkoviny6 g
Tuky1 g
Sacharidy9 g

14 Recenzí / komentářů

Jana

Říjen 17, 2017

Květáková rýže nemá chybu. S pečeným kuřátkem to byla opravdu pecka. A jak jednoduše, . Děkuji moc.

Lucie

Říjen 17, 2017

Já děkuju za zprávu. Květáková rýže je skvělá, patří k mým oblíbeným přílohám.

Jana

Říjen 17, 2017

Na to, že květák moc nemusím, moc jsem si pochutnala 🙂

Lucie

Říjen 17, 2017

To moc ráda čtu 🙂 Já osobně květákovou rýži opravdu miluju. Stejně jako pyré.

Eva

Říjen 29, 2017

Rýže je výborná, byla jsem moc překvapená její chutí.

Lucie

Říjen 29, 2017

I já se jí ze začátku docela dlouho bránila. Teď ji mám raději než tu klasickou 🙂

Eva Kulková

Leden 6, 2018

Prosím dal by se květák uvařit v parním hrnce 10-15 min.?

Lucie

Leden 7, 2018

Bohužel neumím poradit, parní hrnec nemám. Nevím, jestli už pak nebude moc vlhký.

Lenka

Leden 11, 2018

Milá Lucinko, dnes jsem poprvé vařila květákovou rýži a je fakt luxusní, jak snadno se dá nahradit klasické příloha. Moc děkuji za skvělý recept, chutnala i manželovi. Přeji hezký den.

Lucie

Leden 16, 2018

Leni, to mám radost, že chutná! Já osobně ji mám mnohem radši než tu klasickou. I vám krásný den 🙂

Leona Šolcová

Únor 3, 2018

Dobrý den, tahle příloha je naprostá bomba. Nikdy by nás nenapadlo udělat květák takto a jeho chuť a použití i do rizota nás naprosto nadchla. Děkujeme za Vaše stránky a inspiraci při našem prvním W30.

Lucie

Únor 4, 2018

Dobrý den, Leono, pamatuju si, když jsem někde poprvé viděla nápad s květákovou rýží a říkala si, že to musí být “nic moc”. A teď jsem z téhle úpravy naprosto nadšená a patří na můj jídelníček naprosto pravidelně. Mám radost, že je z květákové rýže nadšený ještě i někdo jiný stejně jako já. Moc díky za pochvalu stránek. Vždycky mě ohromně potěší číst, že někoho inspirovaly při změně jídelníčku.

Iveta

Únor 7, 2018

Tak toto bylo velké překvapení !!!!!! Velmi rychlé a všichni se oblizovali až za ušima. Zařazuji našeho do jídelníčku..

Lucie

Únor 8, 2018

Kdysi to bylo velké překvapení i pro mě 🙂 Mám opravdu upřímnou radost, že chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 27 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zuzana před 8 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Martina před 22 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Tomáš před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zdeněk před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jaroslav před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Tereza před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Radek před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tereza před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lucie před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Pavla před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MUDr.Zdeňka před 7 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 1 týdnem
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x