Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami

Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami

  , , , , ,   , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Karamelizovaný bůček s domácí hořčicí a kyselými okurkami
5.0 2

Jedná se vlastně o 3 recepty. Klidně vyzkoušejte každý zvlášť, ale dohromady tvoří skvělou kombinaci, kde se jednotlivé části skvěle chuťově doplňují.

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 1 hodina 45 minut
  • 8 hodin

    1 hodina 45 minut

    9 hodin 45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,2 kg bůčku

2 větší jablka

2 cibule

sůl

4 nakládačky nebo 1 salátová okurka

1 dcl jablečného octa

sůl

pepř

50 g hořčičných semínek (např. od Vitany)

cca 1,5 dcl jablečného octa

1 lžíce olivového oleje

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 1 hodina 45 minut
  • 8 hodin

    1 hodina 45 minut

    9 hodin 45 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Domácí hrubozrnná hořčice

Hořčici si připravte dopředu, ideálně 2 týdny předem. V lednici vydrží i několik měsíců, bude se vám hodit i k jiným jídlům.

Svařte cca 1 dcl octa, nechte ho trošku vychladnout, pak do něj nasypte hořčičná semínka a nechte přes noc nabobtnat (semínka musí být všechna ponořená).

Druhý den je v hmoždíři rozmělněte na pastu, nebo umelte v mlýnku na mák.

Smíchejte s 1 lžící olivového oleje a dejte uležet do lednice.

Hned po připravení nemá hořčice tu správnou chuť, ale během 14 dnů úžasně „dozraje“. Jen pozor – je opravdu hodně silná, s klasickou českou plnotučnou hořčicí nemá nic společného. Spíše se svojí silou blíží čerstvě nastrouhanému křenu 😉

Nakládané kyselé okurky

Omyté okurky nakrájejte na tenké plátky včetně slupky.

Zalijte je horkým nálevem ze 1 dcl octa, 2 dcl vařící vody, 1 lžičky soli a trošky pepře.

Takto připravené okurky vydrží v lednici v uzavřené nádobě i měsíc, nejlepší jsou cca po 3 dnech.

Bůček

Cibuli nakrájejte na klínky.

Omytá jablka včetně slupky a jádřinců nakrájejte na čtvrtinky.

Cibuli a jablka vložte do pekáčku, podlijte cca 0,5 l vody a navrch položte osolený bůček vcelku.

Pekáček zakryjte a pečte na 150°C cca 1 hodinu.

Pak pekáček odkryjte, teplotu zvedněte na 180°C a pečte z každé strany cca 15 minut.

Upečený bůček vyjměte ze šťávy a dejte stranou vychladnout.

Šťávu slijte přes cedník, propasírujte do ní upečená jablka a cibuli.

Maso nakrájejte na plátky.

Šťávu nalijte na širokou pánev, vložte do ní nakrájené plátky masa.

Za stálého promíchávání šťávu redukujte na minimum a při tom maso opečte z obou stran.

Výsledkem by měly být lepivé karamelizované kousky masa bez výpeku.

Podávejte s domácí hořčicí a kyselými okurkami.

Pokud chcete docílit opravdu extra měkoučkého masa, upečený bůček (vcelku) nechte minimálně několik hodin, ideálně pak přes noc, v chladu zatížený velkým hrncem s vodou, pak teprve krájejte a opékejte v jablečno-cibulové šťávě. Nevím, na základě jakého principu to funguje, ale funguje to. Vyzkoušejte 😉

00:00

10 Recenzí / komentářů

Alena

Únor 22, 2016

Recept na kyslé uhorky ma zaujal. Mám však otázku, či v tom náleve majú stáť mesiac? Zaliať a nechať stáť? Aj keď nálev vychladne, nechať tak?

Lucie

Únor 22, 2016

Ano, nechat v nálevu.

Alena

Únor 22, 2016

Tak som vyskúšala a sú vynikajúce! A už som ich aj použila do majonézy na výrobu tatarky. Vďaka za skvelý recept, určite ho budem robiť často.

Lucie

Únor 22, 2016

Aleno, to jsem ráda, že jste okurky vyzkoušela a že vám chutnaly. Také je mám moc ráda

Miroslav

Srpen 10, 2016

Opět super. Ta hořčice je opravdu silná, ale vynikající. Zafungovala i ta finta se zatížením masa 🙂

Lucie

Srpen 10, 2016

Vy mi děláte takovou radost 🙂 Díky, jsem nadšená, že se podařilo a chutná.

Evka

Prosinec 19, 2017

Bucek je vynikajici a chtela bych ho pripravit na svatecni rodinny obed. Ale nevim,jakou prilohu vymyslet. Poradite,Lucko? Neco,co projde u klasickych ceskych stravniku

Lucie

Prosinec 19, 2017

On je český strávník a český strávník 🙂 Někdo ani neochutná něco nového, jiný je nadšený. Osobně bych k bůčku asi volila něco z dýně. Ať už placičky, nebo prostě pečenou nakrájenou na kostky. Nebála bych se ani zkusit nějaký salát, typu batátový s křenem, nebo s hořčicí, cibulí a okurkami. Zkrátka něco “sladkokyselého”. Držím palce, ať se sváteční oběd povede a rodina si pochutná 🙂 Mějte krásné svátky.

Evka

Prosinec 19, 2017

Moc dekuju za tipy

Lucie

Prosinec 20, 2017

Moc rádo se stalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.