Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Sladko-kyselá pečená žebírka

Sladko-kyselá pečená žebírka

  ,   , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Sladko-kyselá pečená žebírka
5.0 4

Na sladké jsem nikdy nebyla, ale sladko-kyselá chuť mi učarovala. Jenže ve Whole30, kde nejsou povolená žádná sladidla, to je celkem problém. Nebo že by ne? 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 kg masitých vepřových žebírek

2 datle

3 lžíce balsamico octa (bez éček a cukru)

1 stroužek česneku

2 cm čerstvého zázvoru

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžička sušeného koriandru

1/3 lžičky koření pěti vůní

sůl

1 lžíce sezamových semínek (volitelně)

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Žebírka si podle vaší volby nakrájejte na špalíčky nebo je nechte vcelku.

Osolte je, vložte do vhodné dobře těsnící pečící nádoby, zaklopte a pečte 2 hodiny na 100°C.

Mezitím, co se maso pomalu peče, si připravte pikantní omáčku.

Na malé pánvičce krátce prohřejte nasucho všechno sypké koření, pak ho zalijte balsamicem, přidejte rajčatový protlak, rozdrcený stroužek česneku, nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný očištěný čerstvý zázvor a nadrobno nakrájené datle (pokud používáte sušené datle, doporučuji je předem na cca 1 hodinu namočit do malého množství vařící vody). Směs nařeďte malým množstvím vody nebo výpeku z žeber, přiveďte k varu a nechte pár minut za stálého míchání jemně probublávat. Nakonec směs dosolte podle vaší chuti.

Po 2 hodinách pečení vyndejte žebírka z trouby a pomažte je polovinou připravené omáčky. Vraťte je nezakryté do trouby, zvedněte teplotu na 170°C a pečte cca 15 minut.

Pak žebírka otočte, pomažte zbytkem omáčky a pečte dalších 15 minut.

Během závěrečného pečení žebírka často kontrolujte. Datle v omáčce se totiž snadno připálí a zhořknou, proto buďte „ve střehu“.

V případě potřeby žebírka podlijte i troškou vody.

Podávejte se zeleninovým salátem, na talíři můžete žebírka posypat troškou opražených sezamových semínek.

A jezte rukama, ať si to pořádně vychutnáte 😉

Obdobným způsobem můžete upéct i kuřecí křídla nebo paličky, pouze zkraťte dobu pečení na cca 80 minut + 10 minut + 10 minut.

Žebra lze upéct i v pomalém hrnci (cca 3 hodiny na High, nebo cca 6 hodin na Low) a pak dopéct v troubě potřená omáčkou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




14 Recenzí / komentářů

Katka

15 února, 2016

Mužů místo veprovych použit hovězí zebirka? Jak dlouho by se prosím pěkný?

Lucie

15 února, 2016

Určitě je použít můžete, nicméně doba pečení hodně záleží na kvalitě masa (z jakého konkrétního kusu je, jak je uležené atd.). Osobně bych dobu odhadovala cca na 4 hodiny základního pečení na nízkou teplotu.

Rumenka

8 dubna, 2016

Tak tohle je naprosto dokonalé jídlo! Doporučuji všem.. skoro nic nemusíte udělat, skoro nic na to není potřeba a ten výsledek? To je úžasný!!! :))

Lucie

8 dubna, 2016

Takové nadšení nad receptem vidím mooooooc ráda 😉

Míša

6 ledna, 2018

Bašta!

Lucie

7 ledna, 2018

🙂

P. Růžková

20 ledna, 2018

Žebra běžně nejím ale tohle je mega luxus! Doporučuji všem ❤️

Lucie

20 ledna, 2018

Tak to mám extra velkou radost, že chutnalo! Moc díky za komentář.

Leona Šolcová

3 února, 2018

Děkujeme za báječný recept. Zprvu se nám zdálo 100stupňů a dvě a půl hodiny málo, ale dopadlo to na výbornou. I v koření jsme museli improvizovat, ale povedlo se. Kde kupujete koření pěti vůni, nebo z čeho se skládá? Nikde jsem ho neviděla.

Lucie

4 února, 2018

Mám radost, že se povedlo a chutnalo. Kořenící směs pěti vůní je typické čínské a vietnamské koření. Existují jeho různé obměny, ale v základu v něm většinou najdete badyán, skořici, fenykl, hřebíček a pepř, případně kardamom či zázvor. Seženete ho v různých prodejnách s kořením, nebo také přes internet:
https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/koreni-peti-vuni
http://www.korenioddavidka.cz/eshop/koreni-peti-vuni

Michaela

16 března, 2018

Opravdu mňamka 🙂 Výborný recept!

Lucie

17 března, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂

Katka

28 února, 2019

Dobrý den, není potřeba žebra na úplném začátku podělit vodou??? Děkuji

Lucie

1 března, 2019

Dobrý den, vodou podlévat není potřeba. Díky tomu, že se žebra pečou zakrytá na nízkou teplotu, nespálí se. Když ale pro svůj klid přidáte 2 lžíce vody, nic nezkazíte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0