Recept na sladko-kyselá pečená žebírka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Sladko-kyselá pečená žebírka

Sladko-kyselá pečená žebírka

  ,   , , , ,   , ,

Duben 11, 2015

Hodnotit recept
Sladko-kyselá pečená žebírka
5.0 4

Na sladké jsem nikdy nebyla, ale sladko-kyselá chuť mi učarovala. Jenže ve Whole30, kde nejsou povolená žádná sladidla, to je celkem problém. Nebo že by ne? 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg masitých vepřových žebírek

2 datle

3 lžíce balsamico octa (bez éček a cukru)

1 stroužek česneku

2 cm čerstvého zázvoru

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžička sušeného koriandru

1/3 lžičky koření pěti vůní

sůl

1 lžíce sezamových semínek (volitelně)

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Žebírka si podle vaší volby nakrájejte na špalíčky nebo je nechte vcelku.

Osolte je, vložte do vhodné dobře těsnící pečící nádoby, zaklopte a pečte 2 hodiny na 100°C.

Mezitím, co se maso pomalu peče, si připravte pikantní omáčku.

Na malé pánvičce krátce prohřejte nasucho všechno sypké koření, pak ho zalijte balsamicem, přidejte rajčatový protlak, rozdrcený stroužek česneku, nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný očištěný čerstvý zázvor a nadrobno nakrájené datle (pokud používáte sušené datle, doporučuji je předem na cca 1 hodinu namočit do malého množství vařící vody). Směs nařeďte malým množstvím vody nebo výpeku z žeber, přiveďte k varu a nechte pár minut za stálého míchání jemně probublávat. Nakonec směs dosolte podle vaší chuti.

Po 2 hodinách pečení vyndejte žebírka z trouby a pomažte je polovinou připravené omáčky. Vraťte je nezakryté do trouby, zvedněte teplotu na 170°C a pečte cca 15 minut.

Pak žebírka otočte, pomažte zbytkem omáčky a pečte dalších 15 minut.

Během závěrečného pečení žebírka často kontrolujte. Datle v omáčce se totiž snadno připálí a zhořknou, proto buďte „ve střehu“.

V případě potřeby žebírka podlijte i troškou vody.

Podávejte se zeleninovým salátem, na talíři můžete žebírka posypat troškou opražených sezamových semínek.

A jezte rukama, ať si to pořádně vychutnáte 😉

Obdobným způsobem můžete upéct i kuřecí křídla nebo paličky, pouze zkraťte dobu pečení na cca 80+10+10 minut.

Žebra lze upéct i v pomalém hrnci (cca 3 hodiny na High, nebo cca 6 hodin na Low) a pak dopéct v troubě potřená omáčkou.

00:00

12 Recenzí / komentářů

Katka

Únor 15, 2016

Mužů místo veprovych použit hovězí zebirka? Jak dlouho by se prosím pěkný?

Lucie

Únor 15, 2016

Určitě je použít můžete, nicméně doba pečení hodně záleží na kvalitě masa (z jakého konkrétního kusu je, jak je uležené atd.). Osobně bych dobu odhadovala cca na 4 hodiny základního pečení na nízkou teplotu.

Rumenka

Duben 8, 2016

Tak tohle je naprosto dokonalé jídlo! Doporučuji všem.. skoro nic nemusíte udělat, skoro nic na to není potřeba a ten výsledek? To je úžasný!!! :))

Lucie

Duben 8, 2016

Takové nadšení nad receptem vidím mooooooc ráda 😉

Míša

Leden 6, 2018

Bašta!

Lucie

Leden 7, 2018

🙂

P. Růžková

Leden 20, 2018

Žebra běžně nejím ale tohle je mega luxus! Doporučuji všem ❤️

Lucie

Leden 20, 2018

Tak to mám extra velkou radost, že chutnalo! Moc díky za komentář.

Leona Šolcová

Únor 3, 2018

Děkujeme za báječný recept. Zprvu se nám zdálo 100stupňů a dvě a půl hodiny málo, ale dopadlo to na výbornou. I v koření jsme museli improvizovat, ale povedlo se. Kde kupujete koření pěti vůni, nebo z čeho se skládá? Nikde jsem ho neviděla.

Lucie

Únor 4, 2018

Mám radost, že se povedlo a chutnalo. Kořenící směs pěti vůní je typické čínské a vietnamské koření. Existují jeho různé obměny, ale v základu v něm většinou najdete badyán, skořici, fenykl, hřebíček a pepř, případně kardamom či zázvor. Seženete ho v různých prodejnách s kořením, nebo také přes internet:
https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/koreni-peti-vuni
http://www.korenioddavidka.cz/eshop/koreni-peti-vuni

Michaela

Březen 16, 2018

Opravdu mňamka 🙂 Výborný recept!

Lucie

Březen 17, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Prostejov před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Prestice před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Helena Úvaly před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Petr Plzeň před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Monika Pardubice IV-Nemošice před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Soňa Červené Janovice před 6 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Jana před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Hamry nad Sázavou před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jan Olomouc před 9 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Martin Brno před 10 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Andrea Praha 10 před 11 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Iva Újezd u Brna před 12 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 3 Items
zakoupil/a: Jana Vyškov před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Brno před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Ivana Nosislav před 15 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Renata Plzeň před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: veronika před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Markéta Praha před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lucie Jilemnice před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Danuse Francova Lhota před 1 dnem
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.