Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňové chili con carne

Dýňové chili con carne

  ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Dýňové chili con carne
5.0 8

Chili con carne je klasický texaský pokrm. V překladu název znamená směs s masem (ne s fazolemi, jak si spousta lidí chybně myslí). Receptů na pravé chili je nespočet, každá rodina v Americe či Mexiku má to svoje. Při jeho přípravě hodně záleží na vaší chuti, základem by ale mělo být hovězí maso a samozřejmě chilli papričky.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 20 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 50 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 kg čerstvých rajčat nebo 800 g loupaných rajčat z konzervy

30 g sádla

100 g cibule

500 g mletého hovězího masa

3 stroužky česneku

1 lžíce uzené papriky

1 lžíce sladké papriky

1 lžička mletého římského kmínu

chilli papričky nebo koření podle chuti

150 g červené nebo žluté papriky

3 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády (ve Whole30 variantě nahraďte 3 lžičkami hořkého kakaa)

2 dcl vody nebo vývaru

300 g máslové dýně nebo hokaido

sůl

pepř

Pro Primal a Low carb verzi

100 g zakysané smetany

100 g strouhaného čedaru

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 20 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 50 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Pokud použijete čerstvá rajčata, začněte tím, že je ze spodní strany nařízněte zářezy ve tvaru kříže.

Vložte je do hrnce a zalijte vařící vodou tak, aby byla všechna ponořená.

Po cca 5 minutách teplou vodu slijte a na rajčata naopak nalijte co nejvíce studenou vodu. Tím se začne odlupovat slupka a rajčata vám půjdou krásně „svléknout“. Čím zralejší rajčata máte, tím lépe to půjde.

Oloupaná rajčata nakrájejte na kostky.

Pokud se vám nechce „patlat“ s čerstvými rajčaty, nebo není jejich sezóna, můžete je nahradit konzervovanými loupanými rajčaty.

Na sádle zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli.

Přidejte mleté hovězí maso, které při míchání „drobte“ vařečkou na co nejmenší kousky (aby se maso neopeklo do větších hrudek).

Až se vypeče šťáva, kterou maso pustilo, přidejte rozdrcený česnek, římský kmín a sladkou i uzenou papriku.

Masovou směs s kořením krátce osmahněte (ne příliš dlouho, ať paprika a česnek nezhořkne).

Pak přidejte sůl, pepř, podle chuti nakrájené chilli papričky nebo chilli koření, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku, rajčata a hořkou čokoládu (tu lze nahradit neslazeným kakaem či instantní kávou).

Podle potřeby přilijte 2 dcl vody nebo vývaru.

Směs přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu plotýnky, hrnec zakryjte poklicí a vše nechte za občasného promíchání jemně probublávat 1 hodinu.

Po hodině varu přidejte na kostičky nakrájenou dýni (máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí jen omýt) a vařte zakryté dalších cca 40 minut.

Na závěr hrnec odkryjte, mírně zvyšte teplotu plotýnky a vařte, dokud chili nezhoustne a dýně nebude krásně měkká. Ochutnejte a podle potřeby směs případně osolte a opepřete.

Pokud chcete docílit maximální chuti, nechte chili uležet do druhého dne. Jinak můžete samozřejmě hned podávat.

Dýňové chili con carne lze servírovat samotné, třeba jen posypané čerstvým koriandrem a na kostičky nakrájeným avokádem. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete navíc přidat i strouhaný sýr a vše ozdobit lžící zakysané smetany.

A pokud si chcete extra hrát, naplňte směsí tortily (třeba tyhle z mandlové mouky), zapečte je se sýrem a na talíři ozdobte zakysanou smetanou, avokádem a lístky čerstvého koriandru.

PS: Uzenou papriku lze vynechat, pokud ji nemáte, ale doporučuji si ji sehnat. Má úžasnou specifickou chuť, která dodá vašemu chili tu správnou kouřovou vůni.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




20 Recenzí / komentářů

Alena

22 února, 2016

Ked nemam udenu papriku, mozem ju vynechat? alebo sa da niecim nahradit?

Lucie

22 února, 2016

Nahradit se úplně nedá. Má specifickou chuť. Ale dá se nejblíže nahradit běžnou sladkou paprikou.

