Recept na karamelizovaný bůček s domácí hořčicí
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-10-16-11-32-19

Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami

2014-10-16-11-32-19

Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami

  , , , , ,   , , , ,   , , ,

Říjen 24, 2014

Hodnotit recept
Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami
5.0 1

Jedná se vlastně o 3 recepty. Klidně vyzkoušejte každý zvlášť, ale dohromady tvoří skvělou kombinaci, kde se jednotlivé části skvěle chuťově doplňují.

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 1 hodina 45 minut
  • 8 hodin

    1 hodina 45 minut

    9 hodin 45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,2 kg bůčku

2 větší jablka

2 cibule

sůl

4 nakládačky nebo 1 salátová okurka

1 dcl jablečného octa

sůl

pepř

50 g hořčičných semínek (např. od Vitany)

cca 1,5 dcl jablečného octa

1 lžíce olivového oleje

Postup

Domácí hrubozrnná hořčice

Hořčici si připravte dopředu, ideálně 2 týdny předem. V lednici vydrží i několik měsíců, bude se vám hodit i k jiným jídlům.

Svařte cca 1 dcl octa, nechte ho trošku vychladnout, pak do něj nasypte hořčičná semínka a nechte přes noc nabobtnat (semínka musí být všechna ponořená).

Druhý den je v hmoždíři rozmělněte na pastu, nebo umelte v mlýnku na mák.

Smíchejte s 1 lžící olivového oleje a dejte uležet do lednice.

Hned po připravení nemá hořčice tu správnou chuť, ale během 14 dnů úžasně „dozraje“. Jen pozor – je opravdu hodně silná, s klasickou českou plnotučnou hořčicí nemá nic společného. Spíše se svojí silou blíží čerstvě nastrouhanému křenu 😉

Nakládané kyselé okurky

Omyté okurky nakrájejte na tenké plátky včetně slupky.

Zalijte je horkým nálevem ze 1 dcl octa, 2 dcl vařící vody, 1 lžičky soli a trošky pepře.

Takto připravené okurky vydrží v lednici v uzavřené nádobě i měsíc, nejlepší jsou cca po 3 dnech.

Bůček

Cibuli nakrájejte na klínky.

Omytá jablka včetně slupky a jádřinců nakrájejte na čtvrtinky.

Cibuli a jablka vložte do pekáčku, podlijte cca 0,5 l vody a navrch položte osolený bůček vcelku.

Pekáček zakryjte a pečte na 150°C cca 1 hodinu.

Pak pekáček odkryjte, teplotu zvedněte na 180°C a pečte z každé strany cca 15 minut.

Upečený bůček vyjměte ze šťávy a dejte stranou vychladnout.

Šťávu slijte přes cedník, propasírujte do ní upečená jablka a cibuli.

Maso nakrájejte na plátky.

Šťávu nalijte na širokou pánev, vložte do ní nakrájené plátky masa.

Za stálého promíchávání šťávu redukujte na minimum a při tom maso opečte z obou stran.

Výsledkem by měly být lepivé karamelizované kousky masa bez výpeku.

Podávejte s domácí hořčicí a kyselými okurkami.

Pokud chcete docílit opravdu extra měkoučkého masa, upečený bůček (vcelku) nechte minimálně několik hodin, ideálně pak přes noc, v chladu zatížený velkým hrncem s vodou, pak teprve krájejte a opékejte v jablečno-cibulové šťávě. Nevím, na základě jakého principu to funguje, ale funguje to. Vyzkoušejte 😉

00:00

6 Recenzí / komentářů

Alena

Únor 22, 2016

Recept na kyslé uhorky ma zaujal. Mám však otázku, či v tom náleve majú stáť mesiac? Zaliať a nechať stáť? Aj keď nálev vychladne, nechať tak?

Lucie

Únor 22, 2016

Ano, nechat v nálevu.

Alena

Únor 22, 2016

Tak som vyskúšala a sú vynikajúce! A už som ich aj použila do majonézy na výrobu tatarky. Vďaka za skvelý recept, určite ho budem robiť často.

Lucie

Únor 22, 2016

Aleno, to jsem ráda, že jste okurky vyzkoušela a že vám chutnaly. Také je mám moc ráda

Miroslav

Srpen 10, 2016

Opět super. Ta hořčice je opravdu silná, ale vynikající. Zafungovala i ta finta se zatížením masa 🙂

LG

Lucie

Srpen 10, 2016

Vy mi děláte takovou radost 🙂 Díky, jsem nadšená, že se podařilo a chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation