Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek zdarma (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Flank steak s celerovými hranolkami

Flank steak s celerovými hranolkami

  , ,   , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Flank steak s celerovými hranolkami
0.0 0

Pořádný kus dobře připraveného masa pro mě znamená „nebe v hubě“ 🙂 Kvalitní steakové maso není zrovna nejlevnější záležitost. Dobře uzrálý flank steak ale lze koupit již okolo 300 Kč za kilo, což není až tak šílená investice, pokud si chcete pochutnat na dobrém hovězím steaku v domácím prostředí.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

400 g dobře uzrálého flank steaku (libová část pupku)

1 veká hlava celeru (cca 800 g)

olivový olej

sůl, pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Maso vyndejte z lednice a nechte ho dojít na pokojovou teplotu.

Oloupejte si celer, nakrájejte ho na kolečka o tloušťce cca 1 cm a ty pak nakrájejte na tenčí hranolky.

Rozpalte si troubu na 200°C, celerové hranolky vložte na plech, zakapejte olivovým olejem, dobře promíchejte a pečte cca 25 minut do zhnědnutí.

Osolte a opepřete je až před podáváním, jinak vám celer zbytečně pustí vodu a nebude tak vypečený (úplně křupavý nebude nikdy).

Mezitím si pomažte flank steak olivovým olejem, osolte hrubozrnou solí, opepřete a vložte na suchou rozpálenou pánev.

Pánev musí být opravdu rozpálená, proto jsou na přípravu steaků nejlepší ty, které mají tlusté dno, které je schopné udržet vysokou teplotu.

Pánev bez tuku nahřejte tak, až se z ní začne kouřit (pokud vám steak na pánvi nezačne zběsile syčet, nedávejte ho tam!), pak na ní vložte naolejovaný steak a teplotu mírně stáhněte.

Maso nechte zatáhnout a zkaramelizovat.

Počkejte, dokud vám nepůjde snadno oddělit od dna (maso nikdy neodtrhávejte, vysušili byste ho), což trvá při správně nahřáté pánvi cca 1-2 minuty.

Pak maso obraťte a postupujte stejně i z druhé strany.

Po opečení masa z obou stran ho vyndejte na talíř (slabě pokapte čerstvým olivovým olejem, primal jedlící můžou přidat lžičku másla), zakryjte alobalem a nechte cca 10 minut odpočinout. Tuto dobu dodržte, jinak maso nebude dostatečně šťavnaté.

Nakonec krájejte šikmo přes vlákno na plátky.

Podávejte s celerovými hranolkami a domácí majonézou.

Taková malá „vychytávka“ na závěr – propečenost steaku poznáte tlakem prstu na maso. V úpravě medium (tzn. středně propečený) by mělo maso klást přibližně takový odpor, jako když si na jedné ruce sáhnete prostředníčkem na bříško pod palcem (malíček = úplně propečený, ukazováček = krvavý). Počítejte ale s tím, že vám maso po vyndání z pánve a odpočinutí ještě trošku dojde. Kdo chce maso mírně propečenější, může ho přidat do trouby k hranolkům na cca 5 minut a teprve potom nechat odpočinout pod alobalem. Všechny uvedené časy hodně záleží na výšce masa (u nižších kousků stačí úprava na pánvi, vyšší kousky potřebují chvíli dát do trouby nebo nechat na pánvi trošku déle) a také požadované úpravě.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0