Alena

9 srpna, 2016

Výborná záležitost, zkoušeli jsme i s máslovou dýně a přišlo mi to jemnější chuťově.

Lucie

10 srpna, 2016

Máte pravdu, máslová má o něco jemnější chuť. V chili ale výrazné chutě vůbec nevadí. Zejména pokud se přidá hodně chilli papriček 🙂

Sandra

3 října, 2016

Dnes jsem varila a musim podekovat za uzasny recept! Kombinace kavy a uzene papriky je bozi!

Lucie

3 října, 2016

Moc rádo se stalo 🙂 Já naopak děkuju za milý komentář.

Lucka

10 října, 2016

Tohle jídlo je naprostá bomba!!! A děkuji vám za objevení uzené papriky!

Lucie

15 října, 2016

Přesně tak – bomba! Také ho mám moc ráda. Jsem ráda, že jsem mohla zprostředkovat novou chuť a objevit další ingredienci.

Monika

17 listopadu, 2016

Zdravím, úžasné recepty, moc děkuji za inspiraci, knížka bude jako dárek k Vánocům, už se moc těšíme 🙂
Mám ale dotaz ohledně dyne. Mám k dispozici jen butternut dyni, můžu jí nahradit hokaido?
Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších super receptu… 🙂

Lucie

17 listopadu, 2016

Moc díky za pochvalu receptů. E-book se zimními recepty (i vánoční a silvestrovská minikuchařka) vyjde už za pár dní 🙂 Doufám, že se vám bude líbit.
Máslovou dýni klidně použijte. Jen je ji nutné předem oloupat a má malinko jinou konzistenci než hokaido. Ale dobrá v chili bude. Ať chutná 🙂

Veronika

22 června, 2017

Neni potreba fazoli 🙂 opet moc povedene

Lucie

22 června, 2017

Není 🙂 Děkuju!

Veronika

31 ledna, 2018

Vypadá to úžasně, ale celkově to vyjde nejméně na 2.5 hod času a to do toho nepočítám nákup :(. Každopádně se jedná alespoň o 4 porce a to už se snad vyplatí… jak dlouho jídlo vydrží v lednici ve Whole30 verzi, prosím? Je vhodné jej případně zamrazit?

Lucie

1 února, 2018

Ano, není to zrovna nejkratší recept. Ale většinu času u toho vůbec nemusíte stát 🙂 V lednici vydrží max týden, v mrazáku i několik měsíců.

Petra

16 srpna, 2018

Musím říct, že když jsem na maso nasypala kakao, málem jsem si začala rvát vlasy. Nejsem na tyto kombinace zvyklá a už jsem viděla, že to půjde všechno „do koše“ 😀 😀 Ale celé to předčilo má očekávání, díky moc za skvělý recept! 🙂

Lucie

16 srpna, 2018

😀 Úplně si vás živě nad hrncem představuju. Vím, na poprvé to zní děsivě, ale do správného chilli patří hořká čokoláda, a kakao je skvělou variantou, která k hovězímu dušenému masu pasuje dokonale. Mám radost, že výsledek vaše obavy rozptýlil a že chutnalo 🙂

Ptolemai

19 února, 2019

Náš nejoblíbenější recept, vaříme často 🙂 zahajujeme s ním každé Whole30 🙂

Lucie

19 února, 2019

Děkuji moc za komentář, snad se recept bude stále líbit i v budoucnu. 🙂

Petra P.

26 srpna, 2020

Lucko, zase tleskám – výborné!
Trošku jsem váhala s přidáním hořké čokolády, rozhodně ale nelituju, že jsem „poslechla“ 🙂
Měla jsem v lednici grusetky, tak jsem je k tomu zkusila plácnout 😀 (rodinka dostala bramboráčky) – a výsledek předčil mé očekávání, nakonec jsem si ještě trochu přidávala, což nebývá zvykem 😉
Díky, díky. Petra

Lucka

27 srpna, 2020

Petro, vy jste zázrak – zkoušíte tolik nových receptů a s takovou radostí a elánem ❤️
Mám velkou radost, že vám chili con carne chutnalo. Osobně je to moje jedno z nejoblíbenějších jídel, takže jsem moc ráda, že jste si doma pochutnali 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0