Recept na sladko-kyselá pečená žebírka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

15-04-11-03

Sladko-kyselá pečená žebírka

15-04-11-03

Sladko-kyselá pečená žebírka

  ,   , , , ,   , ,

Duben 11, 2015

Hodnotit recept
Sladko-kyselá pečená žebírka
5.0 1

Na sladké jsem nikdy nebyla, ale sladko-kyselá chuť mi učarovala. Jenže ve Whole30, kde nejsou povolená žádná sladidla, to je celkem problém. Nebo že by ne? 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg masitých vepřových žebírek

2 datle

3 lžíce balsamico octa (bez éček a cukru)

1 stroužek česneku

2 cm čerstvého zázvoru

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžička sušeného koriandru

1/3 lžičky koření pěti vůní

sůl

1 lžíce sezamových semínek (volitelně)

Postup

Žebírka si podle vaší volby nakrájejte na špalíčky nebo je nechte vcelku.

Osolte je, vložte do vhodné dobře těsnící pečící nádoby, zaklopte a pečte 2 hodiny na 100°C.

Mezitím, co se maso pomalu peče, si připravte pikantní omáčku.

Na malé pánvičce krátce prohřejte nasucho všechno sypké koření, pak ho zalijte balsamicem, přidejte rajčatový protlak, rozdrcený stroužek česneku, nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný očištěný čerstvý zázvor a nadrobno nakrájené datle (pokud používáte sušené datle, doporučuji je předem na cca 1 hodinu namočit do malého množství vařící vody). Směs nařeďte malým množstvím vody nebo výpeku z žeber, přiveďte k varu a nechte pár minut za stálého míchání jemně probublávat. Nakonec směs dosolte podle vaší chuti.

Po 2 hodinách pečení vyndejte žebírka z trouby a pomažte je polovinou připravené omáčky. Vraťte je nezakryté do trouby, zvedněte teplotu na 170°C a pečte cca 15 minut.

Pak žebírka otočte, pomažte zbytkem omáčky a pečte dalších 15 minut.

Během závěrečného pečení žebírka často kontrolujte. Datle v omáčce se totiž snadno připálí a zhořknou, proto buďte „ve střehu“.

V případě potřeby žebírka podlijte i troškou vody.

Podávejte se zeleninovým salátem, na talíři můžete žebírka posypat troškou opražených sezamových semínek.

A jezte rukama, ať si to pořádně vychutnáte 😉

Obdobným způsobem můžete upéct i kuřecí křídla nebo paličky, pouze zkraťte dobu pečení na cca 80+10+10 minut.

Žebra lze upéct i v pomalém hrnci (cca 3 hodiny na High, nebo cca 6 hodin na Low) a pak dopéct v troubě potřená omáčkou.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Katka

Únor 15, 2016

Mužů místo veprovych použit hovězí zebirka? Jak dlouho by se prosím pěkný?

Lucie

Únor 15, 2016

Určitě je použít můžete, nicméně doba pečení hodně záleží na kvalitě masa (z jakého konkrétního kusu je, jak je uležené atd.). Osobně bych dobu odhadovala cca na 4 hodiny základního pečení na nízkou teplotu.

Rumenka

Duben 8, 2016

Tak tohle je naprosto dokonalé jídlo! Doporučuji všem.. skoro nic nemusíte udělat, skoro nic na to není potřeba a ten výsledek? To je úžasný!!! :))

LG

Lucie

Duben 8, 2016

Takové nadšení nad receptem vidím mooooooc ráda 😉

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation